i&i   over ons  online versie

 

 

nieuwsbrief 178

AGENDA

19 dec 2022 Webinar Co-Teach Co-Teach informatie webinar

18 jan 2023

 

Regiobijeenkomst Noord-Oost Nederland Informatica Actief

aanmelden

 

Kampen

 

19 jan 2023 Webinar Co-Teach Co-Teach informatie webinar
23 jan 2023 Bètapartners vakbijeeenkomst Bètapartners informatie online
24 jan 2023 Webinar Co-Teach Co-Teach informatie webinar
24 jan 2023 Docentennetwerk U-Talent  U talent informatie
Utrecht
6 feb 2023 ICT-praktijkdag in Leuven ICT-dag België informatie België
13-17 feb 2023 Tweede online ICT-week ICT-dag België informatie online
 9 mrt 2023 Docentennetwerk U-Talent  U talent informatie Utrecht
27 mrt 2023 Bètapartners vakbijeeenkomst Bètapartners informatie online
29-31 mrt 2023 BETT Londen Hyve Group informatie Londen
13 april 2023 i&i voorjaarsconferentie i&i save the date Utrecht
19 april 2023 Informatica Inspiratiedag Instruct informatie Utrecht
19 jun 2023 Bètapartners vakbijeeenkomst Bètapartners informatie online

Wilt u een item toevoegen aan de agenda? Mail dat door naar webredactie@ieni.org.

ChatGPT is een project van de OpenAI foundation. OpenAI is een onderzoeksinstituut dat zich richt op kunstmatige intelligentie. In 2015 werd het onder andere door Elon Musk en Sam Altman opgericht. Elon Musk vertrok in 2017 omdat hij vond dat er een belangenconflict was op het gebied van autonoom rijden. Het doel van OpenAI is om AI op een veilige en verantwoorde wijze te bevorderen.

ChatGPT is een dialoogprogramma waardoor het mogelijk is dat er vervolgvragen worden beantwoord. Het systeem is voor iedereen gratis toegankelijk tijdens de "feedback"-periode. Met de door gebruikers gegenereerde feedback wil OpenAI een goede definitieve versie maken. 


Het is zeker interessant om ChatGPT eens te proberen. Het ziet er immers naar uit dat dit een heleboel in het onderwijs op zijn kop kan zetten. Denk aan het doen van onderzoek, maken van verslagen en profielwerkstukken. Wil je ChatGPT proberen dan moet je wel een account aanmaken.

 

Er is overigens meer AI dat aanspreekt. Op zoek naar een kerstwens met eigen elementen? DALL-E creëert het binnen twee minuten voor je, ga naar https://openai.com/dall-e-2/ met hetzelfde account dat je eerder voor ChatGPT hebt gemaakt.

Naar OpenAI Chat GPT

Schrijf je nu in voor het Co-Teach Informatica webinar

Kunt u door een gebrek aan docenten het vak informatica niet (meer) aanbieden in uw HAVO/VWO klassen, of heeft u zorgen om het voortbestaan van het vak? Maak dan kennis met Co-Teach Informatica. In dit unieke pilotproject krijgen scholen de kans het vak informatica aan te bieden door een combinatie van projectonderwijs door IT-professionals en een solide online leerlijn, ontwikkeld door en begeleid vanuit universitaire lerarenopleidingen. Wij hebben nu ruimte om meer scholen te betrekken bij dit project. Deelname is uitermate geschikt voor scholen waar het vak niet (meer) kan worden aangeboden omdat er geen docent beschikbaar is, terwijl leerlingen het vak wel willen volgen.

Nieuwsgierig? U kunt nu deelnemen aan onze webinar informatiebijeenkomsten op

Schrijf je nu in
Data:

Maandag 19 december, 15.00-15.45
Woensdag 19 januari, 16:00–16.45
Dinsdag 24 januari, 16:00–16.45
 

meer informatie en inschrijven

Van omstander naar ‘upstander’

Hoe stimuleer je pro-sociaal gedrag online? Dat is de vraag die centraal staat in dit onderzoek bestaande uit twee delen, dat door Netwerk Mediawijsheid in samenwerking met de Nationale Wetenschapsagenda en de Erasmus Universiteit Rotterdam is uitgevoerd.
Ongewenst gedrag online in de vorm van racisme, online shaming of buitensluiten komt veel voor. Uit de peiling van Netwerk Mediawijsheid (2022) bleek al dat bijna tweederde van de Nederlanders hier weleens mee in aanraking is gekomen, met alle mogelijke gevolgen van dien. Het verminderen van dit soort asociaal gedrag is dus belangrijk. 

download hier het  onderzoek

Overdracht auteursrecht informaticamodules van SLO naar de Vereniging i&i
Op donderdag 10 november hebben de Vereniging i&i en SLO een pact gesloten.
Sanne Tromp, directeur Kennis en Innovatie van SLO, en Ramon Moorlag, voorzitter van de Vereniging i&i, hebben hun handtekening gezet onder een overeenkomst die het auteursrecht van de informaticamodules overdraagt van SLO naar i&i.
De twee historische pennen waarmee deze stap is geformaliseerd werden vervolgens double blind in het publiek geworpen.

I&i heeft vervolgens de gemeenschap voor het beheer en onderhoud aan deze modulen officieel geopend, alles uiteraard open toegankelijk. Er komt wel een sponsorknop, zodat gebruikers van het materiaal hun erkentelijkheid ervoor in financiële zin kunnen uitdrukken.

De informaticagemeenschap is nu aan de zet bij onderhoud en verdere ontwikkkeling van de materialen.

FORUM i&i

Naast de fysieke ontmoeting tijdens de praktijkdagen en conferenties is er nu ook een digitale plek. Daar is ruimte om collega's te spreken over allerhande onderwerpen. Wij wensen en hopen op een mooie plek om elkaar eenvoudiger te ontmoeten om zo lesmateriaal en ideeën uit te wisselen.  
Er zijn diverse onderwerpen waar wij uw inhoudelijke medewerking voor vragen, maar uiteraard kan ieder een ook zelf onderwerpen aandragen.

Actief deelnemen? Klik op onderstaande knop.

Naar het Forum

Bezoek ook onze website!
Daar vindt u meer dan in de nieuwsbrief past.
Elke werkdag een nieuw bericht die over de inhoud van ons vak, over didactiek en een veelheid aan ontwikkelingen gaat. De nieuwe aanpak van de nieuwe website is succesvol, wij hebben nu 60x zovele bezoekers dan anderhalve maand geleden.

Naar website i&i

Wil je geen nieuwsbrieven meer van ons ontvangen? Klik dan hier om jezelf af te melden