Afbeelding
Nieuwsbrief nummer 80, maart 2020

Inhoud

Bijeenkomsten

6 maartGebruikersbijeenkomst DPO/PowerBI
Ede
12 maartNetwerkbijeenkomst IBP
Utrecht
12 maartNetwerk Leermiddelenbeleid en Schoolkosten
Wageningen
12 maartGebruikersgroep B3net 
Woerden
16 maartLeergang Onderwijslogistiek
Utrecht
26 maartMBO Ambassadeurs
Almere Poort
31 maartLeergang Onderwijslogistiek
Utrecht
1 en 2 aprilCVI Conferentie
Emmen
2 aprilGebruikersgroep Xedule
Apeldoorn
6 aprilGebruikersdag saMBO-ICT
Utrecht
8 aprilLeergang Onderwijslogistiek
Utrecht
9 aprilNetwerk Onderwijslogistiek
Utrecht
16 aprilLeergang Onderwijslogistiek
Utrecht
23 aprilMBO Congres
Utrecht
7 meiNetwerk IM
15 meiLeergang Onderwijslogistiek
Den Bosch


 
 

Inleiding

Het coronavirus houdt Nederland in zijn greep en de vraag is hoe het zich verder gaat ontwikkelen, en wat voor invloed het gaat hebben voor iedereen en wellicht ook op onze activiteiten.

Het programma 'doorpakken op digitalisering' is nu echt gestart en het is goed om te zien dat de eerste teams al goed aan de slag zijn om echt door te pakken. Het programma is van ons allemaal en we moeten het samen doen. Het is  leuk om te zien dat een groot percentage van de scholen al is aangehaakt. We zijn nog wel op zoek naar meer ondersteuning, dus mocht je mee willen doen, meld je dan aan en/of neem contact op met het programmateam.

Vroegtijdig aanmelden en centraal aanmelden komen nu in een cruciale fase, er moet nog veel gebeuren om alles klaar te hebben om respectievelijk 1 september en 1 december live te gaan maar, ik zie veel vooruitgang en in de nieuwsbrief kun je hier meer over lezen.

De invoering van ECK iD binnen het mbo gaat nog niet vanzelf, het is wel belangrijk dat hier voortgang in blijft want het gaat helpen om onze studenten op de juiste wijze te voorzien van de leermiddelen die ze nodig hebben.

1 en 2 april is de CvI-conferentie en saMBO-ICT en Kennisnet zullen daar natuurlijk prominent aanwezig zijn. Aan de hand van de thema's van programma 'Doorpakken' gaan we graag met jullie in gesprek. Ik hoop jullie 'in de kas' te ontmoeten! 

De aandacht voor cybersecurity en IBP blijft hoog en we moeten hier echt verder mee aan de slag. Dit is echt een onderwerp dat we gezamenlijk moeten aanpakken, het leren van elkaar en kennis overdragen is cruciaal. Het staat niet voor niets ook op de politieke agenda in Den Haag. Tijdens de ALV van de MBO Raad op 15 april organiseren we daarom een event voor bestuurders om ook bij hen de urgentie van het onderwerp te benadrukken.

42e saMBO-ICT Conferentie bij Deltion in Zwolle

Het is nog ver weg, maar… reserveer donderdag 24 (vanaf 17:00 uur) en vrijdag 25 september 2020 (hele dag) vast in je agenda! We zijn in september te gast bij het Deltion College. Het team van Deltion College is al met de voorbereidingen gestart en er hebben zich nu al (voldoende!) sponsoren gemeld! (Wil je alvast een workshop-idee kwijt, meld het hier.) 

saMBO-ICT gebruikersdag 6 april 2020

Over een maand, op maandag 6 april, hebben we de volgende saMBO-ICT gebruikersdag. Het programma staat in de steigers, maar is nog niet helemaal compleet. Naast de gebruikelijke updates van DUO en saMBO-ICT, zal er in ieder geval aandacht zijn voor de Voorziening vroegtijdig aanmelden (VVA) en Centraal aanmelden (CA). Voor VVA betreft het een update. Voor CA een demo en daarnaast nog specifiek aandacht voor aangeboden opleidingen in RIO en de gevolgen daarvan voor CA. Uiteraard komen ’s middags de gebruikersgroepen Eduarte, Magister, Peoplesoft en Education Online bij elkaar in separate bijeenkomsten. 

U kunt zich hier vast aanmelden.

Kennisdeling O365 - 29 mei 2020

​Op 29 mei zijn we welkom in de regio Leiden. Daar is, naast mboRijnland, HBO Leiden actief. Beide instellingen werken aan een mooi programma. Daar zijn we nu druk mee bezig. Zet de datum alvast in je agenda, want we hebben deze keer voldoende plek voor bijna  iedereen. Terugkijken naar 13 december kan nog steeds. 

Mbo-congres 2020 op 23 april

Op donderdag 23 april 2020 wordt het jaarlijkse mbo-congres georganiseerd. De locatie is het vernieuwde Muntgebouw in Utrecht. Noteer de datum alvast in uw agenda. DUO organiseert het congres samen met OCW, saMBO-ICT, de MBO Raad, SBB, de NRTO en de Onderwijsinspectie. In de loop van maart volgt meer informatie. U kunt zich dan ook aanmelden. 

CVI Conferentie

Op de CvI Conferentie op 1 en 2 april zijn saMBO-ICT en Kennisnet weer goed vertegenwoordigd! We steken onze nek uit en hebben samen een kas gehuurd waar we in elke ronde een workshop over een thema uit Programma Doorpakken organiseren. Meer weten, maar vooral meepraten over het programma? Kom ook langs in de kas en doe mee!!

MBO Ambassadeurs

Het netwerk van MBO Ambassadeurs is op 26 maart aanstaande te gast bij ROC van Amsterdam / Flevoland. Centraal thema van deze bijeenkomst is ‘Leermiddelen’, één van de pijlers van de strategische agenda ‘Doorpakken op digitalisering’. Er staan interessante workshops op het programma: over open leermateriaal met Xerte, learning analytics, drones in het onderwijs en hoe je zelf VR-content creëert. Interesse in deelname aan een ambassadeursdag? Vraag de MBO Ambassadeur van jouw instelling of neem contact op met Martijn Bijleveld.

Doorpakken op digitalisering - Update

Een aantal teams is inmiddels lekker van start. Een greep uit de activiteiten: 

Voor Leven Lang Ontwikkelen is een ict-fundament van belang. Route21 levert hier belangrijke bouwstenen voor, en dat team zet flinke stappen (zie elders in deze nieuwsbrief). 

Voor Digitaal Burgerschap wordt gewerkt aan een goede definitie van digitaal burgerschap: wat is dat nou eigenlijk? 

Voor Leermiddelen vindt op 19 maart een eerste bijeenkomst plaats, waarin een concept-programma van eisen wordt gemaakt voor zowel de leermiddelenketen als een platform voor de flexibele ontsluiting van leermiddelen. Natuurlijk op basis van lopende pilots en eerder opgedane kennis! Ook gaat er binnenkort een groep met open leermateriaal aan de slag. 

Het team van Data-ondersteund onderwijs heeft op 5 maart de eerste teambijeenkomst (gehad) en maakt een landkaart van alle lopende projecten waarin met data het onderwijs verbeterd wordt. 

De teams Innovatie en Docent-ondersteuning zijn hun eerste teambijeenkomsten aan het organiseren. 

Aanvoerders gezocht!
De teams die willen doorpakken lopen aardig vol, maar we zoeken nog enkele aanvoerders voor de thema-teams! 

De eerste 3 aanvoerders zijn inmiddels aan de slag, dit zijn: 
  • JaapJan Vroom (Deltion College) voor het thema data-ondersteund onderwijs 
  • ​Digna van den Broek (ROC Nova College) voor het thema docent-ondersteuning 
  • ​Marcel van Oorschot (Zadkine) voor het thema Innovatie 
Daar zijn we natuurlijk heel blij mee! 

Voor een aantal thema's lopen er nog procedures met een aantal kandidaten.  We hopen jullie hier in de volgende nieuwsbrief namen voor te kunnen berichten. 

Nu zijn we vooral nog  op zoek naar aanvoerders voor de teams: 
  • Leermiddelen 
  • Leven lang ontwikkelen 
  • Eén dossier voor elke student 
De aanvoerder, afkomstig uit het veld, fungeert als projectleider van het team én is inhoudelijk goed op de hoogte van het thema. 

Werk jij op een mbo-instelling en ben je goed op de hoogte van één van de bovengenoemde thema's? Meld je dan nu aan! Benieuwd naar wat een aanvoerder precies doet? Bekijk het profiel van de aanvoerder en meld je aan via het bijbehorende formulier. 

Route21

Eind januari is de harmonisatie tussen de Teamplaat Onderwijskwaliteit en Triple-A opgeleverd. De documenten worden zo snel mogelijk aan de bestaande sites toegevoegd, zodat we ons dit jaar kunnen richten op het opleveren van versie 1.0 van de nieuwe referentiearchitectuur. Daarnaast is het metamodel vastgesteld. In maart beginnen we met het verzamelen van alle bruikbare bestaande modellen uit het MBO en voegen dat samen met de modellen van de HORA. Op die manier hebben we een mooie basis. Met de groep betrokken architecten en informatie managers geven we het hoofdprocessenmodel vorm om vandaaruit de overige modellen te vullen. De planning is te vinden op de teamsite van Route21.  

RIO implementatie op stoom

De implementatie van RIO is in volle gang. Alle(!) mbo-instellingen hebben geleverd aan het RIO-register. Voor de 'Onderwijsaanbieders' en 'Onderwijslocaties' ziet dat er aardig compleet uit, maar bij 'Aangeboden opleiding' is nog het nodige te doen, al zien we ook daar al vulling bij een heel aantal instellingen. Natuurlijk zijn er ook wat issues boven water gekomen. Zo lukt het Samenwerkingsscholen nog niet goed op de juiste manier aan te kunnen leveren. Dat betreft maar een beperkt aantal instellingen, maar is voor hen wel heel urgent. De SIS-leverancier en DUO proberen dit zo snel mogelijk op te lossen. 

Ook de levering van de RIO-velden 'Onderwijsaanbieders' en 'Onderwijslocaties' aan BRON loopt goed. Er is maar een heel beperkt aantal afkeuringssignalen afgegaan vanwege het ontbreken van deze velden in de uitwisseling. Het naleveren van 'Onderwijsaanbieders' en 'Onderwijslocaties' aan BRON is gestart, maar zal in maart bij de meeste instellingen nog moeten plaatsvinden. 

Kortom, RIO heeft in het mbo een goede start gemaakt, al zal het door het gebruik nog verder volwassen moeten worden.  

SafetyBoot

De examenomgeving SafetyBoot werkt nu ook via WiFi. Cito gaat aanpassingen doorvoeren zodat ook deze examens met SafetyBoot afgenomen kunnen worden. Deze maand gaan we in overleg met alle partijen om het beheer en ondersteuning van SafetyBoot te organiseren. Dan kan het breed worden uitgerold. Tot die tijd kunnen scholen die er mee willen experimenteren en toetsen zich hier aanmelden. 

CA (inschrijven MBO)

Centraal aanmelden wordt 'inschrijven MBO'. De URL "aanmeldenmbo" is niet meer beschikbaar, dus hebben we gekozen voor "inschrijvenmbo.nl". Dat is even wennen, want voor ons is 'aanmelden' wat anders dan 'inschrijven'. Wij denken dat onze studenten dat verschil niet zien en dat het vooral een kwestie van informeren is. Inschrijven is nog geen plaatsing en dat moeten we goed duidelijk maken. 

Peer Review 2020

In 2019 is de benchmark IBP/E voor de vijfde keer uitgevoerd en 95% van de instellingen heeft deelgenomen. Het gemiddelde volwassenheidsniveau is 2,5 en daarmee zijn we goed op weg naar ons ambitieniveau van 3. Maar wat zijn die cijfers waard? De benchmark IBP/E is een zelfassessment en het is dus van belang om de betrouwbaarheid van dit instrument aan te tonen. Daarvoor hebben we de peer-review.

De peer-review is in 2018 voor het eerst uitgevoerd en is in 2019 herhaald. Er deden respectievelijk 10 en 11 instellingen mee en daarmee kunnen we nog geen representatieve uitspraak over de betrouwbaarheid doen. Daarom heeft de Regiegroep IBP alle instellingen opgeroepen om dit jaar mee te doen aan de peer-review. De peer-review 2020 wordt aangeboden in drie scenario’s:

Peer-carrousel: instelling A reviewt instelling B en wordt gereviewd door instelling C
Peer-review bijeenkomst: instellingen reviewen elkaar tijdens een centrale bijeenkomst (2 april te Utrecht)
Expert-review: de review wordt uitgevoerd door een externe auditor
Aanmelden voor een van de scenario’s kan nog tot vrijdag 6 maart. De reviews zijn gepland tussen 11 maart en 17 april 2020. Lees hier meer, of stuur een bericht naar Martijn Bijleveld.

Implementatie ECK iD (checklist MBO beschikbaar)

Om scholen te helpen bij de implementatie van het ECK iD is door programma Start Schooljaar in samenwerking met de ECK gebruikersgroep een handige checklist opgesteld. Je vindt deze checklist hier

Meer weten over het ECK iD? Zie hiervoor deze pagina

Netwerk Leermiddelen en Schoolkosten

Het Netwerk Leermiddelenbeleid en Schoolkosten komt donderdag 12 maart a.s. bij elkaar in Wageningen, we hebben een goed gevulde agenda en nemen bovendien afscheid van voorzitter Rudolf Barkhuijsen. Wil je je op de valreep nog aanmelden? Dat kan hier

ICT Monitor

Op de saMBO-ICT conferentie in januari is de ICT-Monitor MBO 2019 gelanceerd. De monitor brengt heel veel gegevens over de inzet van ict in het mbo in kaart. Dan gaat het bijvoorbeeld over de inrichting van de ict-organisatie in de instellingen, governance, het gebruik van (innovatieve) ict-middelen en applicaties, kostenaspecten, informatiebeveiliging en privacy en het cyberdreigingbeeld in het mbo. Het is handig voor de instellingen maar ook voor andere betrokkenen om op deze manier zicht te krijgen wat er allemaal speelt met betrekking tot ict in het mbo.

Alle mbo-instellingen hebben intussen van saMBO-ICT enkele exemplaren ontvangen, de pdf-versie van de monitor is voor iedereen hier beschikbaar.

IBP in de schijnwerpers

IBP staat volop in de belangstelling, mede door het ransomware-incident bij de Universiteit van Maastricht en de recente Citrix-affaire. Dat heeft geleid tot kamervragen over de informatiebeveiliging binnen het onderwijs en binnenkort wordt de kamerbrief hierover in de Tweede Kamer besproken. Dat is spannend omdat deze discussie invloed kan hebben op de manier waarop het toezicht op IBP wordt georganiseerd. Wat saMBO-ICT betreft blijven we inzetten op de benchmark IBP/E, maar dan moeten we de betrouwbaarheid van dit instrument wel kunnen aantonen. Zie hiervoor het bericht over de peer review, elders in deze nieuwsbrief.

Het onderwerp ‘controle, logging en respons op cyberdreigingen’ vormt ook het thema van onze volgende netwerkbijeenkomst IBP, op 12 maart aanstaande. Bart van den Heuvel, CISO van de UM, reconstrueert de cyberaanval en neemt ons mee in de lessons learned. Verder zijn er sprekers vanuit het practoraat Cyberweerbaarheid en krijgen we een update vanuit SURF met betrekking tot recente ontwikkelingen op dit gebied. Zie voor de verslagen van de bijeenkomsten de netwerkpagina IBP.

Netwerk Informatiemanagers

Op 5 maart (vandaag!) is er weer een bijeenkomst van het netwerk Informatiemanagement. We werken met een flink vernieuwde programmacommissie en zijn volop bezig met de diverse thema's uit de digitaliseringsagenda (programma 'Doorpakken'. We willen met name ook inzoomen op de rol die informatiemanagement daarbij kan of zou moeten spelen. Zowel in de instellingen als in landelijke en/of regionale samenwerking. De volgende bijeenkomst van het netwerk is op 7 mei 14 uur Domstad Utrecht. 

Onderwijslogistiek in het MBO

Het netwerk onderwijslogistiek is actief op twee fronten. Ten eerste speelt de strategische agenda digitalisering een belangrijke rol op het thema en volgt het netwerk nauwgezet de ontwikkelingen en wil ook input leveren voor de agenda. Anderzijds is het van belang dat er ook hele concrete voorbeelden gedeeld worden en casussen besproken om met elkaar meer inzicht en grip te krijgen op wat er nu speelt op dit terrein. Ook de volgende netwerkbijeenkomst op 9 april zal er weer een concrete casus aan de orde komen.

Daarnaast gaat in maart opnieuw de leergang onderwijslogistiek van start. Vanuit een viertal instellingen zullen diverse medewerkers zich op de leergang storten en met elkaar inzichten vanuit logistieke achtergrond vertalen naar de onderwijscontext. Dit is al de 5e leergang die wordt aangeboden.

AFAS Gebruikersgroep

12 februari was de tweede bijeenkomst van de Afas gebruikersgroep en een echte inhoudelijke! 21 gebruikers vanuit 16 scholen waren in Hilversum bij het ROC van Amsterdam aanwezig. Na een presentatie van Afas zelf, heeft het ROC van Amsterdam hun changeproces voor het doorvoeren van wijzigingen in hun inrichting van Afas  met de groep gedeeld. Daarna is in meerdere tafelgroepen veel nuttige en praktische informatie uitgewisseld. De volgende bijeenkomst is dit najaar bij mboRijnland in Gouda. 

SURF - Cybersave Yourself

Gratis awareness-campagne internetgevaren.

In de nasleep van de ransomware-aanval op Universiteit Maastricht blijkt na een rondgang langs mbo-instellingen dat het vooral belangrijk is om de bewustwording bij gebruikers te verhogen over de gevaren bij gebruik van internet. MBO-instellingen die diensten afnemen van SURF kunnen zonder extra kosten gebruik maken van een kant en klare awareness-campagne genaamd Cybersave Yourself.

Cybersave Yourself is een campagne waarmee je op een ludieke manier het bewustzijn van je medewerkers en studenten vergroot op het gebied van security en privacy. De campagne bestaat uit een website en een online toolkit met kant-en-klaar materiaal.

Met de online toolkit met verschillende communicatiemiddelen kun je een eigen bewustwordingscampagne voeren voor medewerkers en studenten. De toolkit bevat online en offline materialen, zoals posters en flyers over identiteitsbeveiliging, phishing, social media, vertrouwelijke informatie, mobile computing en meer.
De middelen kun je vrij aanpassen en voorzien van je eigen huisstijl.
Daarnaast kun je met de website Cybersaveyourself.nl je medewerkers en studenten wijzen op tips over privacy en security. Ze lezen er hoe ze hun devices kunnen beveiligen tegen phishing, ransomware enzovoort. Via games, video's en tests leren ze er ook hoe ze veilig om moeten gaan met persoonlijke informatie op internet.

Meer informatie

Vragen van en aan collega's

De vraagbaak vindt u in de Groepsomgeving. Iedereen die daar toegang toe heeft kan deze vragen daar zien, zelf een nieuwe vraag stellen of reageren op vragen van anderen!
Naar de Vraagbaak.

Laatst gestelde vragen:
 

Discussies op LinkedIn
Behalve in de Vraagbaak worden er ook in de LinkedIn groep van saMBO-ICT discussies gestart en vragen gesteld. Deze groep telt inmiddels al 1000+ leden.
Tenslotte een dringend verzoek aan leveranciers om onze LinkedIn groep niet te gebruiken als reclameplatform. Reageren op vragen is natuurlijk prima...
 

Colofon

Deze nieuwsbrief verschijnt iedere zes weken en wordt door meer dan 1300 mensen gelezen. Heeft u zich nog niet geabonneerd? Dat kan via deze pagina.

De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 16 april 2020.

Over saMBO-ICT

saMBO-ICT is een zelfstandige organisatie van en voor alle mbo-instellingen en heeft sterke banden met Kennisnet, de MBO Raad en met SURF. De belangrijkste pijlers binnen saMBO-ICT zijn belangenbehartiging, kennisdeling, aanjagen van innovatie en gezamenlijke projecten.