Afbeelding
NVvW Nieuwsbrief februari 2025

In deze nieuwsbrief

  • Van de voorzitter
  • 100 jaar: de NVvW komt naar je toe
  • Meet-up: nakijken van digitale examens
  • Digitaal wiskundemuseum
  • Voor de laatste keer: conferentie basisvaardigheden wiskunde in alle vakken
  • Social Media
  • Conferentie: Leve de Wiskunde!
  • Euclides 100-5
  • De Nederlandse Wiskundeprijs
  • Van de vakbondstafel
  • 100-jaar-NVvW-quiz
  • Wist je dat?

Van de voorzitter

In de tram zat ik tegenover vader en zoon. Geen twijfel mogelijk. De zoon had precies hetzelfde kapsel, het viel alleen wat soepeler. Er was geshopt, de zoon droeg het tasje. De vader tikte iets in op zijn telefoon en liet het zijn zoon zien. “Je hebt wel 30% korting gehad! “ De zoon trok de telefoon naar zich toe en zag vermoedelijk 0,7 op het scherm.  “Maar ..”  Boven zijn hoofd hing een groot vraagteken. “Kijk”, zei de vader, “je hebt maar 70 % betaald van wat die broek eigenlijk kostte!”. “Oh, dus die 0,7 is 70% … dus dan is er 0,3 af … 30%..”. Tevreden keek hij naar de aankoop. 
Wiskunde is overal ..

De examens komen langzaam eraan. 
Bij het jaarlijks overleg met CvTE werden we gewezen op de septembermededelingen.
Bij vmbo bb en kb is de mededeling dat er geen papieren examens meer worden afgenomen, alleen nog digitaal. De examens worden door de school zelf ingepland tussen 1 april en 18 juli.
We organiseren 4 maart een meet-up over het nakijken van deze digitale vmbo-examens!

Bij wiskunde B (havo en vwo) zijn de vakspecifieke regels aangepast. 
Het gaat om het begrip ‘notatiefout’. Notatiefouten worden vanaf dit jaar per opgave slechts één keer aangerekend en niet per vraag. Bovendien wordt er genoemd dat het begrip ‘hellinggrafiek’ onder de parate kennis valt. Zoek het vooral zelf even op onder septembermededelingen examens 2025 en dan vakspecifieke informatie.
https://www.examenblad.nl/2025/onderwerpen/septembermededeling

Vrijdag 31 januari startte de nieuwe werkgroep PO-VO, een samenwerking van NVvW  met NVORWO. Het was een inspirerende bijeenkomst over de invoering van de nieuwe kerndoelen en hoe de werkgroep hier het onderwijsveld in zou kunnen ondersteunen. https://www.nvvw.nl/werkgroepen/po-vo/

Op school krijg ik van collega’s intussen wat voorzichtige vragen over de aanstaande veranderingen in het curriculum. Onderbouw, bovenbouw, vmbo, havo, vwo .. iedereen krijgt ermee te maken. Ik zie de veranderingen altijd als kansen. Een mogelijkheid om nieuwe dingen te proberen of oude materialen af te stoffen. Hou de agenda in de gaten. Wij houden jullie op de hoogte!

De vakanties zitten er voor iedereen (bijna) op, Werk ze weer en geniet ervan. Wiskunde is overal.

Margot Rijnierse
Voorzitter NvVW

100 jaar NVvW: de NVvW komt naar je toe



Dit schooljaar bestaat de NVvW 100 jaar en dat gaan we het hele jaar vieren. De jubileumcommissie heeft mooie plannen en het zal dan ook een bijzonder jaar worden. 

De NVvW komt naar je toe
We hebben al 3 feesten gehad. De aftrap was in Amsterdam, waar we een hele gezellige avond hebben gehad, net als in Eindhoven, Leiden en Meppel. Er is nog een avond over, waar je je voor op kunt geven: 

- Dinsdag 18 maart in Amersfoort

Je bent vanaf 17:00 uur welkom, we sluiten om 20:30 uur af en is er voor iedere aanwezige een bijzonder cadeau. 
We hopen heel veel van onze leden de hand te kunnen schudden. 
Ongeveer een week voor het feest krijg je van ons de laatste informatie met routebeschrijving. 

Geef je nu op!

Meet-up: nakijken van digitale examens

Op 1 april starten de examens in vbmo-basis en vmbo-kader. Deze examens kennen een flexibele afnameperiode, die scholen zelf kunnen inplannen. De examens worden digitaal afgenomen met behulp van Facet.

Op dinsdag 4 maart organiseren we, in samenwerking met CvTE, een online meet-up over het nakijken van deze digitale examens.

Datum: dinsdag 4 maart 2025
Tijd: 19:00 – 20:30 uur
Waar: online

Je kunt je nu aanmelden voor deze meet-up
 

Digitaal wiskunde museum



De NVvW is eigenaar van een heel mooi digitaal wiskundemuseum. Heb je daar al eens een kijkje genomen? Het museum is alleen via een computer of laptop te bekijken, maar is zeker de moeite waard. De navigatie is misschien even wennen, maar als je het onder de knie hebt, dan wandel je door dit museum vol wiskundekunst als door een gewoon museum. Overal is wat te zien, van werk van Kees Verhoef en Rinus Roelofs tot 3D-kunst over Abba en de Beatles. Het museum bestaat uit verschillende delen:
Deel 1: Kunst van 10 verschillende kunstenaars
Deel 2: Kunst van 20 verschillende kunstenaars
Deel 3: Ode aan Escher in het graan
Deel 4: Veelvlakken
Deel 5: Musée Tesseract (Anton Bakker)

Neem je tijd en wandel digitaal door deze kunstlandschappen, je hebt aan een middag niet voldoende, sla de links op en kom hier regelmatig terug om je te verbazen en om te genieten. 
Meer nieuws over het museum vind je op onze website

We zijn nog op zoek naar collega's of studenten die bij dit museum een opdracht voor leerlingen willen maken. Wil jij ons helpen deze kunt toegankelijk te maken voor leerlingen, stuur dan een  mailtje naar hoofdbureau@nvvw.nl

Voor de laatste keer: conferentie basisvaardigheden wiskunde in alle vakken

Wiskunde is geen op zichzelf staand vak: de dingen die leerlingen bij wiskunde leren worden toegepast in heel veel andere vakken.

NVvW, Platform Rekenbewust vakonderwijs en het Expertisepunt Rekeken-wiskunde organiseren op donderdag 13 maart 2025 samen met KNAG, Vecon en NVON, voor de vijfde en laatste keer de conferentie over de basisvaardigheden rekenen-wiskunde in alle vakken. De conferentie is geschikt voor alle wiskundeleraren en hun collega's van de andere vakken. 

Tijdens de conferentie Werken aan basisvaardigheden rekenen-wiskunde in alle vakken bieden we je handvatten om je leerlingen zo ver te krijgen om bij bv economie of natuurkunde toe te passen wat ze bij wiskunde geleerd hebben.

Het is een praktische conferentie, waar je zelf, met je eigen collega's aan de slag gaat om het onderwijs in jouw school voor alle leerlingen herkenbaarder te maken. Het resultaat van deze middag zal een poster zijn, die je in jouw school, in jouw klassen kunt ophangen. Een poster, speciaal voor jouw school.

Datum: Donderdag 13 maart 2025
Tijd: 15.00 – 19.30 uur (inclusief een maaltijd)
Locatie: Aristo Meeting Centre (naast station Zuid), Amsterdam
Voor wie: alle docenten wiskunde, aardrijkskunde, natuurkunde, biologie, economie en scheikunde

Kosten: € 70,- voor leden van een van de meewerkende verenigingen.

Meld je nu, samen met je collega’s aan.

Social media



Facebook en LinkedIn

Onze Facebookgroep Leraar wiskunde bestaat intussen bijna 10 jaar en wordt onveranderd veel gebruikt voor het delen van leuke lesideeën, om inspiratie op te doen en om elkaar te leren kennen. Maar Facebook heeft ook nadelen en we horen van onze leden dat ze graag een alternatief willen voor deze groep. Daarom zijn we op LinkedIn een groep met dezelfde naam begonnen: Leraar Wiskunde. 
Kom gezellig in deze groep en kijk wat je collega's je te bieden hebben en deel je eigen ervaringen. 

Google Drive
Als je niet op social media zit, maar toch graag gebruik maakt van alle mooie dingen die de collega's maken, neem dan eens een kijkje in onze Google Drive. Hierin vind je heel veel lesmateriaal. 

Leve de wiskunde!


Op woensdag 16 april organiseren Universiteit van Amsterdam en Bètapartners de conferentie ‘Leve de wiskunde!’ op het Amsterdam Science Park. Docenten (havo/vwo) krijgen tijdens deze dag boeiende contexten voor in de les aangereikt, kunnen collega's ontmoeten en zijn aan het eind weer up-to-date binnen hun vakgebied.
Leerlingen (5 en 6 vwo) maken kennis met het Amsterdam Science Park, volgen lezingen in collegezalen en ontmoeten wetenschappers. De inschrijving is geopend.

Wanneer: Woensdag 16 april
Waar: Science Park Amsterdam
Kosten: Geen

Euclides 100-5



Op woensdag 12 maart valt de nieuwe Euclides bij je op de deurmat of in de brievenbus. Net als de NVvW bestaat ook Euclides dit jaar 100 jaar en dat vieren we met een reeks artikelen uit het verleden. Wil je ook een artikel voor Euclides schrijven? Heb je iets leuks meegemaakt in je les, wil je een stukje mooie wiskunde uitleggen of een goed geslaagd lessenplan? Dat kan! Neem contact op met de redactie via een mail aan vakbladeuclides@nvvw.nl

Alle leden die Euclides ontvangen, kunnen deze ook digitaal lezen in de app. Kijk voor meer informatie op de website

De Nederlandse Wiskundeprijs



Het is een genoegen u uit te nodigen om nominaties in te dienen voor De Nederlandse Wiskundeprijs, een nieuwe tweejaarlijkse prijs voor actieve wiskundigen die in Nederland werken en die op de datum van nominatie tussen de 45 en 60 jaar oud zijn. De prijs wordt toegekend op basis van uitzonderlijke bijdragen aan wiskundeonderzoek met grote internationale zichtbaarheid, alsmede op basis van belangrijke bijdragen aan de ontwikkeling van de Nederlandse wiskunde in bredere zin (onderwijs, organisatie en/of publiciteit). 

De prijs bestaat uit een vrij te besteden geldbedrag van 10 k€, beschikbaar gesteld door de Stichting Thomas Stieltjes, en een oorkonde. De selectie van de prijswinnaar en de prijsuitreiking worden georganiseerd door het Koninklijk Wiskundig Genootschap (KWG), de sectie Wiskunde van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en het Platform Wiskunde Nederland (PWN). 

Een nominatie bestaat uit een curriculum vitae van de kandidaat en een motivatiebrief. Zelfnominatie is niet mogelijk. Sluitingsdatum voor nominaties is 1 april 2025. Het reglement voor de prijs vindt u hier.
Nominaties en vragen kunnen worden gestuurd naar secretaris@wiskgenoot.nl.

Van de vakbondstafel



Nieuws
Op de website van de FvOv vind je iedere week nieuwe nieuwsberichten. De FvOv verzamelt het onderwijsnieuws en plaatst dat op de website. Zo heb je iedere vrijdag een nieuw overzicht van alle zaken die het onderwijs aangaan. 

Cao's
Op de website van de FvOv zijn ook de cao's te vinden. Hierin vind je alle regels en afspraken terug die landelijk voor al het personeel in het onderwijs gelden. 

 

100-jaar-NVvW-quiz


Het kan je niet ontgaan zijn: de NVvW bestaat dit schooljaar 100 jaar. 
Het hele jaar komen op deze plek in de nieuwsbrief 6 quiz-vragen. De ene keer wat makkelijker de andere keer wat moeilijker. Iedere maand is er een leuke prijs te winnen en aan het einde van het jaar de hoofdprijs. Wat dat is, houden we nog even geheim. 

De vragen zijn verdeeld over categoriën, waarvan er elke keer 3 aan bod komen met 2 vragen per categorie. 

In januari ontbrak een foto, die vraag wordt nu herhaald als vraag 1. De vragen voor februari staan hieronder

NVvW
1.  Het projectenfonds van de NVvW geeft subsidie aan leden om lesmateriaal te ontwikkelen dat door andere leden gebruikt kan worden. Bij welk lesmateriaal hoort dit fotootje? 

2.  Welke vakdidactus zat van 1956 tot 1988 in het bestuur van de NVvW en heeft een fonds aan de vereniging nagelaten?  

Geschiedenis van de wiskunde
3. Naar welke van onderstaande wiskundigen is zowel een geometrische als algebraïsche structuur genoemd?
A Maryam Murzakhani
B Alicia Boole-Stott
C Emmy Noether
D Ruth Moufang

4. Een beroemde wiskundige kreeg als kind een schoolopdracht om alle getallen van 1 tot 100 op te tellen. In plaats van de som stap voor stap uit te rekenen, vond hij direct de rekenkundige rij en gaf het antwoord vrijwel meteen. Wie was deze wiskundige?

Wiskunde
Op Wisbase staan oude examens, ook van de Mulo in 1925 (het jaar dat de NVvW werd opgericht). Kun je deze opgaven?

5. 
(meer uitleg was er echt niet.)

6. ABCD is een vierkant. Op AB neemt men een punt E, zodat AE = AB en op BC een punt F, zodat CF = BC. De lijnen AF en CE snijden elkaar in G. Bereken AG : GF.

Insturen van de antwoorden kan tot het verschijnen van de februarir nieuwsbrief naar het mailadres: 
jubileumquiz@nvvw.nl
Ook per categorie is er een prijs te winnen, dus je hoeft niet alle vragen te beantwoorden. In 
Wist je dat
Er op de website van de vereniging mooie blogs te vinden zijn,
o.a. over Islamitische kunst?   

 

Feantersdyk 4-i
9264 TN Earnewâld
hoofdbureau@nvvw.nl

 

Colofon

Dit is een automatisch bericht, antwoorden op nieuwsbrief@nvvw.nl worden niet gelezen. Mocht u vragen over de vereniging hebben, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de ledenadministratie via ledenadministratie@nvvw.nl, voor technische vragen kunt u terecht bij de webmasters via webmasters@nvvw.nl.