Sufi Trail logo
Beste Sufi Trail vriend ,

Ze zijn er, de tulpen en hoe! Omringd door prachtige kleuren en geuren lopen we over de Limmerweg en het monnikenpad langs hyacinten en andere bloemen. Met onze koplopersgroep zitten we al tegen de dertig wandelrondjes aan en hebben het van bol tot tulp meegemaakt. De avonturen op de dijk waren niet te filmen. Drie schapen bijgenaamd ‘’rambo’s’’ bokte ons van de wandeldijk. Deze film is dus helaas mislukt, maar de rustige bloei van bollen tot bloem zijn zorgvuldig wandeling voor wandeling vastgelegd. Voor al onze pelgrimsvrienden is er een bijzondere slotbijeenkomst opgenomen van het project “Pelgrimage opnieuw uitvinden” van de Camino Academie. Deze film is rustig online na te kijken. Ook werd een prachtig Ney concert gegeven wat na te luisteren is op YouTube. Voor iedereen een gezegend Suikerfeest! Wij  zien terug op een wandelende vastenperiode, wat weer een nieuwe beleving heeft opgeleverd.

Veel liefde,
Sufi Trail team

Items editie nr. 5 Senang

 • 30tigers
 • Bolletjes worden bloemen
 • Gedicht van Edith
 • Alice goes wild
 • Camino Academie resultaat
 • Online beurs resultaat
 • 20 mei online wandelreis
 • Rumi Trail Uzbekistan
 • Podcast van Sedat Cakir
 • De kunstroute Paardenparade 
 • Ney concert Inspired by Rumi
 • Agenda

30tigers

De eerste de beste, onze Marleen is er al en waarschijnlijk Maud ook, maar dat weten we niet zeker. Het mooie is natuurlijk dat het daar eigenlijk niet om gaat en toch geeft het een speels gebeuren onderling. Het begon met de “tieners” maar zo langzamerhand krijgt ook het aantal wandelingen een plek. Het is maar een getal, maar wel een onderdeel van de kracht. In de herhaling vinden we allerlei toevoegingen die bij een reis van A naar B toch niet voorkomen. Zo bouw je een band op met elkaar en de mensen aan de route. Lees meer...
Afbeelding

Bolletjes worden bloemen

Afbeelding
De bollen werden laat in de herfst al geplant, met een tractor werd er hard gewerkt op de velden. Er waren zelfs sommigen die Allium met de hand rijtje voor rijtje inpoten. Toen kwamen de wind, storm, regen en sneeuw en moesten de velden afgedekt worden. Door de goede bescherming, kwam er plots dwars door het doek al enig bloemkopje opsteken. Het was elke wandeling weer een verrassing hoe ver het zou zijn met de bloembollen. Nu vieren we zegen in het prachtige resultaat van de bollenvelden. De laatste wandeling was het wel gelijk koppensnellen want om de bol groot en sterk te maken werden wel al de bloemtoppen gerooid. Een kleine compilatie van dit wereldwonder. Bekijk de film

Gedicht van Edith

Afbeelding

Alice goes wild

Afbeelding
Via via kwamen we bij Brigitte Ars, die het avontuur oproept. Haar prachtige website waar je allerlei inspiratie kunt opdoen bevatten podcasts, mooie verhalen, boeken en zelfs een academie als je een workshop wilt  bijwonen. De Drie Bronnen Pelgrimsroute heeft ook een mooie plaats gekregen in de reeks avontuurlijke pelgrimspaden in Nederland.     

Er is een mooie overeenkomst met Alice in Wonderland. Je kunt namelijk de minigids met veertig micro-avonturen in Nederland gratis downloaden. Het is inderdaad een ontdekkingsreis in eigen land. En net als de Drie Bronnen Pelgrimsroute een avontuur van verbinding. Lees meer...

 
Afbeelding

Camino Academie resultaat

De afsluiting van het project ‘Pelgrimage opnieuw uitvinden’, georganiseerd door de Camino Academie was een (online) bijeenkomst waarin enkele experts vanuit hun eigen invalshoek reageerden op het verzamelde materiaal. Tevens werd, op basis van enkele stellingen, gediscussieerd over de vraag hoe deze ontwikkelingen geïnterpreteerd kunnen worden. De experts die aan de slotbijeenkomst een bijdrage leverden waren:

-Ankie van Dijk, directeur van Wandelnet. Wandelnet maakt zich, met circa twaalf  betaalde krachten en bijna duizend vrijwilligers, op landelijk, regionaal en lokaal niveau sterk voor de belangen van wandelaars en voetgangers. 
Lees meer...

Online beurs resultaat

Afbeelding
Het was even wennen, maar voor we het wisten hadden we last minute nog een heel online kraampje met onze beursvrienden. We kregen een plek op het Pelgrimsplein en werden geplaatst onder ‘’Fiets Vragen’’. Vol verwachting waren we paraat met Tom Schimmel, fietsexpert, op de Sufi Trail en Chris Minderhout, expert op de Sultans Trail en binnenkort ook Sufi Trail. Op het Pelgrimsplein bemande Peter Jongh Visscher de Drie Bronnen Pelgrimsroute en werd het zoals gebruikelijk uitstekend gecoördineerd door Wobien Doyer. De bekende beurs stuurlui en de beursorganisatie hebben de twee met gemengde gevoelens afgesloten. Lees meer...

20 mei online wandelreis

Afbeelding
Pelgrims aan het woord

Vorige maand werd het online wandelevenement aangekondigd en dan nu de herhaling. Willemijn Lambert ( drawin.nl ) is een kunstenares in communicatie en beeld samen met de mensen die al een keer de Drie Bronnen Pelgrimsroute hebben gelopen. De koplopersgroep steken die avond de koppen bij elkaar om in het oog van de storm van herhaling te koekeloeren. Heb je een keer met ons gewandeld via de wandelsite of ben je in het bezit van een startpakket, dan sturen we een persoonlijke uitnodiging. Is dat niet het geval, trek dan even aan ons jasje of bestel je startpakket, dan sturen we je uiteraard een uitnodiging. Lees meer...

Rumi Trail Uzbekistan

Afbeelding
Hoe begint en eindigt een route? Dit is wel heel bijzonder eenvoudig maar ook ingewikkeld, het is maar hoe het je toevalt. Ooit reisde Mevlana Rumi vanuit zijn geboorteplek Balkh naar Oezbekistan om van de grote geleerde van destijds les te krijgen in de vele madrassa’s (universiteiten) van Khiva, Buchara en Samarkand. De start van de reis die Mevlana Rumi in zijn leven maakte krijgt nu een startpunt, namelijk Nukus in het noorden van Oezbekistan.

De Rumi Trail fietsroute wordt verkend en in kaart gebracht tot aan Termez aan de Afghaanse grens. Ook verschijnt er eind dit jaar net als bij de Sufi Trail een praktische fietsgids met fiets kaarten van 1: 100.000. Om alvast een idee te krijgen van het oudste kenniscentrum van de wereld en de fietsroute, kun je deze schitterende film bekijken evenals de Rumi Trail visuele kaart.

Burhanettin Carlak stelde onlangs een prachtig boek samen over Oezbekistan “De Parel van de zijderoute”. Hierin geven schrijvers vanuit meerdere perspectieven een kijkje in het adembenemende mooie land. Het boek is verkrijgbaar via onze webshop.
Lees online...

Podcast

AfbeeldingPodcast met Dave Whitson die regelmatig podcasts uitzendt die betrekking hebben op de Camino en pelgrims die het gelopen hebben. Episode 57 gaat over de moslims op de Camino en het ontstaan van de Sultans en Sufi Trail. In het bijzonder met het oog op Mekka.
Luister naar de podcast

De kunstroute Paardenparade

Afbeelding
Steeds meer komen we te weten over kunst aan de route. Zo blijkt dat het witte paard voor de Willibrordusstichting onderdeel is van een project een een kunstroute de Paardenparade. Gerda verdiepte zich in de de materie en vond al snel meer achtergrondinformatie over het Witte paard aan de route. Zo blijkt dat er in Triëst in Italië een belangrijke transitie is geweest voor de Psychiatrie . Daar werd namelijk een paard gevuld met briefjes zoals het paard van Troje of de klaagmuur. Zo leren we telkens meer over de kunst aan de weg en natuurlijk zijn we er ook allemaal even op gaan zitten. Lees meer...  

Lees hier over de paardenparade route

Ney concert Inspired by Rumi

Afbeelding
De taal van het hart kan het beste worden verstaan via Poëzie en door muziek. Zo was ik bij de eerste noot van deze prachtige concerten gelijk fan. De liefde voor Rumi raakt vele harten en de inspiratie is samengekomen met Sinan Arat, Alper Kekec, Tarang Poddar en Kees van Boxtel. Zij voerden een prachtig concert op in Haarlem bij Circus Hakim. Helaas konden wij er niet bij zijn maar niet getreurd, het is nog na te beluisteren via deze link: 

luister en like

Fietskaravaan en luxe wandelreis

Wie vindt het leuk om met ons mee te gaan? In Turkije kunnen we je bekend maken met de Sufi Trail en daadwerkelijk laten zien waarom we zo verliefd werden op deze route en de mensen die de route maken. Dit jaar zijn er twee mogelijkheden om met ons mee te gaan. 
De eerste is “inshallah” de fietskaravaan met Frank van Rijn. Lekker kamperen en genieten van de eenvoud van het leven, de zelfgemaakte gerechten van de lieflijke dorpen en het boeken van een eigen bed als dat beschikbaar is. Een reis met veel vrijheid, maar wel een veegwagen voor de tent en je eigen schone onderbroek. Je kunt je nu inschrijven of het welkomstpakket aanschaffen om alvast in de sfeer te komen.
De tweede is een wandelreis die in twee weken naar Konya over de hoogvlaktes voert. We lopen er samen op (klimdag) en genieten van het afwisselende landschap richting Konya. We reizen in een intiem gezelschap en kunnen hierdoor als groep zelf kiezen hoe we het inrichten. Gezorgd wordt voor bagagevervoer, accommodatie en we ontbijten en dineren gezamenlijk.  Deze reis dompelt je onder in de authentieke Sufi Trail en bevat veel beloningen in de vorm van luxe. Een pelgrim op stand, maar het zijn wel redelijk pittige wandeldagen die zijn afgestemd op elkaar. Je kunt zelf kiezen of je alle dagen wandelt  of halve dagen. Deze reis is snel vol,  dus als je mee wilt laat het ons dan spoedig weten.
Fotoimpressie in blogpost
Afbeelding

Wandel&fietsevents

Nederland 2021:
Drie Bronnen Tocht - Heiloo
We lopen elke zaterdag, wil je meelopen? Neem dan gerust contact op: 06-440 447 90 of stuur ons een mail op sufitrail@gmail.com

Agenda 2021

Turkije 2021:
Sufi Trail fietskaravaan
  10-26 september 2021
Sufi Trail wandelmarkeer reis
  1-16 oktober 2021
Turkije 2022
Sufi Trail wandelkaravaan
  start 8 mei 2022
Uitgave
Sufi Trail wandelgids deel 1      (Engelstalig)
Sufi Trail wandelgids deel 2      (Engelstalig)
Sufi Trail Fietsgids                   (Engelstalig)

Sufi Trail Drie Bronnen Pelgrimsroute (Nederlands)
alleen verkrijgbaar als onderdeel van het startpakket
 
Sufi Trail wandelgids           (Turkstalig)
Bella Coma - Natalia Mihai  (Engelstalig)

Nederlandstalige boeken:
Leegte - Merel van Essen   
Mevlana - Mohamed El-Fers 
Oezbekistan Parel van de Zijderoute -    
Burhanettin Carlak             

Zie onze winkel voor meer Sufi Trail artikelen.

  Sufi Trail in de Hikker app

Publicaties
Alle nieuwsbrieven en artikelen kunnen worden terug gelezen op de website.

CONTACT

Stichting Sufi Trail, Friends of Rumi and Khorasan Saints
   Hagestraat 10
   2011 CV Haarlem, Holland
Email: sufitrail@gmail.com

Whatsapp & mobiel:
Sedat Çakır:  +31 6 508 906 96
Iris Bezuijen: +31 6 440 447 90

Eindredactie: Diane Bömers

Sufi Trail
Bijdragen: Alper Akcay, Marleen Akkermans, Burhanettin Carlak, Edith Slop-Zentveld, Evi Velders
 
Website Turks
Website NL
Website Engels
Steun onze stichting