Afbeelding
Nieuwsbrief nummer 91, juli 2021

Inhoud

Bijeenkomsten

1 juliNetwerk IM
24 septGebruikersbijeenkomst DPO
30 septsaMBO-ICT Conferentie
1 oktsaMBO-ICT Conferentie

Een actueel overzicht van onze bijeenkomsten is te vinden op: sambo-ict.nl/agenda
 

Inleiding

Dit is alweer de laatste saMBO-ICT nieuwsbrief van dit bijzondere schooljaar 2020/2021. Wij wisten het al geruime tijd maar nu is het voor iedereen duidelijk hoe belangrijk digitalisering in het onderwijs is. Gelukkig kunnen we, na de laatste versoepelingen en de goede berichten over het virus, elkaar ondertussen weer af en toe 'in het echt' ontmoeten.  

Toch blijven de online bijeenkomsten onverminderd goed bezocht. De afgelopen weken zijn nog veel activiteiten georganiseerd en de opkomst was iedere keer overweldigend. Voor na de zomervakantie werken wij er hard aan om veel bijeenkomsten weer zoveel mogelijk op locatie te laten plaats vinden, maar kijken ook of combinaties (hybride) mogelijk zijn. Dit geldt voor onze conferentie in september maar zeker ook voor onze netwerkbijeenkomsten en gebruikersgroepen. 

In samenwerking met Kennisnet en de MBO Raad is recent de website mbo.lesopafstand.nl vernieuwd. Op deze site kun je als docent of ondersteuner terecht voor betrouwbare informatie, inspiratie en tips. Meer weten over de website? Lees snel verder: mbo.lesopafsfstand.nl.  

Ten aanzien van Programma Doorpakken op Digitalisering is er goed nieuws. De leden van de MBO Raad hebben vorige week unaniem ingestemd met het voorstel om het programma door te zetten en hier gezamenlijk financieel aan bij te dragen. De acht thema-teams kunnen dus door met hun goede en belangrijke werk en zullen het komende half jaar veel resultaten met de scholen delen. 

Zoals jullie weten houdt saMBO-ICT in de huidige vorm op te bestaan maar gaat ons werk onverminderd door! We zoeken voor het samenwerkings- en kennisdelingsplatform een nieuwe naam en we vragen hiervoor jullie hulp. Verderop in de nieuwbrief vinden jullie daar meer informatie over. We zijn benieuwd naar jullie ideeën! 

Graag ook jullie aandacht voor een vacature bij de coöperatie MBO Voorzieningen, we zijn op zoek naar een parttime producteigenaar. Deze functie is voor ongeveer 3 dagen per week en het heeft onze voorkeur dat deze vacature ingevuld gaat worden door iemand die werkzaam is bij één van de leden van de coöperatie. Ben je geïnteresseerd of ken jij iemand die hier interesse in heeft, laat het ons dan weten. 

Rest mij om jullie namens het team van saMBO-ICT een hele prettige vakantie toe te wensen. Geniet en rust voldoende uit, want in het nieuwe jaar gaan we met volle kracht vooruit om het onderwijs met behulp van digitalisering samen nog mooier te maken!

saMBO-ICT Nieuwe Naam

saMBO-ICT is in 2010 opgericht om mbo-scholen te ondersteunen bij automatiserings-vraagstukken. Met veel enthousiasme is een toegewijd netwerk ontstaan waar mbo-scholen informatie en ondersteuning kunnen vinden op snel ontwikkelende ict-vraagstukken. Met de Strategische Agenda Digitalisering in het MBO gaat saMBO-ICT nu een nieuwe fase in. De huidige activiteiten op gebied van kennisdeling en samenwerking tussen scholen worden voortgezet in een platform. De inzet van de inhoudelijke kennis van de medewerkers van saMBO-ICT, wordt onderdeel van de MBO Raad. Dat willen we markeren met een daarbij passende nieuwe naam voor het platform. 

Een naam die ‘méér dan ICT’ en het gevoel van ‘samen zijn we sterker’ aangeeft 

We zijn op zoek naar een naam die aangeeft dat we het niet uitsluitend over ICT hebben, maar ook over digitaliseringsvraagstukken, cybersecurity, onderwijslogistiek en digitalisering van het mbo-onderwijs. Een naam waar onze netwerk-leden zich thuis voelen en een naam waar we met z’n allen met trots over kunnen spreken. 

Wie legt het gouden ei? 

Om tot een goede naam voor het platform te komen vragen wij hulp aan het saMBO-ICT netwerk, want wie weet nou beter wat wij doen?  

We vragen iedereen die mee wil doen om via deze link een naam op te geven met een korte motivatie. Uit alle inzendingen maken de medewerkers van saMBO-ICT een selectie en legt deze voor aan het bestuur van saMBO-ICT en het MT van de MBO Raad. De eerste die de gekozen naam heeft bedacht mag kiezen tussen een goede fles wijn of een mooi boeket bloemen.  

De inzending sluit op 23 juli 2021. Op de saMBO-ICT conferentie in september maken we de nieuwe naam bekend. Vanaf 1 januari 2022 zullen we deze nieuwe naam in onze uitingen gebruiken.  

Wat betekent de nieuwe fase nog meer? 

Vanaf 1 januari komt er een nieuwe afdeling Digitale transformatie binnen de MBO Raad. De huidige medewerkers van saMBO-ICT vormen deze afdeling. Ze voeren vanuit daar ook hun activiteiten ten behoeve van het platform uit. De afdeling Digitale transformatie is hét aanspreekpunt op het gebied van digitalisering en informatiemanagement voor de mbo-scholen, ketenpartijen als SBB, DUO, OCW, SURF en Kennisnet, maar ook voor de collega’s binnen de MBO Raad.  

Met deze stappen verwachten wij een consistente, toekomstgerichte en wendbare organisatie in te richten die ten dienste staat van de publiek bekostigde mbo-scholen. 

saMBO-ICT Conferentie

De programmacommissie is druk met de voorbereidingen voor de conferentie van 30 september en 1 oktober a.s. in Amsterdam. We hebben al een heleboel aanmeldingen binnen, ook van collega’s die deze allereerste hybride conferentie vanuit huis zullen meedoen. De aanmeldingen stromen binnen, we hebben meer dan genoeg voorstellen voor het programma ontvangen en de sponsoren zijn ook rond! Kortom, we merken dat iedereen staat te trappelen om naar Amsterdam te komen!

In augustus ontvangt iedereen meer informatie over hotels en het programma. Aanmelden kan nog steeds, vooral voor mensen die online willen deelnemen is nog meer dan genoeg plek (oneindig eigenlijk!).

Maar let op: de corona-regels kunnen nog steeds roet in het eten gooien, fingers crossed… uiterlijk maandag 6 september neemt de programmacommissie een besluit over de vorm van de conferentie.

saMBO-ICT gebruikersdag

Centraal aanmelden, Afschaffing OOK, STAP, RIO, allerlei soorten certificaten en verklaringen; genoeg onderwerpen die om een vervolg vragen op de gebruikersdagen na de zomervakantie. We hopen elkaar weer in het echt te ontmoeten, maar ook digitaal. Direct na de zomervakantie hakken we daar knopen over door. De data zijn al een poosje bekend, maar voor degenen die ze nog niet in de agenda hebben gezet: 11 oktober, 29 november 2021, 7 februari, 11 april en 20 juni 2022. Alle informatie van komende en afgelopen gebruikersdagen staat op onze website. En dit alles na de zomervakantie onder leiding van een nieuwe voorzitter, want Henk Kuiper (Friesland College) heeft afscheid genomen als voorzitter van de gebruikersdag vanwege zijn naderend pensioen. Ook vanaf deze plaats dank Henk voor de 55 gebruikersdagen die je geleid hebt. En een welkom aan de nieuwe voorzitter: Eustaach van Lent (ROC de Leijgraaf).

Kennisdeling O365

28 mei was de laatste kennisdelingsbijeenkomst onderwijs 365 (KDO 365) voor het mbo en hbo van dit schooljaar. Met 360 geïnteresseerden goed bezocht. Een ieder bedankt voor het geven van feedback en dit nemen we mee naar de volgende KDO 365 die op 10 december 2021 zal plaatsvinden. 

Het nieuwe programma wordt intussen al samengesteld en we hopen er wederom een mooie dag van te maken welke voor een brede doelgroep interessant is. 

Net zoals de vorige bijeenkomst zal ook deze weer bestaan uit Technische-, Onderwijskundige- en Functionele workshops. Voor nu wensen we jullie allemaal prettige en vooral gezonde dagen toe en we zien jullie graag weer op 10 december. 

Ambassadeurs

Op 22 juni was het Ambassadeursnetwerk online bij elkaar voor de laatste bijeenkomst van dit schooljaar, verzorgd door virtueel gastcollege Deltion. Ambassadeurs Annemarie Versloot en JaapJan Vroom hadden een mooi programma rondom data-ondersteund onderwijs opgetuigd. Diverse onderwerpen werden gepresenteerd: het Transparency Lab (Horizon College), de Datateam-methode (UT) en learning analytics met Xerte (Deltion). 

Na dit inhoudelijke deel van het programma stapten we over naar onze virtuele kroeg in Gather.town voor de afsluitende digitale netwerkborrel en discussies via de digitale zeepkist. Een succesvolle middag met mooie presentaties en goede gesprekken werd zo feestelijk afgesloten. We zien elkaar volgend schooljaar graag weer bij een volgende Ambassadeurs-bijeenkomst, hopelijk weer in fysieke vorm.  

Speel jij ook een verbindende rol op het gebied van onderwijs en ict en wil je ook eens deelnemen aan een bijeenkomst, laat het weten: Rob Vos of Martijn Bijleveld.

Doorpakken op digitalisering

Nieuws vanuit Doorpakken op digitalisering:

In de ledenraadpleging van de MBO Raad in juni is door alle instellingen toegezegd om gezamenlijk de kosten van Doorpakken op digitalisering in de tweede helft van 2021 te dragen. Daar zijn we natuurlijk ontzettend blij mee. Het is fantastisch dat de sector zich zo verantwoordelijk voelt voor de stappen die gezet worden op het vlak van digitalisering. Voor alle activiteiten in 2022 is afgesproken dat het programma een jaarplan zal opleveren, op basis waarvan in de november ALV afspraken zullen worden gemaakt over financiering. Dit programmaplan zal eind september ook al bij de bestuurdersbijeenkomst worden besproken.

Twee teams hebben sinds kort een nieuwe aanvoerder: Maaike van Kessel en Hans Swart hebben het stokje overgenomen van Marcel van Oorschot voor respectievelijk Innovatie en Onderwijslogistiek, omdat Marcel helaas is uitgevallen. We wensen hen hierbij veel succes en hopen Marcel spoedig weer op enigerlei wijze terug te mogen verwelkomen bij het programma!

Verder wordt er in het programma natuurlijk vooral heel hard gewerkt aan méér resultaten. De nadruk ligt in de meeste teams nu op concrete handreikingen en tools, op basis van de ontwikkelde modellen. Die zullen we tijdens de saMBO-ICT conferentie dan ook graag laten zien en met jullie bespreken.

Data-coalitie ‘Student-Journey’ | CINOP, saMBO-ICT en 6 mbo’s aan de slag met studentdata

In de data-coalitie ‘Student-Journey’ verenigen CINOP, saMBO-ICT, JADS en 6 mbo-scholen hun krachten. Door data uit bijvoorbeeld leerlingvolgsystemen te analyseren, data dichtbij de student dus, kunnen het leerproces en differentiaties nauwkeurig in beeld gebracht worden. De scholen zullen hier volop mee aan de slag gaan; vanuit het programma Doorpakken op digitaliseren ondersteunen wij hen - met de andere partners - met kennis en expertise, en delen we de onderzoeksresultaten. Zo komen succesvolle en minder succesvolle routes naar boven, als startpunt voor verandering en verbetering. De resultaten zijn binnenkort vrij beschikbaar via saMBO-ICT en CINOP.

Lees meer>> hier

Elke tweede dinsdag van de maand datadinsdag 

De afgelopen anderhalf jaar heeft de themagroep ‘data-ondersteund onderwijs’ veel geleerd over hoe je data-ondersteund onderwijs in een instelling kunt realiseren. Natuurlijk gaan wij ook volgend jaar onze kennis met jullie delen. 

In het nieuwe cursusjaar is het daarom elke tweede dinsdag van de maand datadinsdag. Je kunt op die dinsdagen allerlei activiteiten van ons verwachten waarmee we je handvatten geven verder te komen met data. 

Dat kunnen webinars zijn, workshops, presentaties van gave sprekers; online én in fysieke bijeenkomsten. Hou deze nieuwsbrief en de saMBO-site in de gaten voor de agenda. 

Fijne vakantie allemaal, namens de themagroep Data-ondersteund onderwijs.

Onderwijslogistiek in het kader van Doorpakken op digitalisering 

Het team Onderwijslogistiek heeft de afgelopen periode hard gewerkt aan het model waarmee we de flexibilisering van het mbo onderwijs meer inzichtelijk willen maken.

Vanuit een viertal scenario’s met oplopende complexiteit ten aanzien van flexibilisering zijn de verschillende onderwijslogistieke variabelen in beeld gebracht in hun onderlinge samenhang. Daarmee kan je iets zeggen over de studeerbaarheid, de doceerbaarheid en de betaalbaarheid van het flexibele onderwijs zoals je dat voor ogen staat vanuit één van de scenario’s. En dat is dan weer input voor het gesprek over hoe je dat kan organiseren.

Abstract? Zeker, maar het team hoopt op de saMBO-ICT Conferentie in september dit helemaal duidelijk te kunnen maken en een eerste kennismaking met het model te kunnen presenteren.

Graag tot dan.

Leven lang ontwikkelen

Met praktijkleren via de Regionaal Mobiliteitsteams (RMT) en STAP in het vooruitzicht is het voor alle instellingen zoeken naar een manier om leervragen te beantwoorden met modules die de juiste kerntaken en werkprocessen bevatten. Keuzedelen, keuzedelen met certificaten, certificaten, praktijkverklaringen, cursussen en trainingen, er is een heleboel, maar het past niet altijd op de leervraag. Hoe kun je nu een flexibel inzetbare module modelleren om mee te werken? Daar heeft team LLO hard over nagedacht. Daarbij hebben we gezocht naar een mogelijkheid om kerntaken en werkprocessen uit een kwalificatiedossier te clusteren. Team LLO stelt voor om daarbij de maatvoering van de keuzedelen te gebruiken. Deze herkenbare structuur geeft de mogelijkheid om flexibel in te spelen op leervragen. De komende maanden sluiten we graag aan bij projecten waar we met dit voorstel een bijdrage kunnen leveren aan het flexibiliseren van het onderwijs. Daarbij zetten we ook persona’s in. Deze geven een goed beeld van de verschillende leervragen die op ons afkomen.

Graag willen we leren van scholen die al volop aan het modulariseren zijn, om te zien of dit past en wat er verder nodig is. Zo kijken we goed naar (andere) modulaire systemen, o.a van ROC Midden- Nederland en het Da Vinci College. We zijn benieuwd naar wie er nog meer aan het modulariseren is. Geldt dat voor jouw school? Neem dan vooral contact met ons op .

En natuurlijk zijn we er ook bij op de conferentie in september! Dan laten we graag de samenhang zien tussen het beantwoorden van een LLO leervraag, het opslaan van de waardering in een Eigen dossier en de noodzaak voor een EDU-ID.

Centraal Aanmelden (CAMBO)

Ruim 90% van de instellingen willen CAMBO gaan gebruiken voor het aanmeldjaar 2022/2023. Dit is natuurlijk een geweldig resultaat. 

CAMBO heeft al bijna 10.000 aanmeldingen verwerkt en dat is ook een mooie mijlpaal te noemen. 

Het aansluiten van de SIS leveranciers, middels een koppeling, op CAMBO verloopt naar tevredenheid. In de zomer verwachten de SIS leveranciers dit af te ronden zodat het testen van de koppelingen kan starten. Sommige leveranciers zijn zelfs nu al met het testen van de koppeling bezig.  

Het restpuntenoverleg met de pilotscholen, i.r.t. de koppeling met Eduarte, wordt afgebouwd nu er bijna geen restpunten meer over zijn. Al met al een mooi resultaat om de zomervakantie mee in te gaan.  

De expertgroep is onder leiding van de Coöperatie MBO voorzieningen ondertussen bezig met wijzigingsverzoeken die via de leden binnenkomen. Na de zomervakantie wordt vanuit saMBO-ICT de gebruikersgroep opgestart. Wil jij hier aan deelnemen? Laat het weten en stuur een mail aan Rob Vos.

VVA, CAMBO en nu?

De steeds verdergaande samenwerking tussen onderwijsinstellingen in het mbo heeft geleid tot het inzicht dat er een groot aantal (organisatie)processen zijn die instellingen op een vergelijkbare wijze uitvoeren en dat deze in de kern niet zorgen voor onderscheidend vermogen. Ook het PvE Voorziening Afhandelen Aanmeldingen welke in 2019 is opgesteld sloot positief aan bij deze zienswijze.    

Er is ondertussen veel bereikt. Het vaststellen van de MORA, de MBO referentiearchitectuur incl. onderliggend informatiemodel, heeft bovenstaande zienswijze nog eens onderstreept. Met ingang van maart 2021 zijn er twee collectieve voorzieningen voor mbo-instellingen beschikbaar: de Voorziening Vroegtijdig Aanmelden (VVA) en Centraal Aanmelden (CAMBO). Reeds tijdens het besluitvormingsproces over VVA en CAMBO is door meerdere instellingen aangegeven dat de realisatie van Centraal Aanmelden gezien wordt als een eerste stap in een verdere ontwikkeling van collectieve ICT-oplossingen.  

saMBO-ICT verneemt de afgelopen tijd vanuit verschillende gremia signalen dat de behoefte groeit om te onderzoeken of verdere (organisatie)processen niet centraal ondersteund kunnen worden in de vorm van één of meerdere collectieve voorzieningen en meer zicht te krijgen op de voor- en nadelen die dit kunnen opleveren voor onderwijsinstellingen en de sector. saMBO-ICT heeft Hutspot gevraagd dit onderzoek, in nauwe samenwerking met een expertgroep samengesteld uit leden vanuit de mbo-instellingen en een bestuurlijk klankbord, uit te voeren. Vanuit saMBO-ICT zijn Henk-Jan van Ginkel, Frans van Neerbos en Rob Vos hierbij betrokken. Voor meer informatie kun je terecht bij Rob Vos.

Route21/ MORA

Inhoudelijk worden de laatste stukken informatie aan de modellen toegevoegd om in september versie 2.0 van de MORA op te leveren. In combinatie met de nieuwe definitieve website een flinke stap voorwaarts. Het is leuk om te zien hoe enthousiast scholen de platen van de MORA inzetten voor allerlei onderwerpen. We worden veel benaderd voor vragen en toelichting en meestal draaien de gesprekken snel uit op de inhoudelijke vraagstukken die binnen die school spelen. Daar is architectuur voor bedoeld. Om de ondersteuning goed te organiseren wordt voor een twaaftal onderwerpen een stappenplan gemaakt om de MORA daarbij in te zetten. Per onderwerp gaan we inloopsessies organiseren waarbij jullie kennis en ervaring kan worden gedeeld. Ook dit gaan we in september tijdens de conferentie toelichten. Als je binnen je school bezig bent met de MORA, of ermee aan de slag wilt, hoef je niet tot september te wachten. Vanuit de Route21 praten we je graag bij en helpen we je op weg in jouw situatie. Dit werkt het best in een brede sessie waarin niet alleen ict of informatie management, maar juist de mensen uit het onderwijs en de lijnorganisatie bij aanwezig zijn. Als je dit wilt, neem contact op met Frans van Neerbos.

Bruggen Bouwen

De succesvolle mini-conferentie die op 9 juni is gehouden luidde tevens de start in van weer een nieuw seizoen Bruggen Bouwen. Eind september zal er weer een Masterclass starten en ook de Peergangmodules zullen weer allemaal een keer gegeven worden. De aanmelding via de Brughoofden is intussen in gang gezet.  

Ongeveer de helft van alle mbo instellingen doen mee aan het programma en dat riep bij ons de vraag op wat doen die andere 30 dan. We hebben intussen met 20 daarvan gesproken, en wat blijkt, 19 hebben in één of andere vorm ook i-coaches actief binnen de instelling. En 10 instellingen gaven aan ook mee te willen gaan doen met het programma. Er ligt dus een mooie uitdaging voor de komende periode om die instellingen ook op een goede manier in het programma in te passen en het komende schooljaar ook daar de vruchten van te kunnen laten plukken. Een mooi vooruitzicht om de vakantie mee in te gaan. Meedoen? Meldt je aan bij Martijn Bijleveld of Leo Bakker

Netwerk IBP krijgt nieuw toetsingskader informatiebeveiliging

Voor de komende benchmark IBP-E heeft deze ontwikkeling nog geen gevolgen; we gebruiken daarvoor de bestaande toetsingskaders voor NBA-volwassenheidsmodel. Namens de regiegroep hebben we de aanleiding voor dit besluit nog eens toegelicht en de stapsgewijze invoering besproken. Om dit nieuwe model beter te leren kennen hebben we de afgelopen maand op drie momenten een online informatiemiddag over het NBA-model georganiseerd. Aan deze bijeenkomsten hebben meer dan 60 IBP-ers uit de instellingen deelgenomen, wat maar weer laat zien dat het onderwerp echt leeft. Reacties uit deze bijeenkomsten waren overwegend positief: een dergelijke verandering kost tijd, maar het nieuwe model gaat de mbo’s helpen om beter in control te komen op het gebied van informatiebeveiliging.

Met de overstap naar het NBA-model sluiten we ook weer aan bij het HO, dat in 2019 overging naar het NBA-model voor hun Benchmark IB. Daar oogsten we nu al de vruchten van: in het najaar organiseren we samen met SURF op zes momenten interactieve NBA-masterclasses: tweedaagse bijeenkomsten met een mix van inspirerende gastsprekers en hands-on aan de slag met concrete statements en praktijkvoorbeelden. Meer informatie hierover volgt via de teamsite van het netwerk IBP.

Wat betekent dit voor de Benchmark IBP-E?

Voor de komende benchmark IBP-E heeft deze ontwikkeling nog geen gevolgen; we gebruiken daarvoor de bestaandetoetsingskaders voor Informatiebeveiliging, Privacy en Examinering. En we gaan weer voor 100% deelname, om zo te laten zien dat we informatiebeveiliging en privacy serieus nemen in het mbo. 

Om een goed besluit te kunnen nemen over het definitieve moment van overgang naar het NBA-toetsingskader is het belangrijk om er ervaring mee op te doen. Daarom vragen wij de instellingen om dit najaar ook de benchmark op basis van het NBA-toetsingskader in te vullen, zodat we de ervaringen met het NBA-model kunnen meenemen bij de evaluatie van de Benchmark IBP-E, in december 2021. Meer informatie via de teamsite van het netwerk IBP of via Martijn Bijleveld.

Netwerk Onderwijslogistiek

Het netwerk heeft in juni het schooljaar afgesloten met een extra bijeenkomst rond onderwijslogistiek, architectuur en applicatielandschappen. De aanpak van de netwerkbijeenkomsten is altijd om vanuit diverse concrete praktijk voorbeelden het gesprek aan te gaan en te kijken waar verschillen en overeenkomsten liggen en op welke wijze je de voor handen zijnde generieke modellen, concepten, architecturen en tools voor je eigen instelling kunt inzetten. Altijd weer een boeiend geheel waar veel waardering voor is vanuit de deelnemers van het netwerk Onze volgende netwerk bijeenkomst is gepland op 7 oktober. Mocht je belangstelling hebben om deel te nemen aan het netwerk neem contact op met Rob Vos of Leo Bakker.   

Netwerk Informatiemanagement

Het netwerk Informatiemanagement sluit het schooljaar af met een laatste sessie op 1 juli van 14:00 tot 16:15 om nog éénmaal zaken met elkaar uit te wisselen. Vanuit de wens om nogmaals te kijken naar de samenhang en de structuur van de informatiearchitectuur wordt er vanuit twee praktijksituaties gekeken hoe het werken met de MORA, in de praktijk van de mbo-instellingen, vorm krijgt en welke rol informatiemanagement hierbij speelt. Een boeiend en relevant programma als afsluiter van dit schooljaar. Hopelijk kunnen we, na de zomervakantie, elkaar weer live gaan treffen bij een volgende bijeenkomst van het Informatiemanagement netwerk.    

Start nieuw Netwerk Examinering en Digitalisering: NED

Op 23 juni was de kick-off van het Netwerk examinering en digitalisering, met meer dan 40 experts op het gebied van examinering, informatiemanagement en IBP. Er is grote behoefte aan kennisdeling, maar ook om samen concreet met vraagstukken aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld op het gebied van inkoop van exameninstrumenten, het borgen van de kwaliteit en het stroomlijnen van de interne processen op het gebied van digitale examinering. Door deze onderwerpen gezamenlijk te verkennen en op te pakken gaat het netwerk landelijk concrete stappen zetten, ondersteund door saMBO-ICT en de MBO Raad.

Het netwerk NED bestaat uit medewerkers van mbo-scholen op het gebied van informatiemanagement, informatiebeveiliging of examinering. Waar mogelijk wordt verbinding gezocht met bestaande initiatieven, zoals het thema leermiddelen binnen het programma Doorpakken op Digitalisering. Afhankelijk van het onderwerp worden ook examenleveranciers betrokken.

De belangrijkste vraagstukken op het snijvlak van digitalisering en examinering zijn tijdens een inventarisatieronde in februari in kaart gebracht worden binnen vier werkgroepen concreet opgepakt.
  1. Standaardisering inkoop van digitale examens: uniforme inkoopovereenkomsten en (beveiligings)voorwaarden.
  2. Verbeteren veiligheidswaarborgen: kaders voor beveiliging van (digitale) examens, DPIA’s, audits.
  3. Informatiemanagement en architectuur: goede integratie en koppelingen van bij de examinering betrokken systemen.
  4. Duiding wet- en regelgeving: wettelijke kaders (WEB, AVG) verduidelijken aan de hand van handreikingen en good practices.
Tijdens overkoepelende netwerkbijeenkomsten worden de resultaten tussen de werkgroepen gedeeld. De opbrengsten van het netwerk zullen ook worden verspreid via de kanalen van saMBO-ICT en het Kennispunt MBO Onderwijs & Examinering. 

Heb jij expertise op het gebied van informatiemanagement, informatiebeveiliging of examinering en wil je ook deelnemen aan het netwerk, meld je dan hier aan. Je kunt daarbij aangeven of je actief wilt deelnemen in een van de werkgroepen.

Na de zomer gaan we van start met de werkgroepen. Degenen die zich daarvoor hebben aangemeld, krijgen daarvoor binnenkort een uitnodiging. Als je vragen hebt, stuur dan een mail naar info@kennispunt.nl, Rob Vos of Martijn Bijleveld.

Vragen van en aan collega's

De vraagbaak vindt u in de Teams-omgeving. Iedereen die daar toegang toe heeft kan deze vragen daar zien, zelf een nieuwe vraag stellen of reageren op vragen van anderen!

Laatst gestelde vragen:

Discussies op LinkedIn
Behalve in de Vraagbaak worden er ook in de LinkedIn groep van saMBO-ICT discussies gestart en vragen gesteld. Deze groep telt inmiddels al 1000+ leden.
Tenslotte een dringend verzoek aan leveranciers om onze LinkedIn groep niet te gebruiken als reclameplatform. Reageren op vragen is natuurlijk prima...
 

Colofon

Deze nieuwsbrief verschijnt iedere zes weken en wordt door meer dan 1300 mensen gelezen. Heeft u zich nog niet geabonneerd? Dat kan via deze pagina.

De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 2 september 2021.

Over saMBO-ICT

saMBO-ICT is een zelfstandige organisatie van en voor alle mbo-instellingen en heeft sterke banden met Kennisnet, de MBO Raad en met SURF. De belangrijkste pijlers binnen saMBO-ICT zijn belangenbehartiging, kennisdeling, aanjagen van innovatie en gezamenlijke projecten.