Afbeelding
Nieuwsbrief nummer 99, juli 2022

Inhoud


Alle tot nu toe gepubliceerde nieuwsbrieven zijn terug te vinden op onze website via:
mbodigitaal.nl/nieuwsbrieven

Klik 
hier om de nieuwsbrief online te lezen.


Voor meer informatie over onze bijeenkomsten of andere vragen kun je terecht op onze website of stuur een e-mail naar info@mbodigitaal.nl.

Bijeenkomsten

22 septNetwerk IBP
Utrecht
22 septNetwerk Informatiemanagement
Utrecht
22 septOpen podium Bruggen Bouwen
23 septDPO gebruikersgroep
29/30 septMBO Digitaal Conferentie
6 oktPortalPlus gebruikersgroep
10 oktMBO Digitaal Gebruikersdag
Utrecht
13 okt Netwerk Onderwijslogistiek

Een actueel overzicht van onze bijeenkomsten is te vinden op: mbodigitaal.nl/agenda
​​

Inleiding

Dit is alweer de laatste nieuwsbrief van het schooljaar 2021/2022. Een bewogen jaar met natuurlijk corona maar ook de oorlog in Oekraïne die veel impact heeft op ons leven. Het is ook een jaar waarin de scholen verder zijn gegaan met het ontwikkelen van blended onderwijs maar ook veel meer aandacht voor open leermaterialen. Het was ook het schooljaar van dingen nog meer samen doen, denk aan de MORA maar ook alle andere activiteiten binnen bijvoorbeeld het programma doorpakken op digitalisering. We konden elkaar dit jaar ook weer fysiek ontmoeten voor netwerkbijeenkomsten en gebruikersdagen. Nu gaan de meesten van jullie genieten van de zomervakantie en ik hoop dat jullie straks weer allemaal volledig opgeladen aan de slag gaan want er is nog heel veel te doen. We hebben veel plannen en ambities in het mbo en die kunnen we alleen samen realiseren. Voorbeelden hiervan zijn onze activiteiten op het gebied van cybersecurity en IBP maar uiteraard ook de verschillende groeifondsaanvragen. Allemaal zaken die in het nieuwe schooljaar echt gaan starten en waar we iedereen keihard voor nodig hebben.

Maar voor nu, wenst het team van MBO Digitaal jullie een hele prettige vakantie toe en blijf vooral gezond!  

Migratie systemen MBO Digitaal & MBO Raad

Op 1 juli jl. zijn de systemen van MBO Digitaal samengevoegd met de systemen van de MBO Raad.

Dit houdt in dat het account dat je gebruikte in de teams-omgeving van MBO Digitaal is gemigreerd naar de teams-omgeving van MBO Raad. Vanaf 1 juli dien je bij een vergadering, georganiseerd door MBO Digitaal, over te schakelen naar de teams-omgeving van MBO Raad. Dit doe je met de knop rechtsboven in Teams, zie hiernaast.
Vanuit Microsoft Invitaties heb je hiervoor een e-mail ontvangen.

Mocht je problemen ondervinden of niet kunnen inloggen in desbetreffende teams-omgeving, stuur dan een e-mail naar info@mbodigitaal.nl.

MBO Digitaal Conferentie

Op 29 en 30 september opent het Drenthe College haar deuren voor de 46e MBO Digitaal Conferentie. Het beloven twee mooie dagen te worden, vol met kennisdeling, goede keynote speakers, Drentse invloeden en uiteraard ruimte om te netwerken.

De vooraankondiging is al verzonden en de behoefte om elkaar weer fysiek te ontmoeten is al goed kenbaar. Op dit moment zijn er nog maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Wil je deelnemen aan de conferentie meld je dan snel aan. We hebben er begrip voor dat jouw aanmelding nog onder voorbehoud is of kan wijzigen! Ook houden we er rekening mee dat de dan nog geldende corona-maatregelen invloed kunnen hebben op de plannen.
  • Medewerkers van instellingen melden zich hier aan.
  • Medewerkers van bedrijven melden zich hier aan.
Het programma is nagenoeg gevuld. De workshops op vrijdag worden geheel fysiek gegeven. Het hoofprogramma met drie keynotes en de paneldiscussie wordt uitgezonden via een livestream. Na de zomervakantie wordt het definitieve programma gepubliceerd.

We hopen je donderdag 29 en/of vrijdag 30 september te zien!

MBO Digitaal gebruikersdag

Geweldig dat zoveel aanwezigen het evaluatieformulier ingevuld hebben van de gebruikersdag van 20 juni 2022. En nog mooier was dat we zoveel positieve reacties daarin terugvonden. Dat geeft ons energie, ideeën en aanknopingspunten om verder te gaan. Na de zomervakantie hopen we jullie op de gebruikersdagen weer te voorzien van informatie over Afschaffing Onderwijsovereenkomst, NPLO, VVA, RIO, enz. Ook proberen we presentaties vanuit de praktijk van de scholen op het programma te krijgen. We horen het graag als iemand hieraan een bijdrage wil leveren.

De gebruikersdagen zijn komend jaar op 10 oktober 2022 (Utrecht), 28 november 2022 (Teams), 6 februari 2023 (Utrecht), 17 april 2023 (Teams) en 19 juni 2023 (Utrecht).   

Doorpakken op digitalisering

Als programma hebben we de afgelopen 2.5 jaar veel gedaan en producten opgeleverd. Langzaam komen we in de eindfase. We willen alles als één samenhangend geheel opleveren zodat de scholen er mee aan de slag kunnen gaan.

De afgelopen periode heeft een adviseur gesprekken en sessies met de teams gehad om het samenhangende verhaal van Doorpakken op te halen en te vertellen. Tijdens de MBO Digitaal Conferentie in september zal hiervan een publicatie worden gepresenteerd. Daarnaast zullen ook een filmpje, een magazine en een podcastserie worden gemaakt om het verhaal goed uit te dragen. Daarmee is het een afronding, maar ook een overdracht richting scholen, mbo-sector en arbeidsmarkt.

Naast de MBO Digitaal Conferentie waar we elkaar kunnen ontmoeten zijn er op 13 september én 11 oktober (fysieke) Datadinsdagen. Het team Dataondersteund onderwijs deelt dan live alle ervaringen en inzichten rondom data! De tweede donderdag van oktober, november en december organiseert het team Innovatie de online Innovatie-etalage en de online Spotlight sessies. Hier word je geïnspireerd om aan de slag te gaan met onder andere innovatielabs.

Tot slot is inmiddels een drieluik podcast van themateam Digitaal burgerschap gepubliceerd, in samenwerking met Tjipcast. Drie weken lang verkent Tjip de Jong met diverse gasten de impact van digitaal burgerschap op de school, het werkveld en het burgerschapsonderwijs. De eerste twee staan al online! Luister ze hier.
  1. Helpt digitalisering om een goede burger te worden?
  2. Neemt digitalisering straks het beroepsonderwijs over?
  3. Hoe komen digitalisering en burgerschap elkaar tegen? (verwacht op maandag 11 juli)
Team Onderwijslogistiek
Het team onderwijslogistiek van Doorpakken op Digitalisering is op 21 en 22 juni weer bij elkaar geweest om de laatste hand te leggen aan de handreiking die deze zomer beschikbaar zal komen. Deze handreiking biedt mbo scholen inzicht in de te maken keuzes en de impact ervan vanuit een onderwijslogistiek aspect.

De onderwerpen, als ambitie, principes, impact, randvoorwaarden en gap analyse die in deze handreiking worden behandeld, zijn input voor een masterclass en leergang rondom onderwijslogistiek. Hierover echter meer in schooljaar 2022/2023. Blijf de website van onderwijslogistiek volgen via https://publicatiesdoorpakken.nl. Hier zal ook de handreiking worden gepubliceerd.

Zoek je informatie over onderwijslogistiek dan kun je deze hier vinden. Heb je vragen of wil je meer weten over onderwijslogistiek neem dan contact op met Rob Vos

Microcredentials
Microcredentials is een term die je vast al hebt gehoord. Voor dit onderwerp wordt een richtinggevend document opgesteld voor de sector. Naar verwachting zal dit document in het najaar beschikbaar komen, nadat de inhoud ervan is afgestemd met mbo scholen en externe partijen die gelieerd zijn aan de mbo-sector. Het is de bedoeling aan de hand van dit richtinggevend document een pilot te starten bij een aantal mbo scholen om de inhoud van het document in de praktijk te toetsen.

Route21/ MORA

Gaat MORA ook met vakantie?
De MORA gaat net als velen van ons even op vakantie. Maar de MORA sessies komen in schooljaar 2022-2023 weer terug en nieuwe onderwerpen worden nu al voorbereid en we gaan dus meer van de MORA zien. MORA en informatiebeveiliging bijvoorbeeld. Ook op de netwerkbijeenkomst Informatiemanagement en IBP van 22 september gaat de MORA een actieve rol innemen. Redenen genoeg om uit te kijken naar een nieuw uitgeruste MORA. 

Zet onderstaande datum vast in je agenda:
  • 22 september 2022 om 10:00 t/m 17:00 uur Netwerkbijeenkomst IM & IBP met als speciale gast de MORA.
Ben je nog geen lid van de MORA teams-omgeving, stuur dan een mail naar Rob Vos. In de teams-omgeving van de MORA vind je alle informatie van de samenwerkingssessies.

MOSA

Velen kennen de MORA al als model van de processen en informatiestromen binnen een onderwijsinstelling. De informatiestromen tussen MBO’s en ketenpartners onder een overkoepelende architectuur brengen is dan een logische volgende stap. Studeren houdt nu eenmaal niet op bij de muren van de school en LLO en flexibilisering zullen ook nieuwe vormen van gegevensuitwisseling laten ontstaan. Hiervoor zijn afspraken nodig en ook voorzieningen om dit te faciliteren. Sommige van de bouwblokken kennen we al in de vorm van RIO, VVA, CAMBO en ECK, eduID, Eigen Dossier, OOAPI etc.

Idealiter vertrekken we voor de MOSA vanuit een doelenstructuur (doelen die al bekend zijn vanuit bestaande strategie en planvorming binnen de sector), formuleren we principes en werken specifieke domeinarchitecturen uit.

De MOSA is niet vrijblijvend, maar een ontwerp voor daadwerkelijk aan te leggen voorzieningen. De legitimering daarvoor is terug te vinden in de Digitaliseringsimpuls Onderwijs, toegekend vanuit het Groeifonds. Punten daaruit die MOSA moet ondersteunen:
  • Adaptiviteit van het onderwijs verhogen in de context van onderwijsaanbod t.o.v. arbeidsmarkt.
  • Mobiliteit tussen opleidingen en instellingen verhogen
  • Keuzevrijheid van lerenden ondersteunen
Praktisch moet het plan van aanpak nog ontstaan, maar zal het een product worden van de hele mbo community, in samenwerking met het Hoger Onderwijs (bij hen concreet gemaakt in HOSA).

Voor meer informatie over de MOSA kun je contact opnemen met Joël de Bruijn.

Bruggen Bouwen

Het eerste open podium staat in het nieuwe schooljaar gepland op 22 september en zal zoals gebruikelijk plaatsvinden van 10.00-11.00 uur.
De eerste mini-conferentie Bruggen Bouwen van het nieuwe schooljaar staat gepland op donderdag 1 december. Net zoals de vorige keer zal deze ’s middags plaatsvinden in de buurt van Utrecht. De mini-conferentie is bedoeld voor i-coaches en brughoofden en is bedoeld om kennis en ervaring uit te wisselen en om met elkaar te netwerken. Zet deze datum dus alvast in je agenda.

Ook in dit nieuwe schooljaar staan weer een zestal peergangen gepland. Tijdens deze peergang kunnen i-coaches rondom een van hun rollen kennis verdiepen en onderling ervaringen met elkaar delen onder begeleiding van een expert. Deze peergangen worden door degene die ze reeds gevolgd hebben, zeer gewaardeerd. Aanmelden kan bij Anne-Marije Kraijnbrink. Kijk voor de startdatums op de website van Bruggen Bouwen bij MBO Digitaal.

Netwerk IBP

Het plan van aanpak Cyberveiligheid is weer verder uitgewerkt en er is een toezegging vanuit OCW voor financiering van de activiteiten. Denk daarbij aan de ondersteuning van de instellingen bij de aansluiting op SURFsoc, het centraal uitvoeren van DPIA’s en het via een expertisecentrum beschikbaar maken van auditors en IT-specialisten voor de mbo-instellingen. Een groot deel van de uitvoering wordt straks belegd binnen de Innovatiezone Cyberveiligheid van SURF. Het plan wordt na de zomer besproken in het MBO Raad bestuur en met de leden en hopelijk kunnen we snel daarna aan de slag.

Dat is belangrijk, want het nieuwe Cyberdreigingsbeeld van SURF laat een toenemende dreiging van grote incidenten binnen het onderwijs zien. Aan dit dreigingsbeeld hebben 70 onderwijsinstellingen meegewerkt, waarvan 30 mbo-instellingen.

Op 22 september 2022 organiseren de netwerken IM en IBP een gezamenlijke netwerkdag in Utrecht. Naast specifieke IM- en IBP-onderwerpen staan er ook veel gemeenschappelijke thema's op het programma. Je kunt je hier aanmelden.

Netwerk Onderwijslogistiek

Op de bijeenkomst in juni van het Netwerk Onderwijslogistiek is het schooljaar 2021-2022 afgesloten met een drietal presentaties die vormgeven aan de reis die vele mbo scholen op dit moment maken. We hadden het over de onderwijslogistieke handreiking, hoe je onderwijslogistiek bespreekt binnen je organisatie met behulp van de MORA en wat dit betekent voor je inrichting in de praktijk. Op 13 oktober 2022, 14.00 – 17.30 uur, staat een fysieke bijeenkomst gepland. De agenda wordt samengesteld door de regiegroep en hierbij zijn twee nieuwe leden betrokken. Peter Veldman (ROCvA) en Peter van Deukeren (Kennisnet) hebben zich bij de agendacommissie aangesloten en hier zijn wij erg blij mee. Voor de volgende netwerkbijeenkomsten vernemen we graag welke onderwerpen jullie op de agenda willen. 

Wil je bijeenkomsten bijwonen, meer weten over, of een bijdrage leveren aan het netwerk onderwijslogistiek neem dan contact op met Cock Vonk of Rob Vos.

Netwerk Examinering en Digitalisering (NED)

Door de 4 werkgroepen (1. inkoop, 2. privacy/security, 3. IM/architectuur en 4. Wet en regelgeving) is hard gewerkt aan verschillende resultaten. Zo is een landelijke leverancierslijst van examenleveranciers nagenoeg gereed (werkgroep inkoop) en heeft de werkgroep Wet- en regelgeving een aantal handreikingen betreffende het examineringsproces opgeleverd.

Werkgroep 3 is druk bezig om de landelijke standaard koppelingen examineringsproces (de OOAPI) compleet te maken. In de zomer wordt hier de laatste hand aan gelegd. Op basis van deze open standaard gaan applicatieleveranciers aan de slag om de koppeling te bouwen en willen we met 5 mbo-instellingen de koppeling gaan testen en implementeren. Deze pilots betreffende rekenexamens van de Coöperatie Examens mbo (CEM) en worden gebouwd tussen de applicaties Eduarte en Remindo. Hierbij wordt daar waar nodig ook rekening gehouden met planningsapplicaties.

Heb je vragen of wil je hier meer over weten kun je hiervoor contact opnemen met Rob Vos

Netwerk Informatiemanagement

Op donderdag 30 juni vond de laatste fysieke netwerkbijeenkomst plaats. Naast updates over de handreiking van onderwijslogistiek, het programma Doorpakken op Digitalisering en de komende Digitaliseringsimpuls was er tijd voor discussie rondom de stelling dat flexibilisering een informatievoorziening tempel is.

Noteer alvast 22 september van 10:00 – 19:00 uur in je agenda. Een ouderwetse fysieke netwerkdag met veel ruimte voor persoonlijk contact en interactieve workshops. We organiseren de dag samen met het netwerk IBP, dus volop mogelijkheden in het programma voor overlappende onderwerpen. Naast specifieke IM- en IBP-onderwerpen staan er ook veel gemeenschappelijke thema's op het programma.

Naast bovenstaande onderwerpen vinden wij het belangrijk dat we ook onderwerpen behandelen die jij van belang vindt. Dit kunnen landelijke, organisatie brede, team of rol specifieke vraagstukken zijn om kennis, kunde en ervaringen met elkaar uit te wisselen op het gebied van informatiemanagement. Voor de volgende netwerkbijeenkomsten vernemen we graag welke onderwerpen volgens jullie op de agenda geplaatst moeten worden. 

Wil je meer weten over, of een bijdrage leveren aan het netwerk informatiemanagement? Neem contact op met Rob Vos.

Vragen van en aan collega's

De vraagbaak vindt u in de Teams-omgeving. Iedereen die daar toegang toe heeft kan deze vragen daar zien, zelf een nieuwe vraag stellen of reageren op vragen van anderen!

Discussies op LinkedIn
Behalve in de Vraagbaak worden er ook in de LinkedIn groep van MBO Digitaal discussies gestart en vragen gesteld. Deze groep telt inmiddels al 1000+ leden.
Tenslotte een dringend verzoek aan leveranciers om onze LinkedIn groep niet te gebruiken als reclameplatform. Reageren op vragen is natuurlijk prima...

Colofon

Deze nieuwsbrief verschijnt iedere zes weken en wordt door meer dan 1300 mensen gelezen. Heeft u zich nog niet geabonneerd? Dat kan via deze pagina.

De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 15 september 2022.

Over MBO Digitaal

MBO Digitaal is een platform van de MBO Raad en heeft sterke banden met MBO VoorzieningenKennisnet en met SURF. De belangrijkste pijlers binnen MBO Digitaal zijn belangenbehartiging, kennisdeling, aanjagen van innovatie en gezamenlijke projecten.