Afbeelding
Nieuwsbrief nummer 97, april 2022

Inhoud

Bijeenkomsten

28 aprGebruikersbijeenkomst Xedule
10 meiGebruikersbijeenkomst B3net
10 meiNetwerk Leermiddelenbeleid en schoolkosten
20 meiKDO365
24 meiMBO Congres
Utrecht
25 meiGebruikersbijeenkomst Xerte
25 meiNetwerk Onderwijs en technologie
3 juniBI-dag 
Woerden
9 juniMini conferentie Bruggen Bouwen

Een actueel overzicht van onze bijeenkomsten is te vinden op: mbodigitaal.nl/agenda
​​

Inleiding

De lente is nu echt begonnen in Nederland en als we om ons heen kijken dan lijken we het Covid-19 tijdperk langzaam af te sluiten. 

Binnen MBO Digitaal hebben we weer de eerste fysieke bijeenkomsten georganiseerd en hadden we op de gebruikersdag een opkomst van meer dan 100 personen! 

Het elkaar echt ontmoeten en met elkaar ongedwongen in gesprek gaan zijn zaken die we gelukkig weer kunnen doen. De netwerkbijeenkomsten gaan voor groot gedeelte ook weer allemaal fysiek plaats vinden, maar we hebben ook goed naar jullie geluisterd en zullen ook zeer regelmatig zorgen voor een volledig of gedeeltelijk online variant. 

Ik ben ook erg blij dat we op 16 en 17 mei een tweedaagse kunnen organiseren voor alle mensen die betrokken zijn bij het programma doorpakken op digitalisering. Het programma staat in het teken van elkaar informeren over wat er allemaal is gebeurd en opgeleverd, maar er is ook veel tijd om elkaar te spreken. Het is ook een waardering naar iedereen die de afgelopen 2 jaar keihard hebben gewerkt om dit programma tot een succes te maken. 

Donderdag 14 april hebben we het mooie nieuws gekregen dat het kabinet heel veel geld beschikbaar gaat stellen aan het mbo om ons onderwijs blijvend te veranderen. De aanvragen die we hebben gedaan zijn allemaal toegekend en we moeten nu samen met onze mede aanvragers en met jullie hard aan de slag om de mooie woorden om te gaan zetten in resultaten. We zullen jullie de komende maanden regelmatig via verschillende communicatie kanalen op de hoogte houden, maar wat zijn we enorm blij en ook trots dat al het vele werk in de voorbereiding gewaardeerd en beloond is. We zijn ook enorm gelukkig dat we dit niet alleen als mbo-sector hebben gedaan, maar dat we de verbinding met vooral het hoger onderwijs maar ook gedeeltelijk met het funderend onderwijs hebben kunnen maken. 

Tenslotte wens ik iedereen een hele fijne meivakantie! 

Vacature secretaresse MBO Digitaal

Voor MBO Digitaal zijn wij op korte termijn op zoek naar een proactieve, energieke en zelfstandige collega voor de functie van secretaresse. Bekijk de vacature hier.

MBO Digitaal Conferentie

SAVE THE DATE: op 29 en 30 september 2022 ontmoeten we elkaar eindelijk weer live voor de halfjaarlijkse MBO Digitaal conferentie! Deze keer zijn we te gast bij Drenthe College in Assen. Het thema van de conferentie is ook al bekend! Op het TT Circuit horen ze deze uitspraak regelmatig; "Gaank is alles, remmen is benauwdheid"

Fysiek
We richten op een fysieke conferentie, zodat we elkaar weer kunnen ontmoeten, netwerken en borrelen! Het ‘hoofdpodium’ met de plenaire sessie zal worden gestreamd, de workshops kun je alleen fysiek bijwonen. 

Programma 
We zijn nog hard bezig met het vullen van het programma! Ideeën voor een workshop kun je nu al mailen naar het e-mailadres voor de conferentie. Op donderdagmiddag 29 september starten we aan het eind van de middag met een keynote en een informeel programma. Vrijdag 30 september is vanaf 9:00 uur geheel gevuld met workshops, keynotes en voldoende tijd voor koffie, lunch en bijpraten(!). 

Aanmelden 
Aanmelden kan na de meivakantie, dan ontvangt iedereen een e-mail en wordt er een bericht op de website geplaatst. Let op: omdat de conferentie weer fysiek is hebben we maar plaats voor 250 bezoekers. Hou de website dus in de gaten! 

MBO Digitaal gebruikersdag fysiek

Het was heerlijk elkaar weer in het echt te ontmoeten op de MBO Digitaal gebruikersdag op 11 april. Meer dan 100 mensen waren weer bij elkaar in Utrecht. De gehouden presentaties zijn zoals altijd te vinden op de site. De gebruikersdagen vinden in het vervolg afwisselend digitaal via Teams en fysiek in Utrecht plaats. Misschien handig om de data vast in je agenda te noteren: 20 juni 2022 (Teams), 10 oktober 2022 (Utrecht), 28 november 2022 (Teams), 6 februari 2023 (Utrecht), 17 april 2023 (Teams) en 19 juni 2023 (Utrecht). 

Kennisdelingsbijeenkomst Onderwijs 365

Op 20 mei 2022 tussen 10:00 en 15:00 uur is het zover. Dan vindt de door mbo-scholen, MBO Digitaal, SURF en Microsoft georganiseerde kennisdelingsbijeenkomst onderwijs 365 (KDO 365) voor het mbo en hbo weer plaats met voor ieder wat wils.  

Allerlei onderwerpen passeren de revue als de agenda voor de kennisdelingsbijeenkomst KDO365 zich vult met workshops. Hierbij kun je denken aan, weer een mooie workshop over Power Apps, maar ook aan telefonie na het Skype tijdperk. We gaan in op MFA wat steeds meer gebruikt wordt binnen de mbo-scholen. Kennen jullie alle ins en outs al van het Microsoft platform VIVA of wil je het fijne weten van Microsoft LinkedIn Learning? Misschien schuiven jullie aan voor een verdiepende sessie over Teams om te weten te komen wat ons daar allemaal te wachten staat? Dit zijn een aantal onderwerpen die tijdens de KDO 365 bijeenkomst worden behandeld.  

De online bijeenkomst bestaat uit rondes met inhoudelijke presentaties en workshops en biedt praktische voorbeelden en ervaringsverhalen van en voor collega’s uit het mbo en hbo. Wil je je alvast inschrijven dan kan dat hier en het delen van dit bericht met je collega's is natuurlijk toegestaan.  

Wij kijken uit naar weer een interessante kennisdelingsbijeenkomst en zien jullie graag op 20 mei.  

Doorpakken op digitalisering

Onderwijslogistiek
Nadat het team onderwijslogistiek op 8 en 9 maart bij elkaar is geweest om de principes te bespreken en uit te werken zijn deze in verschillende netwerken gepresenteerd en besproken. Heel fijn dat jullie hieraan hebben meegewerkt. Dit leidt tot een set met principes die je binnen je school kunt gebruiken om door middel van gesprekken je eigen positie (de IST-positie) en het toekomstige flexibiliseringsscenario (SOLL) vorm te geven. Op 25 en 26 april komt het team onderwijslogistiek weer samen om verdere invulling te geven aan wat je nodig hebt om de IST- en SOLL-situatie te inventariseren. Je kunt hier denken aan een handreiking hoe in samenhang de IST- en SOLL-situatie te benaderen. Ook kijken we naar randvoorwaarden en versnellers die je zou kunnen gebruiken om het flexibiliseren en modulariseren makkelijker te maken. Uiteraard gaan we dit via het informatiemanagement en onderwijslogistieke netwerk weer met jullie delen.     

Heb je vragen of wil je hier meer over weten kun je hierover contact opnemen met Rob Vos.  

Docentondersteuning
Hoe kun je middels een visie professionalisering van ict-bekwaamheid aansturen? Of hoe stimuleer je een leercultuur binnen de school? Collega’s van het Versnellingsplan hebben deze en vergelijkbare randvoorwaarden van professionalisering onder elkaar gezet, het themateam Docentondersteuning heeft vervolgens deze publicatie kleur gegeven door per onderdeel te laten weten hoe de specifieke randvoorwaarde wordt opgepakt binnen het mbo. Ga naar de overzichtsplaat en klik op de randvoorwaarde waar jij meer over wil leren. Er ontvouwt zich een menukaart met verschillende tips, voorbeelden en verwijzingen.

Digitaal burgerschap 
19 mei is de 4e bijeenkomst van de Roadshow van Digitaal Burgerschap in Breda!  
In de workshops gaan we aan de slag door middel van een kritische dialoog en discussie, naast de werksessies. Na de bijeenkomst heb je meer kennis, handvatten en perspectief om het gesprek te voeren over de impact van technologie op ons burgerschap. 
Doelgroep: alle docenten MBO, onderwijsteams, informatiemanagers en ICT managers.  

Meer informatie: Klik hier 

Innovatie 
18 mei is er weer innovatie etalage. Tijdens deze online bijeenkomst staat in het teken van ‘praktijk beleven met technologie’. 
Met een mbo-opleiding ben je ‘praktisch hoogopgeleid’. Praktijkervaring maakt een groot onderdeel uit van het leren van onze studenten. In de afgelopen twee jaar heeft niet elke student de kans gehad om de ‘echte’ praktijk voldoende te ervaren. In sommige gevallen is de ‘echte’ praktijk ook te gevaarlijk of te duur. Denk bijvoorbeeld aan ‘wat te doen bij een ontploffing in de waterstoffabriek’? In deze sessie van de Innovatie Etalage willen we je laten zien hoe ‘immersieve’ technologie zoals VR en AR ingezet kan worden bij het beleven van praktijk.  

Meer informatie: klik hier  

Data ondersteund onderwijs 
In oktober 2021 lanceerden ‘Doorpakken op digitalisering’ en het ‘Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT’ samen de Quickscan Studiedata. In het afgelopen half jaar spraken we met collega’s die de scan hebben ingevuld en monitorden we het gebruik. Op basis daarvan ontwikkelen we de scan dit jaar verder door en maken we een nieuwe handreiking voor het gebruik ervan. Op de data dinsdag van 10 mei delen we de inzichten die we hebben opgedaan en presenteren we de handreiking. Deze Datadinsdag is een samenwerking met de zone Studiedata van het Versnellingsplan.  

Meer informatie: klik hier 

Flexibilisering en Modularisering 
Het ECBO heeft een column gepubliceerd over leven lang ontwikkelen. Hierin wordt teamlid Daisy Beelen geïnterviewd en vertelt ze over haar praktijk ervaring als practor Circulair ondernemen & Smart maintenance en docent Procestechniek bij het Nova College. Waar loopt ze tegen aan en wat moet de sector volgens haar doen om LLO mogelijk te maken? Je leest het hele interview op de column ‘leven lang ontwikkelen vraagt om flexibiliteit’. 

Route21/ MORA

We gaan verder met de samenwerkingssessies; Hoe zit MORA in elkaar? Hoe kun je teams beter laten samenwerken? Hoe kom je tot een eenvoudiger applicatielandschap? Hoe krijg je je gegevens op orde? De sessies wisselen elkaar zowel fysiek als virtueel af en we danken iedereen die hieraan deelneemt. Het is goed te zien hoe druk deze sessies bezocht worden.  

Het concept is als volgt: Na een korte inleiding laten twee scholen zien welke behoefte bij hen speelt en wat ze hebben bereikt. Daarna is een half uur tijd voor dialoog. Via de MORA-teams omgeving kan op de onderwerpen worden doorgesproken. De onderwerpen in de virtuele sessies worden doorgepakt in een fysieke sessie van een hele middag bij Domstad in Utrecht. Hieronder de onderwerpen die je kunt verwachten. 

Zet onderstaande data alvast in je agenda:  
  • 9 mei 10:00 - 11:00 uur: Professionalisering van (onderwijs)teams 
  • 12 mei 13:00 - 17:00 uur: MORA als basis voor de informatievoorziening 
  • 23 mei 10:00 - 11:00 uur: Starten met het gebruiken van de MORA. 
De aankondigingen van 9 en 12 mei worden binnenkort gedeeld binnen het MORA netwerk. 

Ben je nog niet lid van de MORA-Teamsomgeving, klik dan hier om je aan te melden. In deze Teams-omgeving vind je alle informatie van de samenwerkingssessies.  

Bruggen Bouwen

Op 9 juni van 13.00 tot 17.00 uur is de halfjaarlijks mini-conferentie Bruggen Bouwen. Na 2 jaar virtueel nu eindelijk weer fysiek. De locatie is de MBO-Raad, Houttuinlaan 6, 3447 GM Woerden. De conferentie is bedoeld voor i-coaches en brughoofden. Aanmelden kan via deze link. Heb je een goed voorbeeld dat je wilt delen of een onderwerp waar we aandacht aan zouden moeten schenken tijdens de mini-conferentie: laat het weten

Op 23 juni van 10.00 tot 11.00 uur is weer open podium. Van harte uitgenodigd om aan te schuiven en met elkaar het gesprek aan te gaan over actuele vragen of voorbeelden. In het podium van 31 maart heeft ROC van Twente hun EduLab gepresenteerd en is op initiatief van MBO Utrecht gesproken over kleine ROC’s en de positionering van de i-coaches. Heb je zelf een onderwerp voor het open podium, geef dat dan door aan Marc Dietzenbacher.  

De peergang Technovator start op 17 mei. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar. Meer informatie over de data vind je hier. Aanmelden bij Anne Marije. Eind mei is de planning van de peergangen voor de tweede helft van het jaar beschikbaar. 

B3Net

Gebruikt jouw instelling ook B3net en wil je mbo-instellingen ontmoeten die ook B3net gebruiken? Kom dan naar de B3net gebruikersbijeenkomst op 10 mei 2022 9.30–13.30 uur bij het Graafschap College in Doetinchem. Op de agenda staan presentaties over Stagematching in B3net, de Stagemarkt-koppeling, demo instructieomgeving B3net van HMC en nieuws en update van de leverancier. Alle leden van MBO Digitaal die B3net gebruiken zijn welkom. Meld je wel even aan: aanmelden voor B3net gebruikersbijeenkomst.

Xerte en online mini conferentie

Maar liefst 18 scholen hebben interesse of maken inmiddels gebruik  van Xerte voor het ontwikkelen van open leermiddelen in de scholen. Vanuit Doorpakken op digitalisering zijn er al enkele malen kennisdelingssessies of een mini-conferentie georganiseerd om met en van elkaar te leren over het gebruik van Xerte.

Inmiddels is er een Gebruikersgroep Xerte (in oprichting) waarvoor de 18 contactpersonen benaderd zijn of op korte termijn een uitnodiging ontvangen. Doel van deze gebruikersgroep is om kennis over het maken en delen van open leermiddelen en het uitwisselen van ervaringen met elkaar te delen.

Voor iedereen die leermiddelen ontwerpt met Xerte wordt er op 25 mei 2022 een online mini-conferentie georganiseerd met verschillende workshops over het maken van leermiddelen in Xerte en open leermiddelen in het algemeen.

Klik hier om je in te schrijven voor deelname aan de mini-conferentie.

BI-dag

De gebruikersgroepen Qlik en DPO organiseren op 3 juni 2022 weer de BI-dag met een gezamenlijk ochtendprogramma voor alle MBO Digitaal leden en in de middag separate bijeenkomsten voor DPO en Qlik gebruikers. Vorig jaar deden we het digitaal, deze keer hopen we elkaar weer fysiek te ontmoeten in Woerden. Het programma is nog in de maak, maar in hoofdlijn zullen de volgende zaken aan bod komen: MORA, toekomstvisies van verschillende leveranciers en een gastspreker over 'Het gebruik van een dashboard wordt pas waardevol als de docent het gebruikt'. Na de meivakantie komen we met het volledige programma. Meld je wel even aan: aanmelden voor BI-dag

Netwerk IBP

In januari en februari ’22 is de peer review uitgevoerd. Hierbij wordt betrouwbaarheid van de Benchmark IBP beoordeeld, die afgelopen najaar is afgenomen. Aan deze editie van de peer review deden 33 van de 55 benchmarkdeelnemers mee. Daarbij werd 94% van de onderzochte statements vastgesteld. Dat is een heel goed resultaat, waarmee kan worden onderbouwd dat de Benchmark IBP 2021 door de deelnemende instellingen correct en waarheidsgetrouw werd ingevuld en daarmee een bruikbaar instrument is om de volwassenheid op het gebied van IBP te meten. Die conclusie gold ook voor de vorige peer reviews die in 2020 en 2021 werden georganiseerd. Download hier de rapportage.
 
De volgende (online) bijeenkomst van het netwerk IBP staat gepland op donderdag 12 mei. Daarbij zal er opnieuw veel aandacht zijn voor plannen die in de maak zijn op het gebied van cyberveiligheid: de Innovatiezone Cyberveiligheid (SURF) en het Plan van aanpak Cyberveiligheid mbo (MBO Digitaal/MBO Raad). 
 
De voorlopig laatste masterclass over het nieuwe NBA-toetsingskader is gepland op 10 mei, aanmelden kan via deze link
Meer weten over het Netwerk IBP in het mbo: mail naar Martijn Bijleveld

Netwerk Leermiddelenbeleid en schoolkosten

Het Netwerk Leermiddelenbeleid en schoolkosten is een zeer actief netwerk dat zich bezig houdt met het delen van kennis en ervaringen op het gebied van leermiddelen en schoolkosten. Een aantal maal per jaar komen zij samen om actuele thema’s op gebied van leermiddelen met elkaar te bespreken. Zo is er op dit moment volop aandacht voor ‘ongebruikte leermiddelen’, een ‘hot item’ in het mbo. Hier worden inzichten met elkaar gedeeld die men weer kan meenemen als input voor het leermiddelen- en schoolkostenbeleid in de eigen instelling.

Is jouw school nog niet aangesloten en heb je interesse? Neem dan contact op met Marc Dietzenbacher.

Netwerk Onderwijs en technologie

Oud netwerk in een nieuw jasje
“Toch niet weer een nieuw netwerk? “, was een vraag die ons recentelijk een aantal keren bereikte. Het antwoord daarop is ja en ook weer nee.

Dankzij “Doorpakken op digitalisering” zijn, naast reeds bestaande initiatieven, verschillende nieuwe netwerken en producten ontstaan op het gebied van docentenondersteuning. Daarnaast zijn er door de covid-pandemie geen bijeenkomsten meer geweest van het Ambassadeursnetwerk. Nu de covid-pandemie achter de rug is, is het goed om de stand van zaken op te nemen. Daaruit is het idee van het Netwerk Onderwijs en technologie geboren. Een koepelnetwerk, over de verschillende andere netwerken heen, dat door middel van informele bijeenkomsten elkaar op de hoogte houdt van de ontwikkelingen uit de verschillende andere netwerken op het gebied van docentenondersteuning. Dit willen we op dezelfde wijze doen als de bijeenkomsten van het Ambassadeursnetwerk: een kijkje in elkaars keuken nemen, goede voorbeelden delen, elkaar bijpraten en het informeel ontmoeten van elkaar. Daarmee nemen we afscheid van het ‘oude’ Ambassadeursnetwerk; maar eigenlijk ook weer niet. De doelgroep van dit nieuwe netwerk wordt verbreed met de Brughoofden en de ‘kartrekkers’ van Docentondersteuning.

De eerste bijeenkomst van dit ‘nieuwe’ netwerk vindt plaats op 25 mei 2022 bij het Summa College in Eindhoven. Willem van Dinther en zijn collega’s laten de ontwikkelingen op het gebied van docentenprofessionalisering en blended leren zien op deze dag. Deze bijeenkomst wordt gecombineerd met de lancering van nog een nieuw netwerk: de “Gebruikersgroep Xerte’. Hierin zijn potentieel 18 scholen uitgenodigd die Xerte (willen gaan) gebruiken om open leermiddelen te ontwikkelen.

Voor aanmelding voor de bijeenkomst op 25 mei 2022 en/of deelname aan het netwerk, klik hier om je aan te melden.        

Netwerk Examinering en Digitalisering (NED)

Afgelopen 20 april was er de landelijke netwerkbijeenkomst van Examinering en Digitalisering. Er is in de werkgroepen de afgelopen tijd hard gewerkt en daarom was er veel te vertellen. De resultaten van de afgelopen tijd werden gedeeld.  

Onder andere versie 4.0 van het Privacyconvenant is gepubliceerd en parallel daaraan is er een nieuwe versie van het certificeringsschema beschikbaar. Maar ook beveiligheidsbijlagen voor examenproducten, handreikingen voor archivering & eigenaarschap & AVG & digitale examinering, ontwikkelingen over de landelijke samenwerking generieke koppelvlakken met examen- en SIS leveranciers en een plek voor communicatie vanuit dit netwerk via het Kennispunt Onderwijs & Examinering zijn resultaten vanuit de werkgroepen. Als klap op de vuurpijl is er voor NED een programmamanager die samen met de werkgroep extra aandacht kan geven aan de vraagstukken die door de leden in het netwerk zijn verzameld. Hans Swart van het Alfa-college is voor één dag in de week hiervoor beschikbaar. Als laatste hierbij de plek waar je de handreikingen kunt vinden.   

Nieuw handreikingen beschikbaar via NED 
https://onderwijsenexaminering.nl/examinering/netwerk-examinering-en-digitalisering/meer-weten-over-avg-bewaartermijnen-en-eigenaarschap-digitale-examens/ 

mbo.lesopafstand.nl

Nog steeds actueel
Aan het begin van de corona-periode hebben we samen met Kennisnet de site mbo.lesopafstand.nl in de lucht gebracht. Nu de scholen weer gewoon open zijn, is het accent van de site verschoven: van les op afstand naar blended onderwijs. Daar is nog steeds veel nieuws over te melden. Zo hebben we recent de pagina’s over online leermiddelen en tools weer actueel gemaakt en is er een interview toegevoegd over de ervaringen met blended leren bij ROC Midden Nederland. Ga naar mbo.lesopafstand.nl voor meer info en inspiratie.

Coöperatie MBO Voorzieningen

CAMBO
Op een paar instellingen na gebruikt iedereen nu CAMBO voor het aanmeldproces. Inmiddels hebben we al ruim 100 000 aanmeldingen mogen verwerken met minimale verstoringen. 
Een ander voordeel dat we nu zo veel leden hebben aangesloten op CAMBO is dat we nu kunnen gaan werken aan meervoudig aanmelden rapportages. Dit heeft nu de eerste prioriteit bij de ontwikkelaars. 

Voorziening Vroegtijdig Aanmelden
De Voorziening Vroegtijdig Aanmelden (VVA) is klaar maar wordt nog niet altijd optimaal gebruikt (om daadwerkelijk geen enkele leerling te missen). OCW is een onderzoek gestart met wat er voor nodig is om dit wel voor elkaar te krijgen. 

Zijn er aanpassingen nodig aan de VVA om het veld in staat te stellen de doelen van de VVA te bereiken? En zo ja, welke aanpassingen en wat is dan nodig om die aanpassingen te realiseren?  

Om de hoofdvraag te beantwoorden wordt met de landelijke partijen teruggeblikt op de oorspronkelijke doelstellingen van de VVA en de daaruit volgende keuzes voor de toepassing en het gebruik. Met zowel de scholen en gemeenten als de landelijke partijen wordt beschouwd in hoeverre de VVA hun doelen op het gebied van het monitoren en ondersteunen van de overstap van het mbo op dit moment ondersteunt, wat ervoor nodig zou zijn om dit te verbeteren of wat er zou gebeuren als de VVA ongewijzigd blijft.  

In opdracht van OCW voert KBA Nijmegen dit onderzoek uit en verwachten ze in juni klaar te zijn.

De gemeente Amsterdam gaat RIO als bron voor haar onderwijsapplicaties gebruiken 
De gemeente Amsterdam is voorbereidingen aan het treffen om haar onderwijsapplicaties en administratie aan te sluiten op RIO. Voor alle instellingen binnen Amsterdam en Weesp zal het verwerken van Subsidies en Verzuim binnenkort ook middels uw data uit RIO gebeuren. 
Meer informatie vind je op de website.

Handige links: 
RIO in het Onderwijs (Kennisnet): https://www.rio-onderwijs.nl/ 
RIO Kennisbank (DUO): https://rio-kennisbank.duo.nl/ 
RIO voor het MBO (DUO): https://duo.nl/zakelijk/middelbaar-beroepsonderwijs/instellingsgegevens/rio/ 

Vragen van en aan collega's

De vraagbaak vindt u in de Teams-omgeving. Iedereen die daar toegang toe heeft kan deze vragen daar zien, zelf een nieuwe vraag stellen of reageren op vragen van anderen!

Laatst gestelde vragen:
Discussies op LinkedIn
Behalve in de Vraagbaak worden er ook in de LinkedIn groep van MBO Digitaal discussies gestart en vragen gesteld. Deze groep telt inmiddels al 1000+ leden.
Tenslotte een dringend verzoek aan leveranciers om onze LinkedIn groep niet te gebruiken als reclameplatform. Reageren op vragen is natuurlijk prima...

Colofon

Deze nieuwsbrief verschijnt iedere zes weken en wordt door meer dan 1300 mensen gelezen. Heeft u zich nog niet geabonneerd? Dat kan via deze pagina.

De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 2 juni 2022.

Over MBO Digitaal

MBO Digitaal is een platform van de MBO Raad en heeft sterke banden met MBO VoorzieningenKennisnet en met SURF. De belangrijkste pijlers binnen MBO Digitaal zijn belangenbehartiging, kennisdeling, aanjagen van innovatie en gezamenlijke projecten.