Sufi Trail logo
Beste Sufi Trail vriend ,

Wie, wat, waar en wandelen maar. Niet de Avondvierdaagse maar, zoals een voorbijganger zei: “doen jullie de 40-daagse Heiloo”. De pelgrimrondes gaan vrolijk verder, we vergaren kennis en ontdekken en beleven steeds meer. Zoals het altaarstuk bij de Willibrorduskerk in Heiloo, verhalen over het Jozef Jaar bij timmerman en kunstenaar Jos Apeldoorn, Bloemsierkunst van Peter met nieuwe stempel en oude boeken. Ondertussen staan de Oezbekistan reisplannen in de startblokken en was er een geslaagde online bijeenkomst die hopelijk het tijdperk inluidt dat we weer offline zijn, buiten en buiten bereik, of in een medialoze periode. Een mediadieet lijkt bijna nodig om nog even de geest zijn vrije loop te laten gaan. Een groot genot de Drie Bronnen- wandeling. We hopen met het delen van de gebeurtenissen op en rond de pelgrimsroute en het kampvuur online, elkaar te inspireren en positief te stimuleren tussen al het mediageweld door. We kijken wel hoe het loopt, alvast een toost op de goede afloop en we zijn benieuwd hoe het afloopt. 

Wandelliefs,
Sufi Trail team

Items editie nr. 6 Florias Trinitatis

  • Florias nieuwe stempel met een verhaal
  • Een altaarstuk voor parochianen en pelgrims in Heiloo
  • Jozef jaar - Jos Apeldoorn
  • Dertigers
  • Turkse gerechten
  • Stolpersteine
  • Bijeenkomst koplopers
  • Oezbekistan
  • Sufi fietskaravaan naar 2022
  • Agenda

Florias nieuwe stempel met een verhaal

Wat schitterende bloemstukken wel niet kunnen betekenen. In de lieve kleine bloemenwinkel bij de vlindertuin van broeder Frans is Peter de bloemkunstenaar. Hij maakt de meest schitterende bloemschikkingen  met daarbij een wekelijks thema en een verhaal. Zo was deze week de heilige drie eenheid voorgesteld in het bloemenkunstwerk. De uitleg en het verhaal krijg je mee op een prachtig uitgeprint briefje en voor de pelgrims die langslopen is er nog een extra grote verrassing. Peter heeft speciaal voor de pelgrims een eigen Florias- stempel van de bloemenwinkel laten maken met het leuke monniken-symbool. Alleen daarom al hup naar de de Abdij in Egmond. We geloven het zelf haast niet dat er elke ronde weer zo'n bijzondere gebeurtenis passeert. De eerste stempels zijn al gezet en wij mochten Peter interviewen om dit bijzondere moment vast te leggen op film. Bekijk hier het interview met de Florias bloemkunstenaar van de Abdij van Egmond.
Afbeelding

Een altaarstuk voor parochianen en pelgrims in Heiloo

De bijzonderheden vielen ons meerdere malen ten deel. In het pelgrims-dagboek staat een afbeelding van het schilderij in de Willibrorduskerk uit 1631 die onderzocht is door kunsthistoricus Xander van Eck. Heden ten dage in Izmir Turkije, toeval? Op een van onze vaste wandeldagen werden we zoals gewoonlijk verwelkomd door Marieke in de Willibrorduskerk voor de prachtige stempels van de kerk. Deze keer kregen we zelfs een extra bijzondere toegang tot het schilderij dat we even in het echt mochten bewonderen. Het was een hele gewaarwording dat het zoveel groter was dan ik me had voorgesteld. In het boek leek het kleiner dan in het echt. Marieke Hoetjes vertelde ons over de verweving van tijden in het schilderij en dat er zoveel in afgebeeld is dat zelfs kunsthistoricus Xander van Eck een deskundig onderzoek heeft gedaan met de volledige uitleg over dit zeer bijzondere schilderij uit 1631. Het artikel doet je verbazen wat er allemaal wel niet te vinden is in het schilderij en het is via deze publicatielink te lezen. Wij danken Marieke die ons attendeerde op dit wonderlijke schilderij en de verhalen die daarbij horen. En natuurlijk voor de prachtige stempel die zo de oude pelgrims rituelen in ere houdt.

Artikel van Xander van Eck met dank aan Marieke Hoetjes
Afbeelding

Jozef jaar - Jos Apeldoorn

Een bijzondere wandeldag onder de leiding van Jozef. Het is de Jozefmaand en alsof we geleid werden door de heilige Jozef kwamen we bij de enige echte timmerman Jos Apeldoorn, die wel heel veel gemeen heeft met Josef. In maart is het de zogenaamde Josef maand en dit jaar is het zelfs het Jozef jaar. Josef is de voedstervader van Jezus op aarde en door velen gezien als de vader van Jezus. In de verhalen zou Jezus ontvangen zijn door de Heilige Geest in de maagdelijke schoot van Maria, die weer met Pinksteren te maken heeft. Dit leerden we van Anne Dijk en haar vader die een prachtige lezing gaven over de Heilige Geest op het Fahm instituut. Een van de wandeldagen liepen we via de Abdij van Egmond en wandelaar Wim liet zijn oog vallen op het mooie monnik beeldje. Gerda vertelde enthousiast over de kunstenaar en voor we het wisten liep de wandeldag via Jos Apeldoorn en kregen we een prachtige uitleg van de kunstenaar zelf over de schitterende beeldjes en toedracht. Sedat filmde het heugelijke moment en verhalen achter de monnikenbeelden, de geschiedenis van de Timmerman-generaties in Egmond kunnen bekeken worden op YouTube. Het zijn de verhalen die zoveel betekenis geven en deze dag was weer een van de vele bijzondere ervaringen door toevalligheden aan elkaar geregen. Soms lijkt het wel of alles met elkaar te maken heeft en de Heilige Geest ons te gast heeft. De verbinding komt vaak met de verhalen die een verdieping kan geven op de dingen die je zoal tegen het lijf loopt bij bijvoorbeeld een wandeling. Met veel dank aan de pelgrims en Jos Apeldoorn die altijd even geduldig de tijd neemt voor deze bijzondere verhalen en historie. Jos Apeldoorn in beeld & geluid
Afbeelding

Dertigers

Al drie dertigers, oftewel wandelpelgrims die de bronnentocht meer dan dertig keer gelopen hebben. Als je de kilometers dan naast de Sufi Trail in Turkije zou leggen zouden deze pelgrims al in Çakıllar zijn. Na Nasreddin Hodja’s stad Akşehir kom je langs landerijen en lieflijke dorpjes met elk weer een bijzonder verhaal. De bewoners werken veelal op het land en je vindt in deze streek de meest heerlijk fruitteelt. Toen wij hier ooit passeerden ontmoetten we twee mensen die heel lief aardbeien aan het eten waren  tijdens  het oogsten. Uiteraard werden we verwelkomd en hebben we gezamenlijk de kersverse aardbeitjes gegeten. Hier in Nederland waren het de bloembollenvelden die de pelgrims verwelkomen op hun dertigste wandelronde van de Drie Bronnen Pelgrimsroute. Een respectabele 678 km plus door weer en wind. In de winter van 2020 begonnen en door deze route te gaan lopen zeker wel wat coronakilo’s misgelopen. De ingesleten voetsporen zijn er nog niet, maar wel hartjes van Oma Marleen, een bibliotheek aan informatie van pelgrim Gerda en niet de vergeten een sliert aan wijze stappen van bijna onzichtbare Maud, die stilletjes, maar zeker de eerste drie koplopers complementeert. Dat deze route niet zou vervelen en zelfs meer plezier geeft naarmate de herhaling vordert, zouden we niet hebben ondervonden als we niet zulke bijzondere wandelaars hadden. Een grote buiging voor onze dertigers, en voor de dertigers in aantocht, alvast een aanmoediging applause. 
Afbeelding

Turkse gerechten

Een van de 500 gedrukte boeken na 25 jaar. Wie wandelt die vindt wat. Pelgrim Wim verraste ons met een zeer bijzonder boek; heel toepasselijk nu we weer mogen eten bij zonlicht. De titel luidt “Turkish cookery book“ en is zeer zeker “food for thought”. Het bevat ook een Museum Menukaart van het Ottomaans diner bij het restaurant David en Goliath in de Kalverstraat 92 in Amsterdam, een boekenlegger met verklarende woordenlijst en een tabel van maten en gewichten. Er zit zelfs een klein briefje bij van de uitgever met uitleg over de jaartelling omdat er bij “kookvoorschriften uit 1260” nog AH achter had moeten staan  om aan te duiden dat het de Islamitische jaartelling betreft. Een mooi exemplaar van een oplage van 500. Zomaar gevonden op een van de ommetjes van pelgrim Wim in een minibieb. Boeken zijn natuurlijk bij uitstek geschikt voor herhaling en een eerste, tweede en volgende eigenaar hebben dan toch steeds weer een nieuw boekgeschenk. Ideaal die minibiebs en met groot dank aan Wim die ons dit boekgeschenk gaf op de Adelbertusakker. Lees meer...
Afbeelding

Stolpersteine

Tijdens onze pelgrimage  Heiloo - Egmond  zien we aan de overzijde van het spoor bij Onze Lieve Vrouwe ter Nood voor het eerste huis links Korte Kapellaan 10 op de weg drie stolpersteine liggen. Deze zijn voor de herdenking op 4 mei weer mooi opgepoetst.

Het stolpersteineproject is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Deming * 1947 in Berlijn.
Hij brengt gedenktekens aan op straat voor de huizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn.
De kunstenaar noemt ze Stolpersteine (struikelstenen) omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart en omdat je moet buigen om de tekst goed te kunnen lezen.

Het gezin Schwaitzar dat hier herdacht wordt, woonde tot februari 1941 in de Lekstraat 65 in Amsterdam. Daarna zijn ze naar dit onderduikadres gevlucht, uiteraard tegen betaling. Het Joodse gezin is weggehaald, naar het huis van bewaring in Arnhem gebracht en vandaar naar Westerbork afgevoerd. Vader Wolf wordt in Auschwitz op 4-2-1944 evenals zijn vrouw Esther op 28-01-1944 vermoord. Hun dochter Ida is in Bergen-Belsen vermoord op 31-05-1945.

Wat me elke keer weer verwonderd tijdens onze wandeling is dat we bijzondere mensen ontmoeten.
Zaterdag 15 mei wilde ik het boek: Het Malevoort en Baafjespolder,  geschreven door Jaap de Graaf bij Historische Vereniging Heiloo op het Willibrordus Business Center kopen. Het boek was de dag tevoren gepresenteerd aan de burgemeester.
Jaap de Graaf, zijn echtgenote Josta de Graaf- Gieltjes en Paul Morsch waren ook aanwezig.
Josta heeft het boek: Heiloo in oorlogstijd geschreven.
Zij is in Heiloo de initiatiefneemster van het Stolpersteine project. Ze vertelde dat ze het verzoek gaf aan de burgemeester en dit binnen een half uur gehonoreerd werd. Er werd zelfs een stratenmaker geregeld om een gat te maken voor het plaatsen van de stolpersteine die voor Gunter Deming zelf geplaatst werden.

Het blad: Stolpersteine in Heiloo  Van Mens met ster tot herdenken met een stolperstein is bij de Historische Vereniging in Heiloo te koop voor € 5.-
www.hvheiloo.nl
Afbeelding

Bijeenkomst koplopers

Afbeelding
Willemijn heeft onze wandelliefde wel heel erg verenigd, een kunst die niet iedereen door te geven heeft. Met het idee dat we gingen tekenen gingen we nietsvermoedend de zoom meeting in voor wandelaars onder de leiding van Willemijn Lambert. Normaal zien we elkaar in de frisse buitenlucht dus het was erg bijzonder om elkaar opeens in beeld te zien. Deze tijd heeft ook wel weer een heel nieuw era met al die online meetings. Je hebt om te tekenen geeneens meer kleurpotloden nodig. Met de vernuftige zoom skills werden we in groepjes rond het kampvuur geplaatst en teruggehaald naar de grote zaal. Grappig dat je met zulke mindsets al een heel online avontuur kan beleven. Het was erg leuk om elkaar op deze wijze te treffen en ook het resultaat werpt zo zijn vruchten af. Door de koppen bij elkaar steken en ideeën rond het kampvuur te delen en op te schrijven, hebben we een mooie leidraad om deze plannen te zijner tijd gezamenlijk uit te voeren. Met veel respect voor de professionele gaven van Willemijn Lambert die dit alles mogelijk maken.

Rumi Trail Oezbekistan

Afbeelding
We zijn druk bezig met de voorbereidingen en het vertrek met de fiets naar Oezbekistan. Hopelijk kunnen we in de maand juni en juli live verslag doen vanuit Oezbekistan over de ontwikkelingen van de fietsroute en de start van de Rumi Trail. We zullen verschillende media kanalen gebruiken zoals Instagram en Polarsteps voor de mensen die graag op de hoogte willen blijven tijdens de fietsreis.

Oezbekistan is het startpunt van de reis naar Konya die Mevlana Rumi ooit maakte aan het begin van de dertiende eeuw. 

De Rumi Trail fietsroute wordt verkend en in kaart gebracht tot aan Termez aan de Afghaanse grens. Ook verschijnt er eind dit jaar net als bij de Sufi Trail een praktische fietsgids met fiets kaarten van 1: 100.000. Om alvast een idee te krijgen van het oudste kenniscentrum van de wereld en de fietsroute, kun je deze schitterende film bekijken evenals de Rumi Trail visuele kaart.

Burhanettin Carlak stelde onlangs een prachtig boek samen over Oezbekistan “De Parel van de zijderoute”. Hierin geven schrijvers vanuit meerdere perspectieven een kijkje in het adembenemende mooie land. Het boek is verkrijgbaar via onze webshop.
Lees online...

Sufi fietskaravaan naar 2022

Afbeelding
De fietsreis voor september van Istanbul naar Konya is definitief verplaatst naar 2022. Nog steeds is er te veel onzekerheid over het wel en wee rond corona. Als goedmaker hebben we een mooi plan voor 2022 voor fietsfanaten. We verlengen de reis dan en fietsen dan vanuit Nederland naar Konya. Data volgen nog.

1-16 Oktober 2021 Sufi wandelreis

Voor de wandelreis in oktober verwachten we dat het gewoon door gaat en er geen belemmeringen meer zijn. Je moet wel of gevaccineerd zijn of een negatieve PCR test overleggen om mee te kunnen wandelen.
De route voert over de hoogvlaktes van Emirdağ naar Konya. Het is een zeer afwisselende landschap richting Konya. We reizen in een klein gezelschap en kunnen hierdoor als groep zelf kiezen hoe we het inrichten. Gezorgd wordt voor bagagevervoer, accommodatie en we ontbijten en dineren gezamenlijk. Deze reis dompelt je onder in de authentieke Sufi Trail. Je kunt zelf kiezen of je alle dagen wandelt of halve dagen. Deze reis is snel vol,  dus als je mee wilt laat het ons dan spoedig weten. Fotoimpressie in blogpost.

Je kunt ook meteen boeken als je het wilt.
Afbeelding

Wandel&fietsevents

Nederland 2021:
Drie Bronnen Tocht - Heiloo
We lopen elke zaterdag, wil je meelopen? Neem dan gerust contact op: 06-440 447 90 of stuur ons een mail op sufitrail@gmail.com

Agenda 2021

Turkije 2021:
Sufi Trail wandelmarkeer reis
  1-16 oktober 2021
Turkije 2022
Sufi Trail wandelkaravaan
  start 8 mei 2022
Uitgave
Sufi Trail wandelgids deel 1      (Engelstalig)
Sufi Trail wandelgids deel 2      (Engelstalig)
Sufi Trail Fietsgids                   (Engelstalig)

Sufi Trail Drie Bronnen Pelgrimsroute (Nederlands)
alleen verkrijgbaar als onderdeel van het startpakket
 
Sufi Trail wandelgids           (Turkstalig)
Bella Coma - Natalia Mihai  (Engelstalig)

Nederlandstalige boeken:
Leegte - Merel van Essen   
Mevlana - Mohamed El-Fers 
Oezbekistan Parel van de Zijderoute -    
Burhanettin Carlak             

Zie onze winkel voor meer Sufi Trail artikelen.

  Sufi Trail in de Hikker app

Publicaties
Alle nieuwsbrieven en artikelen kunnen worden terug gelezen op de website.

CONTACT

Stichting Sufi Trail, Friends of Rumi and Khorasan Saints
   Hagestraat 10
   2011 CV Haarlem, Holland
Email: sufitrail@gmail.com

Whatsapp & mobiel:
Sedat Çakır:  +31 6 508 906 96
Iris Bezuijen: +31 6 440 447 90

Eindredactie: Diane Bömers

Sufi Trail
Bijdragen: Jos Apeldoorn, Wim Eijkenlenburg, Gerda Fontijn, Peter van Florias
 
Website Turks
Website NL
Website Engels
Steun onze stichting