Hi ,
Misschien heb je het gemerkt, een jaar geleden koos ik ervoor om voor de Decide for Impact podcast alleen nog maar vrouwelijke leiders uit te nodigen. Het dwingt mij ertoe om bij de onderwerpen die ik interessant vind, een vrouwelijke expert te zoeken.
Gaan staan voor je keuze en doorzetten kan soms lastig zijn, maar het levert op de lange termijn interessante dingen op.
Jolijn Hooghwinkel is zo’n leider die kiest en doorzet om een nieuwe toekomst te onderzoeken. Ze schreef in 2023 de winnende essay over een gelijkwaardige economie in de toekomst [1]. Ze zegde haar baan op om zonder beperkingen te kunnen schrijven en publiceren. Een moedige keuze. Waarom ze dit doet?
Sinds de gouden eeuw bouwen we aan onze welvaart in het Westen, terwijl we vooral op het Zuidelijk halfrond grondstoffen plunderen en mensen uitbuiten. Het eigenaardige is dat we dit nog steeds doen, met alle kennis en rijkdom die we al hebben.
We hebben vooral aandacht voor onze eigen welvaart. Daarbij zien we de toekomst van anderen eenvoudig over het hoofd, zoals de mensen die in armoede leven [2] en de toekomstige generaties.
Bijna alle producten die we consumeren worden gemaakt met een of meerdere grondstoffen die worden gewonnen onder erbarmelijke omstandigheden. Deze grondstoffen worden ook nog eens gebruikt alsof het niet op kan.
Zo hebben bedrijven grond gekocht of zich toegeëigend en daarmee hebben we geaccepteerd dat deze bedrijven het recht hebben om waardevolle grondstoffen uit de bodem te halen. Waarbij het belangrijkste doel is om zoveel mogelijk winst te maken. Via onze pensioenen zijn we regelmatig mede-aandeelhouder van deze bedrijven en op zoek naar meer winst voor onze eigen (nog) welvarende toekomst.
Dit kan anders zegt Jolijn en ik denk dat ze gelijk heeft.
Wat als we gezamenlijk, op een democratische manier, besluiten nemen over wat we gaan doen met deze grondstoffen die nog in bodem zitten? Ze zitten ten slotte in de bodem van de aarde die van niemand is.
Zo kunnen we samen besluiten om maar een deel van deze grondstoffen te winnen en te gebruiken, op een volhoudbare manier, zodat ook de toekomstige generaties kunnen leven op deze planeet.
In de praktijk hebben we al geleerd dat een burgerberaad veel beter in staat is om te kiezen voor de lange termijn, ook al betekent dat op de korte termijn wat minder gemak voor jezelf [3]. Dit in tegenstelling tot Anglo-Amerikaanse winst gedreven bedrijven, met een korte termijn focus.
Ik vind het moedig dat Jolijn kiest voor onderzoek en haar inzichten deelt met de wereld. Luister nu naar het gesprek en ontdek hoe we samen een democratische toekomst kunnen vormgeven.