Afbeelding
NVvW Nieuwsbrief september 2019

In deze nieuwsbrief

  • Van de bestuurstafel
  • Jaarvergadering / studiedag
  • Symposium werkgroep Geschiedenis
  • Nieuws van het Wereldwiskunde Fonds
  • Scholennetwerk Zuid-Holland
  • Onzekerheid over pensioenen 

Van de bestuurstafel

De eerste bestuursvergadering van het nieuwe verenigingsjaar vond afgelopen woensdag plaats. Het bestuur vergadert ongeveer 10 keer per jaar. Hieronder staat als voorbeeld wat we afgelopen woensdag besproken hebben. 
De vergadering stond vooral in het teken van het vaststellen van de stand van zaken m.b.t. allerlei lopende onderwerpen. Ook worden nieuwe initiatieven geopperd. Een groot deel van de tijd is besteed aan de voorbereiding van de jaarvergadering en studiedag van 2 november a.s.. De jaarrekening is in het bestuur besproken en vastgesteld, zodat de penningmeester verder kan gaan met het gereedmaken van de stukken voor de jaarvergadering. Het jaarverslag van de secretaris wordt besproken; staat erin wat we afgelopen jaar hebben gedaan en hebben bereikt? De voorzitter wordt voorzien van suggesties voor de jaarrede: wat wordt de toon en waarmee kunnen we de leden informeren en inspireren. Ook de studiedag staat in de steigers. De lezingen zijn geregeld. Er is nog ruimte voor leden om een workshop te geven tijdens deze dag. 
Naast deze praktische zaken wordt tijdens de bestuursvergadering ook ruimte gemaakt om na te denken en te discussiëren over belangrijke thema’s. Om wat te noemen: op welke manier kan de NVvW van betekenis zijn voor statushouders met een wiskundebevoegdheid die hun weg zoeken in het Nederlandse onderwijsstelsel? Op welke manier kan de NVvW zich internationaal profileren en wat kunnen we als organisatie leren van vergelijkbare verenigingen buiten Nederland? Kleine groepjes bestuursleden die affiniteit hebben met een thema bereiden dit voor en zo vindt het mogelijk zijn weg naar een plan, waar u vervolgens op de jaarvergadering of via de nieuwsbrief van op de hoogte gesteld wordt.

Curriculum.nu
Curriculum.nu is al ruim een jaar een vast agendapunt en dat zal nog wel even zo blijven. Op de site van de NVvW kunt u onze reacties lezen op de tussenproducten van de ontwikkelgroep en op het proces. Op dit moment is men bij Curriculum.nu bezig het eindproduct af te ronden, dit wordt op 10 oktober a.s. aan minister Slob en de Tweede Kamer aangeboden. Voor de onderbouw zijn bouwstenen geformuleerd die als basis moeten dienen voor een vernieuwing van het curriculum voor de onderbouw. Voor de bovenbouw heeft de ontwikkelgroep aanbevelingen geformuleerd. Begin november geeft de NVvW haar visie op de aanbevelingen en op het vervolgproces voor de bovenbouw. Op de jaarvergadering zal meer bekend zijn en wordt de gelegenheid gegeven om in een workshop wat diepgaander op de producten, het proces en de reacties daarop in te gaan.

Rekenen
En dan rekenen. Kort voor de zomervakantie werd het duidelijk hoe de minister de toekomst voor het rekenonderwijs ziet. Het Steunpunt Taal en Rekenen heeft dit kort samengevat:  
- de centrale rekentoets en het rekencijfer worden met ingang van het schooljaar 2019-2020 afgeschaft. De wetswijzigingen die hiervoor nodig zijn gaan in per 01-01-2020 met terugwerking tot 01-08-2019;
- voor leerlingen met wiskunde in hun examenpakket geeft het eindcijfer voor wiskunde tevens een indicatie van de beheersing van de rekenvaardigheden van de leerling;
- er komt met ingang van het schooljaar 2020-2021 een schoolexamen rekenen voor leerlingen die geen wiskunde in hun examenpakket hebben, dit dient opgenomen te worden in het programma van toetsing en afsluiting (PTA). Scholen bepalen zelf hoe zij het rekenonderwijs aan deze leerlingen vormgeven;
- er wordt concreet uitwerking gegeven aan ´Een nieuw perspectief op rekenen in het vo´. De eerste stap is de afschaffing van de centrale rekentoets in het vo, de tweede stap is dat er een schoolexamen rekenen moet komen voor leerlingen zonder wiskunde in hun examenpakket en tot slot behelst de derde stap dat er een verandering in de opzet van het vak wiskunde in het vmbo moet gaan komen. Daar is een vakvernieuwing voor nodig en dit proces kan van start gaan na oplevering van de bouwstenen van Curriculum.nu, eind 2019;
- rekenen is en wordt geen toelatingscriterium voor doorstroom naar het mbo, alle vmbo-leerlingen hebben na het behalen van hun diploma toelatingsrecht op het mbo.

Bovenstaande opsomming is uit de brief van de minister, de Tweede Kamer moet hier nog een uiteindelijk besluit over nemen. Via deze link kunt u op de website van Steunpunt Taal en Rekenen de Kamerbrief downloaden en lezen, maar ook een servicedocument waarin de vragen en opmerkingen van de verschillende Kamerfracties voor het vo zijn samengevat alsmede de reactie van de beide ministers op deze vragen.

Helaas ontbreken nog handreikingen hoe scholen om kunnen gaan met het rekenonderwijs voor de leerlingen zonder wiskunde in het pakket. Wij hopen dat er binnenkort meer duidelijk wordt. Van onze kant kunnen we u er in ieder geval op wijzen dat het Project RekenVOort nog steeds voorziet in gratis materiaal voor deze groep. 

Namens het bestuur,
Kees Garst.

Jaarvergadering en studiedag




Op zaterdag 2 november zal de jaarlijkste studiedag van de NVvW plaatsvinden.
Zoals altijd in het Ichthus College te Veenendaal. 
Het thema van de studiedag is dit jaar
Technieken in de wiskundeles
 
Programma
10:00 - 11:00 Jaarvergadering
11:00 - 16:15 Studiedag

Het definitieve programma is bijna rond, zodra dit gepubliceerd is, kunt u zich aanmelden voor de studiedag. 
Reserveer 2 november in uw agenda, zodat u ook dit jaar weer kunt genieten van deze bruisende dag vol wiskunde, lesideen en marktbezoek. 
Voor de meest actuele informatie kijkt u op de website

Denken met dingen



Op zater­dag 28 septem­ber 2019 organi­seert de werk­groep Geschie­denis van de Neder­landse Vereni­ging van Wiskun­delera­ren (NVvW) haar 25e symposi­um.
Het thema is "Denken met Dingen". Het wordt een symposi­um over hoe en waarom er tijdens de wiskun­deles in het verle­den gebruik werd gemaakt van instru­menten en model­len.

Het program­ma kent de volgen­de onderde­len:
  • Johan van Kuilen­berg zal aller­lei instru­menten van het museum Boerhaa­ve demon­streren en toelich­ten.
  • Frits Beukers toont u gips- en draadmo­dellen die ge­bruikt werden bij univer­sitair meetkun­deonder­wijs en maakt een uitstap­je naar moderne digita­le equiva­lenten.
  • Willem Uitten­bogaard be­spreekt meer en minder geslaag­de pogin­gen om het reken-wiskun­dig denken van kinde­ren te onder­steunen met prak­tisch materi­aal.
  • Wilfred de Graaf vertelt over de geschie­denis van het astrola­bium en laat zien hoe dit instru­ment gemaakt en ge­bruikt kan worden.
Het symposi­um wordt gehou­den in het Natio­naal Onder­wijsmu­seum in Dord­recht.
De toegang be­draagt € 42,50 voor leden van de NVvW en de NVORWO en € 47,50 voor niet-leden.
De toegang tot het museum is bij de prijs inbegre­pen.

De dag begint om 9:30 uur met koffie en thee. In de lunch­pauze is er gelegen­heid om het museum wat nader te bekij­ken. Rond half vier wordt de dag afgeslo­ten.
Volg deze link voor meer informa­tie of om u aan te melden.
 

Nieuws van het Wereldwiskunde Fonds



De jaarlijkse oktoberveiling van het WwF begint op 28 september

De zomervakantie is voorbij, de nieuwe oktoberveiling van het Wereldwiskunde Fonds staat alweer voor de deur. De verkoop van boeken en tijdschriften voor vaste lage prijzen heeft deze zomer al bijna 400 euro opgebracht. Tot 27 september staan de boeken nog op de website en kun je voor weinig geld mooie wiskundeboeken en tijdschriften bemachtigen. Neem dus nog snel een kijkje voordat het te laat is!
 
Gedurende de hele maand oktober kan weer worden geboden op een nieuw aanbod boeken. Op de veiling website zijn weer ruim 750 boeken en tijdschriften klaargezet.  Voor elk wat wils, we hebben boeken over didactiek, logica, grondslagen en geschiedenis van de wiskunde. En er zijn weer veel oude Nederlandse schoolboekjes. Deze keer vooral ook heel veel mooie (buitenlandse) studieboeken. Van populair wetenschappelijk en recreatief tot échte wetenschap. Fraaie boeken over bijvoorbeeld verzamelingenleer, analyse en topologie. We hebben weer een exemplaar van het boek ‘Wiskunde-Opgaven van de Toelatingsexamens tot de Universiteiten vanaf 1925 t/m 1956’ van Stoelinga en Van Tol. hieruit haalde Ton Lecluse jarenlang bijzondere opgaven waarbij hij in Euclides hedendaagse oplossingen publiceerde. Er is van alles te vinden, dus kijk vooral goed rond. De startprijzen van de veiling zijn altijd erg laag, dus bied vooral mee!
De veiling eindigt dit jaar pas op 8 november, dus je hebt alle tijd om het aanbod goed te bekijken.
Zoals je ondertussen weet, kun je bij het bieden op een boek een maximumprijs opgeven. Dan wordt, als dat nodig is, jouw bod automatisch in kleine stapjes voor je verhoogd tot aan jouw maximum. Kijk voor uitleg hierover hier. We hopen dat de veiling weer een mooie opbrengst zal hebben. De gehele opbrengst wordt besteed aan projecten ten bate van het wiskundeonderwijs in ontwikkelingslanden.
Doe ook eens mee, het is erg leuk en vooral ook spannend…. Veel plezier met deze oktoberveiling.

Jos Remijn, veilingmeester WwF
e-mail: wereldwiskundeboeken@nvvw.nl
website:  www.wereldwiskundefonds.nl

Scholennetwerk Zuid-Holland




Het derde jaar van het Scholen­netwerk Zuid-Holland staat voor de deur. Iedere twee maanden is er weer een bijeen­komst waarin een onder­wijskun­dig thema wordt uitge­diept.

Op 25 septem­ber 2019 is de eerste bijeen­komst.
Deze eerste bijeen­komst staat in het teken van onder­zoek en onder­wijs. Docen­ten vertel­len over hun onder­zoek en hoe dat onder­zoek hun onder­wijs heeft veran­derd. De bijeen­komst wordt van 16:00 tot 20:00 uur in Delft gehou­den. Voor een diner wordt gezorgd.

Uiter­aard zijn er na 25 septem­ber nog meer bijeen­komsten voor dit school­jaar gepland. De totale plan­ning luidt:
Woensdag 25 september 2019 - Delft
Woens­dag 13 novem­ber 2019 – Leiden.
Woens­dag 15 januari 2020 – Delft.
Woens­dag 4 maart 2020 – Leiden.
Woens­dag 6 mei 2020 – Delft.
Volg deze link voor meer informa­tie of om u aan te melden Onderwijsnetwerk Zuid-Holland.  
 

Onzekerheid over pensioenen



CMHF (die voor ons in de pensioenkamer zit) maakt zich grote zorgen nu blijkt dat de nieuwe parameters gaan leiden tot hoge kortingen, èn hogere pensioenpremies. De inkt van het pensioenakkoord was nog nauwelijks opgedroogd toen het langverwachte rapport van de commissie Dijsselbloem verscheen. Daarin werden strengere regels aangekondigd waarmee de pensioenfondsen rekening moeten houden. De ontwikkelingen op de financiële markt deden daar de afgelopen tijd, nog een schepje bovenop. Moet er nu wel of niet gekort worden? Wat kunnen we de komende jaren verwachten en welke gevolgen heeft dat voor ons ABP-pensioen?
Lees verder op de website van de FvOv.
 
Vergeet niet de jaarvergadering en studiedag van 2 november in de agenda te noteren. Het thema is
Technieken in de wiskundeles 

 

Bladmos 23
2914 AA Nieuwerkerk ad IJssel
hoofdbureau@nvvw.nl

 

Colofon

Dit is een automatisch bericht, antwoorden op nieuwsbrief@nvvw.nl worden niet gelezen. Mocht u vragen over de vereniging hebben, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de ledenadministratie via ledenadministratie@nvvw.nl, voor technische vragen kunt u terecht bij de webmasters via webmasters@nvvw.nl.