Sufi Trail logo
Beste Sufi Trail vriend ,

Wandelaars van de Sufi Trail zijn van alle levenscategorieën, maar wat we merken is dat ongeacht de fysieke leeftijd de geest van de wandelaars altijd jong is. Misschien komt dat door de islamitische zienswijze dat alle zielen tegelijk geschapen zijn op de dag dat die Qalu Bala genoemd wordt. Het is wel een geruststellende gedachte dat we allemaal uit hetzelfde hout gesneden zijn en er een zielenrijk is waar we allemaal een en hetzelfde zijn. Het is uiteraard ook iets om erg blij van te worden dat het nog lukt een rondje te lopen van 20 km. Bovendien geeft het concept ‘herhaling’ veel stof om vrolijk over te zijn en wordt de wandelfamilie met elke stap een dagje ouder, wijzer en vrolijker. Wezenlijk verandert er eigenlijk niets. Vele wijsgeren hebben zich over deze concepten gebogen: het grote niets, de leegte, of wel gewoon het absolute midden van de storm daar waar alles één is. Wie zal het zeggen; het is in ieder geval altijd in ons midden.
 
Wandelliefs,
Sufi Trail team

Items editie nr. 9 Hadi

  • Meelopen in Turkije kan nog 
    • Linda (kunstenares)
  • Ariane Blees - Alleen op pad
  • Gerda - 40 plussers
  • Pelgrims over herhaling - laat je inspireren..
  • Oesdom Pr. Heinz-Norbert Hurter
  • Start mee met een startpakket
  • Stickermarkering fietsroutes
  • Seref start van de fietsreis
  • Bodemschatten van Opa
  • Thomas Himmel fietser onderweg
  • Marcel Schurmans op pad
    • Marian Brehmer (Soefi cursus)
  • Wandel en fietsgidsen
  • Gedicht van Edith
  • Gedichten van Peter
  • Agenda

Meelopen in Turkije kan nog

De voorpret is van start. De tickets zijn geboekt en we hebben een dagindeling voor de Sufi wandelreis.

Linda de kunstenares achter de Sufi steentjes loopt ook mee.

Er komen ook mensen uit Turkije ,en wel niemand minder dan de kunstenares van de enige echte beschilderde Sufi pelgrimssteentjes. Per steen is Linda een uur bezig. Om de juiste pen te vinden is nog niet zo makkelijk. Toch maakte ze al talloze Sufi stenen voor pelgrims en zelfs de hond Kehribar helpt mee met het uitzoeken van de mooie stenen aan de zee van Marmara. Linda woont al heel lang in Turkije, maar is ook Nederlandse; toen we elkaar ontmoetten leek het wel een goed idee een keer mee te komen en we zijn vereerd dat het “inshallah” deze keer mag gebeuren om samen de weg te beleven.
Wie nog prikkels heeft om mee te gaan, wees welkom, het kan nog! Wil je mee, dan is het meest praktische om vlucht vanuit Nederland op 1 oktober met Turkish Airlines TK7769 te nemen, aankomst Istanbul (Sabiha Gökçen) 16:50 uur. (Of Pegasus PC1252 die 16.55 uur aankomt) Vanaf daar hebben we een minibus geregeld.  

Voor de terugreis kun je het best vanuit Konya naar Amsterdam vliegen. Er zijn directe vluchten met Corendon of Turkish airlines. Mocht die vol zijn of de tijden komen niet goed uit, dan kun je altijd via Istanbul een aansluiting vinden naar Amsterdam of ergens anders.

Je kunt de reis via de Sufi Trail webshop boeken, Boekinglink of ons een email sturen dan ontvang je het welkomstpakket.
Afbeelding

Arianne Blees - Alleen op pad

Even geleden, op maandag 2 augustus, liep ik de trail vanuit Heiloo weer in mijn eentje. Iets in mij zei me dat ik dat moest doen. Het was mooi weer, ik had vakantie, maar ook een gevoel van onbehagen en vraagtekens in mijn hoofd. Ik heb al een tijdje behoefte aan verandering. Maar hoe, en wat…?
Omdat ik alleen liep, had ik alle mogelijkheid tot bezinning. En ik kan zeggen, ik heb nog nooit zoveel inzichten op één dag gehad! Emoties van vroeger kwamen naar boven, mijn ouders, vriendschappen, mijn jeugd. Maar ook de toekomst leek zich zomaar een beetje uit te vouwen. Wat is voor mij belangrijk?
Midden in het labyrint begon ik zomaar even te huilen. Waarom? Ik wist het niet, maar dat hoefde ook niet. Het voelde gewoon lekker. Om twaalf uur was ik bij de Grote Kapel, waar toevallig het luchtalarm om 12.00 uur afging (eerste maandag van de maand) en waarna aansluitend een dienst begon over veiligheid en vrijheid. Ik viel er middenin en bleef een tijdje luisteren. Het raakte me en ook hier kreeg ik weer kippenvel, maar begon er ook wat meer van te begrijpen. Mijn ouders waren ineens ‘bij mij’, en voor hen heb ik later kaarsen aangestoken. Ik ging steeds meer genieten van wat er binnenin mij gebeurde, en besefte dat het goed is om eens helemaal alleen te lopen. Je hebt minder afleiding van anderen en alle ruimte voor je eigen waarnemingen en gedachten. Ik zag meer van de omgeving en stopte een poosje op de punten waar ik wilde. Bij de Adelbertusakker lag ons

schrijfboek trouw op mij te wachten en op het terras verderop, genoot ik van een kop koffie. Aan het eind, bij Heiloo, heb ik een stukje afgesneden. Maar ik merkte dat er zoveel gebeurde, dat ik koos voor die ervaringen en niet voor het uitlopen van de route. Het was een bijzondere dag voor me, en ik kan het iedereen aanraden. Niet dat ik nu steeds alleen wil lopen, absoluut niet. Ervaringen onderweg delen is ook fijn, net als  lekker kletsen over van alles en nog wat.
Maar ik wilde dit toch graag met jullie delen. Met als moraal van het verhaal: loop de trail ook eens helemaal alleen. Je zult er geen spijt van krijgen!

Ariane Blees
Zaandam
Afbeelding
Afbeelding
Gerda - 40 plussers

Drie Bronnen Pelgrims Route 31-07-2021
Dag met een gouden randje.

Nog nauwelijks wakker, kwam er een appje van Marcel binnen: 'De hele dag regen voorspelt en we zijn maar met z'n drieën'. 
Op mijn buienradar werd geen regen aangegeven in Heiloo. We hebben het er maar op gewaagd. Marleen dacht: Als onze suikerpelgrim mee gaat, wordt het vast goed weer.
Bij het station aangekomen, stond Marcel ons al in regenbroek op te wachten.
Iris en Sedat belden ons al voor vertrek vanuit Kupusina in Servië. 
Dit in verband met de veertigste ronde van Gerda en Marleen (41).

Marleen had voorgesteld om het samen te vieren. Iris en Sedat stonden bij een winkeltje, De oude Pelikaan, waar ze een cadeautje voor ons zouden gaan kopen. Leuk, een verrassing.

Bij de Willibrorduskerk stond Marieke ons al bij de deur op te wachten om ons te feliciteren. Ze gaf ons beiden een glas met de tekst: 'Brons als Levend Water'. Alle parochianen hadden zo'n glas gekregen. Zo lief en attent van haar.

Bij het stalletje met tweedehands spulletjes hadden we de vorige wandeling een praatje gemaakt met de mevrouw die dit had ingericht. Tot haar grote verbazing had ze nog nooit de sticker van de Sufi Trail op de lantaarnpaal voor haar huis gezien. De kaart die we haar gegeven hadden, staat nu ingelijst tussen de verkoopwaar.

De fleurige gladiolen staan inmiddels in bloei en worden geplukt. We lopen dus over de Via Gladiola!  In Nijmegen op de vierde dag. Voor ons op de veertigste rondwandeling. Bij het stalletje met gladiolen hing de vlag uit. Alsof het voor ons bedoeld  was!

Bij het altaar van de Adelbertusakker overhandigden we elkaar cadeaus. Marcel gaf ons beiden een ingelijste foto van een juveniel roodborstje dat hij zelf gefotografeerd had.  Zo mooi scherp. Bij het overhandigen sprak hij de tekst uit: 'Het leven begint bij 40'. Marleen, die de route voorzien heeft van gehaakte hartjes, kreeg een hartjesslinger. Gerda kreeg hartjeszeep.

Tot onsgrote plezier bleef het droog en kwam de zon zelfs af en toe door. Op het terrein van de Adelbertusakkker kwam een man aangelopen die zijn fles vulde bij de Adelbertusput. Hij droeg een muziekinstrument bij zich. Even later hoorden we hem van achter de struiken op zijn ukelele 'Let the Sunshine in' zingen. Wie heeft dit voor ons geregeld? 

Ook Cor kwam een kijkje nemen. Hij vertelde ons dat hij van plan is om 23 augustus in zijn eentje naar Albanië te vertrekken om van  daar uit naar Istanbul te lopen. Een route van 1200 km! Waarvan een gedeelte over de Sufi Trail.

Gerda heeft de tekst van de betekenis van het getal 40 voorgelezen. Marleen gaf aan, dat voor in het boekje bij de palen van Woodhedge staat, dat we zeven keer een ronde er om heen moeten lopen.

Aangezien wij tweeën dit op onze  wandelingen nog niet gedaan hadden, hoorde dit er ook bij, voordat onze veertig rondes echt voltooid waren. Tot Marleens verrassing vond ze een steen, beschilderd als autootje. Het is de bedoeling dat je op Facebook meldt waar je hem gevonden hebt. Vervolgens leg je de steen ergens anders neer. Die ochtend had ze al een steentje, beschilderd met een gezicht,  ergens neergelegd.

Bij de ijssalon Fiorentina trakteerden we onszelf op en ijsje, om ons heuglijk feit te vieren. Aangezien het eventjes geregend had, zijn we binnen gaan zitten. Op gouden stoeltjes!

Zo hadden we wederom een prachtige dag vol verrassingen.
Gerda
Afbeelding

Pelgrims over herhaling - laat je inspireren..

Afbeelding
Afgelopen maanden hebben we met veel plezier met meerdere wandelaars gelopen. Met enkele wandelaars hebben we een kort interview gehouden. Het zijn wandelaars die kort of lang met ons mee lopen. En zoals bekend is geworden in deze nieuwsbrief heeft pelgrim Marleen inmiddels de veertig wandelrondes gepasseerd. Gelukkig mogen we ons nog steeds verblijden met Marleen en komen we elkaar herhaaldelijk tegen op de Drie bronnen pelgrimsroute van Sufi Trail.

Link naar films - playlist op YouTube

Oesdom verwelkomt Priester Heinz-Norbert Hürter

Afbeelding
Door een tip van Erna Kanon uit het Oesdom werden wij geattendeerd op een speciale gast, een priester uit Duitsland: Heinz-Norbert Hürter. De volgende dag zouden we met een groep van twintig wandelaars komen, dus dit was een goede gelegenheid elkaar te ontmoeten. Zo gezegd zo gedaan. Op een zondag met uiteindelijk achttien wandelaars arriveerden wij bij het oesdom. Priester Heinz-Norbert zat al op ons te wachten en maakte direct een mooie kring zodat we met afstand bij elkaar konden zijn. Het was een grote mooie kring en de wandelclub was even tot stilstand gekomen. Priester Heinz-Norbert vertelde over zijn bijzondere uitzendingen op zijn reizen per onder andere schip. Ook vertelde hij dat hij zelf een wandelaar was en dat we allemaal van hetzelfde geloof zijn, namelijk het geloof van het “wandelen”.Een schot in de roos. Zodat we een hele fijn gesprek hebben kunnen voeren als wandelaars onder elkaar, een gesprek met diepgang en geanimeerdheid. De rest van de wandeling werd er met elkaar gedeeld hoe leuk het was om Norbert te ontmoeten en hoe  geslaagd het gesprek was geweest. Dus onze grote dank aan Erna Kanon, priester Heinz-Norbert Hürter en uiteraard Onze lieve vrouwe Ter Nood, waar we altijd zo dankbaar gebruik maken van het prachtige terrein voor een wandelingetje en om even wat van het geloof op te snuiven.

Start mee met een startpakket

Afbeelding
We zijn er! Samen gingen we vorig jaar zomer van start met onze wekelijkse wandelingen. Toen de blaadjes van de bomen dwarrelden, de sneeuwpret losbarstte, met regen, zon en tulpen in bloei, liepen we met zorgvuldigheid, discipline, veel lol, liefde, dankbaarheid en een uiterst aangename wandelfamilie onze pelgrimrondjes. Nu zijn we er, althans er zijn enkelen die al veertig keer meelopen en dus symbolisch zijn aangekomen in Konya. Een tocht van 816 km die het concept van herhaling uitdiept onder het genot van een wandeling. Zin om mee te starten? Wees welkom! Met een startpakket kun je het hele pelgrimsavontuur keer op keer herbeleven.

Sticker markering fietsroutes

We staan in de startblokken om samen met de support van onze vrienden uit Kayseri de Rumi Trail kick off fietstocht nieuw leven in te blazen. Op naar Sivas, om daar met de fiets en een tas vol stickers de route te bepalen. Een mooi idee dat 800 jaar geleden de Sufi wijze Mevlana Rumi hier ook reisde, om toen scholen te stichtten waar ze hun wijsheid konden delen. Samen met zijn vader, kwam de jonge Rumi met de clan uit Afghanistan. We zijn nieuwsgierig wat er nog aan verborgen en tastbare herinneringen op ons pad zullen komen. En zo ook voor een ieder die de Rumi Trail gaat fietsen of lopen.
Afbeelding

Seref start van de fietsreis

Afbeelding
Geen fietsreis zonder Seref. De harde werkers van Haarlem en toch altijd even vrolijk en positief. Met onze bijzondere wensen voor trailfietsers hebben we onze grote steun en toeverlaat Seref de Rijwielspecialist toch wel erg veel geraadpleegd. Samen zochten we de beste banden, onderdelen en fietsen voor het maken van de reis. Daarnaast komen we ook altijd nog voor vertrek een fietsdoos halen en staan de mannen van de fietsenspeciaalzaak altijd voor je klaar. Tussen alle drukte door zijn ze nu bijna een wereldfiets speciaalzaak geworden. De winkel is een begrip in Haarlem en de hele omgeving rond de winkel kent Seref persoonlijk. De gezelligheid, snelheid, service en speciale aandacht staat hoog in het vaandel, waardoor ook iedereen vaste klant wordt. Wij dus ook en omdat je reis begint bij je fietsenmaker, wilde we Seref, zoon Emre en Yusuf even extra bedanken voor hun werk voorafgaand aan de reis.  Zonder hun vakwerk en support konden we nooit zo makkelijk vertrekken. met groot dank aan Rijwielhandel Seref

Bodemschatten van Opa

Afbeelding
Het zorgvuldige werk van pelgrim Gerda houdt niet op met mooie verslagen en een bibliotheek aan informatie. In onze gesprekken kwamen de opgravingen van mijn opa ter sprake. Met het fietskarretje heeft hij daar een schat aan opgravingen gedaan. Een exemplaar is via Gerda bij het archeologisch museum Baduhenne in Heiloo terechtgekomen. Het voorwerp is nog niet thuisgebracht en wie o wie weet wat het is?
Wie weet het?

Gisteren kregen we in het museum het volgende voorwerp aangeboden, gevonden in afvalhopen langs het Noordzeekanaal.

Het is niet helemaal duidelijk van welk materiaal het is gemaakt: steen, bot, gewei ... Het lijkt ons een  of ander stuk gereedschap.

Wie kan ons duidelijkheid verschaffen?

Pelgrims onderweg

Thomas Himmel fietser onderweg
In Turkije verwelkomen we Thomas, die een echte wereldfietser is. Opeens popt er een foto op en zien we het vrolijke gezicht van Ahmet met de nieuwe pelgrims. Als het meezit, kruisen onze fietswegen en zien we Thomas in Turkije.

Marcel Schurmans op pad
Marcel is een graag geziene schrijver van de Sufi-nieuwsbrief en wandelaar die al vaker ons mooie belevenissen en avonturen liet meebeleven. Marcel heeft zich ook verdiept in het Soefisme en volgde een cursus bij Marian Brehmer. Hij komt dus goed beslagen ten ijs en we zijn benieuwd welke mooie verhalen hier uit voortkomen. Wil je ook meer weten over Soefisme, dan kun je via de website van Marian Brehmer meer informatie vinden. Ook Marcel hopen wij te ontmoeten in Turkije. Wij wensen Marcel een prachtige reis toe en een behouden terugkomst met mooie verhalen voor de nieuwsbrief.
Marian Brehmer (Soefi cursus)

Volgende nieuwsbrief hopen we meer te vertellen over de aankomende Pelgrims onderweg:
Ilse Auwerna, Faouzia Elassooudi, Mohamed Elassooudi, Evelien Apeldoorn en Cor Kuyvenhoven.
Afbeelding

Wandel en fietsgidsen

Na onze wandel- en fietsreizen worden alle bevindingen, contacten en uiteraard de kaarten gebundeld in een gids. We schreven enkele fiets- en wandelgidsen en met een grote groep vrijwilligers, worden met behulp van OpenStreetMap de kaarten bij de omschrijving van de routes geplaatst en de opmaak verzorgd. Sedat is vaak de navigator en de man die veel leest en goed op de hoogte is van de geschiedenis. Iris houdt van de natuur: de bomen, bloemen, beestjes en mensen die we ontmoeten. Zij zet graag de beleving op de kaart en probeert het enthousiasme in de boeken te stoppen. Een mengelmoes van praktische informatie, met liefde voor de landen die we mogen bezoeken en meemaken. Spreekt één van onze reizen je aan en wil je graag een fiets- of wandelreis maken, dan kun je ons raadplegen over de reizen die we in kaart hebben gebracht of gaan brengen. 

De fietsgidsen bestrijken de route van Wenen tot Konya. Het zijn drie fietsgidsen deel 1 en  2 van de Sultans Trail en Sufi Trail. Voor Rumi Trail gaan we nu op pad en hopen deze winter de gids te maken.

De wandelgidsen zijn iets meer verdeeld. Er zijn voor Sufi Trail twee wandelgidsen die Istanbul tot Konya beschrijven. Ook voor de Sultans Trail zijn er drie verschillende wandelgidsen. Wil je meer weten, neem gerust contact met ons op, dan vinden we vast een weg.  
Afbeelding
Onze dichters uit Egmond-Binnen

Edith en Peter


Telkens weer kijken we nieuwsgierig naar de nieuwe gedichten van Edith en Peter

Links het gedicht van Edith 

En onder vind twee nieuwe gedichten van Peter van 
www.floriashuisvoorbloemen.nl

Met dank aan Gerda die weer zo zorgvuldig alles verzameld heeft en iedereen die zoveel leuke dingen doet terwijl wij in den verre waren.
 

Bloemen uit de Abdijtuin

Afbeelding

Boeket naar psalm 145

Afbeelding

Wandel&fietsevents

Nederland 2021:
Drie Bronnen Tocht - Heiloo
We lopen elke zaterdag, wil je meelopen? Neem dan gerust contact op: 06-440 447 90 of stuur ons een mail op sufitrail@gmail.com

Agenda 2021/2

Turkije 2021:
Sufi Trail wandelmarkeer reis
  1-16 oktober 2021
Turkije 2022
Sufi Trail wandelkaravaan
  start 8 mei 2022
Uitgave
Sufi Trail wandelgids deel 1      (Engelstalig)
Sufi Trail wandelgids deel 2      (Engelstalig)
Sufi Trail Fietsgids                   (Engelstalig)

Sufi Trail Drie Bronnen Pelgrimsroute (Nederlands)
alleen verkrijgbaar als onderdeel van het startpakket
 
Sufi Trail wandelgids           (Turkstalig)
Bella Coma - Natalia Mihai  (Engelstalig)

Nederlandstalige boeken:
Leegte - Merel van Essen   
Mevlana - Mohamed El-Fers 
Oezbekistan Parel van de Zijderoute -    
Burhanettin Carlak             

Zie onze winkel voor meer Sufi Trail artikelen.

  Sufi Trail in de Hiiker app

Publicaties
Alle nieuwsbrieven en artikelen kunnen worden terug gelezen op de website.

CONTACT

Stichting Sufi Trail, Friends of Rumi and Khorasan Saints
   Hagestraat 10
   2011 CV Haarlem, Holland
Email: sufitrail@gmail.com

Whatsapp & mobiel:
Sedat Çakır:  +31 6 508 906 96
Iris Bezuijen: +31 6 440 447 90

Eindredactie: Diane Bömers

Sufi Trail
Bijdragen: Archeologisch museum Baduhenna, Seref Akkas, Marleen Akkermans, Ariane Blees, Fatima Bouri, Johan Janknecht, Manon Moussa-Roodenburg, Richard Polack, Gerda Fontijn, Edith Slop Zentveld, Peter van Florias
 
Website Turks
Website NL
Website Engels
Steun onze stichting