Afbeelding

Nieuwsbrief 7
maart 2021                                              www.landelijkgebiedharen.nl

Aan de ondersteuners/belangstellenden
In deze Nieuwsbrief:
-      Massaal verzet tegen ‘Beleidskader Zonnepaken’ en gemeentelijke ‘Inspraaknotitie’
-      Overleg met gemeente over Omgevingsvisie
-      Nota zandwegen en pilot project 30 km zone rond Noordlaarderbos
-      Acties Werkgroep Biodiversiteit
-      Onvrede over communicatie en ingrepen landelijk gebied

Massaal verzet tegen ‘Beleidskader Zonneparken

In Nieuwsbrief 6 informeerden wij u over het concept ‘Beleidskader Zonneparken’. Veel organisaties en bewoners waren geschokt door het plan van de gemeente om in het landelijk gebied van Haren op acht locaties zonneparken toe te staan. Eind december heeft de SLGH samen met de verenigingen Dorpsbelangen Onnen, Glimmen, Noordlaren en het Burgercomité een reactie aan B&W gestuurd.

Er werd massaal gehoor gegeven aan onze oproep aan de inwoners om ook een reactie te sturen. We ontvingen 500 cc’s van zienswijzen/bezwaren die vaak door 2 of meer inwoners waren ondertekend. In een aantal buurten hebben de bewoners zich verenigd en stuurden een gezamenlijk reactie, zoals 52 bewoners van het Zuidveld in Onnen. De hartenkreet van Annemiek Bos namens St. Klooster Yesse om de Vork niet op te offeren aan een zonnepark ging vergezeld van 365 handtekeningen.
Afbeelding
Meer dan 15 maatschappelijke organisaties en 1000 inwoners hebben zich uitgesproken tegen het beleidskader en de gemeente opgeroepen de alternatieven serieus te nemen. Ook álle natuurorganisaties, de LTO en het Overleg Orgaan Drentsche Aa maakten bezwaar. Hier vindt u een selectie van de reacties.

Wethouder: “het proces had beter gekund”

Diverse kranten schreven over de publieke verontwaardiging en er werden raadsvragen gesteld. De wethouder energietransitie dhr. Broeksma zei in de media dat het aantal reactie hem had verrast en verklaarde: “het proces had beter gekund’. Maar hij ging niet in op de inhoud.

In januari en maart hield de gemeente digitale bijeenkomsten waarop de wethouder en het ‘team zon’ nog een keer uitlegde wat al in het beleidskader staat. De kern van de kritiek was dat er geen afweging is gemaakt van de landschappelijke, ecologische en cultuurhistorische waarden. De vragen hierover werden echter niet serieus beantwoord.

Evalueer bestaand beleid voor je nieuw beleid vaststelt

De zes bewonersorganisaties uit Haren stuurden op 1 februari een dringend verzoek aan B&W om met voorrang de door de raad in 2016 vastgestelde Zonnewijzer 2017-2020 te actualiseren. Volgens de bewonersorganisaties moet eerst het vastgestelde actieprogramma ‘zon op daken’ worden geëvalueerd voordat nieuw beleid wordt vastgesteld. De wethouder is niet ingegaan op dit verzoek.

De SLGH wijst de top-down aanpak van het beleidskader af. Maar dat wil niet zeggen dat in incidentele gevallen met een zorgvuldig procedure wel gepraat kan worden over de aanleg van een klein zonnepark zoals bij Glimmen en de Mikkelhorst. Sterker nog: de SLGH werkt mee aan de ecologische maatregelen bij deze zonneparken.
Afbeelding
“Wij burgers zijn aan deze omgeving gehecht. Daarom geen zonnepark hier, maar ruimte voor het ree en de specht. Laat je tegenstem horen voor het te laat is”. (actie/petitie van Erfgoedvereniging Heemschut)
Inspraaknotitie

Op 25 maart ontvingen de inzenders van een zienswijze/bezwaar de ‘Inspraaknotitie’. We weten niet of alle inzenders hier bericht van kregen. Daarom hebben we aan de ons bekende inzenders van een zienswijze een bericht gestuurd. Een aantal mensen zal dus zowel deze Nieuwsbrief als dit bericht van ons hebben ontvangen.

De Inspraaknotitie heeft inhoudelijk niets veranderd aan het voorgenomen beleid. Ondanks de meer dan 1000 afwijzende reacties op het beleidskader zag de wethouder energietransitie geen aanleiding om de aanwijzing van acht locaties voor zonneparken in het landelijkgebied van Haren in te trekken.

Cruciale vragen zijn in de Inspraaknotitie niet beantwoord, zoals de vraag over de noodzaak van het vaststellen van het beleidskader als ‘gemeentelijke gebiedsvisie’ en waarom er überhaupt locaties aangewezen moeten worden.
In de Inspraaknotitie wordt dit beantwoord met: “Het schept kortom duidelijkheid voor de ontwikkelaars” (blz. 13). De duidelijkheid voor particuliere ontwikkelaars prevaleert kennelijk boven de opvattingen van de bewoners. Wij vragen ons af wat de zin is van het aanwijzen van een locatie als een ruime meerderheid van de omwonenden een zonnepark afwijst? Er kan dan immers niet worden voldaan aan de eis van minstens 50% lokaal eigendom. Tenzij die eis wordt opgerekt of omzeild. Precies waar veel bewoners bang voor zijn.

De wethouder wil het beleidskader in het 3de kwartaal naar de gemeenteraad sturen. Het is dan aan de gemeenteraadsleden om te bepalen of zij het daarmee eens zijn. Wij verwachten dat dit een rol gaat spelen bij de gemeenteraadsverkiezingen 16 maart 2022.
Er is geen enkele planologische of juridische noodzaak om op voorhand locaties voor zonneparken in het landelijk gebied aan te wijzen. Kortom: de groene vlekken op de kaart zijn niet nodig. Het lost niets op, er komt geen paneel extra bij door deze aanpak en het maakt bewoners argwanend of boos terwijl zij juist een bijdrage willen leveren aan de energietransitie.

De correcte procedure is ons inziens: als er een initiatief is voor een zonnepark én een meerderheid van de omwonenden er mee instemt, kan de gemeente een vergunning voorbereiden en een integrale gebiedsvisie vaststellen waarin alle relevante aspecten worden afgewogen. Zo is ook zonneweide Glimmen tot stand gekomen.

De Inspraaknotitie bevat tal van ongerijmdheden zoals op blz. 8: “We sluiten de open ruimte tussen Haren en Groningen uit “(van zonneparken red.). Maar er wordt wél een groot zonnepark (50 ha) voorzien in de Vork. Een andere tekortkoming in de aanpak van de gemeente is dat er geen beleid is voor ‘zon op daken’. De gemeente kiest de makkelijke weg voor zonnepanelen in het landschap.

De enige vooruitgang die we sinds december zien is dat er overleg met de bewoners en organisaties is toegezegd.

Afbeelding

Afbeelding
Nieuwe barrières in het landelijk gebied
Hoe nu verder?

In de Inspraaknotitie staat dat er inloopsessies worden georganiseerd: ”Tijdens de inloopsessies wordt er met de kaart op tafel preciezer gekeken welke locaties geschikt zijn voor zonneparken, welke zeker niet geschikt zijn en welke begrenzing van de groene gebieden op de kaart juist is” (blz. 12). Dat biedt kansen.

Daarom heeft de SLGH voorgesteld dat de bewonersgroeperingen rond de acht aangewezen locaties de gemeente verzoeken om een bijeenkomsten per locatie te organiseren. waarom zouden inwoners van Noordlaren zich moeten uitspreken over een zonnepark in Onnen, vice versa. Bijeenkomsten op locatie in de buitenlucht hebben de voorkeur. Een grote opkomst van de omwonenden is dan geen bezwaar en er worden bewoners bereikt die je met een digitale bijeenkomst niet bereikt.

Wij hebben de bewonersgroeperingen gevraagd daarin het voortouw te nemen. De SLGH zal de bijeenkomsten te ondersteunen.

Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen en eventuele acties. Heeft u in de tussentijd vragen? info@landelijkgebiedharen.nl. 
 
Voortgang overleg Omgevingsvisie

In november stuurden de SLGH ‘Kracht van contrast’, bijdrage van de Stichting Landelijk Gebied Haren aan de Omgevingsvisie’ aan B&W. Op 5 maart presenteerden we onze ideeën aan Roeland van de Schaaf, wethouder voor Ruimtelijke Ontwikkeling en gebiedswethouder Philip Broeksma.
Afbeelding
 

De stad ligt ingebed in een uitzonderlijk fraai landelijk gebied. De kern van de visie van de SLGH is dat het contrast tussen de stad en het landelijk gebied op de Hondsrug moet worden behouden en versterkt. Een analyse van de ontwikkeling van de stad over de laatste honderd jaar leidt volgens de SLGH tot de conclusie dat je niet door moet gaan met het concentrisch model van The Next City. Verdere uitbouw van de stad zou daarom plaats moeten vinden in een westelijke en oostelijk ontwikkelingszone langs de bestaande infrastructuur van A7 en Eemskanaal. In de presentatie is de unieke opbouw van de Hondsrug belicht met z’n grote contrasten, niet alleen noord-zuid, maar ook dwars op de Hondsrug.
Afbeelding
Samenvatting van de presentatie:

•       Behoud en vergroot het ruimtelijk contrast tussen stad en land
•       Creëer waarborgen voor behoud van de ruimtelijke kwaliteit
•       Verbeter de bereikbaarheid van het landelijk gebied, voorkom nieuwe barrières
•       Borg en verbeter de ecologische verbindingszones dwars op de Hondsrug
•       Zet in op verbetering  van de faunapassages
•       Verklein de maaswijdte van het wandel-fietsnetwerk
•       Beteugel de druk van het gemotoriseerd verkeer
•       Dorpen alleen verdichten met oog voor maat en schaal
•       Ondersteun de transitie van boerenbedrijven
•       Geen bebouwing in het landelijk gebied en de groene long
•       Respecteer de Bestuursovereenkomst, Coalitieakkoord en uitgangspunt The Next City

De wethouders deelde onze visie en verzekerden dat deze zal worden meegenomen bij het opstellen van de omgevingsvisie voor de hele gemeente. Begin april zal de SLGH een presentatie geven voor het gemeentelijk team belast met het opstellen van de Omgevimgsvisie.
Afbeelding
Nota zandwegen en pilot project 30km zone Noordlaarderbos e.o.

De concept-Nota zandwegen (april 2020)

De Stichting heeft in april 2020 de Nota Zandwegen gezonden naar de natuurorganisaties en de gemeente met het verzoek om aan- en/of opmerkingen. Op 29 september 2020 heeft het bestuur van de SLGH een overleg gehad over de zandwegen met de gebiedswethouder dhr. Philip Broeksma en enkele ambtenaren. De conclusie van het overleg was dat de gemeente op de nota zandwegen zal reageren en dat er begin 2021 een vervolgoverleg zal komen. Dat overleg heeft nog niet plaatsgevonden. Verzoeken om bepaalde zandwegen in Onnen af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer worden aangehouden totdat de gemeente een ‘zandwegenbeleid’ heeft opgesteld. Wie verantwoordelijk is voor het opstellen van het gemeentelijke ‘zandwegenbeleid’ is niet duidelijk en de planning evenmin.

Pilot 30 km/u zone zandwegen gehonoreerd

Het idee om op de zandwegen naar en rond het Noordlaarderbos een 30 km/u zone in te stellen, is ingebracht in het project Groene Parel. Dit idee is als pilot gehonoreerd en de resultaten zullen dienen als input voor het zandwegenbeleid. Een eerste gesprek met gemeentelijke medewerkers heeft inmiddels plaatsgevonden. Lees meer: Verslag Pilot Zandwegen 30 km/u zoneborden.

 
Acties Werkgroep Biodiversiteit

Project Groene verbindingen Hondsrug Haren

Dit project werkt aan het vergroten van de biodiversiteit door aanleg van kruidenrijke zones tussen Onnen, Glimmen en Noordlaren. Vorig jaar is een start gemaakt met inzaaiacties in bermen en percelen rond Onnen. Er zijn locaties bijgekomen in Noordlaren en Glimmen en er zijn nog een aantal locaties waarover gesprekken gaande zijn, daarover een volgende keer meer.

Alle geplande acties voor publieksinformatie over biodiversiteit zijn uitgesteld tot corona ons weer de ruimte biedt voor lezingen met publiek.

Het project richt zich ook op het beschermen van bijzondere vegetaties door informatie aan omwonenden. Als eerste richten we ons op de bosgeelster (zie foto hieronder). Dit geel bloeiende bolletje komt nog voor op de Hondsrug maar dreigt te verdwijnen als deze te vroeg wordt gemaaid. De Mikkelhorst wordt betrokken bij het maken van de bordjes. Meer informatie vindt u in de flyer over de bosgeelster.

Ecologisch bermenbeheerplan Haren-Onnen
Afbeelding
Dankzij de vele verzoeken vanuit Onnen, Glimmen en Noordlaren voor ecologisch bermbeheer heeft de gemeente Groningen een projectgroep opgericht voor het uitwerken van een ‘ecologisch bermenbeheerplan Haren-Onnen’. De drie dorpen zijn vertegenwoordigd in de projectgroep en hebben op kaarten voor hun eigen gebied kunnen aangeven wat voor type bermbeheer gewenst is voor de gemeentelijke bermen. Het uitgangspunt daarbij is dat ecologisch bermbeheer wordt toegepast als dat mogelijk is. Ecologisch beheer houdt in cyclo-maaien en afvoeren. Het alternatief is een maaizuig combinatie met ecokop. Er zal dan dus veel minder worden geklepeld en ook veel minder gazonbeheer worden toegepast. De gemeente bekijkt de komende maanden wat er gerealiseerd kan worden.
Toukomst  Nationaal Programma Groningen

Toukomst is een participatieproject waarin met Groningers wordt nagedacht over de toekomst van de provincie Groningen. 900 ideeën zijn ingebracht en gebundeld tot 59 projecten. Het door ons ingebrachte idee “Kruidenrijk Groningen”’ werd gebundeld met soortgelijke projecten en werd onderdeel van het project  ‘Verbonden biodiversiteit’. In januari is het Toukomst advies uitgekomen met een beschrijving van alle geselecteerde projecten. Verbonden Biodiversiteit is in dit advies opgenomen onder de paraplu van de (nog op te zetten) ‘landschapswerkplaats’ (zie pag. 48). Wat de landschapswerkplaats inhoudt en in hoeverre het project kan worden gerealiseerd zal de komende maanden duidelijk worden. Voor het project Groene verbindingen Hondsrug Haren en het bermbeheerplan Haren-Onnen biedt Toukomst mogelijk kansen, we blijven de ontwikkelingen daarom volgen.
Afbeelding
Onvrede over communicatie en ingrepen landelijk gebied

Er zijn de afgelopen maand verschillende werkzaamheden uitgevoerd door diverse instanties die een grote impact hadden op de natuur in het landelijk gebied en waarover tumult en onvrede is ontstaan.

1. In februari werd op de zandwegen te veel nieuw zand in één keer aangebracht. Dat gebeurde op een verkeerd tijdstip (in het natte seizoen) en er werd op een verkeerde manier verwerkt: er werd vlak geschaafd in plaats van bol dat beter is voor de waterafvoer.

2. Er werden begin maart rigoureus bomen gekapt bij de brug over de Drentsche Aa aan de Oosterbroekweg. Deze werkzaamheden bij de Drentse Aa brachten veel media aandacht te weeg. Het is dan ook een zeer ingrijpende actie op een idyllische plek en een van de weinige plaatsen waar je dicht bij de Aa kunt komen. Het bleek te gaan om een maatregel van het Waterschap om te voldoen aan wettelijke vastgelegde normen tegen overstromingen. De SLGH was graag eerder betrokken bij de plannen om mee te kunnen denken over alternatieve, natuurvriendelijker oplossingen.
Afbeelding
Situatie voor en na kap bij brug over de Drentse Aa
Afbeelding
3. Er waren ook vragen in Onnen over een kapaanvraag voor 90 bomen langs de Waterleidingweg en in de Onnerpolder. De meeste bomen worden niet gekapt maar afgezet voor het weidevogelbeheer. Hierover is overleg geweest met het Waterleidingbedrijf (die de aanvraag heeft gedaan) en het collectief Groningen Midden (die betrokken zijn bij het weidevogelbeheer). Het zijn maatregelen die echt nodig zijn om de grutto en andere weidevogels te beschermen.

4. Ook reageerden omwonenden recentelijk bezorgd over de door Landschapsbeheer Groningen aangekondigde ‘herstelplannen’ voor het landgoed Quintusbos. Landschapsbeheer heeft hier per e-mail op gereageerd en geïnteresseerden gevraagd om mee te denken.

Deze voorbeelden illustreren dat omwonenden alert zijn op hun omgeving en graag goed geïnformeerd willen worden over plannen die ingrijpen in de natuur.

Samen met de dorpsorganisaties dringt de SLGH er bij de verschillende instanties op aan dat zij in een vroeg stadium betrokken en geïnformeerd worden.
Donatie

We verwachten kosten voor de acties om het onzalig plan voor zonneparken in het landelijk gebied van tafel te krijgen. Indien nodig zullen we posters en spandoeken laten maken om de gemeenteraadsleden tot een verstandig besluit te bewegen.

Stichting Landelijk Gebied Haren ontvangt geen subsidie. Als u zich herkent in ons werk en wilt bijdragen aan het behoud en versterken van het landelijk gebied, dan stellen wij een donatie zeer op prijs: Triodos NL25TRIO0338915842, ten name van Landelijk Gebied Haren. U kunt ook via de website doneren.

Thema avonden

Het ligt in de bedoeling om enkele malen per jaar een thema-avond te organiseren. Helaas kon het daar vanwege corona niet van komen. Zodra dat weer kan ontvangt u weer een nieuwsbrief met een uitnodiging. 

Hoort zegt het voort

U ontvangt deze Nieuwsbrief omdat u op onze lijst van ondersteuners/belangstellenden staat. We stellen het op prijs als u mensen in uw omgeving attendeert op Stichting Landelijk Gebied Haren, bijvoorbeeld door deze Nieuwsbrief te verspreiden.

Versterking gezocht

De werkzaamheden van de SLGH zijn sterk toegenomen. Voor diverse activiteiten is versterking gewenst. Denk daarbij aan de activiteiten genoemd in deze Nieuwsbrief. We willen graag versterking voor het bestuur, technische ondersteuning voor onderhoud en verbetering van de website en de werkgroep biodiversiteit. 

Heeft u belangstelling? Laat ons dat weten: info@landelijkgebiedharen.nl. 


Op onze website plaatsen wij actuele berichten: landelijkgebiedharen.nl