Sufi Trail juni 2024 – Karavaan is onderweg

  • De wandelkaravaan
  • Actie Frank van Rijn
  • Looking for Rumi - Marian Brehmer
  • Nieuwe Sufi Trail stempelpunten Midashan en Dursun Cinar
  • Marcel in Heiloo

  • Markeren in Turkije

  • Wandelkaravaan op TV in Turkije

  • Aangekomen in Konya

  • Rectificatie bronvermelding

Welkom lieve

Terwijl de vogeltjes om me heen vliegen, de indrukken door me heen stromen en de liefde zich in onnoemelijk veel vormen toont, wandelen we. Dwars door het Turkse binnenland, en Marcel in Nederland waar het erg gezellig is zo we vernemen.

Deze reis is rustig begonnen al waren de belevenissen talrijk. Ook het eerste traject van de Sufi Trail wordt vaak als zwaarder gezien dan het tweede deel.

Marcel is nagenoeg elke zaterdag in Heiloo en nieuwsgierig vragen we wat we allemaal missen. Je mist altijd wel wat. En gelukkig mis je meer dan je meemaakt.

Liefs,
Sufi Trail team ❤

De wandelkaravaan

We ontmoeten elkaar in Yalova en toen nog in gezelschap van onze Menno. Al snel liepen Karin, Menno en Harry voorop met Ismael. Er zijn best wel wat duo’s ontstaan in de wandelkaravaan door de kamerindeling. Met kamperen slapen we natuurlijk ieder in zijn tentje, maar ook dat is niet altijd het geval. Onze benjamin is Jaime, nog net geen dertig. Jaime komt uit America, Virginia. Harry en Willem (Ismael) slapen veel samen, Karin en Joke en nu Danny erbij is gekomen Jaime en Danny. Ik mag nog steeds bij Sedat slapen en we genieten volop van de wisselende samenstellingen, elke wandelkaravaan brengt een hoop nieuwe invloed mee. 

Aan de route worden ook veel bestaande Sufi vrienden bezocht en zo blijven we slapen in de moestuin van Dursun, waar we eerst een keer lunchte met onze fietsploeg, maar nu met de hele karavaan komen kamperen in de tuin. Het zelf koken is dit jaar geweldig, we hebben al drie heerlijke maaltijden genoten, soep, macaroni en nog twee keer soep soorten. Daardoor slepen we dit jaar geen samowar maar een pan mee, zo is er altijd wel een karavaan kenmerk. Joke en Lieneke verrassen ons met een heerlijke soep na de bergetappes, met allemaal lekkere dingen van de markt in Emirdağ.

Joke schrijft ook PolarsSeps en elke dag kijken we uit naar de verhalen. Sedat deelt zijn plaatjes en daar zitten zeer mooie bij want het aantal kundige fotograven neemt toe!

Jaime, Danny en nu ook Annemiek en natuurlijk Mehmet die al ons alziend oog was is vele opzichten.

Dit jaar hebben we weinig last van de honden, zo lijkt het of misschien komt het omdat Mehmet ons goed heeft beschermd en opgeleid dat we het niet meer zo merken dat het beter verloopt. Menno is inmiddels al in Konya die liep de eerste tien dagen mee en liep ook twee dagen in een. Lieneke, Ruth en Annemiek zijn er in Emirdağ bij gekomen en zo zijn we aan de maximale aantal wandelkaravaners. Met twaalf wandelaars en Fikri als hoofdrolspeler. Het is weer reuze bijzonder en is met geen pen te beschrijven wat we allemaal mogen meemaken, maar de tijd raast voorbij en we hebben nog maar een kleine week te gaan. Je kunt hieronder de verhalen lezen van wat we zoal meemaken op een wandeldag. Jaime Clark heeft fantastische foto's op Instagram en natuurlijk onze eigen Sufi Trail groep op Facebook.

Facebook
Instagram

Met Frank van Rijn mee op reis


Boeken nu bij Veertig voordelig te bestellen
‘Vliegen is geen reizen, vliegen is het overslaan van reizen!’ Deze wijze gedachte ontspruit in het
hoofd van Frank van Rijn, de wereldfietser, wanneer hij na tien maanden zwoegen door Sahara en
Sahel hetzelfde traject in een paar uur terugvliegt. Frank houdt eigenlijk maar van één
vervoermiddel, de fiets. Hij peddelt naar alle uithoeken van de wereld, mits het er mooi weer is,
gewapend met een tentje en weinig proviand. Want ‘alles wat je thuislaat, is meegenomen,’ vindt
hij. Niemand schrijft zo vermakelijk, en lanceert zoveel wijsheden als hij in zijn boeken. Zoals in een
zwaarmoedige bui de wet van de eeuwige tegenwind; ‘het maakt niet uit welke kant je op fietst,
de wind keert zich tegen je.’ Wie wil, kan vanaf nu met Frank mee op reis. Zijn boeken zijn zeer
voordelig via dit tijdschrift, Veertig, te bestellen.
Mooie en bizarre landschappen, bijzondere ontmoetingen en soms eigenaardigheden van de landen
waar hij doorheen peddelt, het komt allemaal in zijn verhalen aan bod. Dit alles doorspekt met
humor en een scherpe blik, waardoor de lezer het gevoel krijgt mee op reis te zijn. Niemand kan een
nulsterrenhotel zo omschrijven als Frank. Bij de episode over een koude nacht in de Andes krijg je het
zelf koud. Zo zijn er voorbeelden te over.
Frank is afgestudeerd elektrotechnicus, maar kwam er al gauw achter dat zijn hart elders ligt. Een
korte poging als docent maakte hem ook niet gelukkig, dus hij ging eerst maar eens een stukje
fietsen. Daar is hij nu, ruim vijftig jaar later, nog altijd mee bezig. Tijdens de spaarzame momenten
thuis geeft hij lezingen en schrijft boeken en artikelen over zijn reizen, inmiddels met een
gezamenlijke afstand tot de maan en ‘ruim zestig procent’ terug. Geen kinderwerk dus. Daar houdt
hij niet van. Van Doldersum naar Katmandu fietst hij dan ook niet zonder omwegen. De titel ‘even
naar de Evenaar’ zegt toch ook wel iets.
Inmiddels heeft Frank 16  boeken op zijn naam over tochten in alle werelddelen. Azië, Zuid-
Amerika, Australië en China zijn slechts een paar voorbeelden hiervan. Voor reizigers, maar ook
thuisblijvers, zijn ze een genot om te lezen en een mooie manier om, lekker vanuit een luie stoel,
mee te reizen. De werken zijn voor lezers van Veertig nu voordelig te verkrijgen, want, zo zegt hij zelf,
‘het moet wel, anders kom ik mijn huis niet meer in.’

 

Kijk op de website om te bestellen: Let op alleen voor de leden van de Sufi Trail

Looking for Rumi - A Quest to Find the Treasure Beneath the Ruins

Geïnspireerd door zijn liefde voor het soefisme en de poëzie van Jalaluddin Rumi, deelt de in Duitsland geboren schrijver Marian Brehmer zijn verhalen die hij heeft verzameld tijdens twaalf buitengewone jaren van reizen in de voetsporen van Rumi.

 

We verkennen de verborgen wereld van de islamitische mystiek en ontmoeten soefi's, zoekers en wijzen uit Afghanistan, Iran, Syrië en Turkije, allemaal regio's die vaak diep verkeerd worden begrepen en het onderwerp zijn van negatieve krantenkoppen.

 

In hoeverre leeft Rumi nog in de landen waar hij liep? Wie is deze grote heilige en dichter – nu zo populair in het Westen – voor de mensen tussen de Hindu Kush en de Bosporus? Hoe blijft hij degenen die zich tot hem wenden, verlichten?

 

Met Rumi als zijn gids begint Marian aan een pelgrimstocht door innerlijke en uiterlijke landschappen die zowel een fascinerend avontuur is als een intieme zoektocht naar onze diepste wortels - een reis die ook onze eigen spirituele verlangens aanwakkert.

 

Bevat 50 foto's en een lijst met aanbevolen Rumi-bronnen!

 

U kunt uw print-on-demand-exemplaar verkrijgen via Amazon, VS, VK, Canada, Australië, Japan, Duitsland en de meeste andere EU-landen.

 

Bestel via Amazon

 

Marcel in Heiloo

Pling het is zaterdag en dan denken we natuurlijk aan Marcel, elke week krijgen we een foto van de mooie dingen in en rond Heiloo en hoe de route was en natuurlijk het weer, wie er allemaal waren en hoelang het nog duurt voordat we thuis zijn. Nu dus nog maar heel kort en we kijken er weer naar uit om Marieke, Nell en alle andere lieve mensen daar te zien. Eigenlijk is het overal mooi, je moet er alleen bij zijn om het mee te maken. Marcel vond het erg leuk om de nieuwe wandelaars te verwelkomen, en dat de hele wandeling makkelijk uit te lopen was en door ging. Het is toch echt zo dat er echt altijd wel iemand is. Hopelijk zien we iedereen weer na 13 juni in Heiloo en natuurlijk kijken we erg uit naar de zonnige dagen, en de heerlijke ijsjes bij de rotonde.

Markeren in Turkije

Markeren met verf potjes in de hand in Turkije. 801 kilometer markeren was ons doel in het begin en het leek haast niet te doen. Nu we enkele jaren verder zijn, zien we het toch dat het gaat lukken en dat het haalbaar is. 


Samen met Linda Pijl en de groep hebben we het laatste knelpunt van Keramet naar Iznik kunnen afronden. 22 kilometer erbij. Nu is de route van Yalova to Iznik te volgen via wit-rood markeringen, stickers, kunstwerken van Linda en de GPX bestand. 

7 dagen zonder zorgen. Daarna hebben we een lappendeken van markeringen die we aaneen willen sluiten. 


Ingewikkelde stijging van Vezirhan naar Zobran is nu ook goed gemarkeerd en daardoor is verdwalen in het bos toch iets minder geworden. Of helemaal niet. 


Van historisch Han naar Muratkoru is ook gemarkeerd. 


Nu hebben we ook een aansluiting naar Cay gerealiseerd. Bolvadin naar Cay is gemarkeerd en aangesloten op de Cay, Sultandagi en Akbaba gedeelte. Komende dagen hopen we nog een a twee dagen te markeren waardoor we rond 400 kilometer gemarkeerde gedeelte hebben met wit-rood markering en ondersteunend inmiddels 4000 stickers op de route. 

Al met al een geslaagde markeeroefeningen op de Sufi Trail. Ook vond Joke een mooi schaduw pad in het bos na Eskisheir waardoor de verbeteringen toch steeds verfijnder worden. Ook de oude weg van de sectie Yaprakli naar Kemerkaya verliep vlekkeloos, nu nog een keer markeren. Gelukkig hebben we volgende keer ook nog wat te doen.

Wandelkaravaan op TV in Turkije

Hakan Yavuz die ons en vele andere toeristen al jaren opvangt in Bilecik heeft deze keer samen met zijn vriendin een heel bijzonder evenement geregeld. De Turkse TV komt en neemt een interview af van Harry, Joke en Sedat. Harry verteld prachtig en Joke ook over hoe ze in de wandeling staan en met een drone worden we gevolgd. Het komt op nationale TV en we zijn blij met de prachtige beelden. Heel toevallig als we moeten zwaaien naar de drone vliegen er zeker honderd ooievaars over ons heen. Wat een mooi toeval dat we net omhoog keken. Hakan en zijn vriendin zijn een enorme steun voor de reizigers en ook begeleiden ze veel projecten voor de gemeente. We hopen dat ze een mooie plek krijgen in de nieuw verkozen burgemeester en raadslieden van de gemeente Bilecik.

Aangekomen in Konya

Patrick Hubert, Ineke van de Par en Menno Oerlemans zijn in Konya aangekomen. 

Hugh en Nicky Wormington zijn vanuit Konya in Istanbul op de fiets aangekomen. 

 

Patrick is al een tijd voorbij Konya en loopt verder. We kijken met bewondering hoe hij trouw elke dag een film maakt en zoveel mensen leuk in beeld brengt. 

Ook Patrick heeft overnacht bij Dursun op de moestuin in Uludere. Geweldig om te zien hoe iedereen weer een andere invulling geeft aan zijn reis door het Anatolische landschap.

 

De fietsers, met een heel eigen stijl. Lekker met hun tentje op reis en echte Engelse uit Devon. We kruisen onze paden in Iznik en samen genieten we van de verjaardag van Menno die ons op een heerlijke taart trakteert. Het is gezellig dat Menno verjaarsvisite heeft en natuurlijk voor onze Amerikaanse Jaime gezellig even vol Engels te spreken.

Het wordt een knusse avond bij Ali Karpi in het pension die weer een overheerlijke pide voor iedereen maakt met alle uitleg over de smaak verschillen van de wel en niet van de zwarte zee recepten. Ze hebben nog goede tips voor ons en wij tippen hun weer voor leuke slaap adressen. Hun blog is te volgen op Facebook en instagram.

Facebook

Rectificatie voor nieuwsbrief van mei:

Bronvermelding voor de plannen van de bron bij het witte kerkje, hieronder een deel uit het artikel in de Uitkijkpost van de Historische Vereniging Heiloo.


HEILOO - De Historische Vereniging Heiloo pleit voor het herstel van de eeuwenoude Willibrordusput in Heiloo. Ze willen dat er weer water uit de put komt en dat het neogotische smeedijzeren hekwerk uit de negentiende eeuw wordt teruggeplaatst.


Dit voorstel komt in het kader van plannen van de gemeente Heiloo om het gebied tussen de Witte Kerk en ‘t Loo opnieuw in te richten. De vereniging hoopt dat de gemeenteraad het herstel van de put opneemt in de plannen voor herstructurering van het gebied.


De Willibrordusput wordt beschouwd als een belangrijk historisch monument en het herstel ervan zou de allure van het gebied versterken.

Wordt Donateur van de Sufi Trail

Maar waarom dan?  We hebben heel wat projecten die je met je donateurschap ondersteund worden en uiteraard hele praktische zaken zoals kantoor, websites, koffie en alles wat er bij het route onderhoud komt kijken.

 

Wat heb ik eraan? We hebben een levendige wandel gemeenschap en samen met gelijkgezinde hebben we veel gezelligheid en deel je dezelfde interesses. En natuurlijk het Sufi Trail tijdschrift Veertig waarin reisverhalen op een mooie manier vereeuwigd worden, wie schrijft die blijft. In het tijdschrift, de maandelijkse nieuwsbrief en op de website is ruimte om jou reis verhaal te delen. 


Donatie inclusief Sufi Trail magazine en verzendkosten Nederland € 24 

Donatie inclusief Sufi Trail magazine en verzendkosten België € 29 

 

Wil je meer of anders doneren klik hier.

Doneer een bedrag naar keuze ♥ 

Turkije wandelpakket

Sufi Trail Passport is onderdeel van het Sufi Trail-lidmaatschap. Het verbind de pelgrims aan de route en stempelaars op de trail.

Een reis naar Mevlana Rumi in Konya, te voet.

 

wandelpakket Turkije

Turkije fietspakket

Ook op de fiets kun je in ongeveer twee weken de Sufi  Trail fietsen. De fietsgids, Sufi Trail-paspoort, Sufi steen, GPX- en WhatsApp-ondersteuning en meer tref je aan in je fietspakket.

 

fietspakket Turkije

De wandelkaravaan 2025

We beginnen in Yalova en wandelen naar het graf van Rumi in Konya. Het is om de pelgrimslevensstijl te promoten en samen de diepere betekenis van de Sufi Trail te ontdekken.

 

mee reizen 2025

De fietskaravaan 2025

We beginnen in Yalova en fietsen naar het graf van Rumi in Konya. Daarna fietsen we door op de Mecca Trail naar de Syrische grens. Een avontuur over het Taurusgebergte

 

mee reizen 2025

WANDEL MEE ELKE ZATERDAG

52 Wandelzaterdagen per jaar

 

9.58 gegarandeerd vertrek van station Heiloo

Je kunt meelopen met- of zonder een startpakket.

*Geen aanmelding nodig

Startpakket

Stichting Sufi Trail
Tel. 06 440 447 90
sufitrail@gmail.com
www.sufitrail.nl

Stichting Sufi Trail
Hagestraat 10 H

2011 CV Haarlem

 

je kunt je ten alle tijden afmelden voor de nieuwsbrief:

Klik hier om af te melden