DAG VAN HET HANDSCHRIFT

Lees onze nieuwsbrief hier als openen niet lukt.

 

Hoofdfotoā€‹

TIEN TIPS

voor goed handschriftonderwijs

Voor leerkrachten is het een feest om het schrift van hun leerlingen na te kijken, wanneer de handschriftvaardigheid steeds beter worden. Niet meer zitten stoeien op "Wat staat hier?", maar alle aandacht voor de inhoud en kennis van wat leerlingen opschrijven. En voor leerlingen is het een feest om hun werk te tonen en te horen: "Wat heb je dit mooi geschreven!"

We weten al lang dat alles wat je aandacht geeft groeit! Meer focus op de juiste vormgeving van het handschrift zorgt ervoor dat leerkrachten succesvol handschriftonderwijs kunnen bieden, terwijl hun leerlingen met plezier en zelfvertrouwen steeds beter leren schrijven.

Maar meer aandacht, hoe? In de nieuwe Tjipcast kun je luisteren naar een boeiende gesprek tussen Tjip de Jong en mijzelf, waarin we TIEN TIPS bespreken om goed handschriftonderwijs te geven. Deze tips krijgen jullie van ons cadeau op de Dag van het Handschrift, hoe toepasselijk kan het zijn.

Veel luister- en kijkplezier!

Groetjes, Tjip & Gerda

In deze nieuwsbrief lees je de introductie van drie (Tip 5, 8 en 10) van de TIEN TIPS, die wij voor jullie combineren met mooie aanbiedingen en een leuke WIN-ACTIE! 

TIP 5:  Schrijven zonder pendruk

Zorgvuldig van potlood naar pen

Tijdens de start van schrijfonderwijs in groep 3 moet bewust aandacht besteed worden aan het leren schrijven met de juiste pendruk, om schrijfkramp te voorkomen.

Maar hoe doe je dit? En wanneer laat je een leerling de overstap maken van pen naar potlood? Veelal wordt de overstap 'klassikaal' gemaakt zonder na te gaan of de leerlingen al met pen kunnen schrijven. Of andersom: leerlingen die veel te lang met potlood schrijven, terwijl ze al prima met pen overweg kunnen.

In gesprek met Tjip leg ik uit hoe je geleidelijk de overstap van potlood naar pen begeleidt. We bespreken hierbij ook de inzet van de Scheider Base Senso Lichtjespen. 

Wil je na het luisteren meteen met deze tip aan de slag?  Tijdens de Week van het Handschrift hebben we de Schneider Lichtjespennen in de AANBIEDING!

Tip 8: Steeds beter schrijven

Sluit aan bij belevingswereld en lesaanbod 

Door het handschriftonderwijs te koppelen aan het dagelijkse onderwijs praktijk, worden leerlingen actief betrokken bij hun leerproces. Ze gaan verbanden leggen tussen onder andere lezen-handschrift-taal-spelling-rekenen. Hoe meer samenhang, hoe meer leermomenten!

Ook de praktische aanpak om samenhang tussen leren schrijven en spelling te versterken krijgt aandacht bij tip 8. Hiervoor hebben wij voor groep 3 t/m 6 Steeds Beter Schrijven schriften ontwikkeld in samenwerking met José Schraven. José is specialist in didactiek lezen, spellen en taal en ontwikkelde de methodiek ‘Zo leer je kinderen lezen en spellen'.

 

Leer jouw leerlingen steeds beter schrijven! Tijdens de Week van het Handschrift ontvang je op alle schriften van deze serie 10% KORTING

 

Tip 10: Schrijven is niet saai 

Schrijven is interessant! 

We leven van ‘overtuigingen’: overtuigingen sturen onze aandacht en alles wat je aandacht geeft groeit! Dus als een school uitstraalt dat schrijven belangrijk is, dan nemen de leerlingen dit over. 

Wie een nieuwe telefoon koopt, kiest vaak een telefoon met een groot geheugen. Waarom? Om veel op te slaan en te bewaren. Hoe leuk is het om leerlingen te motiveren meer te schrijven en ze daarmee bewust te maken van het feit dat hun eigen geheugen groeit: ze beter gaan leren en onthouden. Door te schrijven wordt kennis verwerkt en opgeslagen in je geheugen. Het gaat 'letterlijk' van je hand naar je verstand.

Na de laatste TIP 10 introduceren we ook onze WINACTIE.  Doe mee en maak kans om één van de TIEN mooie Schneider Edge Pennenset te winnen.

Deze WINACTIE loopt tot 31/01 en op 1 februari maken we de winnaars bekend.

GROEIEN in KENNIS

Alles wat je aandacht geeft groeit.

Van harte welkom bij onze 'Cursus Goed Handschriftonderwijs'. Nieuwe data voor tweede helft 2024 zijn bekend.

Niet zo lang wachten? Er is nog plek op:

  • 9 feb. 2024:  EEMNES-HILVERSUM
  • 1 maart 2024: ZWOLLE