Afbeelding
NVvW Nieuwsbrief oktober 2019

In deze nieuwsbrief

  • Van de bestuurstafel
  • Jaarvergadering / studiedag
  • Enquête zebrareeks
  • Oktoberveiling van het Wereldwiskunde Fonds
  • Gratis schoolexamenopgaven statistiek
  • Biografisch Woordenboek Nederlandse Wiskundigen 
  • KNAW symposium:Verificatie van software: erg complex maar in ieders belang
  • Uitnodiging pensioenmiddag
  • Stakingen op 6 november

Van de bestuurstafel

Donderdag 10 oktober zijn de voorstellen voor de herziening van het curriculum overhandigd aan minister Slob. In november komt het kabinet met een inhoudelijke reactie. Daarna gaat de Tweede Kamer over de inhoud en het vervolg in gesprek.  Hier vindt u het voorstel en de toelichting per leergebied en het advies van de Coördinatiegroep. Op de site van de NVvW vindt u onze eerste reacties op de voorstellen. 

Ook in de laatste bestuursvergadering is van gedachten gewisseld over de wensen van de NVvW t.a.v. de vervolgtrajecten van curriculum.nu en de kansen die zich daarmee aandienen om te komen tot een geactualiseerd curriculum.
- Binnen het vernieuwingstraject vmbo worden de opbrengsten van curriculum.nu uiteraard meegenomen. Bij het oplossen van knelpunten in het programma van het vmbo kan het nodig zijn dat er aan bouwstenen ‘gebeiteld’ moet worden om te komen tot een curriculum en tot een examenprogramma dat recht doet aan de leerlingen en aan eisen voor samenhang en doorstroming. 
- Een van de adviezen van de coördinatiegroep is om het kerncurriculum voor de bovenbouw volgens dezelfde werkwijze uit te werken als inmiddels voor po en onderbouw vo is gedaan. Ervan uit gaande dat de Tweede Kamer deze werkwijze (met ontwikkelteams) de meest efficiënte manier van werken vindt om tot een vernieuwd curriculum te komen, zal wat ons betreft de samenstelling van zo’n nieuw in te stellen ontwikkelteam voor de uitwerking van de adviezen voor de bovenbouw van het begin af aan niet alleen moeten bestaan uit docenten, maar ook uit experts op het gebied van curriculumontwikkeling en vertegenwoordigers uit het vervolgonderwijs. Ook voor dit proces zou moeten gelden dat de bouwstenen voor de onderbouw niet als ‘in beton gegoten’ voorwaarden gelden, maar dat er waar nodig aan bijgeschaafd kan worden om te komen tot een samenhangend curriculum. Minstens zo belangrijk vinden we dat er buiten bestaande kaders nagedacht moet kunnen worden over een vernieuwd curriculum en  dat gelijkertijd knelpunten in bestaande examenprogramma’s opgelost kunnen worden. 

Aan het begin van het proces heeft de commissie Onderwijs van PWN in nauwe samenwerking met de NVvW een visie op het leergebied gemaakt. Nu de bouwstenen voor de onderbouw geformuleerd zijn is opnieuw aan de commissie Onderwijs  gevraagd om haar visie te geven op de bovenbouw, gegeven de bouwstenen voor de onderbouw, de adviezen voor de bovenbouw en ervaringen met het proces. 

Op de studiedag is er gelegenheid om met leden van het bestuur van gedachten te wisselen over het vervolgtraject op curriculum.nu en de rol van de NVvW daarin. Wellicht ontmoeten we elkaar daar.

Kees Garst (secretaris)

 

Jaarvergadering en studiedag




Op zaterdag 2 november zal de jaarlijkste studiedag van de NVvW plaatsvinden.
Zoals altijd in het Ichthus College te Veenendaal. 
Het thema van de studiedag is dit jaar
Technieken in de wiskundeles
 
Programma
10:00 - 11:00 Jaarvergadering
11:00 - 16:15 Studiedag

Het volledige programma vind je hier
We hebben 39 indrukwekkende workshops voor je klaar staan, lees hier waarover deze gaan. 

Aanmelden kan nog. We kijken uit naar je komst op 2 november. 

 

Enquête Zebrareeks



Het aantal uitgaven in de Zebrareeks komt zo langzamerhand in de buurt van de 60. Tijd voor bezinning op de spreiding van de boekjes met betrekking tot o.a. wiskunde A, B, C, D. Vandaar dat we een kleine enquête georganiseerd hebben. 
Wij willen weten, indien u het boekje gelezen heeft of in de klas gebruikt heeft, in hoeverre u de boekjes geschikt vindt voor wiskunde A-, B-, C- of D-leerlingen. Bent u niet bekend met het boekje dan vult u niets in. U wordt ook gevraagd of een boekje door u met leerlingen op school gebruikt is.  
Mocht u de enquête willen invullen, gebruikt u dan deze link.  
Dank voor de moeite alvast!

Redactie Zebrareeks

De oktober boekenveiling loopt tot vrijdag 8 november



Op de veiling website van het Wereldwiskunde Fonds is de traditionele oktoberveiling in volle gang. Er is een prachtig aanbod van meer dan 700 gebruikte wiskundeboeken. We hebben deze keer heel veel mooie Nederlandse en buitenlandse studieboeken. Vooral op de boeken over verzamelingenleer en topologie wordt nu al flink geboden. Er zijn ook voor andere gebieden van de wiskunde erg mooie boeken te vinden. En dat allemaal voor heel lage startprijzen. Er zijn natuurlijk ook weer veel oude Nederlandse schoolboekjes, boekjes met puzzels, boeken over geschiedenis van de wiskunde en didactiek en nog veel meer.
Deze keer loopt de veiling door tot 8 november, een week na de jaarvergadering van de NVvW. Je hebt dus nog alle tijd om nog eens goed te kijken naar de boeken die je altijd al had willen hebben.
Traditioneel wachten veel bieders tot de laatste mogelijkheid. Niet nodig, je kunt ook nu al voor jouw favoriete boeken een maximumbod uitbrengen. Jouw bod wordt dan als iemand over je heen biedt, automatisch in kleine stapjes voor je verhoogd tot aan jouw maximum. Kijk hier voor uitleg hierover.
De startprijzen van de veiling zijn altijd erg laag, dus bied vooral mee!
We hopen dat de veiling weer een mooie opbrengst zal hebben. De gehele opbrengst wordt zoals altijd besteed aan projecten ten bate van het wiskundeonderwijs in ontwikkelingslanden.
Doe ook eens mee, het is erg leuk en spannend. Veel plezier met onze oktoberveiling!
 
Jos Remijn, veilingmeester WwF
e-mail: wereldwiskundeboeken@nvvw.nl
website:  www.wereldwiskundefonds.nl

Gratis schoolexamenopgaven statistiek

Gratis schoolexamenopgaven statistiek met grote datasets van Cito!

Cito ontwikkelt schoolexamenopgaven over statistiek met grote datasets voor vwo wiskunde A/C. Heeft u interesse in deze schoolexamenopgaven? U ontvangt deze gratis door dit formulier in te vullen.
De opgaven worden uiterlijk 18 november naar uw schoolmailadres verstuurd.

Irene van Stip­hout, Ivo Claus en Ger Limpens
Toets­deskun­digen wiskun­de, Cito
 

Biografisch Woordenboek Nederlandse Wiskundigen


Na een aantal jaren in de archieven van internet opgeborgen te zijn geweest, is het BWNW weer tot leven gekomen. BWNW bevat korte biografieën van mensen die vorm en inhoud hebben gegeven aan wiskunde en wiskundeonderwijs in Nederland.

Gerard Alberts, Danny Beckers en Jenneke Krüger vormen nu de redactie; het Huygens ING biedt onderdak aan de website. De site is nog niet helemaal op orde, maar het belangrijkste, de lemma’s zoals we de korte biografieën noemen, zijn weer toegankelijk voor het publiek. Op het ogenblik iets meer dan 20, maar er komen er snel meer bij. We bewerken eerst de bestaande lemma’s, geleidelijk zullen er ook nieuwe biografieën toegevoegd worden.
De nieuwe url voor BWNW is http://resources.huygens.knaw.nl/BWNW (BWNW moet in hoofdletters).

KNAW symposium:Verificatie van software: erg complex maar in ieders belang




KNAW organiseert op 31 oktober a.s. in de avond van 19.00 – 21.00 uur een symposium over veiligheidskritische systemen en de uitdaging software zo te maken dat het altijd doet wat er van wordt verwacht.
Vier wetenschappers geven hierover een lezing en gaan in gesprek met het publiek. 
Kijk hier voor het programma.
Toegang tot het symposium is gratis.
Aanmelden voor het symposium kan via deze link.

Uitnodiging Pensioenmiddag



De CMHF houdt zich in diverse gremia bezig met uw pensioen. Om met elkaar van gedachten te wisselen, kennis te delen en informatie te vergaren nodigt het bestuur van de CMHF u uit om aanwezig te zijn bij een pensioenmiddag op 13 november.

Deze middag zal in het teken staan van de veel genoemde en besproken rekenrente. Wij hebben een drietal interessante sprekers die hierover onderling en met u over van gedachten zullen wisselen.
Wij zien u graag op 13 november in de Glazen Zaal in Den Haag!

Bekijk hier het programma.
Meld je hier aan.

Met vriendelijke groet,
Rob Hunnego
voorzitter

Stakingen op 6 november



Nadat het ultimatum van de bonden aan de politiek op 21 oktober is verlopen zonder reactie van de politiek, roepen de bonden alle werknemers in het voortgezet, primair, en speciaal onderwijs op om op 6 november te staken. 
Meer informatie vind je op de speciale stakingswebsite, die regelmatig wordt bijgewerkt. 
 
Meldt een collega aan als lid en ontvang een boekenbon.
Mail nu

 

Bladmos 23
2914 AA Nieuwerkerk ad IJssel
hoofdbureau@nvvw.nl

 

Colofon

Dit is een automatisch bericht, antwoorden op nieuwsbrief@nvvw.nl worden niet gelezen. Mocht u vragen over de vereniging hebben, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de ledenadministratie via ledenadministratie@nvvw.nl, voor technische vragen kunt u terecht bij de webmasters via webmasters@nvvw.nl.