Afbeelding
NVvW Nieuwsbrief mei 2023

In deze nieuwsbrief

  • Van de voorzitter
  • Vernieuwing examenprogramma's
  • Jaarvergadering en studiedag 2023
  • Oorkonde voor leerlingen met een 10
  • Onderwijs meets Onderzoek
  • Symposium: Een bonte verzameling
  • Meet-up over Computationeel denken
  • Vacatures bij SLO
  • Vacature bij CvTE
  • Vakantiecursus over priemgetallen
  • Meet-up over het projectenfonds
  • Nieuws van het Wereldwiskunde fonds
  • Van de vakbondstafel
  • Tot slot: wat doe jij met ChatGPT?

Van de voorzitter

De examens zijn geweest, de laatste loodjes tweede correctie worden gedaan en wij kijken terug op een drukke, maar bijzondere periode. Zoals ik het in het bestuur verwoorde: examentijd is druk, maar ook heel bijzonder. 
Ook het bestuur van de NVvW heeft een drukke maand achter de rug. We hebben 6 examenbesprekingen gehouden waarin verslagen gemaakt zijn die door veel collega’s in het land gebruikt zijn bij de correctie. Daarnaast zijn er ook voor ieder wiskundevak online meet-ups gehouden. De ene met meer deelnemers dan de andere, maar altijd met goede gesprekken en mooie discussies. Ik roep je nu alvast op om ook komend jaar weer mee te doen op ons forum of een keer naar zo’n examenbespreking te komen, die staan open voor alle ervaren examendocenten. 

De zomervakantie nadert nu met rasse schreden, maar gelukkig is er nog tijd om met de niet-examenklassen verder te werken aan mooie wiskundeopgaven. 

De afgelopen maand waren er ook diverse meet-ups over de vakvernieuwingen. Je kunt je nog opgeven voor de meet-ups over de het nieuwe bovenbouw programma voor havo en vwo op 7 en 19 juni, zie verderop in deze nieuwsbrief. Als je wilt meepraten over deze nieuwe wiskundeprogramma’s in bovenbouw havo en vwo, dan raad ik je deze meet-ups van harte aan. 

Verder vind je in deze nieuwsbrief de eerste aankondiging van de jaarvergadering/studiedag van 2023 en is er weer een verscheidenheid aan ander nieuws. 

Veel leesplezier met deze nieuwsbrief. 
Ebrina Smallegange
Voorzitter NVvW

Vernieuwing examenprogramma's havo en vwo



Op dit moment lopen er 2 vernieuwingstrajecten rondom wiskunde. In de eerste plaats worden de kerndoelen voor de onderbouw vernieuwd en daarnaast wordt er invulling gemaakt voor de nieuwe wiskundevakken in de bovenbouw van havo en vwo. 
Over het kerndoelen traject hebben we op dit moment geen nieuws. Over het programma voor de bovenbouw havo en vwo des te meer. 

Examenprogramma's havo en vwo
Er ligt een nieuw tussenproduct over de invulling van de nieuwe wiskundevakken in de bovenbouw van havo en vwo. Het ontwikkelteam heeft veel vragen aan het veld. Wil je meepraten over dit tussenproduct en snel op de hoogte zijn van de veranderingen die er wellicht aankomen, kom dan naar een van de meet-ups. 

Meet-up 1 (online)
Datum: woensdag 7 juni 2023
Tijd: 19:30 – 21:00 uur

Meet-up 2 (Utrecht)
Datum: maandag 19 juni 2023
Tijd: 19:30 – 21:00 uur

Voor meer informatie en om je op te geven, klik je hier. 

Jaarvergadering en studiedag 2023


 
Het thema voor de studiedag van zaterdag 4 november 2023 is

Wiskunde en de jeugd van tegenwoordig 

De jeugd van tegenwoordig is goed thuis in de digitale wereld en is ondernemend. Hoe kunnen docenten die vaardigheden en al die moderne digitale hulpmiddelen benutten bij het leren van wiskunde? Dat zijn vragen waar we voor staan en waarom het belangrijk is om elkaar te inspireren met mogelijke antwoorden. Op online platforms is hierover al veel gaande. Enkele dagen na de onrust over ChatGPT werden daar leuke voorbeelden gedeeld voor gebruik in de wiskundeles. 

De jeugd van tegenwoordig beweegt zich makkelijk in de digitale wereld en wil snel resultaat zien. Dat vlugge en vluchtige verenigt zich niet makkelijk met het leren van wiskunde. Bovendien heeft een aantal leerlingen, mede als gevolg van de pandemie, moeite met concentratie, zorgvuldig lezen en metacognitieve vaardigheden zoals plannen en het leren van fouten. Met welke werkvormen krijgen we de leerlingen AAN? Welke activerende start van de wiskundeles krijgt de neuzen de goede kant op? Hoe zorgen we ervoor dat ze plezier krijgen in wat er op het programma staat? Vragen die we tijdens deze studiedag aandacht zullen geven.

De jeugd van tegenwoordig beweegt zich makkelijk in de digitale wereld en de wiskunde beweegt ook mee. De huidige samenleving vraagt om vaardigheden rond big data, algoritmisch denken en digitale geletterdheid. Deze begrippen zijn grotendeels nieuw en nauw verbonden met wiskunde. Hoe geven wij dat in ons onderwijs handen en voeten? In de wiskundeles zijn we vaak bezig met het vertalen van problemen naar formules in x en y. Is dat de wiskunde die nog nodig en urgent is? Er staan enkele curriculumvernieuwingen voor de deur. Wat gaan die inhouden? Tijdens de studiedag zullen we ook aandacht hebben voor de wiskunde van tegenwoordig en de curricula van de nabije toekomst.

We nodigen wiskundedocenten en andere betrokkenen uit om kennis en ervaringen te delen rond wiskunde en de jeugd van tegenwoordig. We hopen dat deze studiedag weer een unieke gelegenheid biedt om elkaar te ontmoeten en te inspireren!

Heb je ideeën voor een workshop? Dan horen we die graag. Mail naar studiedag@nvvw.nl 

Sharon Calor, Margot Rijnierse en Michiel Doorman

Oorkonde voor leerlingen met een 10


Ook dit jaar kunnen wiskundedocenten in het voortgezet onderwijs een oorkonde aanvragen voor hun leerling(en) met een 10 op het eindexamen. 

Heb je een excellente leerling met een 10 voor wiskunde op de eindlijst? Dan kun je deze leerling aanmelden voor een oorkonde van Platform Wiskunde Nederland. Je kunt deze oorkonde bij de diploma-uitreiking overhandigen. Helaas kan door de omstandigheden alleen een digitale versie worden opgestuurd, die je zelf kunt printen. 

Leerlingen met een foutloos gemaakt centraal eindexamen (vmbo, havo of vwo), maken daarnaast kans op een leuke prijs.

De oorkonde kan worden aangevraagd tot uiterlijk 8 juli.
Lees meer op de site van Platform Wiskunde Nederland. 

Onderwijs meets Onderzoek



Wat kunnen wiskundeonderwijs en onderwijsonderzoek voor elkaar betekenen? Deze vraag staat centraal tijdens de vijfde editie van de conferentie Onderwijs meets Onderzoek.

Op vrijdag 29 september 2023 organiseren de NVvW, het Freudenthal Instituut en SLO voor de vijfde keer de conferentie ‘Onderwijs meets Onderzoek’.

Tijdens Onderwijs meets Onderzoek gaan wiskundeleraren en onderzoekers van wiskundeonderwijs met elkaar in gesprek over de vraag wat onderwijspraktijk en onderwijsonderzoek voor elkaar kunnen betekenen.

Het thema van de middag is:  Curriculumvernieuwing

Symposium XXIX Een bonte verzameling



De werkgroep Geschiedenis er ook nu weer in geslaagd vier inspirerende sprekers te boeken voor het jaarlijkse symposium. Op zaterdag 23 september is het zover. Een Bonte verzameling, het 29e symposium van de werkgroep Geschiedenis, vindt plaats in Vergadercentrum Domstad in Utrecht. Dit symposium zal gaan over Getallen, New Math, Cantor en meer.

Het symposium duurt van 10.00 tot ca. 16.00 uur, met pauzes voor koffie, thee en lunch. Er zijn vier sprekers en er is ook dit jaar een paneldiscussie, met inbreng van alle deelnemers.

Kijk hier voor meer informatie over de sprekers en om je op te geven. 

Meet-up: Computationeel denken in de wiskundeles



In samenwerking met Elwier organiseert de NVvW op 12 juni een online meet-up:
Computationeel denken in de wiskundeles.

In wiskundeonderwijs waarin ict een steeds grotere rol speelt, is de vraag of en hoe wiskundig denken, dat centraal staat in de nieuwe Nederlandse wiskundecurricula, kan worden geïntegreerd met computationeel denken. 

Jos Tolboom (leerplan ontwikkelaar, SLO) en Paul Drijvers (hoogleraar didactiek van de wiskunde, Universiteit Utrecht) nemen ons mee in de wereld van computationeel denken in de wiskundeles. 
Kom naar deze online meet-up!

Datum: 12 juni
Tijd: 19:30 uur
Waar: on-line

Geef je nu op voor deze meet-up
 

Vacatures bij SLO



SLO zoekt een curriculumontwikkelaar wiskunde voor de afdeling voortgezet onderwijs. Wil jij een inhoudelijke en coördinerende rol bij de ontwikkeling van doelen, kaders en instrumenten voor het vakgebied wiskunde en rekenen en SLO effectief verbinden aan andere organisaties en experts?
Kijk dan hier.

Verder is SLO op zoek naar leraren en experts voor het ontwikkelen van de functionele kerndoelen Nederlands en rekenen en wiskunde. Deze kerndoelen zijn bedoeld voor de leerlingen in het speciaal onderwijs zeer moeilijk lerend/meervoudig beperkt en voor de leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs gericht op uitstroomprofiel arbeidsmarkt en dagbesteding.
Heb je interesse, kijk dan hier

Vacature bij CvTE



Werk je in het voortgezet onderwijs en wil je meewerken aan de syllabus wiskunde vmbo? Dat kan! Het College voor Toetsen en Examens is voor het cluster exacte vakken per 1 augustus 2023 op zoek naar drie docenten wiskunde vmbo voor de syllabuscommissie wiskunde vmbo met als opdracht de ontwikkeling van syllabi voor dit vak. Kijk voor meer informatie hier.
Let op, je moet uiterlijk 5 juni reageren. 

Vakantiecursus over priemgetallen



Zoals ieder jaar organiseert Platform Wiskunde Nederland ook in 2023 weer een vakantiecursus voor wiskundeleraren en andere belangstellenden, om even ‘’bij te tanken’’ en met collega’s uit het hele land gezellig te lunchen en dineren.

Dit jaar is de hoofddocent Frits Beukers.
Gastdocenten zijn Roland van der Veen en Benne de Weger.

De cursus staat dit jaar in het teken van priemgetallen.

Data
25 + 26 augustus in Antwerpen (Universiteit Antwerpen),
1 + 2 september in Amsterdam (CWI).

Opgeven kan via het aanmeldformulier. 
Meer informatie via deze link. 

Meet-up over het projectenfonds



Het projectenfonds van de NVvW is een initiatief van de vereniging, waarmee we leden willen ondersteunen om projecten of activiteiten te ontwikkelen ten bate van het wiskundeonderwijs. Verschillende projecten hebben al een subsidie toegekend gekregen. Een overzicht vind je hier.

We organiseren donderdag 22 juni, 19.30 - 20.30 uur een meetup over het Projectenfonds. Tijdens deze meet-up kun je met ons in gesprek als je een idee hebt waar je een subsidie voor aan wilt vragen. Ook als je nog geen idee hebt, maar wilt brainstormen, ben je van harte welkom. 
Een project hoeft niet groot te zijn, ook kleine dingen die het wiskundeonderwijs helpen, kunnen gesteund worden. In de meetup beantwoorden we graag je vragen en helpen we je graag met het aanvragen van de subsidie.
Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.

Nieuws van het Wereldwiskunde Fonds


Zomerverkoop
De april­vei­ling heeft het mooie bedrag van € 3788,81 opgele­verd. Veel dank aan alle bieders. Deze zomer verko­pen we zoals altijd weer boeken voor vaste lage prijzen. De zomer­ver­koop duurt tot 30 septem­ber.
Neem een kijkje op onze site! 


Projecten gezocht
Het bijzondere aan het Wereldwiskunde Fonds is dat al het geld dat we ophalen besteed wordt aan projecten, er blijft zogezegd niets aan de strijkstok hangen. 
Dankzij de vrijwil­li­ge bijdra­gen van de leden van de NVvW en de opbreng­sten van onze boeken­veilin­gen hebben we ruimte voor het steunen van nieuwe projec­ten. Ken je een ge­schikt project in een land in ontwik­ke­ling waarbij het gaat om het verster­ken van het wiskun­deonder­wijs, dan horen we dat graag.
Aanvra­gen van een project kan via onze website. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een mailtje sturen

Jos Remijn (wereld­wiskun­deboe­ken@nvvw.nl),
veiling­mees­ter WwF
 

Van de vakbondstafel



Vacature Onderhandelaar
Door het vertrek van een van onze onderhandelaars is er met ingang van het cursusjaar 2023/2024 een vacature ontstaan voor de functie van ‘decentrale onderhandelaar arbeidsvoorwaarden’ in (voornamelijk) het noorden van Nederland. Lijkt het je interessant om je naast je onderwijsbaan 2 dagen per week voor jouw collega’s in het onderwijs in te zetten, dan is hier je kans!
Lees hier meer over deze vacature.

Pensioen is belangrijk
Onze samenleving verandert voortdurend en jouw pensioen verandert mee. Veranderingen in AOW-leeftijden, opbouw van ABP pensioen en keuzemogelijkheden wanneer je met pensioen gaat, maken pensioen vaak tot een lastig onderwerp. Voor veel mensen lijkt pensioen nog ver weg, voor anderen komt het steeds dichterbij. De FvOv vindt het belangrijk dat je weet wat de mogelijkheden zijn met jouw ABP-pensioen. Daarom hebben wij, in samenwerking met het ABP, digitale voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd, via Microsoft Teams. Een pensioenvoorlichter van het ABP zal een interactieve presentatie verzorgen, waarbij ook de gelegenheid bestaat om vragen te stellen.

In het najaar worden weer pensioeninformatie-avonden georganiseerd. Wil je dit als eerste weten en je meteen kunnen aanmelden, laat dan je mailadres achter

Denk mee over Beroepsbeeld leraar
Met Beroepsbeeld Leraar bouwen leraren samen aan een beeld van hun beroep. Hoe het echt is om leraar te zijn, niet hoe het door anderen wordt gezien. Een realistisch, gezamenlijk gemaakt beroepsbeeld helpt leraren om hun eigen rollen, doelen en ontwikkelmogelijkheden te formuleren. En het laat toekomstige leraren en anderen zien wat er aantrekkelijk en belangrijk is aan het beroep en hoe het zich ontwikkelt. Vul hier de vragenlijst in of deel je verhaal. 
Tot slot
Op het forum staat een oproep om te vertellen als je ChatGPT
in je lessen gebruikt. 
Laat het ons weten, kijk
hier. 
 

Feantersdyk 4-i
9264 TN Earnewâld
hoofdbureau@nvvw.nl

 

Colofon

Dit is een automatisch bericht, antwoorden op nieuwsbrief@nvvw.nl worden niet gelezen. Mocht u vragen over de vereniging hebben, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de ledenadministratie via ledenadministratie@nvvw.nl, voor technische vragen kunt u terecht bij de webmasters via webmasters@nvvw.nl.