Afbeelding
NVvW Nieuwsbrief oktober 2021

In deze nieuwsbrief

  • Van de voorzitter
  • Jaarvergadering en studiedag
  • Oktoberveiling is begonnen
  • Docententekort in beeld
  • Korting op wiskundekalender
  • Nieuws van Platform WIskunde Nederland
  • Vacature Redacteur Euclides
  • Tot slot

Van de voorzitter

Zo, het schooljaar is weer begonnen. 
Net als velen van jullie was ik echt aan vakantie toe. Vorig schooljaar was een heftig, rommelig jaar.  Hopelijk wordt dit schooljaar een veilig schooljaar waarin we weer ‘gewoon’, fysiek, kunnen lesgeven.

En gelukkig kunnen we elkaar ook weer fysiek ontmoeten. Het bestuur heeft besloten dat de jaarvergadering/studiedag dit jaar fysiek kan plaatsvinden, al is er nog wel een beperking op het aantal deelnemers, maar ik hoop velen van jullie daar te zien. Meer over de jaarvergadering/studiedag lees je verderop in deze nieuwsbrief. 

Het wordt ook een schooljaar waarin op het gebied van curriculumontwikkeling wat knopen kunnen worden doorgehakt. Er kan heel veel gebeuren. 
Als de Tweede Kamer instemt met het kerndoelentraject, zal een begin gemaakt worden met de herziening van de kerndoelen.
Verder beginnen in december of januari ontwikkelteams met een herziening van de havo/vwo-examenprogramma’s. Maar voor wiskunde moet er dan eerst een besluit over de vakkenstructuur worden genomen. Er zijn nogal wat knelpunten in de huidige onderverdeling in wiA, wiB, wiC en wiD. Deze knelpunten zijn in kaart gebracht na een onderzoek van de NVvW en SLO. Zie deze website

Nu wordt er in opdracht van het ministerie van OCW een werkgroep samengesteld die op basis van deze inventarisatie een advies zal uitbrengen over de vakkenstructuur. Hierover volgt binnenkort meer informatie

Verder is er natuurlijk de vakvernieuwingscommissie vmbo die nieuwe wiskunde-examenprogramma’s ontwikkelt voor alle vmbo-leerlingen. Deze commissie hoopt in 2022 het concept-examenprogramma op te leveren waarna de concept-examensyllabi kunnen worden gemaakt.

Wij zullen ervoor zorgen dat in al deze trajecten docenten zoveel mogelijk worden betrokken. En we blijven benadrukken dat vernieuwingen eerst in de praktijk uitgeprobeerd moeten worden voor ze definitief kunnen worden.
Dus hoe heftig komend jaar ook moge worden, ik hoop toch dat jullie actief mee blijven denken over de inrichting van ons curriculum!

Ik wens jullie een goed schooljaar, en veel plezier met deze nieuwsbrief!

Ebrina Smallegange
voorzitter NVvW

Jaarvergadering en studiedag



Het bestuur nodigt de leden uit voor onze jaarvergadering en studiedag op 6 november. Het was even spannend, maar we kunnen gelukkig een fysieke dag verzorgen. Deze jaarvergadering / studiedag vindt weer plaats op de bekende locatie: Het Ichthus College in Veenendaal.

Het thema van de studiedag is Diversiteit. Een breed en divers thema, waarin we kunnen genieten van een mooie plenaire lezing,  heel veel workshops en een inspirerende plenaire afsluiting.

Op woensdag 6 oktober gaat de inschrijving open. We hopen natuurlijk op zoveel mogelijk bezoekers tijdens onze studiedag, maar er is een maximum van 400 inschrijvingen. 


Een paar dingen die je van tevoren moet weten: 
-  In verband met de regels voor events die op dit moment gelden, zijn we verplicht om alle deelnemers en bezoekers te vragen om hun zogenaamde 3G corona-bewijs. Ofwel, je moet aantonen dat je Gevaccineerd, Genezen of negatief Getest bent. Daarom vragen wij je om zo’n bewijs (bijvoorbeeld een QR-code op de telefoon) mee te nemen, samen met een identiteitsbewijs, zodat we bij de ingang e.e.a. kunnen verifiëren.
- Ook in verband met de corona-maatregelen mogen er maximaal 300 mensen in de aula aanwezig zijn bij de jaarvergadering en plenaire lezingen. We zullen de jaarvergadering en de plenaire lezing van Jan Hogendijk streamen, zodat alle leden van de vereniging dit thuis of op een andere plek op locatie kunnen volgen
- Voor het thuis kijken van de live-stream hoef je je niet aan te melden, op de website van de NVvW zal op 6 oktober de link naar de stream te vinden zijn. 
- De workshops en de plenaire voordracht van Jacoliene van Wijk zijn alleen op de locatie te volgen. 

Meer informatie over de jaarvergadering en studiedag vind je op de website.
Tot ziens op 6 november!
 

Oktoberveiling begonnen



Er staan meer dan 700 boeken gereed voor zeer lage startprijzen. Zoals altijd weer oude schoolboekjes uit Nederland, boeken over didactiek, populair wetenschappelijke boeken en recreatieve boeken. Dit keer een prachtig aanbod van boeken over de geschiedenis van de wiskunde. Verder natuurlijk ook weer veel binnen- en buitenlandse studieboeken, oude en redelijk nieuwe. Uit Nederland o.a. mooie Epsilon-uitgaven.

De totale opbrengst van de veiling gaat naar projecten rondom wiskundeonderwijs in ontwikkelingslanden. De veiling loopt tot en met zondag 31 oktober. Kijk rond op de veilingsite en bied mee, het is leuk en spannend en je steunt het wiskundeonderwijs bij leerlingen die het heel hard nodig hebben. 

Jos Remijn, veilingmeester WwF

Docententekort in beeld



HELP 2 MINUTEN MEE!

De Bètalerarenkamer is in het leven geroepen om te proberen het tekort aan bètadocenten terug te brengen. Middels de Bètalerarenmonitor wil de kamer de situatie van bètaleraren in de tekortvakken wiskunde, natuurkunde, scheikunde en informatica in beeld brengen. Uw hulp hierbij is zeer welkom.

De monitor gaat laten zien hoe het docentencorps is opgebouwd en hoeveel nieuwe aanwas er is, maar zal bijvoorbeeld ook lerarensalarissen tonen. Gebleken is dat lang niet alle cijfers waar de kamer naar op zoek is, ook daadwerkelijk bekend zijn. Daarom vragen we u als leraar om een korte anonieme enquête van maximaal 10 vragen in te vullen. Met uw antwoorden kunt u een steentje bijdragen aan de Bètalerarenmonitor, die we breed in willen zetten om aandacht te vragen voor oplossingen voor het tekort en om nieuwe enthousiaste leraren te werven. Het invullen van de vragen duurt ongeveer 2 minuten, doet u mee voor 10 oktober?
Bij voorbaat heel veel dank.

Naar de vragenlijst

Korting op Wiskundekalender




In samenwerking met Pythagoras (en Vierkant voor Wiskunde) introduceert New Scientist dit jaar voor het eerst de Wiskundekalender 2022. Deze scheurkalender trakteert je elke dag op een opmerkelijk mathematisch feitje, bijzonder bewijs, gek gedachte-experiment en nog veel meer. Ook scheur je langs pittige puzzels en raadsels om je tanden in te zetten.

Als NVvW-lid bestel je de Wiskundekalender met maar liefst €3,14 korting. Gebruik de code wiskal21 bij het afrekenen en geniet van 365 dagen wiskundeplezier!

Bestel op de website van New Scientist.

Nieuws van Platform Wiskunde Nederland



Vakantiecursus 
Stangenmeetkunde: kinematische inzichten in vernuftige mechanismes

De afgelopen vakantiecursus (eind augustus en begin september) was weer een succes. Het concept van de afgelopen jaren, een  door een expert gedragen samenhangend programma blijft succesvol. Op ontspannen wijze loodste Rainer Kaenders (een uitstekend didacticus!) ons door dit vakgebied en gaf hij veel inspiratie om thuis dingen verder uit te zoeken. Het verhaal van Theo Jansen was een ware kers op de taart.
Bekijk hier het materiaal van de cursus. 

Kom volgend jaar ook naar de vakantiecursus, zeker de moeite waard!


10 jaar PWN
Vrijdag 24 september vierde PWN het 10 jarig bestaan. PWN is opgericht door de NVvW en het KWG om wiskundeonderwijs samen te brengen met onderzoek.
Voor de gelegenheid is een boekje gemaakt als jubileum-uitgave: ‘’10 jaar PWN’’. Dat is HIER te downloaden. 

Wiskunde actueel
De bekende wetenschapsjournalist Arnout Jaspers heeft in het verleden voor Kennislink veel artikelen waarin wiskunde een belangrijke rol speelt geschreven. 
Deze artikelen zijn nu in een handig overzicht op de PWN-site bij elkaar gezet. 

Arnout schrijft nu artikelen speciaal voor PWN, deze kun je ook op de website vinden. Hier vind je bijvoorbeeld wiskundige tips voor 2 voor 12, het songfestival en een oproep voor wiskundigen om minder bescheiden te zijn. 

De artikelen vind je op Wiskunde actueel.

Vacature: redacteur Euclides




De redactie van Euclides zoekt versterking. Vind je het leuk om mee te denken over de inhoud en de toekomst van Euclides, tijdschrift voor wiskundedocenten? Dan is deze functie iets voor jou.

De redactie vergadert drie keer per jaar, online en in Utrecht. Tijdens de vergaderingen bespreken we de koers van het blad. We zoeken een redacteur die werkzaam is in het voortgezet onderwijs: vmbo, havo of vwo. We willen graag meer aandacht besteden aan het vmbo in Euclides, dus ben je werkzaam in het vmbo, dan hebben we je extra hard nodig! 

Voor meer informatie, mail naar Liesbeth Coffeng (eindredacteur)
 
Tot slot
Onderwijs meets Onderzoek is verplaatst naar 11 maart, zet deze nieuwe datum in je agenda. 
 

Feantersdyk 4-i
9264 TN Earnewâld
hoofdbureau@nvvw.nl

 

Colofon

Dit is een automatisch bericht, antwoorden op nieuwsbrief@nvvw.nl worden niet gelezen. Mocht u vragen over de vereniging hebben, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de ledenadministratie via ledenadministratie@nvvw.nl, voor technische vragen kunt u terecht bij de webmasters via webmasters@nvvw.nl.