Nieuwsbrief nr. 19             november 2024

Als de opmaak van deze nieuwsbrief niet goed is, klik dan op WEB VERSION.

Voorwoord

 

De laatste nieuwsbrief van 2024 is een lijvig exemplaar geworden. Heel wat te lezen dus.

Oud-voorzitter Frans van Oostveen verhaalt over de ontwikkelingen die het Diaconaal Centrum Tiel doormaakt én over de aanzetten voor een nieuw beleidsplan voor de periode 2025-2028.

Secretaris Joëlla van der Breggen laat u zien hoe de huiskamer van het Inloophuis grondig is gereinigd: vloer en meubilair glimmen weer spic en span. Daarnaast een artikel over het interview op de Franciscushof dat u nog terug kunt zien op YouTube.

Natuurlijk heeft Han van Peer weer veel te vertellen over het Inloophuis, waaronder de contacten met de andere organisaties in het Sociaal Plein Tiel, het uitstapje met de vrijwilligers, maaltijden en andere activiteiten.

Esther Valkenet vertelt over de 'Kom-erbij-week 2024' als activiteit voor de Tielse Maatjes.

 

 

Han van Bockel - hoofdredacteur

 

En dat er op de Franciscushof veel te beleven is, laat Aad van Dijk u zien: tuinproducten als relatiegeschenk, schoolkinderen op de tuin en de wijze waarop asperges groeien. En nog veel meer natuurlijk.

Gaat u er maar eens lekker voor zitten. Binnen een mum van tijd bent u weer volledig geïnformeerd over de activiteiten van onze stichting.

 

Uw mening over deze nieuwsbrief stellen we altijd zeer op prijs.

Klik hier.

De volgende nieuwsbrief verschijnt in week 3. Uw bijdrage kunt u uiterlijk 6 januari sturen aan nieuwsbrief@diaconaalcentrumtiel.nl.

De vorige nieuwsbrieven kunt u hier terugvinden.

Om de website van Stichting DCT te bezoeken klikt u hier.

Uw bijdrage voor de nieuwsbrief wordt zeer op prijs gesteld. Schrijf bij voorkeur tussen de 75 en 100 woorden en lever een foto/illustratie aan, waarvan u zeker weet dat daar geen publicatierecht van anderen op rust. Als er op foto’s personen herkenbaar in beeld komen, moeten deze er mee akkoord zijn dat deze foto wordt gepubliceerd.

Nieuwe Tijden

 

Het Inloophuis Tiel en het Diaconaal Centrum Tiel als moederorganisatie van Inloophuis, Franciscushof en Tielse Maatjes, staan voor een periode met grote veranderingen. Han van Peer (coördinator) gaat begin volgend jaar met pensioen en sinds 1 oktober is er een nieuwe voorzitter van het bestuur: At Sonneveld. Met het vertrek van zijn voorganger, Frans van Oostveen, zijn alle bestuurders van het eerste uur van het DCT vertrokken.

Het eerste beleidsplan van het DCT liep van 2018 tot en met 2021. De titel van het 25 pagina’s tellende plan was ‘Verbreden en Verbinden’. Het tweede beleidsplan, dat nu van kracht is, loopt van 2022 tot en met 2025.

 

                  Frans van Oostveen - oud-voorzitter

De titel is ‘Gegroeid en Verbonden’ en het beslaat in totaal 19 pagina’s.

Het bestuur is ruim op tijd begonnen om na te denken over hoe de Stichting en de drie secties verder moeten.

Een van de grootste uitdagingen zijn de veranderingen waardoor meer mensen dan vroeger zich zelfstandig in de samenleving moeten zien te handhaven, buiten de bescherming van instellingen en met minder beschikbare professionele zorg. In de afgelopen twee jaar is daarop gereageerd met een grotere beschikbaarheid van de betaalde medewerkers, waardoor vaker dan in de jaren daarvoor naast de vrijwillige gastheren en gastvrouwen ook een betaalde medewerker aanwezig kan zijn.

Terug naar inhoudsopgave

 

BINNEN ZONDER KLOPPEN

Uit-weg

 

Mijn vorige bijdrage eindigde ik over de toen aankomende 'heidag' met het bestuur. In de zaalruimte naast het prachtige oude kerkje aan de Lingedijk in Wadenoijen kwamen we bij elkaar. Een inspirerende omgeving, geen heide maar een prachtig zicht op de omliggende velden en de daardoorheen, in een heerlijk najaarszonnetje meanderende Linge. 

Geen vergadering maar uitwisselen van gedachten en ideeën over het pad dat voor ons ligt: waar komen we vandaan en waar willen we heen met het Inloophuis. Dat dat niet zomaar een vrije keuze is moge duidelijk zijn want er zijn allerlei hekken en sloten die bepalen wat wel en wat niet kan of moet.

Ik heb heel veel respect voor onze bestuursleden die met hun toetreden de uitdaging aan zijn gegaan om weer volgende stappen te zetten in de toekomst van het Inloophuis (én van de Franciscushof en de Tielse Maatjes). 

Han van Peer - coördinator

 

Daarbij denk ik aan de bijbelse opdracht om ‘alles te onderzoeken, het goede te behouden en het kwaad te vermijden, in welke vorm dan ook’. (1.Tessal.5,21) Zeker in deze bureaucratische tijd die overloopt van regels en voorschriften die vaak beperkingen of belemmeringen vormen is het een hele opdracht om voor een open huiskamerproject de goede weg te vinden.

 

Vrijwilligersuitje

 

Met ons vrijwilligersuitje kregen wij trouwens ook de opdracht om een goede (uit)weg te vinden. –Vergeeft u mij het wat flauwe ‘bruggetje’ maar ik kon het niet laten.– We gingen naar Appeltern, naar de ‘Escaperoom’ van Moeke Mooren om precies te zijn. In twee teams probeerden we uit twee identieke kamers te ontsnappen. 

Het ging er om welk team het snelste zou zijn, maar helaas haalde geen van beide teams op tijd de uitgang. Blijkbaar zijn wij niet zo goed in ontsnappen uit een huiskamer, maar het was wel spannend! En met de koffie met appeltaart (en slagroom!) vooraf en een Chinese maaltijd als afsluiting was het een heel geslaagde en gezellige dag.

Huurdersoverleg

 

Eens in de twee maanden komen we als ‘huisgenoten’ van het ‘Sociaal Plein-Centrum’ bij elkaar om praktische zaken over de huisvesting te bespreken, te kijken of er nog gezamenlijke activiteiten mogelijk zijn en om nieuwtjes uit te wisselen. Het hing al een tijdje in de lucht maar op 3 november vertrekt de dagbesteding Dolfijn van het RIBW naar een andere locatie. Ik vind het jammer dat ze weggaan. Hun werk sloot aan bij dat van ons en er waren dan ook meerdere mensen die zowel bij de Dolfijn als in het Inloophuis kwamen. Soms maakten zij gebruik van onze ruimte en soms gebruikten wij die van hen. En we konden het als medewerkers ook gewoon goed vinden met elkaar. Ik wens ze veel succes in hun nieuwe onderkomen.

Terug naar inhoudsopgave

Activiteiten

 

Tot slot nog even over onze activiteiten. Alweer een tijdje geleden hebben we een ‘activiteitencommissie’ gevormd die leuke bezigheden bedenkt en organiseert voor onze gasten. Regelmatig zijn er nu spelletjesmiddagen om te sjoelen of een kaartje te leggen. Maar ook een muziekmiddag of karaokefeest staan op het programma. 

Dit als uitbreiding van het wenskaarten maken en de bingomiddagen, die al een lange traditie hebben.

De ‘Special Meals’ op de laatste vrijdagavond van de maand zijn inmiddels ingeburgerd. Dat zijn maaltijden uit een bepaalde cultuur of streek. De afgelopen keer kozen we daarvoor ons eigen Nederland met een heerlijk stamppottendiner. Er waren drie bijzondere variaties waar heerlijk van gesmuld werd. Monique en Lotte, complimenten voor jullie kookkunst en heel hartelijk bedankt!

We zitten in de herfsttijd: vallende bladeren, kille en grijze en natte dagen. Maar we kunnen warmte en gezelligheid vinden bij elkaar. Laten we dat doen.

Vloerreiniging Inloophuis

De gang en de vloer van de huiskamer van het Inloophuis worden natuurlijk intensief gebruikt en waren dan ook toe aan een grote schoonmaakbeurt. Woensdag 16 oktober stonden ’s morgens om 08:00 de medewerkers van ons schoonmaakbedrijf SMB Willems al voor de deur met schrobmachines, waterstofzuigers en poetsmachines.

 

En gepoetst is er! Je zag de vloer voor je ogen opknappen. Omdat het een prachtige zonnige herfstdag was, kon het meubilair grotendeels naar buiten, waar Cilia Henkens en ondergetekende ook flink aan het soppen sloegen.

Voor de kookploeg was het even behelpen, maar dankzij de huisvlijt 

                  Joëlla v.d. Breggen - secretaris DCT

 

van Mieke Bregman, die tassen vol boerenkool aan haar keukentafel had gesneden, kon de maaltijd voor de gasten op tijd geserveerd worden. Aan het einde van de ochtend, voor de gasten kwamen, blonk de vloer en stonden de schone meubels weer op hun plek. Het was een flinke klus, maar we hebben weer een heerlijk schone huiskamer om onze gasten in te ontvangen.

Activiteiten

- elke dag open van 12.00 tot 15.00 uur

- elke maandag en woensdag warme maaltijd van 12.00 – 13.00 uur

- elke dinsdag wenskaarten maken van 13.00 – 15.00 uur

- elke zaterdag soep & tosti’s van 12.00 – 13.30 uur

- elke donderdag 10.00 – 11.00 uur stoelyoga (kosten € 6,- per les)

- op woensdagmiddag v.a. 13.30 uur vaak gezelschapsspelletjes

- op zondagmiddag v.a. 13.00 uur vaak sjoelen

- om de 6 weken op vrijdagmiddag 13.00 uur: Bingo

- regelmatig nieuwe activiteiten: zie onze facebookpagina

 

Agenda

Zondag 10 november: Karaoke

Terug naar inhoudsopgave

Wilt u de website van het Inloophuis bezoeken? Klik hier.

U kunt ook rechtsreeks naar de facebookpagina. Klik hier.

 

SAMEN STA JE STERKER

Kom Erbij Week 2024

 

Van 26 september tot 3 oktober stond Tiel in het teken van de 'Kom Erbij Week'. Een week waarin allerlei activiteiten werden georganiseerd vol sociaal contact en ontmoetingen. In het kader van die week werd er vanuit de Tielse Maatjes een Walk&Talk groepswandeling georganiseerd op 28 september. Helaas liep er die dag van alles mis. Een kapotte auto, dubbele afspraken, ziekte en daar bovenop een weersvoorspelling vol regen (niet een beetje, maar keiharde stortbuien). Soms heb je van die dagen…

Bijna iedereen te pakken gekregen om het slechte nieuws van een afzegging te kunnen brengen. Bijna iedereen, op één persoon na. Omdat ik het toch niet over mijn hart kon verkrijgen deze persoon zomaar te laten staan, ben ik toch naar het ontmoetingspunt gereden.

           Esther Valkenet - coördinator

Uiteindelijk hebben we met zijn tweeën alsnog een gezellige wandeling gemaakt met veel kletspraat. 

 

En ook nog een spontaan bezoekje gebracht bij een kennis van de deelnemer, die een zelfgemaakte taart presenteerde. Onderweg flink wat zon -in plaats van de verwachte regen- maakte het geheel tot een onverwacht fijne ochtend!

 

Op 30 november gaan we nog voor de herkansing van een groepswandeling. Hopelijk met veel animo en wederom een lekker zonnetje! We vertrekken om 10:00 uur vanaf vlindertuin de zindering en zullen uiterlijk om 12:00 uur terug zijn. Heeft u ook zin om mee te gaan? Geef u even op via Esther@tielsemaatjes.nl

Agenda
30 november - Walk&Talk groepswandeling

Wilt u de facebookpagina van de Tielse Maatjes bezoeken? Klik hier.

Beleidsplan 2025 tot en met 2028

 

Op 25 oktober hebben de betaalde medewerkers van Tielse Maatjes en Inloophuis samen met het bestuur bouwstenen aangedragen voor een nieuw beleidsplan. De Franciscushof was, met instemming van de coördinator, vertegenwoordigd door twee bestuursleden die ook vrijwilliger zijn van de tuin. We hebben afgesproken dat we een kort beleidsplan gaan maken in gewonemensentaal. De uitwerking zal in de jaarplannen per sectie worden beschreven.

We hebben gekeken hoe de wereld er nu uitziet en wat onze vrijwillige en betaalde medewerkers daarin kunnen betekenen voor de mensen die behoefte hebben aan menselijk contact en die dat in hun eigen omgeving niet of niet voldoende kunnen vinden.

  Samenvatting beleidsplan 2022-2025 (klik hier)

tekst

                  Frans van Oostveen - oud-voorzitter

Het was natuurlijk maar een eerste verkenning en we willen over de hoofdlijnen ook met de vrijwilligers zelf praten, maar zoals het er nu uitziet, denken we aan het volgende:

We zijn op de goede weg met wat we willen en kunnen bieden, zoals blijkt uit de onverminderde aantallen gasten van het Inloophuis en aanvragers van een Maatje. Er is zelfs sprake van een behoorlijke groei van die aantallen.
Het DCT is geen hulpverleningsinstelling en het biedt ook geen dagbesteding, zoals in de zorgwereld wordt bedoeld. We willen juist naast de mensen staan.
Het is allemaal mensenwerk: de gasten, de vrijwilligers en de betaalde medewerkers vormen samen een gemeenschap en het is zaak de juiste mensen op de juiste plek te hebben en een uitnodigende en veilige omgeving te scheppen voor iedereen.
Het jaarlijks bijeensprokkelen van de benodigde financiële middelen blijft een grote opgave.
We moeten het beeld dat bestaat van de stichting DCT en van de secties versterken. Daarvoor moeten we de huidige relaties met financiers en samenwerkingspartners benutten, maar ook de media actiever dan tot nu toe benutten.

Terug naar inhoudsopgave

 

DE TUIN WAAR MENSEN AARDEN

Aandacht

 

Alle mensen hebben aandacht nodig om te kunnen floreren. Maar het zal niemand verbazen dat hetzelfde opgaat voor de planten op de tuin. We hebben langs het pad op de tweede helft van de tuin een kragge (aaneen gegroeide plantenmassa in water- red.) als afscheiding van het pad. Daar zijn stenen opgekomen en aarde eroverheen. Er groeit van alles, van gras tot bloeiende plantjes.

Aad van Dijk - coördinator

 

Vorig jaar hebben we er een paar rabarberstekken gepoot, maar er geen of te weinig aandacht aan gegeven, zodat ze onder de grassen waren verdwenen. Bij het opruimen dit jaar, waar we nu wat meer tijd voor hebben, zijn de wortelstompjes van de rabarber toch terug gevonden. We hebben er stokjes omheen gezet en enkele nieuwe loten erbij gepoot in de hoop dat ze ons volgend jaar toch wat meer rabarber kunnen geven. Maar de voorwaarde is wel: we moeten ze aandacht blijven geven en zorgen dat ze niet opnieuw  onder het onkruid verdwijnen.

Groenblijvende tuin

 

Als een bed leegkomt is het gunstig, zowel voor de bodem als voor de natuur om het niet kaal te laten liggen, maar om het opnieuw te bedekken. Natuurlijke groenbemesters zorgen voor verrijking van het bodemleven en daarnaast voor de stikstofbinding. Groenbermesters vallen in de winterperiode weg als er vorst is. Dan kan het loof blijven liggen tot er iets nieuws op gezaaid of gepoot wordt. 

       Roggemix

       Facelia

De eerst gezaaide, - en dus nu al flink gegroeid – is de facelia; die kwam op het veld van de bladgroenten, dus na de sla en andijvie. Een gedeelte van het bed is met gele mosterdzaad ingezaaid. Daar kunnen we het zaad van oogsten als het droog wordt en nog niet gekiemd is. 

Verder op de velden waar de aardappelen gerooid zijn is een mengsel van hoofdzakelijk rogge, winterwikke en een crucifeer, een mix van bladramenas en een ander zaad.

Promotie

 

We leveren voor de maaltijden van het Inloophuis. Wat we overhouden verkopen we op de tuin of soms ook in de kerken. Laatst kreeg ik van de Dominicus de vraag of we een groentepakket konden leveren om aan een inleider te geven in plaats van de standaard bos bloemen. Daar hebben we een mooi kistje van weten te maken. De ontvanger, Stijn Fens, had een inleiding had gehouden over het conciliair proces wat paus Franciscus wereldwijd begonnen is. Hij was er zeer mee in zijn sas, vooral toen hij hoorde dat het biologisch was en afkomstig van het diaconale oecumenische project van Inloophuis en Franciscushof. 

 

 

Schoolkinderen op de tuin

 

De basisschool ‘De Molenwerf’ heeft een speciale opvang voor kinderen van nieuwkomers. Ze zijn nieuw in ons land en afkomstig uit onveilige landen. Met drie groepen zijn ze steeds een half uur op de Franciscushof geweest om uitleg te krijgen over hoe en wat er op de tuin gebeurt. Hoogtepunt was het rooien van een aardappelstruik: oh, groeit dat zo! Met leerkrachten en vrijwilligers was het een mooie ontmoeting.

Asperges

 

Sinds dit jaar hebben we twee soorten asperges: de gewone witte die we vanaf het beginjaar van de tuin hebben en nu ook de groene asperges. Het grote verschil tussen de twee soorten is de manier waarop de asperge groeit. 

      Witte asperges

       Groene asperges

Bij de groene is het oogstbare deel dat wat boven de grond groeit, terwijl de witte asperge onder de grond zijn eetbare deel ontwikkelt.  

Als die zijn kopje opsteekt, moet je hem uitgraven, want anders verkleurt hij en raakt hij zijn mooie witte glans kwijt. Beide soorten moeten na het feest van Sint Jan (Johannes de doper, 24 juni) de kans krijgen om door te groeien en nieuwe krachten uit de zon op te slaan in hun wortels. Tegen de herfst gaan ze verkleuren en moeten we ze zo laag mogelijk afsnijden.

Platte ramen


We hebben al enkele jaren onze platte ramen, ook wel genoemd platte bak of Amsterdamse bak. We kunnen daarmee warmte creëren iets eerder dan wat buiten mogelijk is. Dit jaar hebben we er dubbel gebruik van gemaakt, niet alleen om vroeger al producten te hebben, maar nu ook om later nog wat aan te kunnen bieden. We hebben er heerlijke verse rucola en andijvie. Daarnaast hebben we er ook een tiental aardbeienplantjes ingezet, zodat we volgend jaar ook iets eerder al een heerlijk beschuitje met aardbeien kunnen serveren.

Verder hebben we onze jaarvergadering gepland; daar zal besloten worden hoe de winterstop er voor de tuin uit zal zien, maar daarover kan ik dus nog geen nieuws brengen.

Zo blijven we in de aandacht en dat hebben we nodig.

Interview SRC met medewerkers Franciscushof

 

Op 30 augustus jl. konden de schoffels aan de kant voor Hans Peerboom en Liesbet Mulders. Zij werden die dag geïnterviewd door Carolien Krouwel van streekomroep SRC over hun werk op de Franciscushof. 

Het interview vond plaats op de tuin zelf en dat was voor de medewerkers van SRC gelijk een eerste kennismaking met onze prachtige stadsmoestuin.

De tuintafel werd versierd met allerlei soorten oogst en na de start van het interview vloog de tijd voorbij. Omdat Hans en Liesbet allebei al lange tijd betrokken zijn bij de Franciscushof, konden zij heel veel vertellen over de diversiteit van de gewassen en het kweken van groenten en fruit voor de maaltijden in het Inloophuis.

                  Joëlla v.d. Breggen - secretaris DCT

Maar ook over de ontwikkeling van de tuin door de jaren heen en de plannen die er altijd weer zijn. Voor en na het interview werd er door de medewerkers van SRC ruim de tijd genomen mooie beelden te schieten van de gewassen en bloemen. Deze beelden waren tijdens de uitzending van het interview op TV Magazine te zien.

Heeft u de uitzending gemist? Deze is terug te zien via YouTube (klik hier).

 

GEGROIED EN VERBONDEN

Natuurlijk kunt u ook uw steentje bijdragen aan het werk van onze Stichting. Een gift is altijd welkom, bijvoorbeeld voor de kerstmaaltijd, de paasbrunch of de barbecue. Maar ook algemene giften zijn welkom. Uiteraard kunt u aangeven of deze voor het Inloophuis, de Franciscushof of de Tielse Maatjes bestemd is.

De bankrekening van onze stichting is NL50 TRIO 0338 6902 55.

Veel Nederlanders staan open voor het idee om na te laten aan een goed doel. Voor het werk van Stichting DCT zijn nalatenschappen belangrijk. Als u wilt nalaten aan Stichting DCT, heeft u een testament nodig. Dit maakt u bij de notaris.

Het DCT is een ANBI-instelling en daardoor is een periodieke gift aftrekbaar voor de belastingen. Dat geldt als u een eenvoudig formulier wilt ondertekenen en u voor minimaal vijf jaar verbinden aan een gift. Bij overlijden of onvoorzien inkomensverlies vervalt de verplichting om te schenken. Het

kan voor elk bedrag (de drempel is niet van toepassing) en ongeacht in hoeveel termijnen per jaar u wilt betalen.

Het formulier kunt u zelf downloaden (klik hier) of via het Diaconaal Centrum Tiel ontvangen.

 

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen: info@diaconaalcentrumtiel.nl.

Dan kunnen we samen kijken wat de beste vorm is, want U kunt de Stichting DCT ook begunstigen met een erfstelling of een legaat en dat specifiek bestemmen voor het Inloophuis, de Tielse Maatjes of de Franciscushof.

Terug naar inhoudsopgave

Stichting Diaconaal Centrum Tiel
Dr. Schaepmanstraat 23
4001CV Tiel
nieuwsbrief@diaconaalcentrumtiel.nl

www.diaconaalcentrumtiel.nl

No more newsletters? Unsubscribe.