Nieuwsbrief 2, november 2024

Rijksenergieprojecten Terneuzen

Beste inwoner,

 

De overheid werkt via een groot aantal programma’s en projecten aan de verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening. In oktober ontving u de eerste nieuwsbrief Onderzoekslocaties Kernenergie Terneuzen. Het college van B&W wil u via deze nieuwsbrief graag breder informeren over ontwikkelingen rond Rijksenergieprojecten:

  • 380 kV-hoogspanningsverbinding en -station Zeeuws-Vlaanderen
  • VAWOZ: verkenning aanlanding van wind op zee
  • Waterstofnetwerk zuidwest-Nederland

Deze nieuwsbrief gaat dan ook door onder de naam 'Rijksenergieprojecten Terneuzen'. Naast informatie over de nieuwbouw van kerncentrales leest u hierin voortaan ook informatie over de andere Rijksenergieprojecten in onze gemeente. 

 

380 kV netuitbreiding Zeeuws-Vlaanderen

 

Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) en TenneT willen Zeeuws-Vlaanderen aansluiten op het 380 kV-hoogspanningsnet via een nieuwe verbinding. Die loopt vanaf de bestaande hoogspanningslijn Borssele-Rilland naar een nieuw te realiseren 380/150 kV hoogspanningsstation in of nabij Terneuzen.  Dit project is bedoeld om de groeiende vraag naar elektriciteit in het gebied aan te pakken en de industrie te verduurzamen.

 

Stand van zaken

Naar verwachting op 24 januari 2025 liggen de concept-Notitie Reikwijdte en Detailniveau (cNRD) en de Nota Onderzoeksalternatieven (NOA) ter inzage. In de cNRD staat welke alternatieve tracés en stationslocaties het Rijk laat onderzoeken, en hoe. Mogelijke locaties of routes worden onderzocht op de thema's milieu, omgeving, techniek, kosten en toekomstvastheid. In de NOA worden de locaties die onderzocht worden ingekort van een longlist naar een shortlist. De locaties op de shortlist worden nader onderzocht.

 

Meer weten over rijksproject 380 kV

Wilt u meer weten over de inhoud van het project? Kijk dan op de projectwebsite van TenneT. Daar kunt u zich aanmelden voor de digitale nieuwsbrief 380 kV Zeeuws-Vlaanderen. Ook vindt u onder andere antwoorden op een aantal veel gestelde vragen en de contactgegevens van de omgevingsmanagers.

Meer informatie over de ruimtelijke procedure en de bijbehorende stukken vindt u op de website van Bureau Energieprojecten, onderdeel van het ministerie van Klimaat en Groene Groei. 

VAWOZ: Verbindingen aanlanding van wind op zee

Windenergie op zee speelt een grote rol bij het klimaatneutraal maken van de Nederlandse energievoorziening. Tot aan 2030 wordt circa 21 gigawatt (GW) aan windenergie op zee gerealiseerd. Dit is ongeveer 75 procent van het huidige elektriciteitsverbruik van ons land. Tussen 2031 en 2040 wil het Rijk 29 GW extra windenergie op zee realiseren, als tussendoel naar een totaal van circa 70 GW in 2050. De op de Noordzee opgewekte energie komt in de vorm van elektriciteit en waterstof via stroomkabels en waterstofleidingen aan land. Deze kabels en leidingen sluiten daar aan op het landelijke elektriciteitsnet en het toekomstige waterstofnetwerk.

 

Het Rijksprogramma Verbindingen Aanlanding Wind Op Zee (VAWOZ) 2031-2040 onderzoekt locaties voor het aanlanden van deze kabels en leidingen. Binnen Zeeland onderzoekt het programma twee aanlandlocaties voor elektriciteit, waarvan een bij Terneuzen. Daarnaast wordt er ruimte onderzocht voor maximaal twee  converterstations/elektrolysers die groene waterstof produceren: een in het Sloegebied en een bij Terneuzen.

 

Stand van zaken

In het voorjaar van 2024 lag het concept-onderzoeksplan (de cNRD) van het Programma VAWOZ ter inzage. Er zijn 2273 reacties binnengekomen op de terinzagelegging. In de Nota van Antwoord (NvA) leest u de antwoorden op die reacties. Ook verschijnt nu het definitieve onderzoeksplan, de  Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). 

Na de vaststelling van de NRD worden de milieueffecten van de verschillende activiteiten in het plan-MER (milieu Effect Rapport) onderzocht en in beeld gebracht. Het plan-MER wordt  ter inzage gelegd. Hierop kunt u weer reageren. De terinzagelegging en de bijbehorende inloopbijeenkomsten vinden plaats in het voorjaar van 2025. Datum en locatie zijn nog niet bekend. 

 

Meer weten over het rijksproject VAWOZ

U vindt de NvA, de NRD en meer informatie over het programma VAWOZ op de website van Bureau Energieprojecten, onderdeel van het ministerie van Klimaat en Groene Groei. Hier kunt u zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief Wind op Zee.

 

Foto: impressie converter (bron: Tennet).

Waterstofnetwerk zuidwest-Nederland

Het ministerie van Klimaat en Groene Groei en Hynetwork Services B.V. (HNS, dochterondernemer van de Gasunie) gaan een waterstofnetwerk aanleggen in zuidwest-Nederland (Zeeland en West-Brabant). In onze regio gebruiken zij hiervoor een bestaande aardgasleiding. Het waterstofnetwerk is in eerste instantie bedoeld voor industrieën en bedrijven. Waterstof kan in de industrie onder andere worden ingezet als vervanger voor aardgas om de CO2-uitstoot te verminderen. 

 

Stand van zaken: Notitie Reikwijdte en Detailniveau en Milieu Effect Rapport
Eind juni 2024 stelde de minister voor Klimaat en Energie de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) en de Nota van Antwoord op  de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau vast. In deze nota zijn alle zienswijzen, reacties en adviezen meegenomen. Daarna worden milieueffecten van de waterstofleiding op de leefomgevingskwaliteit van de mens, gezondheid, landschap, natuur, bodem en water onderzocht en vastgelegd in het Milieueffectrapport (MER) fase 1. Ook vindt er een Integrale Effectenanalyse (IEA) plaats, van de effecten op de thema's milieu, kosten, omgeving, techniek, en toekomstvastheid. Deze rapporten worden in de eerste helft van 2025 gepubliceerd. U kunt hierop opnieuw uw mening geven (een zienswijze indienen). Hynetwork organiseert dan ook weer informatiebijeenkomsten in de buurt. 

 

Meer informatie over het project Waterstofnetwerk zuidwest-Nederland 

Wilt u meer informatie over de procedure van dit project, inclusief de genoemde documenten? Kijk dan op de website van het Bureau Energieprojecten, onderdeel van het ministerie van Klimaat en Groene Groei. U leest welke stappen nodig zijn voordat de bouw/aanleg van het project starten.

Wilt u meer informatie over de inhoud van dit project? Kijk dan op de website van Hynetwork Services. Op deze pagina kunt u zich inschrijven voor de nieuwsbrief.

Onderzoekslocatie nieuwbouw kerncentrales

Op 11 september 2024 heeft minister Hermans (Klimaat en Groene Groei) laten weten dat de gemeente Terneuzen in beeld is als mogelijke locatie voor de nieuwbouw van twee kerncentrales. Op 16 september organiseerden we de informatieavond "Onderzoekslocaties Kernenergie Terneuzen" in Biervliet. Deze kunt u terugkijken op onze website.  Sindsdien hebben we stappen gezet om de samenwerking te intensiveren met partijen in de regio, waaronder de gemeenten Borsele en Vlissingen, de Provincie en het Rijk. 

 

Motie gemeenteraad

Onze gemeenteraad heeft op 26 september jl. een motie aangenomen waarin ze het college van B&W verzoekt een aantal zaken voor te bereiden vóórdat er besluitvorming komt over een definitieve locatiekeuze:
- een participatieplan waarmee de raad de kaders kan vaststellen voor de rolverdeling in dit proces en de wijze waarop wij omwonenden, inwoners van de gemeente Terneuzen, bedrijven, belangenorganisaties en de gemeenteraad betrekken bij deze ontwikkeling; 
- voorbereidingen treffen voor een pakket van maatregelen en investeringen die recht doen aan de impact van deze en andere Rijksinpassingstrajecten binnen onze gemeentegrenzen;
- middelen aanvragen bij het Rijk die noodzakelijk zijn om de projectorganisatie te verstevigen.

Daarnaast heeft de raad in de motie uitgesproken niet zonder meer de Borselse en Zeeuwse voorwaarden over te willen nemen. Zij wil een eigenstandige positie innemen en streeft naar een eigen arrangement of pakket, dat een substantiële meerwaarde voor onze regio betekent.

 

Kamerbrief stand van zaken nieuwbouw kerncentrales

Op vrijdag 22 november informeerde minister Hermans de Kamer per brief over de 'Stand van zaken van de nieuw te bouwen kerncentrales'. In de brief geeft de minister een update over de bouw van de eerste twee kerncentrales. Ze gaat onder meer in op de technische haalbaarheidsstudies, de projectprocedure, het Rijk-Regiopakket, de integrale benadering en de opbouw van een projectorganisatie. Deze brief leest u hier.

 

Raadsinformatiebijeenkomst 16 januari

Het college is met deze opdracht van de gemeenteraad aan de slag gegaan. Dit jaar maken wij een eerste voorzet voor zowel een pakket van meerwaarden en investeringen als voor het participatieplan. Op 16 januari is er een Raadsinformatiebijeenkomst (RIB). Hier bespreken we de uitgangspunten van het Rijk-Regiopakket met de raadsleden van de gemeenten Sluis en Terneuzen en het concept participatieplan. De Rijksoverheid heeft als initiatiefnemer een eigen participatieplan. 

 

Impactanalyse kerncentrales

Wat betekent de komst van twee kerncentrales voor Zeeland? Dat is wat adviesbureau Lysias en HZ University of Applied Sciences momenteel onderzoeken. Het doel is een reële inschatting maken van de impact die de bouw met zich meebrengt. Daarnaast brengen zij maatregelen die negatieve effecten voorkomen of verminderen en kansen in beeld. Dit gebeurt in opdracht van de provincie Zeeland en de gemeente Borsele. Eind 2024 ronden Lysias en de HZ hun onderzoek af met een Lokaal Impact Rapport.

 

Meer informatie
Heeft u vragen?

- Voor meer informatie over kernenergie en de projectprocedure, kijk op de website van de Rijksoverheid: www.overkernenergie.nl
- Heeft u vragen over de plannen rondom kernenergie in Zeeland? Neem dan contact op met  omgevingsmanager Piet Sinke, via e-mail: contact.kernenergie@minezk.nl

Deze nieuwsbrief verschijnt zodra we nieuws hebben te melden. Krijgt u deze nieuwsbrief doorgestuurd, maar wilt u deze in het vervolg ook zelf ontvangen? Klik dan hier voor het aanmeldformulier.

 

Meer weten over de verschillende nationale energietransitieprojecten in onze gemeente? Kijk op onze website: www.terneuzen.nl/duurzaamheid/energietransitie. Voor vragen mailt u naar energie@terneuzen.nl.

 

Met vriendelijke groet, 

 

Projectteam Energietransitie i.o.