Afbeelding
NVvW Nieuwsbrief april 2023

In deze nieuwsbrief

  • Van de voorzitter
  • Vernieuwing examenprogramma's
  • De examens komen eraan
  • Lesmateriaal bij Succesformules in beeld
  • Onderwijs meets Onderzoek
  • Meet-up over probleemoplossen
  • Imaginary in Amsterdam
  • Vakantiecursus over priemgetallen
  • Meet-up over het projectenfonds
  • Aprilveiling van het Wereldwiskunde fonds
  • Van de vakbondstafel
  • Tot slot: afscheidssymposium voor Wil Schilders

Van de voorzitter

De examens komen eraan. Het lijkt zo’n simpel zinnetje, maar er gaat een wereld van hard werken achter schuil. Zowel voor de leerlingen als voor ons, leraren. Ik ben heel benieuwd hoe mijn leerlingen het eraf gaan brengen en ik moet eerlijk zeggen dat ik wel eens met meer vertrouwen de meivakantie ingegaan ben. 

Voor de leraren wordt het ook dus een drukke periode, maar ook een periode waarin je kunt genieten van de stappen die de leerlingen gemaakt hebben. In deze nieuwsbrief vind je informatie over alle dingen die de NVvW rondom de examens organiseert en verzorgt. Ik hoop dat jullie hier weer veel gebruik van maken. 

Naast de examens is er ook nieuws van het vakvernieuwingsfront, we zijn erg benieuwd waar de vernieuwingscommissie havo/vwo bovenbouw binnenkort mee komt. Ik hoop veel leden te verwelkomen op een van de meet-ups die we speciaal hierover organiseren. 

Al met al is het weer een mooie volle nieuwsbrief geworden en ik wens jullie veel leesplezier en een hele fijne meivakantie. 
En voor na de vakantie, heel veel succes met de examens en het nakijken. 

Ebrina Smallegange
Voorzitter NVvW

Vernieuwing examenprogramma's havo en vwo



Op dit moment lopen er 2 vernieuwingstrajecten rondom wiskunde. In de eerste plaats worden de kerndoelen voor de onderbouw vernieuwd en daarnaast wordt er invulling gemaakt voor de nieuwe wiskundevakken in de bovenbouw van havo en vwo. 

Kerndoelen
De vernieuwing van de kerndoelen wiskunde voor de onderbouw is in de afrondende fase. Nog voor ze zomervakantie zal het ontwikkelteam het eindrapport opleveren met hierin 17 kerndoelen. 

Examenprogramma's havo en vwo
Het ontwikkelteam dat invulling geeft aan de examenprogramma's voor havo en vwo zal naar verwachting op 10 mei een volgend tussenproduct opleveren. Zoals jullie van ons gewend zijn, zal het bestuur van de NVvW meet-ups verzorgen waarin meegedacht kan worden over de nieuwe examenprogramma's. 


Meet-up 1 (online)
Datum: maandag 22 mei 2023
Tijd: 19:30 – 21:00 uur

Meet-up 2 (online)
Datum: woensdag 7 juni 2023
Tijd: 19:30 – 21:00 uur

Meet-up 3 (Utrecht)
Datum: maandag 19 juni 2023
Tijd: 19:30 – 21:00 uur

Voor meer informatie en opgeven, klik je hier. 

 

De eindexamens komen eraan



De laatste lessen zijn gegeven, hier en daar wordt nog een examentraining gegeven, maar het is onontkoombaar, de examens komen eraan. 
Op de examenpagina op onze website staat alle informatie die je als examendocent nodig hebt de komende periode bij elkaar. 

1. Artikelen
Er zijn 4 artikelen die door CvTE zijn geschreven en daarmee een formele status hebben voor het nakijken van de examens: 

- Havo en VWO, wiskunde B: Examenwerkwoorden wiskunde B
- Havo en VWO: Gelijke monniken, gelijke kappen
- Havo en VWO: Nieuwe vakspecifieke regel over afronden 
- VMBO: Het is goed als het goed is en voldoende onderbouwd

2. Examenbesprekingen
Zoals ieder jaar, organiseert de NVvW de examenbesprekingen. Bij de examenbesprekingen buigt een groep ervaren examendocenten zich over het werk van de leerlingen en het correctievoorschrift. Het correctievoorschrift is in alle gevallen leidend, maar soms komt het antwoord van de leerling niet terug in het correctievoorschrift. De examenbespreking stelt dan een puntenverdeling voor. Met het verslag van de examenbespreking kunnen de collega’s in het land hun voordeel doen, om zo een zo eerlijk mogelijke gelijkheid over alle leerlingen te verkrijgen.

De examenbesprekingen vinden allemaal plaats in Utrecht op loopafstand van het centraal station. Wil je meedoen aan zo’n examenbespreking, dan kun je je hiervoor opgeven. De voorwaarde is dat je minimaal 5 jaar ervaring hebt met het nakijken van het betreffende vak en dat je in de dag tussen het examen en de bijeenkomst tenminste van 5 leerlingen het werk nagekeken hebt.



Meld je hier aan voor een examenbespreking. 

3. Adviestabel opsturen examenwerk
Een belangrijk aandachtspunt in de examenperiode is te zorgen dat het na te kijken examenwerk tijdig bij de tweede en weer terug bij de eerste corrector is. Net als voorgaande jaren is er ook dit jaar een adviestabel voor het opsturen van leerlingenwerk. 
Bekijk hier de tabel. 

4. Examenforum
Bij de examens is het fijn om in geval van twijfel met collega's te kunnen overleggen over het nakijken. Dit kan op ons besloten forum. 
Als lid van de NVvW kun je gratis gebruik maken van dit forum. Zodra de examens beginnen, zullen de forums voor dit jaar klaargezet zijn. 

5. Meet-ups examen nakijken
Een of 2 dagen na de examenbesprekingen in Utrecht organiseren we online meet-ups over het nakijken, waar je als examendocent vragen kunt stellen en met elkaar kunt overleggen over het nakijken. Deze meet-ups hebben een informeel karakter en er wordt geen verslag van gemaakt. 
Meeer informatie vind je hier

Lesmateriaal bij Succesformules in beeld


De toepassingen van wiskunde in het klaslokaal - naast video's nu ook lesmateriaal beschikbaar!
 
Er zijn ontzettend veel interessante verhalen over de toepassingen van wiskunde in het bedrijfsleven en de maatschappij. Maar hoe krijg je die levendig in het klaslokaal?
 
Eerder publiceerde Platform Wiskunde Nederland al zes video's (voor vmbo, havo en vwo) die aansluiten bij de examenprogramma's. Deze video's zijn opgenomen bij KLM, HEMA, ING, Eneco, Kompas en het St. Antonius Ziekenhuis.
 
Inmiddels is ook bijpassend lesmateriaal beschikbaar gesteld, welke zowel in PDF als Word te downloaden zijn en daarmee naar eigen inzicht, klas en lessituatie aan te passen.
 
Hoe kan bijvoorbeeld een wiskundeles over de exponentiële formule levendiger worden gemaakt? De leraar speelt de video (van 4 minuten) klassikaal af, waarna leerlingen aan de slag kunnen met enkele opgaven die aansluiten bij de video en als vervanging dienen voor enkele opgaven uit de methode. De video's en het lesmateriaal zijn hier te vinden.

Gebruik jij deze video’s en het lesmateriaal en wil je jouw ervaringen delen voor een artikel in Euclides? Laat het weten en stuur een email. 

 

Onderwijs meets Onderzoek



Wat kunnen wiskundeonderwijs en onderwijsonderzoek voor elkaar betekenen? Deze vraag staat centraal tijdens de vijfde editie van de conferentie Onderwijs meets Onderzoek.

Op vrijdag 29 september 2023 organiseren de NVvW, het Freudenthal Instituut en SLO voor de vijfde keer de conferentie ‘Onderwijs meets Onderzoek’.

Tijdens Onderwijs meets Onderzoek gaan wiskundeleraren en onderzoekers van wiskundeonderwijs met elkaar in gesprek over de vraag wat onderwijspraktijk en onderwijsonderzoek voor elkaar kunnen betekenen.

Het thema van de middag is:  Curriculumvernieuwing

Meet-up over probleemoplossen



In samenwerking met Elwier organiseert de NVvW op 9 mei een online meet-up over probleemoplossen.

Met probleemoplossen bij wiskunde bedoelen we het proces dat leidt tot het oplossen van het probleem en niet alleen het vinden van de oplossing zelf. Over het algemeen kunnen bij probleemoplossen een aantal fasen worden onderscheiden:

beschrijf het probleem;
maak een plan om het probleem op te lossen;
los het probleem op;
blik terug op wat je precies gedaan hebt.
In de meet-up deelt Gerrit Roorda (universiteit Groningen) ervaringen met het leren van wiskunde via het problemen oplossen en kijken we hoe probleemoplossen een sterkere component kan worden in wiskundelessen.

Datum: 9 mei
Tijd: 19:30 uur
Waar: on-line

Geef je nu op voor deze meet-up

De volgende meet-up in deze serie is op 12 juni en gaat over  computationeel denken in de wiskundeles. Meer informatie volgt vla onze website. 

Imaginary in Amsterdam



Imaginary
is een reizende tentoonstelling ‘De pracht en kracht van wiskunde’ over zichtbare en onzichtbare wiskunde, met unieke 3D-objecten, bijzondere puzzels, interactieve apps en visualisaties.

De tentoonstelling omvat talrijke mooie posters waarop je bijzondere wiskundige vormen ziet, een reeks 3D-objecten, puzzelopstellingen en meerdere interactieve apps waar je mee aan de slag kunt gaan via grote touchscreens. Ook Groningse wetenschappers leveren een bijdrage.

Speel met symmetriepatronen, oppervlakken, lichtstralen, origami en muziek. Of maak kennis maken met de basisbegrippen van een AI-systeem. Tijdens het expobezoek krijg je een beter inzicht in het belang en de toepassingen van wiskunde voor onderzoek, simulatie, studie en dagelijks gebruik in de maatschappij.

Met de klas kun je deze tentoonstelling bezoeken. Dit bezoek is inclusief een rondleiding door wiskundestudenten van de UvA/VU en opdrachten voor de leerlingen. De rondleidingen zijn van 8 mei tot en met 26 mei van 10-12u of van 13-15u. Per tijdslot een klas van maximaal 32 leerlingen. Op 16 mei is choreografe Roos van Berkel aanwezig met een groep performers die een interactieve performance uitvoeren op basis van Lehmer’s principes. Een bijzondere mogelijkheid om leerlingen de pracht en kracht van wiskunde te laten ervaren. Boek nu een tijdslot.

Vakantiecursus over priemgetallen



Zoals ieder jaar organiseert Platform Wiskunde Nederland ook in 2023 weer een vakantiecursus voor wiskundeleraren en andere belangstellenden, om even ‘’bij te tanken’’ en met collega’s uit het hele land gezellig te lunchen en dineren.

Dit jaar is de hoofddocent Frits Beukers.
Gastdocenten zijn Roland van der Veen en Benne de Weger.

De cursus staat dit jaar in het teken van priemgetallen.

Data
25 + 26 augustus in Antwerpen (Universiteit Antwerpen),
1 en 2 april in Amsterdam (CWI).

Opgeven kan via het aanmeldformulier. 
Meer informatie via deze link. 

Meet-up over het projectenfonds



Het projectenfonds van de NVvW is een initiatief van de vereniging, waarmee we leden willen ondersteunen om projecten of activiteiten te ontwikkelen ten bate van het wiskundeonderwijs. Verschillende projecten hebben al een subsidie toegekend gekregen. Een overzicht vind je hier.

We organiseren donderdag 22 juni, 19.30 - 20.30 uur een meetup over het Projectenfonds. Tijdens deze meet-up kun je met ons in gesprek als je een idee hebt waar je een subsidie voor aan wilt vragen. Ook als je nog geen idee hebt, maar wilt brainstormen, ben je van harte welkom. 
Een project hoeft niet groot te zijn, ook kleine dingen die het wiskundeonderwijs helpen, kunnen gesteund worden. In de meetup beantwoorden we graag je vragen en helpen we je graag met het aanvragen van de subsidie.
Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.

Aprilveiling Wereldwiskunde Fonds


Nog een paar dagen en dan sluit de aprilveiling van het Wereldwiskunde Fonds. Er kan geboden worden op ruim 700 mooie wiskundeboeken.

Naast oude school- en studieboeken uit Nederland en uit het buitenland bieden we mooie boeken over didactiek en geschiedenis van de wiskunde aan. Ook weer veel populair wetenschappelijke boeken en recreatieve boeken en veel boeken uit de Epsilon-reeks, zowel studieboeken als zebraboekjes.

Kijk nog even rond en bied mee! De totale opbrengst van de veiling gaat weer naar projecten rondom wiskundeonderwijs in ontwikkelingslanden.

De veiling sluit op zondag 30 april 2023, gedurende deze dag sluiten de aangeboden boeken op verschillende tijdstippen. Veel plezier met deze veiling!

 

Van de vakbondstafel



 
Woensdag 19 april stuurde minister Wiersma een brief naar de Tweede Kamer met daarin o.a. zijn reactie op het IBO-onderzoek Koersen op kwaliteit en kansengelijkheid van eind 2022. Het onderzoek geeft aanleiding om te kijken naar de sturing in het onderwijs. De problemen in het onderwijs zijn te groot en de overheid moet hiermee aan de slag.

De FvOv is het lang niet op alle punten met de minister eens en zal waar mogelijk tegengas geven. 
Jilles Veenstra, voorzitter van de FvOv: “Het is goed om het besturingsmodel onder de loep te nemen en we kennen deze minister als een minister die van aanpakken weet. De dalende prestaties, lerarentekorten en kansengelijkheid zijn thema’s die aangepakt moeten worden en we gaan dan ook graag, met de andere actoren in het onderwijs, in gesprek met de minister om te kijken hoe het anders kan.” 

Kijk op de FvOV-website voor meer vakbondsnieuws. 
Tot slot
Afscheidssymposium voor Wil Schilders
vrijdag 23 juni


Leden van de NVvW worden uitgenodigd voor het
afscheidssymposium voor Wil Schilders, universiteit van Eindhoven. Wil is naast hoogleraar wiskunde in Eindhoven, directeur van Platform Wiskunde Nederland.  

 

Feantersdyk 4-i
9264 TN Earnewâld
hoofdbureau@nvvw.nl

 

Colofon

Dit is een automatisch bericht, antwoorden op nieuwsbrief@nvvw.nl worden niet gelezen. Mocht u vragen over de vereniging hebben, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de ledenadministratie via ledenadministratie@nvvw.nl, voor technische vragen kunt u terecht bij de webmasters via webmasters@nvvw.nl.