Afbeelding
Nieuwsbrief nummer 101, november 2022

Inhoud

Bijeenkomsten

8 novXedule Gebruikersgroep
8 novB3Net Gebruikersgroep
8 novNetwerk Leermiddelenbeleid en Schoolkosten
9 novNetwerk Examinering en Digitalisering
24 novNetwerk Informatiemanagement
17 novVVA&CAMBO Gebruikersbijeenkomst
17 novMagister VAVO Gebruikersoverleg
24 novPortalPlus Gebruikersgroep
28 novMBO Digitaal Gebruikersdag
1 decMini-conferentie Bruggen Bouwen
8 decXerte Gebruikersgroep
8 decNetwerk IBP
9 decKennisdelingsbijeenkomst Onderwijs 365
9 decDPO Gebruikersgroep

Een actueel overzicht van onze bijeenkomsten is te vinden op: mbodigitaal.nl/agenda
​​

Inleiding

Eindelijk konden we onze MBO Digitaal conferentie weer fysiek organiseren en wat was het weer een succes. We waren te gast bij het Drenthe College en het was mooi om te zien hoeveel mensen naar Assen waren gekomen om met elkaar in gesprek te gaan, kennis uit te wisselen en elkaar te inspireren.

Het is duidelijk dat het onderwerp digitalisering erg leeft en gelukkig ook steeds vaker direct invloed heeft op de kwaliteit van het onderwijs. Het programma Doorpakken op digitalisering heeft hier een enorm boost aangegeven en daarom ben ik blij dat de aanwezige bestuurders in Assen met elkaar besloten hebben dat we volgend jaar de thema’s vanuit dit programma niet los gaan laten. Een aantal wordt opgepakt bij de verschillende groeifondsaanvragen maar we blijven ook binnen MBO Digitaal samen met jullie, actief met de thema’s aan de slag.

Architectuur, afspraken maken over standaarden en gezamenlijk digitaliseren binnen maar ook buiten de sector zijn onlosmakelijk verbonden aan flexibilisering van het onderwijs. We gaan dan ook samen met jullie hier de komende tijd veel aandacht aan geven. Alles met het doel om het onderwijs in Nederland nog beter te maken.

MBO Digitaal Conferentie

Met veel plezier kijken we terug op een geslaagde MBO Digitaal Conferentie in Assen, waar wij te gast waren bij het Drenthe College. Kijk hier voor een sfeerimpressie, gemaakt door Stefan ter Braak van het Drenthe College.

De voorbereidingen voor de 47e MBO Digitaal Conferentie zijn inmiddels weer in volle gang. Deze zullen op 26 en 27 januari 2023 plaatsvinden in Rotterdam en zal medegeorganiseerd worden door Zadkine en het Grafisch Lyceum Rotterdam. Het thema van de conferentie luidt “Klauwen uit je mouwen”.

Heb je een goed idee en/of wil je een workshop verzorgen? Dien dan je voorstel in voor 15 november 2023 middels het invullen van dit formulier. Je hoeft nog geen heel concrete uitwerking in te dienen, maar in een paar zinnen je idee voor de workshop te schetsen.

MBO Digitaal gebruikersdag

Op 28 november 2022 hebben we weer een gebruikersdag met in de ochtend een gezamenlijk programma en in de middag bijeenkomsten van de gebruikersgroepen Eduarte, Education online, Magister, Peoplesoft en Osiris. Zowel de ochtend als de middagbijeenkomsten zijn deze keer niet fysiek, maar weer via Teams.

Het ochtendprogramma is nog niet helemaal rond, maar we koersen op aandacht voor de onderwerpen ‘Vervolg mbo-koppelpunt na stoppen VVA’, ‘RIO gebruik door KiesMBO’, ‘demo vernieuwde RIO zoeken&vinden’ en ‘Skills’. Nieuw deze keer is, dat we naast de gebruikelijke updates vanuit MBO Digitaal en DUO ook starten met een standaard 10 minuten Nieuws vanuit SBB.

Aanmelden
Meld je hier vast aan voor de gebruikersdag op 28 november 2022.

Kennisdelingsbijeenkomst Onderwijs 365

De laatste kennisdelingsbijeenkomst van het kalenderjaar 2022, georganiseerd door MBO- & HBO scholen, MBO Digitaal, SURF en Microsoft, vindt plaats op 9 december bij Microsoft op het Schiphol terrein. De agenda is al mooi gevuld met allerlei onderwerpen. Denk hierbij aan Teams als LMS belicht vanuit zowel een functioneel, onderwijskundig en technisch perspectief. Maar ook onderwerpen als Flow, SharePoint en Event management met behulp van SharePoint, lesgeven via Minecraft, Microsoft Loop, toegankelijkheid opties en O365 en de rol van Dynamics bij instroom & werving inclusief een bijbehorende Event app. Een greep uit de presentaties van onderwijscollega's en genoeg onderwerpen om aan te sluiten bij deze fysieke bijeenkomst op 9 december van 10:00 tot 15:00 uur. 

Deze fysieke bijeenkomst kent een gelimiteerd aantal (100) plaatsen en aanmelden is noodzakelijk. Dus kom je voor de presentaties, informatie uitwisselen, netwerken en de meerwaarde van de fysieke dialoog naar de KDO 365 bijeenkomst schrijf je dan hier in. Wij verheugen ons erop om elkaar, sinds een lange tijd, weer ouderwets fysiek te treffen.

Is er een onderwerp dat volgens jou echt niet mag ontbreken op deze bijeenkomst of wil jezelf een presentatie geven of bijeenkomsten bijwonen, meer weten over, of een bijdrage leveren aan de KDO365 gebruikersgroep neem dan contact op met Rob Vos

Doorpakken op digitalisering

Op de MBO Digitaal Conferentie hebben de Doorpakken-teams zich volop laten zien. Er was veel trots op wat er is bereikt, en we willen blijven doorpakken, ook al is het programma straks klaar! Ook hebben volgens mij alle conferentiebezoekers de Doorpakken Experience bezocht, waarin het verhaal van Doorpakken via een race-ervaring werd overgebracht. De film en poster staan – op velerlei verzoek  –  inmiddels online. Hiermee kun je het verhaal in jouw school ook makkelijk delen.

Wil je het team nu nog een keer live ontmoeten? Dan zien we je graag bij de SURF Onderwijsdagen. Dit jaar – meer nog dan andere jaren – ook echt voor het mbo. Met presentaties vanuit de Doorpakkenthema's, maar óók een doorkijkje naar waar we verder gaan met Doorpakken: in de Digitaliseringsimpuls Onderwijs. Door verschillende mensen uit de teams wordt nu al, samen met mensen uit het hbo en wo, hard gewerkt aan de voorbereiding. 

Natuurlijk zijn er de afgelopen tijd ook weer heel veel nieuwe producten opgeleverd door de teams. Op de website kun je ze allemaal terugvinden. 

Een korte opsomming:

Programma Cyberveiligheid mbo

Het programma Cyberveiligheid mbo is in oktober gestart en we zijn druk met het opzetten van de eerste activiteiten. Daarvoor zijn we op zoek naar goede en enthousiaste projectmedewerkers op het gebied van informatiebeveiliging, privacy en projectondersteuning. De vacatures komen een dezer dagen online en mocht je interesse hebben om mee te gaan draaien in dit programma, laat het weten.

We zijn alvast gestart met de eerste activiteit uit het programma: de nulmeting op het gebied van informatiebeveiliging. Deze wordt op dit moment ingevuld door de betreffende contactpersonen binnen het netwerk IBP. De deadline is 15 november, daarna analyseren we de resultaten en koppelen we de conclusies terug op de volgende netwerkbijeenkomst IBP, op 8 december. De uitkomsten van deze nulmeting zijn input voor de prioriteiten binnen het programma.

Verder zijn we volop in gesprek met SURF omdat een belangrijk deel van de activiteiten in SURF-verband worden uitgevoerd. We werken aan een samenwerkingsovereenkomst, maar vooruitlopend daarop worden ook al de eerste activiteiten voorbereid, bijvoorbeeld op het gebied van de ondersteuning bij de invoering van SURFsoc of het gecoördineerd uitvoeren van DPIA’s.

Wil je meer weten over het programma Cyberveiligheid, lees dan hier meer of neem contact op met Martijn Bijleveld.

Bruggen Bouwen

Op 1 december vindt tussen 13.00 en 17.00 uur de mini-conferentie Bruggen Bouwen plaats bij Domstad in Utrecht. Het betreft een volledig fysieke conferentie, bedoeld voor iedere i-coach en brughoofd in het Nederlandse MBO. In de Teams-omgeving van Bruggen Bouwen vind je binnenkort meer informatie over het programma en de mogelijkheid tot inschrijven.

Netwerk Examinering en Digitalisering (NED)

Op 9 november 2022 vindt wederom een virtuele netwerkbijeenkomst Examinering & Digitalisering plaats, waarin we jullie meenemen in de resultaten uit de werkgroepen en de voortgang van de pilot. De afgelopen periode is er in samenwerking met mbo scholen, (examen/applicatie) leveranciers, Kennisnet, SURF en MBO Digitaal verder gewerkt aan de beschrijvingen van koppelvlakken binnen de OOAPI standaard om student- en planning- en resultaatgegevens over examens digitaal uit te wisselen. Het is de bedoeling in dit schooljaar een pilot te starten om te testen met deze koppelvlakken. Deze pilot betreft de examens van examenleverancier CEM (Coöperatie Examens MBO).

In de tussentijd is er overleg geweest met mbo scholen over de impact van het werken met deze digitale koppelvlakken op onderwerpen als beleid, organisatie en proces betreffende examinering en digitalisering. Mooi nieuws vanuit de werkgroep wet- en regelgeving omdat de laatste handreikingen zijn opgeleverd. Deze kun je vinden op het Kennispunt examinering MBO en betreffen de onderwerpen: ‘Borgende taken examencommissie en digitale examinering’ en ‘Afname digitale examinering’. Hiermee zijn alle vragen die in het netwerk zijn gesteld aan deze werkgroep in handleidingen verwoord.

Netwerk IBP

Het netwerk IBP had op 22 september de eerste netwerkbijeenkomst van het schooljaar, voor het eerst sinds tijden weer eens fysiek, in Utrecht. Deze bijeenkomst organiseerden we samen met het netwerk IM. De bijeenkomst was volledig volgeboekt en een groot succes, getuige de enthousiaste reacties en een gemiddelde waardering van een 8,5. Het is duidelijk dat er veel behoefte is om elkaar weer in het echt te zien en de combinatie met het netwerk IM is ook voor herhaling vatbaar, zo bleek uit de reacties.De volgende bijeenkomst van het Netwerk IBP is weer online, op 8 december (14:00 – 17:00 uur). Daar staan veel actuele ontwikkelingen op de agenda, waaronder de start van het Programma Cyberveiligheid mbo, de voortgang oefening OZON en de resultaten van de nulmeting op het gebied van informatiebeveiliging. Neem voor meer informatie contact op met Martijn Bijleveld.5

Netwerk Informatiemanagement

Op 22 september vond de eerste gezamenlijke netwerkbijeenkomst van de netwerken IBP en Informatiemanagement plaats en de opkomst was overweldigend. Dat smaakte volgens de enquête naar meer en die gaan we dan ook voor jullie organiseren. Maar eerst is er weer een "ouderwetse" netwerkbijeenkomst op 24 november, van 10:00 tot 15:00 uur. Deze fysieke netwerkbijeenkomst zal plaatsvinden bij Cursus- en vergadercentrum Domstad in Utrecht.

Allereerst willen we de nieuwe leden van de IM-regiegroep aan jullie voorstellen. Naast mededelingen vanuit SURF, Kennisnet en MBO Digitaal willen we jullie meenemen in de laatste ontwikkelingen vanuit Doorpakken op digitalisering en de Digitaliseringsimpuls Onderwijs. Ook vragen we voor twee onderwerpen, koppelvlakken via de OOAPI & de ICT Monitor, advies vanuit het Netwerk IM. Deze vraag komt voort uit de vernieuwde en bredere rol van het Netwerk IM wat samen met IM governance ook als onderwerp op de agenda staat. Naast ruimte om te netwerken en de onthulling van twee nieuwe "netwerken" zijn er ronde tafel sessies met onderwerpen als:
  • Hoe adresseren en prioriteren we ICT thema's binnen het mbo.
  • Hoe sluit je goed aan bij je gebruikersorganisatie.
  • Hoe geven we invulling aan een adviesrol vanuit het Netwerk IM.
Het belooft weer een mooie bijeenkomst te worden en hiervoor zijn 50 plekken beschikbaar waarvoor aanmelden noodzakelijk is. Meer informatie over het Netwerk Informatiemanagement vind je op onze website.

Wil je lid worden van, bijeenkomsten bijwonen, meer weten over, of een bijdrage leveren aan het netwerk informatiemanagement neem dan contact met Rob Vos of Joël de Bruijn.

Netwerk Leermiddelen en Schoolkosten

Op 8 november is de Netwerkbijeenkomst Leermiddelen en Schoolkosten bij ROC Aventus. Hierin bespreken beleidsmedewerkers met “leermiddelen en schoolkosten” in de portefeuille de meest actuele ontwikkelingen en worden ervaringen van scholen gedeeld.

Aanmelden voor de fysieke bijeenkomst is niet meer mogelijk, maar leden van het netwerk kunnen de bijeenkomst wel online volgen in de Teams-omgeving.

Is jouw school nog niet aangesloten bij het netwerk en/of ben jij betrokken bij het leermiddelen- en schoolkostenbeleid in jouw instelling, dan kun jij je aanmelden voor het netwerk. Stuur een e-mail naar Marc Dietzenbacher en je wordt toegevoegd aan de Teams-omgeving van het netwerk.

Netwerk Onderwijslogistiek

De netwerkbijeenkomst, van 13 oktober 2022, van het netwerk onderwijslogistiek was “uitverkocht”. Vier presentatoren en ruim vijftig deelnemers wisselden informatie uit over de onderwijscatalogus. Het bleek een lastig thema en hierover is het laatste woord nog niet gesproken. Genoeg om naar vooruit te kijken dus. En dat vooruit kijken doen we dan ook naar 19 januari 2023 wanneer de volgende netwerkbijeenkomst weer plaatsvindt. De agendacommissie is geïnteresseerd in welke onderwerpen bij jullie leven en nodigen jullie uit die onderwerpen kenbaar te maken. Samen met collega's en het netwerk kunnen we die onderwerpen behandelen tijdens een volgende netwerkbijeenkomst.

Terwijl de regiegroep weer bezig is met de voorbereiding van de komende netwerkbijeenkomst willen we jullie toch wijzen op twee nieuwtjes. Wisten jullie dat de pagina van onderwijslogistiek op website van MBO Digitaal een update heeft ondergaan? De impactanalyse en de handreiking onderwijslogistiek zijn daar te downloaden. Uiteraard kun je deze ook nog vinden op de Doorpakken op Digitalisering website. Ook staat er een interview online met Jaco van der Meer, Marcel van Oorschot en Johan Vos waarin het belang van onderwijslogistiek wordt besproken samen met een toelichting waarom flexibel en modulair onderwijs de toekomst heeft. Dit interview vind je hier.   

Wil je lid worden van, bijeenkomsten bijwonen, meer weten over, of een bijdrage leveren aan het netwerk onderwijslogistiek neem dan contact op met Rob Vos.

Xedule Gebruikersgroep

De agenda is rond, de locatie bekend en de faciliteiten geregeld. 8 november is het weer tijd voor een fysieke gebruikersbijeenkomst Xedule. Goed om te weten dat de bijeenkomst plaatsvindt bij de Jaarbeurs in Utrecht (Centrale Hal 2e etage ruimte 211 - D). Dit in tegenstelling tot voorgaande berichten. Naast de vaste onderwerpen als de Xedule roadmap en een terugkoppeling vanuit de RFC commissie vernemen we de voors en tegens bij het gebruik van de toetsautomaat. Altijd al willen weten waar je rekening mee moet houden en wat succesfactoren hiervoor zijn? Dan heb je nu de kans die vragen te stellen aan de presentatoren van deze sessie. Na de presentatie, vragen en gesprekken gaan we na de lunch uiteen om met elkaar in verschillende ronde tafels over Xedule gerelateerde onderwerpen te praten en te netwerken. Wil je je nog aanmelden of wil je onderwerpen aanleveren die jij ook eens in een ronde tafel sessie met je collega's wil bespreken dan kan dat via deze link.

Wil je lid worden van, bijeenkomsten bijwonen, meer weten over, of een bijdrage leveren aan de gebruikersgroep Xedule neem dan contact op met Rob Vos of Joël de Bruijn.

Xerte Gebruikersgroep

Op 8 december 2022 vindt de Xerte gebruikersbijeenkomst plaats van 13.00 uur tot 16.00 uur. Tijdens deze volledig online conferentie worden in een drietal workshoprondes een negental workshops verzorgd door de key-users van de Xerte gebruikersgroep. Deze workshops zijn bedoeld voor iedereen die leerobjecten maakt met Xerte. Meer informatie over het programma en inschrijven kan via dit formulier. Een week voor de conferentie ontvangen de deelnemers een mail met daarin de toegang tot de digitale omgeving en de meest actuele informatie.

Crisisoefening OZON

Op 23 en 24 maart 2023 vindt de tweejaarlijkse landelijke cybercrisisoefening OZON plaats. Deze oefening wordt georganiseerd door SURF en is gericht de op hele onderwijssector. Aan de hand van een levensecht scenario ervaren de deelnemende instellingen wat er komt kijken bij een cybercrisis.
In het kader van het programma Cyberveiligheid mbo hebben we vanuit MBO Digitaal een oproep gedaan voor deelname en ondersteunen we bij de voorbereidingen op de oefening. Dat heeft geleid tot een recordaantal deelnemers vanuit het mbo: in totaal 28 instellingen. Wil je weten wie er meedoen vanuit het mbo, kijk dan hier voor meer info over OZON.

Digitaliseringsimpuls Onderwijs

Programma Digitaliseringimpuls van start januari 2023
Het Nationaal Groeifonds heeft in april 560 miljoen euro toegekend voor de aanvraag ‘Digitaliseringsimpuls Onderwijs’. Dit programma start op 1 januari 2023 en de voorbereidingen zijn in volle gang.   
 
In een aparte nieuwsbrief deelt dit programma-in-opstart graag de stand van zaken met jullie. Zo lees je onder andere over de opbouw van het programma, het tijdspad en hoe scholen mee kunnen doen. Ook kom je meer te weten over een aantal financiële zaken, zoals subsidies voor de scholen.     
De MBO Raad vraagt scholen om medewerking bij het beschikbaar stellen van medewerkers voor de Digitaliseringsimpuls Onderwijs. De verwachting is dat de werving voor de teams in eerste instantie zal plaatsvinden in december 2022 en in het eerste kwartaal van 2023.      

Heb jij interesse om bij te dragen aan de onderdelen van de Digitaliseringsimpuls met jouw school? Heb je vragen of wil je je aanmelden? Stuur een e-mail naar info@digitaliseringsimpuls.nl.   

Vragen van en aan collega's

De vraagbaak vindt u in de Teams-omgeving. Iedereen die daar toegang toe heeft kan deze vragen daar zien, zelf een nieuwe vraag stellen of reageren op vragen van anderen!

Recente vragen:
Discussies op LinkedIn
Behalve in de Vraagbaak worden er ook in de LinkedIn groep van MBO Digitaal discussies gestart en vragen gesteld. Deze groep telt inmiddels al 1000+ leden.
Tenslotte een dringend verzoek aan leveranciers om onze LinkedIn groep niet te gebruiken als reclameplatform. Reageren op vragen is natuurlijk prima...

Colofon

Deze nieuwsbrief verschijnt iedere zes weken en wordt door meer dan 1300 mensen gelezen. Heeft u zich nog niet geabonneerd? Dat kan via deze pagina.

De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 15 december 2022.

Over MBO Digitaal

MBO Digitaal is een platform van de MBO Raad en heeft sterke banden met MBO VoorzieningenKennisnet en met SURF. De belangrijkste pijlers binnen MBO Digitaal zijn belangenbehartiging, kennisdeling, aanjagen van innovatie en gezamenlijke projecten.