Afbeelding
NVvW Nieuwsbrief januari 2021

In deze nieuwsbrief

  • Van de voorzitter
  • Leerlingen gezocht
  • Vacature vaststellingscommissie wiskunde vmbo
  • Waar wordt wiskunde nou echt voor gebruikt? 
  • Wereldwiskunde Fonds bedankt de leden
  • Uitnodiging Pensioeninformatieavonden
  • Tot slot: puzzelplezier

Van de voorzitter

Beste leden, 

Allereerst wens is jullie allemaal alle goeds voor 2021. Ik heb veel nieuwjaarswensen binnen gekregen en veel mooie dingen gelezen. Neem bijvoorbeeld het gedicht van Marjolein Kool speciaal gemaakt voor deze jaarovergang. Laten we inderdaad hopen op een jaar waarin corona weer uit ons leven verdwijnt en waarin we elkaar weer live kunnen ontmoeten op evenementen en bijeenkomsten. 
We zijn nu alweer bijna halverwege het 96e verenigingsjaar. Ook in dit verenigingsjaar gebeurt er in het wiskundeonderwijs en in de NVvW heel veel. Voor het wiskundeonderwijs zijn de ontwikkelingen van curriculum.nu natuurlijk belangrijk. Het project staat nog on hold. We wachten op de rapportage van de wetenschappelijke commissie die een oordeel geeft over de tussenresultaten van curriculum.nu en die de werkopdracht voor het vervolg van het traject moet formuleren. Maar dit betekent niet dat er helemaal niets gebeurt. Natuurlijk is de commissie voor de vernieuwing van het wiskundeprogramma voor het vmbo nog druk bezig. En SLO verricht samen met ons een onderzoek naar ons voorstel om wiskunde A, B, C en D in bovenbouw havo en vwo te vernieuwen naar drie wiskundevakken in plaats van vier. Voor de Kerstvakantie heeft een groot deel van jullie gehoor gegeven aan de oproep om mee te doen aan dit onderzoek. In deze nieuwsbrief vragen we jullie om je leerlingen in havo/vwo bovenbouw een korte enquête in te laten vullen (zie verderop). 

En nu zijn we met z’n allen weer online aan het lesgeven. Gelukkig zie ik mijn examenklassen gewoon op school. Na de lockdown van vorig jaar hebben zij fysieke lessen zó nodig! Er gaat niets boven echte interactie in het klaslokaal, zeker niet ter voorbereiding op het examen. Bij de andere klassen geldt: we doen allemaal ons best. Eens komen er betere tijden! 
Veel leesplezier met de rest van deze nieuwsbrief,

Ebrina Smallegange
voorzitter NV

Leerlingen gezocht



In de vorige nieuwsbrief deden we een oproep aan docenten in bovenbouw havo en vwo om mee te werken aan een onderzoek over de vakkenstructuur van het vak wiskunde in de bovenbouw van havo/vwo. 

In opdracht van het ministerie van OCW verkennen we of er varianten van de huidige vakkenstructuur wenselijk of mogelijk zijn van het vak wiskunde in de bovenbouw van havo/vwo.

Nu willen we jullie vragen om je leerlingen uit bovenbouw havo en vwo te vragen een enquête in te vullen. Invullen kost ongeveer 7 minuten. Onder de deelnemers verloten wij 10 bol.com-bonnen van 25 euro, als bedankje. Aan het einde van de vragenlijst kan de leerling aangeven of hij/zij mee wilt loten. 
De link naar de vragenlijst: https://nl.research.net/r/vragenlijst-vakstructuurWiskunde-leerlingen
Wij stellen het erg op prijs als je aan je bovenbouw leerlingen wilt vragen om deze vragenlijst in te vullen.
 
Hoe komen we tot deze verkenning?
In 2015 zijn via nieuwe examenprogramma’s de inhouden van de verschillende wiskundevakken in de bovenbouw van havo en vwo vernieuwd. Bij die vernieuwing is de vakkenstructuur ongemoeid gelaten. Het onderwijsveld stelt nu de vraag of het mogelijk is om ook in de vakkenstructuur wijzigingen aan te brengen. Zie bijvoorbeeld de publicatie Wiskunde in het voortgezet onderwijs (NVvW)
De verkenning moet leiden tot verschillende typeringen voor de vakkenstructuur.
 
Bij voorbaat onze dank voor je medewerking.
 
Petra Hendrikse
(p.hendrikse@slo.nl)
 

Vacature Vaststellingscommissie wiskunde vmbo



Per 1 augustus 2021 ontstaat in de vaststellingscommissies van het College voor Toetsen en Examens (CvTE) de volgende vacature:  
Lid vaststellingscommissie wiskunde vmbo (ca. 310 klokuren)
Deze vacature wordt op voordracht van de NVvW ingevuld. Kijk voor meer informatie op onze website.  
Reacties kun je t/m 15 februari sturen naar de NVvW.
 

Waar wordt wiskunde nou echt voor gebruikt?


 
Het nieuwe kalenderjaar begint goed met de lancering van de website www.mathness.nl! Deze website is gemaakt door NVvW-leden Fréderique Kool en Jason Zijlstra en staat volledig in het teken van de twee vragen: waar wordt wiskunde uit je boek nou echt voor gebruikt? En door wie? De website is een verrijking van de bestaande leerboeken doordat toepassingen over wiskunde direct gekoppeld worden aan een onderwerp uit het boek. 

Dit schooljaar heeft mathness.nl subsidie gekregen vanuit het NVvW-projectenfonds om te focussen op de gebruiksvriendelijkheid van de website voor wiskundeleraren tijdens de les. In het najaar zijn meerdere feedbackrondes geweest voor zowel leerlingen als leraren (NVvW workshop). Hieruit is onder andere de instructiepagina op de website ontstaan waarin een aantal suggesties staan om Mathness.nl in te zetten tijdens de wiskundeles. De website bevat bewust geen kant-en-klare lessenseries, zodat leraren de ruimte krijgen om Mathness.nl naar eigen invulling te kunnen gebruiken.

Mathness.nl is gratis toegankelijk en zal het komende jaar worden uitgebreid met nieuwe toepassingen.

Wereldwiskunde Fonds bedankt de leden


Bij de factuur voor het lidmaatschap vragen we altijd om € 2,50 extra te betalen als bijdrage voor het Wereldwiskunde Fonds. Tot nu toe heeft dat dit schooljaar tot het mooie bedrag van ruim € 3600,- geleid. Het WwF wil de leden hartelijk bedanken voor deze bijdrage, die volle­dig besteed wordt aan projec­ten voor wiskun­deonder­wijs in ontwikkelingslanden. 

Mocht u nog iets willen bijdragen, dan kan dat bv door een boek te kopen via de traditi­onele Winter­verkoop van het WwF, waarin alle boeken voor een vaste lage prijs worden ver­kocht. Op de veiling­site staan ruim 400 boeken en jaargan­gen Pythago­ras klaar voor de Winter­verkoop.
Tot 21 april 2021 kunnen deze prachti­ge wiskunde boeken gekocht worden. Ook deze opbrengst komt volle­dig ten goede aan projec­ten voor wiskun­deonder­wijs in ontwikkelingslanden. 

Jos Remijn 
wereld­wiskun­deboe­ken@nvvw.nl
veiling­meester WwF
 

Pensioeninformatieavonden




(Voor leden van 50 jaar en ouder)

Pensioen is belangrijk

Onze samenleving verandert voortdurend en jouw pensioen verandert mee. Veranderingen in AOW-leeftijden, opbouw van ABP pensioen en keuzemogelijkheden wanneer je met pensioen gaat, maken pensioen vaak tot een lastig onderwerp.
Voor veel mensen lijkt pensioen nog ver weg, voor anderen komt het steeds dichterbij.

De FvOv vindt het belangrijk dat je weet wat de mogelijkheden zijn met jouw ABP-pensioen. Daarom hebben wij, in samenwerking met het ABP, digitale voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd, via Microsoft Teams. Een pensioenvoorlichter van het ABP zal een interactieve presentatie verzorgen, waarbij ook de gelegenheid bestaat om vragen te stellen.

En om antwoord te krijgen op vragen als:
- kan ik eerder, of juist later met pensioen gaan?
- wat is voorwaardelijk pensioen, en waar moet ik op letten?
- hoeveel pensioen en AOW bouw ik op?
- hoeveel pensioen kan ik laten uitkeren als ik stop?
- wat gebeurt er met mijn pensioen als ik minder ga werken?
- wat is nabestaandenpensioen en wat kan ik hiermee doen?
- ik wil zelf berekeningen maken: hoe werkt MijnABP?

Leven deze vragen ook bij jou?
Meld je dan aan voor een van de digitale informatieavonden op:
- maandag 18 januari 2021 van 19.00-20.30 uur
- woensdag 20 januari 2021 van 19.00-20.30 uur
- woensdag 27 januari 2021 van 19.00-20.30 uur
- donderdag 28 januari 2021 van 19.00-20.30 uur

Bij voldoende belangstelling voor deze digitale informatieavonden organiseren wij meer bijeenkomsten op andere data.

De presentatie kan je thuis, of op de werkplek, volgen via Microsoft Teams. Microsoft Teams biedt natuurlijk ook de gelegenheid om tijdens de presentatie vragen te stellen aan de ABP pensioenvoorlichter, dit kan zowel mondeling als d.m.v. chatfunctionaliteit.
De presentatie is echter niet bedoeld om uitgebreid stil te staan bij persoonlijke casuïstiek.

Aanmelden voor deze online presentatie? KLIK HIER

Om deelnemers voldoende gelegenheid te geven tot het stellen van vragen beperken we het aantal deelnemers per presentatie tot maximaal 10 -15. Gebleken is dat bij kleinere groepen er meer gelegenheid is tot het stellen van vragen, waardoor de bijeenkomst een meer interactief karakter krijgt.

De deelnemers worden verzocht om zich 10 minuten voor aanvang van de presentatie aan te melden in Microsoft Teams, zodat de presentatie op tijd kan beginnen.

De pensioenvoorlichter kan tijdens de presentatie geen technische problemen van deelnemers verhelpen. Deelnemers wordt daarom verzocht vóór de presentatie de werking van Microsoft Teams uit proberen. Voor de leesbaarheid van de presentatie is het gebruik een PC of laptop aan te bevelen.

We verwelkomen je graag tijdens een van onze digitale presentaties.
Tot slot: Puzzelplezier
Voor de puzzelliefhebber heeft Desiree van den Bogaart een  NVvW logikwiz gemaakt. 
Wie geeft Natuurkunde? 

 

Feantersdyk 4-i
9264 TN Earnewâld
hoofdbureau@nvvw.nl

 

Colofon

Dit is een automatisch bericht, antwoorden op nieuwsbrief@nvvw.nl worden niet gelezen. Mocht u vragen over de vereniging hebben, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de ledenadministratie via ledenadministratie@nvvw.nl, voor technische vragen kunt u terecht bij de webmasters via webmasters@nvvw.nl.