Afbeelding
Nieuwsbrief nummer 106, juni 2023

Inhoud

Bijeenkomsten

7 juni Netwerk Examinering en Digitalisering
8 juni Netwerk Onderwijslogistiek
9 juni BI-dag
9 juni Kennisdeling Onderwijs 365
13 juni Kennisdeling Techniek 365
14 
juni
AI dag NL Tech week
15
juni 
Netwerk Architectuur
19 juni MBO Digitaal Gebruikersdag

Een actueel overzicht van onze bijeenkomsten is te vinden op: mbodigitaal.nl/agenda
​​

Inleiding

Aftellen
En dan is het alweer 1 juni en is het aftellen tot de zomervakantie begint. We zijn in het mbo hard aan de slag om de digitale transformatie verder vorm te geven. Soms alleen maar bijna altijd met onze partners zoals andere onderwijssectoren en/of het bedrijfsleven. Kennisdelen en elkaar meenemen is één van de belangrijkste zaken waardoor we als mbo het verschil aan het maken zijn. Prachtig om te zien hoeveel mbo-collega’s op de CVI 2-daagse elkaar vinden en ervaringen uitwisselen. Natuurlijk waren wij als MBO Digitaal ook van de partij en de vraag om het samen te doen blijft gelukkig alleen maar groeien.
De uitdagingen waar we in het onderwijs voor staan zijn enorm en je kunt dit echt niet alleen als mbo-instelling allemaal bijhouden. Samen is wat ons betreft het toverwoord. We gaan keihard met elkaar aan de slag om de komende maanden de MOSA verder af te ronden en blijven kennis ontwikkelen en delen in onze netwerken. We blijven onze input leveren aan de diverse projecten die gefinancierd worden vanuit het groeifonds (m.n. Npuls en Edu-V). We doen dit met het team van MBO Digitaal maar we doen dit vooral samen met jullie.
Wil je een bijdrage leveren aan alles wat er gebeurt? We horen het graag!

MBO Digitaal Conferentie

MBO Digitaal Conferentie 21 & 22 september 2023
De inschrijving voor de 48e MBO Digitaal Conferentie is geopend voor alle geïnteresseerden. Nieuw dit jaar is dat we naast de bestuurdersbijeenkomst op donderdag 21 september ook starten met verschillende netwerk pré-conferenties. Deze netwerken zijn inmiddels benaderd en uitgenodigd voor de conferentie.
Het thema van de conferentie is “Noaberschap is vakmanschap, vakmanschap is noaberschap”. De organisatie van deze editie is in handen van de noabers (buren) het Graafschap College en ROC van Twente. Deze onderwijsinstellingen uit Oost-Nederland zoeken de samenwerking op voor kwalitatief goed en innovatief onderwijs. Maar noaberschap gaat verder! Alle instellingen zijn via MBO Digitaal sterk verbonden met elkaar op gebied digitalisering met een groot aantal belangrijke thema's. En dus komt uit noaberschap ook vakmanschap. De conferentie vindt plaats bij het Civon Innovatiecentrum en Dru Industriepark te Ulft.

Inschrijven en op de hoogte blijven
Inschrijven voor de MBO Digitaal Conferentie kan via deze inschrijflink. Houd onze website in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.

MBO Digitaal Gebruikersdagen

Gebruikersdag 19 juni 
Fijn dat enkele scholen hebben gereageerd op de vraag (10 mei) om een bijdrage aan de gebruikersdagen te leveren. Nu hebben we iets te kiezen! Op de gebruikersdag van 19 juni zijn er in ieder geval de gebruikelijke updates vanuit MBO Digitaal, DUO en SBB. Ook gaan we een vervolg geven aan het onderwerp Informatiebeveiliging en Privacy. 's Middags komen de gebruikersgroepen Eduarte, Magister, Osiris en Peoplesoft weer bij elkaar.

Locatie en aanmelden
Alles gaat weer fysiek plaatsvinden bij Vergadercentrum Domstad in Utrecht. Je kunt je hier vast aanmelden.

Heb je nog niet gereageerd op de mail van 10 mei: reacties zijn nog steeds welkom, want ook voor de gebruikersdagen van dit najaar komen we graag in contact met scholen die een actieve bijdrage willen leveren.

 

Kennisdeling Microsoft Onderwijs 365

Feestelijke bijeenkomst KDO365 
Artificial Intelligence (AI) is een "hot topic". Maar wat heeft het KDO 365 (Kennisdeling Onderwijs 365) met AI te maken? Op 9 juni vertellen we je er alles over bij de hogeschool Leiden tijdens de feestelijke 25e bijeenkomst van KDO365 gebruikersgroep. Het programma is rond en vind je hier.

Bijdragen en aanmelden
Wil je meedoen dan kun je je nog aanmelden. Er is plaats voor p.m. 200 deelnemers. Zelf een presentatie geven of meer weten over, of een bijdrage leveren aan de KDO365 gebruikersgroep neem dan contact op met Rob Vos.

Kennisdeling Microsoft Techniek 365

Tweede hybride bijeenkomst KMT365
Op dinsdag 13 juni van 13.30 tot 15.30 uur vindt de tweede hybride bijeenkomst plaats van de nieuwe gebruikersgroep Kennisdeling Microsoft Techniek 365 (KMT 365). Schuif vooral aan als je een technische M365 of Azure rol vervult bij een mbo- of hbo-instelling.
De opkomst van de eerste bijeenkomst was goed. Er waren bij SURF in Utrecht én via Teams 13 instellingen vertegenwoordigd met 30 medewerkers. IT-medewerkers van instellingen en Microsoft presenteerden over Zero Trust Security in de praktijk en de Microsoft Teams roadmap voor het onderwijs.

Aanmelden en/of lid worden?
Ben je werkzaam in een technische rol bij een mbo-instelling en wil je lid worden van de gebruikersgroep KMT 365 en toegang krijgen tot de Teams samenwerkingsomgeving? Stuur een verzoek tot lidmaatschap naar info@mbodigitaal.nl en meld je alvast aan voor de tweede bijeenkomst via dit formulier.

Cyberveiligheid mbo

Nieuwe ontwikkelingen Cyberveiligheid
Er zijn veel ontwikkelingen op het gebied van cyberveiligheid. Een belangrijke basis daarvoor is het Convenant Cyberveiligheid, dat op dit moment wordt voorgelegd en besproken met onze bestuurders. We hopen het eind juni, tijdens de ALV vast te kunnen stellen.
Op het gebied van cyberverzekeringen zijn we een onderzoek gestart naar een collectieve aanpak, mogelijk in de vorm van een risicopool.
Verder zijn we samen met SURF bezig met twee belangrijke aanbestedingen: voor de GRC-applicatie (zie elders in deze nieuwsbrief) en de mbo-brede IT-audits. Deze externe audits op het gebied van IB geven een meer objectief beeld van de volwassenheid op het gebied van IB: heel belangrijk om van te leren en er -ook sectorbreed- maatregelen voor in gang te zetten.

Wil je meer weten over het programma, loop dan binnen tijdens het online inloopspreekuur op 8 juni of 27 juni, of neem contact op met Martijn Bijleveld.

Npuls

Transformatiehub Digitale leermaterialen gestart
Recent zijn programmamanager Lieke Rensink en aanvoerder Menno de Waal gestart in het kernteam van de transformatiehub Digitale leermaterialen van Npuls. Menno de Waal trekt als adviseur het land in om zoveel mogelijk mensen te betrekken en mee te nemen in de reis van de transformatiehub voor het onderwijs. Lieke Rensink neemt als programmamanager de organisatie van de hub voor haar rekening. Ze zorgt voor de vertaling van vraagstukken die spelen bij onderwijsinstellingen en sectoren, pakt deze op en realiseert ze binnen de hub.

Heb je ideeën? Of wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van de hub? Mail Menno en Lieke via leermaterialen@npuls.nl of meld je aan voor de kwartaalnieuwsbrief Digitale leermaterialen. Daarnaast is Npuls aanwezig op de communitydag open leermaterialen op 27 juni in Utrecht.
 
Kick-off subsidieregeling Centers for Teaching & Learning
Op 27 juni organiseert Npuls een vervolgbijeenkomst over de subsidieregeling voor Centers for Teaching & Learning. Deze bijeenkomst is zowel fysiek als (deels) online bij te wonen. Onderwerpen: toelichting op de subsidieregeling en samenwerken bij het opzetten of door ontwikkelen van een Center for Teaching & Learning (CTL).

De bijeenkomst is van 14:30 – 16:30 uur en vindt plaats op een locatie in Utrecht. Meer informatie en/of aanmelden kan via de website van Npuls.

Kick-off sleutelteams mbo
5 juni vindt er een online kick-off plaats van de Npuls sleutelteams in het mbo. Alle mbo-scholen zijn uitgenodigd.
Sleutelteams vormen gedurende het programma de schakel tussen Npuls en de scholen. Denk aan informatieoverdracht over hoe je je als school kunt aanmelden voor de verschillende transformatiehubs, pilothubs of infrastructuurprojecten of bijvoorbeeld de vervolgstappen rondom de subsidieregeling voor Centers for Teaching & Learning. Ook kunnen de teams elkaar onderling gemakkelijk ‘opzoeken’ om kennis, expertise en ervaring uit te wisselen.

Meer informatie over de sleutelteams (mbo, hbo, wo) en contactgegevens vind je op de website van Npuls.

Netwerk Onderwijslogistiek

Onderwijs organiseren, wil het een beetje lukken?
Het netwerk Onderwijslogistiek organiseert op 8 juni een online bijeenkomst voor en door scholen over de status van het organiseren van het onderwijs.
In het mbo lopen allerlei initiatieven om het onderwijs te flexibiliseren en modulariseren of Leven Lang Ontwikkelen te integreren binnen of naast de bestaande onderwijsvormen. Tijd om eens een thermometer te stoppen in het organiseren van het onderwijs. Verschillende leden van de regiegroep vertellen over de stand van zaken binnen hun instelling via bijvoorbeeld het principe Changing en running the business.
Vanuit het Grafisch Lyceum vertelt een deelnemer aan de leergang Flexibilisering & Modularisering waar zij staan met het organiseren van het onderwijs en hoe de leergang en de Reisgids Onderwijslogistiek hierbij aansluiten.

Deelnemen en meer informatie
De link voor deelname vind je in de Teams-omgeving en de bijeenkomst vindt plaats op 8 juni van 14:00 tot 16:00 uur.
Wil je lid worden van, bijeenkomsten bijwonen, meer weten over, of een bijdrage leveren aan het netwerk onderwijslogistiek neem dan contact op met Rob Vos.

Netwerk Examinering en Digitalisering (NED)

Bewaren examenwerk niet langer nodig
Gemaakt werk van examens hoeft niet meer in diplomadossiers te worden opgeslagen. Dit besluit wordt ook in het DSP aangepast. Goed nieuws dus, want als sector gaat dit ons in potentie veel administratieve lasten verminderen.

Meer informatie vind je in dit bericht.

NED communicatie zomer-updates
Tussen mei en juli informeren (en inspireren) we jullie over de ontwikkelingen binnen het NED.  Recent publiceerden we een kennismakingsartikel over het NED: 'Digitaal examineren scheelt al gauw 125 fte aan handwerk'. Er komt een praktisch vraag-antwoord artikel over de OOAPI-standaard en in een infographic leggen we de marktsituatie m.b.t. examinering in de mbo-sector toe. Samen met de CEM (coöperatie Examens MBO) presenteerden we de voortgang van het project OKE op de CVI-conferentie in Veldhoven op 31 mei.

Op 7 juni staat een virtuele NED-bijeenkomst waarin we alle informatie met de leden delen.

Netwerk IBP

Netwerkbijeenkomst 21 september
Een mooi workshop-programma met veel overlappende onderwerpen en goede gesprekken: we blikken terug op een geslaagde bijeenkomst van het Netwerk IBP in combinatie met de netwerken IM en Architectuur.
We kijken uit naar onze volgende netwerkbijeenkomst op 21 september, van 10:00 -17:00 uur, tijdens de pre-conferentie van de MBO Digitaal conferentie.

Vragen en online spreekuur
Wil je tussentijds contact: loop dan binnen bij ons online spreekuur IBP/Cyberveiligheid: op 8 juni en 27 juni.
Vragen over het netwerk IBP: neem contact op met Martijn Bijleveld.

MORA

Online ochtendsessie MORA
Het eerste architectuurprincipe van de MORA stelt dat de referentiearchitectuur toepasbaar is op alle vormen van onderwijs (in beroepsonderwijs en volwasseneducatie; BVE). Hoe werkt dat in de praktijk en/of constateren we belemmeringen en zo ja, welke zijn dat dan? Op 28 juni laten we dit zien in een online ochtendsessie. Voor meer informatie en de link voor deelname volg deze link.

Wil jij zelf een presentatie geven of meer weten over, of een bijdrage leveren aan de MORA neem dan contact op met Rob Vos.

Edu-V

Denk mee met Edu-V over gegevensuitwisseling voor het onderwijs!
Binnenkort gaan drie nieuwe werkgroepen van start om de doelen van Edu-V te bereiken. Dit zijn de werkgroepen:
‘Evalueren leervoortgang en -resultaten’. ‘Combineren en arrangeren van leermateriaal’. ‘Plannen en afnemen toetsen en examens’. Wil jij hieraan bijdragen en meedenken over gegevensuitwisseling voor het onderwijs? Word dan lid van een van de drie werkgroepen.
 
Meer informatie en/of aanmelden
Kijk voor meer informatie over deze werkgroepen op de website van Edu-V.

BI-dag

Programma BI-dag staat online
Het programma voor de BI-dag, een samenwerking van de gebruikersgroepen Qlik en DPO, op 9 juni 2023 is rond:
  • De synergie tussen BI & AI (Keynote ter inspiratie), 
  • Groepsgesprek aan de hand van stellingen over BI & AI,
  • Monitor keuzedelen als hulpmiddel arbeidsmarktgericht keuzedeelaanbod, 
  • Uitzicht op inzicht: Studiedata & AI in Npuls.
De bijeenkomst vindt plaats vanaf 10.00 uur (9.30 uur inloop) bij de MBO Raad, Houttuinlaan 6 in Woerden.

Meer informatie en aanmelden
Meer informatie lees je hier. Alle leden van MBO Digitaal zijn welkom! Meld je wel even aan i.v.m. het regelen van het aantal stoelen en de catering. Aanmelden kan met dit aanmeldformulier.

Aanbesteding GRC-applicatie

Aanbesteding GRC-applicatie van start
De aanbesteding van de GRC-applicatie (governance, risk & compliance) is gestart. Mbo-scholen kunnen deze applicatie vanaf 2024 gebruiken om hun volwassenheid op het gebied van informatiebeveiliging en privacy (IBP) te documenteren en de benodigde maatregelen te plannen. Daarbij biedt de applicatie mogelijkheden voor een meer risico gebaseerde IBP-aanpak.
Met de applicatie wordt het werk simpeler en efficiënter, want Excel-bestanden en losse documenten in de cloud zijn verleden tijd. Daarnaast gaan de scholen de applicatie gebruiken om gegevens uit te wisselen voor benchmarks, peer reviews en audits. Zo houden we mbo-breed zicht op risico’s en maatregelen, en kunnen we nog beter samenwerken op het gebied van IBP.

De aanbesteding van de GRC-applicatie is onderdeel van het Programma Cyberveiligheid en wordt uitgevoerd door SURF. Een klankbordgroep met vertegenwoordigers vanuit verschillende mbo- en hbo-scholen en universiteiten denkt mee over het programma van eisen.

Awarenessmeting

Awarenessmeting succesvol afgerond
De afnameperiode voor de Privacy- en security-awarenessmeting mbo is afgelopen en de resultaten kunnen worden geanalyseerd. We krijgen daarmee in beeld in hoeverre medewerkers gemotiveerd en bekwaam zijn om cyberveilig te werken. Daarbij wordt ook gevraagd in hoeverre ze daarbij ondersteund worden door de organisatie. Dit is een belangrijke nulmeting voor het programma Cyberveiligheid. Gedurende april en mei hebben meer dan 5.000 medewerkers vanuit de mbo-scholen de vragenlijst ingevuld. De top 3 van de scholen met de meeste respondenten: Zone.College (40%), ROC Tilburg (43%) en als winnaar het SOMA College (55%): een hele mooie score! De inhoudelijke resultaten worden geanalyseerd en eind juni gerapporteerd.

Applicatiecatalogus

Start Project Applicatiecatalogus
Het project om te komen tot een mbo-brede applicatiecatalogus, vanuit het programma Cyberveiligheid mbo, is van start. Op de netwerkbijeenkomst van 25 mei 2023 hebben informatiemanagers, IBP 'ers en architectuur collega's tijdens een werksessie waardevolle input en ook nieuwe leden voor de werkgroep opgeleverd. De projectgroep is nu samengesteld. Binnenkort worden de leden uitgenodigd voor de landelijke kick-off waar gewerkt gaat worden aan het programma van eisen.
 
De applicatiecatalogus is een essentiële tool voor een optimale digitale serviceverlening. Landelijke ontwikkelingen vanuit bv. Wet- en regelgeving, groeifondsen, maar bv. ook terugloop van studentenaantallen geven noodzaak om over de juiste informatievoorzieningen te beschikken. De applicatiecatalogus kan je hierbij ondersteunen en is een waardevolle aanvulling op de referentiearchitectuur (MORA) van het mbo.

Wil je meer weten over, of een bijdrage leveren aan de applicatiecatalogus neem dan contact op met Rob Vos of Aladin Mhamdi.

NLAIC

AI dag in teken van docentprofessionalisering
Op 14 juni is de AI dag van de NL Tech week met als thema Docentprofessionalisering – Wat heeft de docent nodig ten aanzien van AI? Met presentaties van Inge Molenaar (directeur Nationaal Onderwijslab AI), Pierre Gorissen (associate lector leren met ICT bij de HAN), Jos Dirkx (oprichtster Beenova AI) en Petra Claessen (Vice-voorzitter BTG).
In de middag vinden er werkgroepen plaats.

Aanmelden en meer informatie
Meld je aan via julia.stijger@nlaic.com
Kijk voor meer informatie op de NLAIC Community pagina.

Project OKE

Eerste pilot bijna afgerond
De eerste pilot (koppelingen tussen Eduarte en Remindo) binnen het project OKE wordt naar verwachting voor de zomer afgerond. Op 9 juni is de laatste test waarin de bevindingen van de vorige testdagen zijn opgelost in de applicaties. 
Nog voor de zomer starten we pilots voor de applicaties Osiris en Peoplesoft en de planningsapplicatie OnTrac en het toetsafnamesysteem Remindo.
De OKE projectgroep heeft ook contacten met andere SIS-, planning- en toetsafnamesysteemleveranciers. Zij wachten de resultaten van de pilots af om vervolgens zelf aan de slag te gaan met het bouwen van de standaard koppelvlakken.
 
De verwachting is dat de drie pilots met de herfstvakantie zijn opgeleverd. Dan volgt ook een advies over de werking van de koppelvlakken en het vervolg: bredere inzet bij andere leveranciers en implementaties bij mbo- scholen.
 
Trots op samenwerking
We zijn steeds weer onder de indruk van de geweldige samenwerking tussen mbo-scholen, examenleveranciers, examenapplicatieleveranciers, Surf, Kennisnet en MBO digitaal. Door die brede samenwerking hebben we een groot vertrouwen in de slagingskans van het te behalen resultaat. Daarbij is de business case ook zodanig positief dat we deze kans niet kunnen laten liggen. Maar het begint bij die samenwerking en focus op het einddoel!

Vragen van en aan collega's

De vraagbaak vind je in de Teams-omgeving. Iedereen die daar toegang toe heeft kan deze vragen daar zien, zelf een nieuwe vraag stellen of reageren op vragen van anderen!

Recente vragen:
Discussies op LinkedIn
Behalve in de Vraagbaak worden er ook in de LinkedIn groep van MBO Digitaal discussies gestart en vragen gesteld. Deze groep telt inmiddels al 1000+ leden.
Tenslotte een dringend verzoek aan leveranciers om onze LinkedIn groep niet te gebruiken als reclameplatform. Reageren op vragen is natuurlijk prima...

Colofon

Deze nieuwsbrief verschijnt iedere zes weken en wordt door meer dan 1300 mensen gelezen. Nog niet geabonneerd? Dat kan via deze pagina.

De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 6 juli
 2023.

Over MBO Digitaal

MBO Digitaal is een platform van de MBO Raad en heeft sterke banden met MBO VoorzieningenKennisnet en met SURF. De belangrijkste pijlers binnen MBO Digitaal zijn belangenbehartiging, kennisdeling, aanjagen van innovatie en gezamenlijke projecten.