Afbeelding
NVvW nieuwsbrief december 2017

In deze nieuwsbrief

  • Van de bestuurstafel
  • Professor Van der Blij
  • Studiedag 2018
  • WisBase
  • Nog geen telproblemen op CE wiskunde C
  • Conferentie aansluiting vwo - WO
  • Kenniskaarten
  • Adviestabel aanleveren correctie
  • Wortels van de wiskunde
  • Staat van de leraar
  • Van de vakbondstafel
 

Van de bestuurstafel

In de laatste maanden van 2017 is er door een groep ervaren docenten en experts op het gebied van wiskunde onderwijs, onder de vlag van Platform Wiskunde Nederland (PWN) en in opdracht van het bestuur van de NVvW gewerkt aan een startdocument ten behoeve van ontwikkelgroep rekenen/wiskunde. Opmerkingen op een eerdere versie van dit document zijn verwerkt en de nieuwe versie is op 8 januari aangeboden aan de coordinatiegroep die het proces om te komen tot een nieuw kerncurriculum begeleidt. De nieuwste versie is hier te vinden.

Het Steunpunt Taal en Rekenen is voor velen geen onbekende. Het Steunpunt organiseert onder meer voor rekendocenten en reken coördinatoren in het vo regelmatig informatie- en netwerkbijeenkomsten met als doel om hen te ondersteunen bij het tot stand brengen van goed rekenonderwijs in alle richtingen van het vo. De subsidie van OCW voor dit steunpunt eindigt in de loop van 2018. Een groep rekendocenten/coördinatoren heeft zich inmiddels verenigd tot het Platform Rekenonderwijs Voortgezet Onderwijs (PReVO) met als doel om de serviceverlening voor rekendocenten en coördinatoren in stand te houden. Het gezamenlijke belang van NVvW en PReVO voor goed rekenonderwijs heeft het bestuur doen besluiten om PReVO praktisch te ondersteunen met het opzetten van een structuur om de doelgroep te kunnen blijven voorzien van relevante informatie over rekenzaken. Tegelijk bundelen we onze krachten in contacten met beleidsmakers.
Rekendocenten en coördinatoren zijn er op elke school en hebben veel verschillende vakachtergronden. Dat maakt dat er een zorgvuldige verkenning nodig is om te kijken op welke wijze PReVO en NVvW bestuurlijk, financieel en inhoudelijk met elkaar verbonden kunnen worden. De toekomstige leden van PReVO, dit kunnen ook NVvW-leden zijn, zullen door het betalen van contributie de activiteiten van het platform mogelijk maken. Hoe dit er precies gaat uitzien is onderwerp van gesprek. U kunt hier aangeven dat u graag op de hoogte gehouden wilt worden van de verdere ontwikkelingen. 

Kees Garst
Secretaris
 
 

Professor Van der Blij overleden



Op zaterdag 27 januari 2018 is professor Van der Blij overleden. Van 1955 tot zijn emeritaat in 1988 was hij werkzaam aan het Freudenthal Instituut in Utrecht. Van der Blij stond aan de wieg van de onderwijsvernieuwing, waarbij zijn uitgangspunt was dat je wiskunde moet begrijpen, niet alleen maar doen.
In 1990 is Van der Blij erelid geworden van de NVvW. Zijn creativiteit bij het uitleggen van wiskunde is voor velen een grote bron van inspiratie geweest en zijn bijdrage aan het wiskundeonderwijs is nog altijd belangrijk.
Wij wensen de familie en naasten veel sterkte.

Lees bijvoorbeeld nog eens zijn artikel in Euclides 55 (pp 108-114) over bewijzen op school. Geniet van de voorbeelden en zijn beschouwing, en herdenk deze aimabele persoon en bijzondere wiskundige. Het artikel vind je hier.

De foto hierboven is gemaakt op de Nationale Wiskundedagen van 1997 en is een typerende foto voor Van der Blij: een gedreven docent en uitlegger. Deze foto is eerder verschenen in de Nieuwe Wiskrant en in Euclides 75-8 bij een interview. Het interview is hier te lezen.
 
 

Studiedag 2018

Het lijkt een beetje vroeg, maar in het bestuur wordt alweer hard nagedacht over de jaarvergadering en studiedag van volgend schooljaar. Deze zal plaatsvinden op zaterdag 3 november in Veenendaal. 
We willen jullie, onze leden, vragen om mee te denken over het thema van deze dag. De afgelopen jaren hebben we mooi, inspirerende thema's gehad als 'Gre(n)zeloze wiskunde', 'Voor de verandering' en 'Wiskunde uit de Kunst'. Ook voor dit jaar zijn we op zoek naar een thema, wellicht heb je een leuk idee? Of misschien zijn er onderwerpen waar je graag een keer een workshop over zou willen volgen. Je mening wordt op prijs gesteld en kun je hier geven. 
 
 

WisBase



WisBase.nl
is een website waarop toetsmateriaal en leermiddelen worden gedeeld door wiskundeleraren. Het materiaal op deze site wordt gedeeld onder een Creative Commons licentie, waardoor iedere leraar het materiaal kan gebruiken en aanpassen.

Tot de website hebben alleen wiskundeleraren toegang, dit wordt handmatig gechecked. 

Je krijgt als NVvW-lid direct en onbeperkt toegang. Daarvoor moet je je lidmaatschapsnummer opgeven bij de aanmelding en het e-mailadres gebruiken dat in de ledenadministratie van de NVvW is opgenomen. 

Al het materiaal dat op WisBase wordt geplaatst is vrij van auteursrecht. Dit materiaal kan een toets zijn, maar ook lesmateriaal of uitwerkingen. 
Wanneer je zelf toetsen wilt delen, dan hoef je niet een hele toets te delen, het is ook mogelijk om 1 opgave te plaatsen. Je kunt in WisBase dus ook op zoek naar die ene opgave die nog mist in je toets. 
 

Nog geen telproblemen op CE wiskunde C

 

De vwo wiskun­de C-examens van 2018 en 2019 zullen geen vragen bevat­ten over telpro­blemen. Dit is te lezen in de sylla­bus wiskun­de C vwo voor 2018.
In die sylla­bus staat letter­lijk:
"In het cen­traal examen van 2018 en 2019 zullen GEEN vragen worden gesteld over subdo­mein B2. Het onder­werp mag wel ge­toetst worden in het SE maar dat is niet ver­plicht."
Het subdo­mein B2 omvat onder andere het werken met permuta­ties, combina­ties, boom- en wegendi­agram­men en het gebrui­ken daarvan bij telpro­blemen.
Of de rege­ling bij alle betrok­ken voldoen­de bekend is, is wat onzeker. De rege­ling heeft maar weinig publici­teit gekre­gen en docen­ten die, zoals door het CvTE wordt geadvi­seerd, de pilot­examens als voor­beeld­examens gebrui­ken, worden daarom moge­lijk op het verkeer­de been gezet. In de pilot­examens spelen vragen over combina­toriek immers juist een belang­rijke rol.
Alleen voor 2018 en 2019
De rege­ling geldt uitdruk­kelijk alleen voor 2018 en 2019 en alleen voor wiskun­de C. Vanaf 2020 kunnen er op het Cen­traal Examen wel vragen gesteld worden over dit subdo­mein. Leerlin­gen die nu in de vierde klas van het vwo zitten, kunnen derge­lijke vragen dus wel verwach­ten op hun eindexa­men.
(met dank aan de WiskundeE-brief)
 

Conferentie aansluiting vwo - WO


Hier vwo...wo, hoort u mij?

 
Maandag 16 april 2018 vindt van 10:00 - 16:00 uur in Utrecht een conferentie plaats over onder andere de aansluiting vwo en wo en de nieuwe examendomeinen statistiek, logisch redeneren en vorm & ruimte. De conferentie wordt georganiseerd door SLO in samenwerking met de NVvW en de Vereniging Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU).
Meer informatie vindt u hier en om u aan te melden gaat u naar deze website.
 

Kenniskaarten

Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) heeft na de vernieuwing van de wiskunde programma’s op havo en vwo een vijftal overzichtelijke kaarten gemaakt voor docenten en decanen. Op deze kaarten zijn op 1 kantje de belangrijkste kenmerken van het betreffende vak te vinden. Download ze hier
 

Adviestabel aanleveren correctie

 
Net als vorig jaar hebben de bonden in samenwerking met de VO-raad een adviestabel opgesteld voor het opsturen van examenwerk. Scholen wordt dringend geadviseerd deze tabel te gebruiken bij de eigen planning. Met het hanteren van deze data wordt de tijd die er binnen de examenperiode is voor correctie, zo optimaal mogelijk benut.

De hele tabel is hier te vinden. 

Meer informatie over de wiskunde-examens staat op onze website
 

Wortels van de wiskunde

Na de succesvolle bijeenkomst Wortels van Fermat van vorig jaar belichten Desiree van den Bogaart en Peter Lanser nu achtereenvolgens Meetkunde, Goniometrie en Getalbegrip vanuit een historisch perspectief.  
De bijeenkomsten zijn op:
donderdag 22/2/2018
woens-π-dag 14/3/2018
maandag 26/3/2018  
van 16.30 tot 20.30 uur in het Kohnstammhuis, Wibautstraat 2-4, Hogeschool van Amsterdam.

De bijeenkomsten staan los van elkaar; het is daarom  mogelijk om alleen voor één of twee dagen in te schrijven in plaats van de hele cursus.
Meer informatie vind je hier. Inschrijven kan op de site van ItsAcademy
 

Staat van de leraar

 


Ook in 2018 wordt er een Staat van de Leraar gepresenteerd. Dit jaar ligt de focus op de positieve kant van het beroep van de leraar, met name het plezier dat leraren in hun werk hebben. De redactie, bestaande uit een viertal leraren, stelt het rapport op en de Onderwijscoöperatie faciliteert dat proces.

Om een goede indruk te krijgen van de staat van de leraar anno 2018, vraagt de redactie van de Staat van de Leraar jullie medewerking bij het invullen van een korte vragenlijst. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten. Invullen kan tot 8 februari.
Klik hier voor de vragenlijst.
 

Van de vakbondstafel

 


Sinds september 2017 zijn de bonden, waaronder de FvOv, en de VO-raad in gesprek over een nieuwe cao vo. Inzet van de bonden is een aanpak van de werkdruk en een fatsoenlijke loonsverhoging. Deze gesprekken verlopen, mede door het uitblijven van investeringen door het kabinet, erg moeizaam.

Op 23 januari hebben de bonden en de VO-raad na de schorsing van het cao-overleg in december opnieuw met elkaar gesproken. Ondanks de vele gesprekken die al hebben plaatsgevonden liggen de standpunten van de bonden en de vo-raad nog ver uiteen.

De bonden hebben aangegeven hun achterban te gaan raadplegen en op 20 februari 2018 nog een ultieme poging te willen wagen er uit te komen. De ledenraadpleging start volgende week. 
Meer FvOv nieuws vind je op de website
 
 
 
Voor iedereen die
naar de NWD gaat:
veel plezier en bezoek onze stand
en het Wereldwiskunde Fonds
in  de Boston-zaal
 

Bladmos 23
2914 AA Nieuwerkerk ad IJssel
hoofdbureau@nvvw.nl

 

Colofon

Dit is een automatisch bericht, antwoorden op nieuwsbrief@nvvw.nl worden niet gelezen. Mocht u vragen over de vereniging hebben, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de ledenadministratie via ledenadministratie@nvvw.nl, voor technische vragen kunt u terecht bij de webmasters via webmasters@nvvw.nl.