Sufi Trail logo
Beste Sufi Trail vriend ,

Waar zijn we als je er niet bent? En waar ben je als je er bent? De Drie bronnen pelgrimsroute is in liefdevolle handen en voeten van de wandelaars. Toen we vorige week belden vanuit Boedapest om Marleen te feliciteren voor haar veertigste  wandeldag, hoorden we weer hoe bijzonder er met de veertig-daagse pelgrimage omgegaan wordt. Marleen hield namelijk uit solidariteit een stempeldagje in, zodat ze samen met Gerda de veertigste wandeldag passeert. Wat willen we nog meer. Het zijn van die momenten dat je een traantje wegpinkt uit blijdschap en liefde. Op zaterdag 31 augustus komen de pelgrims eigenlijk symbolisch aan in Konya, na een lange reis. Ook de wandelverslagen in de nieuwsbrief zijn verzorgd door Gerda, wij fietsen nog even, maar sluiten spoedig weer aan om het feest nog eens stilletjes over te doen.
 
Wandelliefs,
Sufi Trail team

Items editie nr. 8 verwondering

  • Oktoberwandeling
  • Pelgrim Jesus Garayar Gutierrez
  • Gerda’s wandelverslagen
  • De Verwondering
  • Documentaire ‘Nur’ genomineerd
  • Wandelnetwerk Noord-Holland
  • Merel in Zweden
  • Gedicht van Edith
  • Bouquet van Peter
  • Agenda

Oktoberwandeling

De laatste aanmoedigingronde voor een tweeweekse wandeling in Turkije. Wie graag met ons mee wil wandelen en het leuk lijkt kennis te maken met de Sufi Trail: wees welkom van 1 tot 16 oktober 2021. Laat wel tijdig weten dat je meegaat door te boeken. Bij zes medepelgrims gaat de reis door. Deze is kleinschalig en duurzaam en niet- alledaags. Er zijn nog enkele plaatsen vrij.
aanmeldingen meer informatie op de website.
Afbeelding

Pelgrim Jesus Garayar Gutierrez

Met grote vreugde vernamen we dat pelgrim Jesus klaar was om de Sufi Trail te beginnen. Zijn reis gaat over een spirituele zoektocht en we houden contact als dat nodig is. Tegenwoordig gaat het ook om buiten bereik zijn omdat dit meestal enorm veel rust geeft. Maar zoals de meesten van onze pelgrims, weten als je via Yalova bij Ahmet Yiğit komt, is de anonimiteit verloren. In het pittoreske dorpje Kurtköy, vlakbij Yalova, is nu een Sufi Trail dergah. Ormanika Kahvaltı & Kamp Tesisi is als een klein paradijs naast het magische bos en echt geweldig om energie op te doen voor je lange reis naar Konya. Pilgrim Jesus uit Spanje werd op het ormanica kamp als familielid ontvangen door Ahmet Yiğit, Jesus zei dat het voelde als een authentieke pelgrimstocht zoals in de begindagen van de Camino Santiago, niet te geloven. Het is een hele eer om nu over deze gebeurtenis te schrijven, Jesus zei: wil je het geheim houden, omdat het sereen is en niet commercieel moet worden. We wensen iedereen op de reis, licht en blijdschap en wie weet worden pelgrimages de nieuwe vakanties.
Afbeelding

Gerda’s wandelverslagen

Sufi trail 24-07-2021 Heioo - Limmen - Egmond
Aanwezig: Marcel, Marleen, Fatima, Manon en Gerda

Marcel liep voor de dertigste keer mee en ontving uit zijn eigen rugzak de oranje badge: 30!

Marleen liep voor de veertigste keer mee, maar wilde de aandacht hiervoor een week uitstellen om samen met Gerda de finish te halen. Daarom niet gestempeld. Dit lukte niet helemaal. Marcel had de badge 40 al meegenomen voor haar. Ook had ze op heuse Rijperkoek getrakteerd. Voor de duidelijkheid: koek van een bakker uit De Rijp.

Edith had een heel toepasselijk gedicht in haar kastje. Bestaat toeval? Of valt het ons toe? Boven de tekst een lemniscaat.

Hier en daar
Net als daar en hier
Net als daar
Daar is hier
Grens-loos
Overal tegelijk
Zonder vergelijk.

Even tevoren had Iris vanuit Wenen ons gebeld! Zo fijn, waren Iris en Sedat toch nog een beetje bij ons.

Fatima gaf bij de Adelbertusakker aan Marcel een hartje met de tekst: Lieve Peter. Aan Marleen en Gerda: Lieve Meter. De gelopen meters dus.

De betekenis van Peter en Meter zijn de man en vrouw die een pasgeboren kindje te doop houden in de katholieke kerk. Zij zijn degenen die voor dit kindje gaan zorgen als de ouders er niet meer zijn.
Fatima is ook zo grappig met taal. De hartjes kwamen uit de winkel van Onze Lieve Vrouwe ter Nood, wat nu in het teken van de Eerste heilige communie staat. De Peter en Meter komen op het  feest om hun petekindje te feliciteren.
Bij de Adelbertusput bleef een jong roodborstje maar om ons heen wippen. We hebben geprobeerd hem water te geven, maar de hondendrinkbak was waarschijnlijk te groot. Verder vrolijk en gezellig gewandeld.
Afbeelding
Bij het putje van Heiloo heeft Fatima een gedicht van Toon Hermans voorgelezen. 

Gerda

Ik denk me blij
Ik denk me bang
Ik denk m’n dagen
kort of lang

Maar waar ik
Nooit aan heb gedacht 
Heeft mij vaak
geluk gebracht

Denken ~Toon Hermans

Sufi trail zaterdag 17-07-2021

Afbeelding
Iris en Sedat zijn nu in Wenen, aan het begin van hun fietstocht naar Belgrado. Bij het verzamelen bij station Heiloo voelde ik alsof er iets niet klopte. Wandelen zonder 'de vader en moeder' van onze wandelfamilie. Het is een zonovergoten dag waarop gewaarschuwd werd voor de UV- stralen.

Gerda bemerkte bij het station dat ze haar petje vergeten was. In het winkelgebied geen petje verkrijgbaar, dus terug naar huis. Fatima belde dat ze vertraging had door werkzaamheden aan het spoor en dat we elkaar later zouden ontmoeten.

Marcel en Marleen liepen samen naar OLV ter Nood. Op het terras met z'n drieën koffie uit de thermosfles van Marleen gedronken. Onderweg naar de Adelbertusakker zien we dat de gladiolen nog niet in bloei staan. Wachten ze nog twee weken met bloeien tot de veertigers eraan komen?

Bij Florias weer een prachtig gedicht van Peter: "Bloemen uit de Abdijtuin". De winkel is wederom fleurig, uitstekend verzorgd en heerlijk geurend. De bloemen in gele kleuren. Nu we maar met z'n drieën waren, moesten we koffie blijven drinken van Peter. Hij had zijn vriend Bram uitgenodigd om samen voor ons te zingen, maar nu Iris en Sedat er niet bij waren, wilden ze het uitstellen tot hun terugkomst.

Fatima voegde zich bij ons. Ons groepje was compleet.
Afbeelding
Bij de alpaca's stond een meisje met een paard. Het kleintje begreep niet hoe hij er weg moest komen. De eigenaar pakte het tweeënhalve week jonge diertje Kick op en liet het ons van dichtbij zien. Heerlijk zacht. Binnenkort wordt er nog een alpaca geboren.

Op de Adelbertusakker in de schaduw gepicknicked. 

Marcel zette onderweg zijn app BirdNET aan om ons via de geluidsopname van de zangvogel ons de vogel te laten horen. Als we er te veel doorheen praten, verschijnt het woord: 'mens'!

Vrolijk en gezellig verder gewandeld.
Bij het putje van Heiloo toverde Marcel gedichten met gedroogde bloemen tevoorschijn. Verrassing van Iris! We mochten er ieder één uitzoeken. Zo lief van haar. Het was een heerlijke dag en zoals altijd weer anders dan de vorige wandelingen.
Gerda
Afbeelding

De Verwondering

Afbeelding
Afgelopen winter werden we verrast door Hennie Burggraaff die met ons mee wandelde op een van de pelgrimsrondes. We hadden een bijzondere dag samen zoals gebruikelijk en toen verwonderde Hennie ons met het prachtige artikel in de verwondering. Je kunt het online lezen via calameo onder het kopje ‘’doen’’. Op bladzijde 22 is het artikel te vinden, met de titel ‘’Thuiskomen door onderweg te zijn’’.

Documentaire ‘Nur’ genomineerd

De spannende internationale crew van de documentaire ‘Nur’ is achter de schermen hard aan het werk. De crew is momenteel korte ‘teasers’ aan het maken. In de volgende nieuwsbrief, delen we korte films. De documentaire ‘Nur’ is nu ook in de race voor filmfestivals en is genomineerd. We volgden de filmploeg en Semazen Alper Akcay al tijdens de opnames van de documentaire over de Sufi Trail. Opdat de documentaire Nur vele harten mag verlichten
Afbeelding

Wandelnetwerk Noord-Holland

Afbeelding
Op ontdekking door de provincie met Wandelnetwerk Noord-Holland

Of je nou naar buiten gaat om aan je dagelijkse dosis beweging te voldoen, of gewoon voor je plezier een ommetje of langere route wilt wandelen. Wandelen kan altijd en overal. En laat Noord-Holland nu eindeloos veel wandelmogelijkheden hebben. Wandelnetwerk Noord-Holland biedt een bron aan inspiratie; bijna 3500 kilometer aan routes door het mooie Noord-Hollandse landschap.

Bij de startpunten vind je informatie over de mooiste wandelroutes in de directe omgeving en kun je kiezen uit routes van verschillende afstanden, ieder met een eigen routekleur bewegwijzerd in twee richtingen. De startpunten zijn goed bereikbaar met de auto en meestal ook met het openbaar vervoer. Zelf een route samenstellen behoort ook tot de mogelijkheden. Lange afstandswandelaars kunnen hun hart ophalen, want via de website of de gratis app van het Wandelnetwerk maak je de route zo lang als je zelf wil.

Ook in en om de regio Alkmaar zijn er volop wandelmogelijkheden. Door mooie landschappen, gezellige steden, natuurgebieden, over boerenlandpaden en langs historische locaties. Denk bijvoorbeeld aan de Dorregeesterpolderroute (6km) vanaf starpunt Dorregeest aan het Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Of de blauwe route vanaf Broek op Langedijk door het Rijk der Duizend Eilanden. Deze routes brengen je langs prachtige plekken in de polder en bieden de mooiste uitzichten. Je hoeft natuurlijk niet persé naar het groen om van je omgeving te genieten. Ga ook eens op ontdekking in het stedelijk gebied en laat je verrassen door bijvoorbeeld prachtstad Alkmaar. De oranje route vanaf het station leid je langs de pareltjes van de binnenstad en de leukste stadsparken!

Ben je enthousiast om de routes in Noord-Holland te ontdekken? Kijk voor meer informatie op www.wandelnetwerknoordholland.nl of download de app in de stores van Apple en Android.

Merel & Monique in Zweden

Afbeelding
Onze steun en toeverlaat bij het opstarten van Sufi Trail, Merel van Essen. Alweer vijf jaar geleden sloot Merel zich aan en maakte het logo, de huisstijl en alles wat nog steeds het leven leidt van een lief klein begin met het Sufi poppetje. Inmiddels is de Merel gevlogen en maakt ze spannende reizen, schrijft boeken, maakt van alles en nog wat mee en is nu samen met Monique een wel heel bijzondere reis aan het maken in Zweden. Met een goed doel voor ogen en meer dan goed voorbereid zijn, zijn ze onderweg per fiets. Want duurzaam, met liefde voor de natuur en al die goede dingen zijn ze nauw verbonden. Ook houden Merel de duizendpoot en Monique de boskok een blog bij van hun belevenissen en het verhaal erachter. Erg leuk om te lezen. Zoals schrijver Mohamed El-Fers al zei: “Ja, maar Merel kan echt schrijven”.

Gedicht van Edith Slop-Zentveld

Afbeelding

Bouquet reeks van Peter

De mystieke gele bouquetreeks, met een bijzondere uitleg van alweer een bijzonder verhaal van Peter. Ditmaal over de heilige Benedictus.
Afbeelding
Deze wordt algemeen beschouwd als vader van het kloosterleven in de Latijnse Kerk. Hij is vooral bekend vanwege de regel van Benedictus. Deze is in het hele kloosterleven een belangrijk uitgangspunt geworden, ook buiten de benedictijner kloosters. Voor ons pelgrims is Peter de wekelijkse mystieke kleur van de wandeling. Je wilt er toch geen een missen?

Wandel&fietsevents

Nederland 2021:
Drie Bronnen Tocht - Heiloo
We lopen elke zaterdag, wil je meelopen? Neem dan gerust contact op: 06-440 447 90 of stuur ons een mail op sufitrail@gmail.com

Agenda 2021/2

Turkije 2021:
Sufi Trail wandelmarkeer reis
  1-16 oktober 2021
Turkije 2022
Sufi Trail wandelkaravaan
  start 8 mei 2022
Uitgave
Sufi Trail wandelgids deel 1      (Engelstalig)
Sufi Trail wandelgids deel 2      (Engelstalig)
Sufi Trail Fietsgids                   (Engelstalig)

Sufi Trail Drie Bronnen Pelgrimsroute (Nederlands)
alleen verkrijgbaar als onderdeel van het startpakket
 
Sufi Trail wandelgids           (Turkstalig)
Bella Coma - Natalia Mihai  (Engelstalig)

Nederlandstalige boeken:
Leegte - Merel van Essen   
Mevlana - Mohamed El-Fers 
Oezbekistan Parel van de Zijderoute -    
Burhanettin Carlak             

Zie onze winkel voor meer Sufi Trail artikelen.

  Sufi Trail in de Hikker app

Publicaties
Alle nieuwsbrieven en artikelen kunnen worden terug gelezen op de website.

CONTACT

Stichting Sufi Trail, Friends of Rumi and Khorasan Saints
   Hagestraat 10
   2011 CV Haarlem, Holland
Email: sufitrail@gmail.com

Whatsapp & mobiel:
Sedat Çakır:  +31 6 508 906 96
Iris Bezuijen: +31 6 440 447 90

Eindredactie: Diane Bömers

Sufi Trail
Bijdragen: Anouk Admiraal, Hennie Burggraaff, Merel van Essen, Gerda Fontijn, Edith Slop Zentveld, Peter van Florias
 
Website Turks
Website NL
Website Engels
Steun onze stichting