Afbeelding
NVvW Nieuwsbrief november 2020

In deze nieuwsbrief

  • Van de voorzitter
  • Wiskunde in de toekomst
  • Ben jij goed in het stellen van de juiste vragen? 
  • Schoolexamen statistiek
  • Evergreens uit de geschiedenis van de wiskunde
  • Wintersymposium over getaltheorie
  • Nieuwe Zebra en Giraf
  • Recordopbrengst boekenveiling WwF
  • Peter Kop erelid van de NVvW
  • Coronamaatregelen in mbo en hbo
  • Tot slot: puzzelplezier

Van de voorzitter

Aan het begin van deze maand hadden we de jaarvergadering en studiedag van de NVvW. Uiteraard heel anders dan anders, maar we hebben geprobeerd om zoveel mogelijk elementen van de gewone jaarvergadering en studiedag te laten terugkomen. Zo hield ik mijn jaarrede, waren er de financiële cijfers van de penningmeester Gert de Kleuver en is er aandacht besteed aan de nieuwe Giraf, een indrukwekkend mooi doe-boek voor het vmbo en onderbouw havo/vwo. We hebben na 3 jaar in het bestuur afscheid genomen van Hester Vogels, die wel op allerlei manieren betrokken blijft bij de vereniging en het wiskundeonderwijs. En we hebben Claudia Konert verwelkomd als nieuw lid van het bestuur. Claudia zal zich in Euclides aan jullie voorstellen.

De opening van de studiedag was een plenaire lezing, die ik met veel interesse gevolgd heb. Ik heb ook meteen het spel Set aangeschaft. We zijn thuis nu druk aan het spelen, al is niet iedereen geïnteresseerd in mijn uitleg over de mooie wiskunde achter dit spel. 
De workshops op de studiedag zijn goed bezocht en we horen zowel van workshopleiders als van de deelnemers veel goede verhalen. De drie workshops die niet doorgingen zullen binnenkort weer aangeboden worden. Hopelijk gaat nu alles goed! De deelnemers krijgen hierover zelf bericht. 

En nu gaan we weer met volle vaart verder. Binnen het bestuur hebben we de taken weer verdeeld en iedereen kan aan de slag met zijn/haar aandachtspunten. We verwachten binnenkort het eerste advies rondom het vervolg van de curriculum-vernieuwing van de wetenschappelijke commissie. Het bestuur zal zich over dit advies buigen en kijken wat dit betekent voor ons vak. Waar ook over nagedacht wordt in het kader van de curriculumvernieuwing is de indeling van de wiskundevakken in de bovenbouw havo en vwo. In het volgende stukje in deze nieuwsbrief wordt naar jullie mening gevraagd, we horen deze graag!

En, we kunnen er niet omheen, ook corona houdt ons bezig. Net als vele anderen in Nederland maken we ons zorgen over de eindexamens dit jaar. Er zijn nog geen keuzes gemaakt, maar we volgen de gesprekken op de voet en zullen jullie op de hoogte houden als er nieuws is. 
Nog een paar weken en dan is het Kerstvakantie, ik ben er ook wel aan toe, moet ik zeggen. Misschien krijgen we een extra lange Kerstvakantie, misschien gaan we een week online lesgeven. Maar wat het ook wordt, ik wens alle leden en hun families alvast fijne feestdagen!


Ebrina Smallegange
voorzitter NV

Wiskunde in de toekomst



SLO en de NVvW zetten een enquête uit over de vakkenstructuur van het vak wiskunde in de bovenbouw van havo/vwo. Werk je mee aan deze enquête?
In opdracht van het ministerie van OCW verkennen we of er varianten van de huidige vakkenstructuur wenselijk of mogelijk zijn van het vak wiskunde in de bovenbouw van havo/vwo. We stellen je graag een aantal vragen over door eerder onderzoek uitgewezen knelpunten. Het invullen van de enquête kost ongeveer 5-15 minuten en kan tot 9 december.
 
Hoe komen we tot deze verkenning?
In 2015 zijn via nieuwe examenprogramma’s de inhouden van de verschillende wiskundevakken in de bovenbouw van havo en vwo vernieuwd. Bij die vernieuwing is de vakkenstructuur ongemoeid gelaten. Het onderwijsveld stelt nu de vraag of het mogelijk is om ook in de vakkenstructuur wijzigingen aan te brengen. Zie bijvoorbeeld de publicatie Wiskunde in het voortgezet onderwijs (NVvW)
De verkenning moet leiden tot verschillende typeringen voor de vakkenstructuur.
 
Bij voorbaat onze dank voor je medewerking.
 
Petra Hendrikse
(p.hendrikse@slo.nl)
 

Ben jij goed in het stellen van de juiste vragen?



Voor de vakken vwo wiskunde A en wiskunde C heeft Cito een constructiegroep die werkt aan de examenvragen.
We zoeken hiernaast drie extra docenten die willen bijdragen aan de examens. Dit kan op afstand thuis, in een (digitale) beveiligde omgeving. De taakomvang is zo’n 2 uur per week.
Kijk op de Cito-website voor meer informatie.
 
Geïnteresseerd? Stuur dan voor 10 december een korte mail met je motivatie en jouw cv naar: jankees.tanger@cito.nl
 

Schoolexamen statistiek


 
De afgelopen jaren heeft Stichting Cito voor havo wiskun­de A, vwo wiskunde A en vwo wiskunde C op het gebied van statis­tiek met ict meerdere sets school­examen­opgaven afge­rond en beschik­baar gesteld. Deze sets zijn te verkrijgen via WisBase, voor alle wiskundedocenten, je moet je wel even aanmelden om toegang te krijgen. 

Onlangs is er nog een nieuwe set schoolexamenopgaven aan toegevoegd. Deze set is gemaakt door docenten van de sectie wiskunde van het Carmelcollege Salland in samenwerking met Stichting CITO.

Irene van Stip­hout, Ivo Claus, Ger Limpens en Mark van den Aarssen
Toets­deskun­digen wiskun­de, Stichting Cito

Evergreens uit de geschiedenis van de wiskunde



De geschiedenis van de wiskunde is een stimulerende omgeving om te zien hoe de mensheid geworsteld heeft met de ontwikkeling van wiskundige concepten en methoden. In de tweede bijeenkomst van het scholennetwerk bespreekt Roel van Asselt "evergreens" uit de geschiedenis van de wiskunde, die in de klas zijn na te vertellen, zoals de kwadratuur van de cirkel, de laatste stelling van Fermat, het "begrip" oneindig (groot, veel, klein), de verknoping van filosofie en wiskunde, de mysticus Pythagoras, de wiskundige Plato, de charlatan Cardano, de onvoorstelbare Euler etc.

Daarnaast komen korte vraagstukjes aan bod die zich ook lenen om in de klas te gebruiken.

Kosten: Voor partners van ONZ zijn er geen kosten verbonden aan deelname. Voor docenten van niet-partnerscholen worden, na een eerste gratis kennismakingsbijeenkomst, wel kosten in rekening gebracht.

Datum: 3 december van 16:00 tot 18:30 uur, online
Aanmelden kan nog

Van harte welkom,
Jeroen Spandaw, Wim Caspers, Peter Kop
 

Wintersymposium over Getaltheorie



Op zaterdag 9 januari 2021, 10.30–13.00, is het jaarlijkse wintersymposium van het Koninklijk Wiskundig Genootschap KWG. Dit jaar is het thema
   getaltheorie

Vanwege de coronamaatregelen is gekozen voor een online bijeenkomst in verkorte vorm. U kunt het symposium vanuit huis volgen. Er zijn twee voordrachten.

Vanwege de online vorm is deelname aan het symposium dit jaar gratis, maar u dient zich wel van tevoren te registreren via het digitale aanmeldformulier.
Meer informatie over het programma en de aanmelding vindt u op de website van het KWG.
We hopen weer op veel deelnemers.

Theo van den Bogaart

Nieuwe Zebra en Giraf



Op de jaarvergadering is de tweede uitgave van de Giraf-reeks gepresenteerd. Een heel mooi doe-boek over Cryptografie speciaal bedoeld voor leerlingen van het vmbo en onderbouw havo/vwo. Op de jaarvergadering kreeg de schrijver Paul Durenkamp symbolisch de voorpagina en een bos bloemen uitgereikt. 

Daarnaast is deel 60 in de Zebrareeks verschenen. Een mooi boekje met de titel Verdwijnpunt Prentententoonstelling van M.C. Escher opgelost. 
Beide uitgaves zijn te koop bij Uitgeverij Epsilon

Recordopbrengst veiling WwF


Er werd vorige maand fana­tiek geboden op het aanbod van de oktober­veiling van het Wereld­wiskun­de Fonds. De ruim 2900 bieding­en resul­teerden in 563 verkoch­te boeken en een record­op­brengst van € 3361,02.

De extra 100+1-veiling, georga­niseerd als compen­satie voor het niet door­gaan van de boeken­kraam op de NVvW-studie­dag, leverde nog eens € 1142,= op.

Dit alles neemt niet weg dat er nog heel veel prachti­ge boeken over zijn, waaron­der buiten­landse studie­boeken, Neder­landse school­boekjes en leuke opgaven­boekjes. Het is daarom weer tijd voor de traditi­onele Winter­verkoop waarin alle boeken voor een vaste lage prijs worden ver­kocht. Op de veiling­site staan ruim 400 boeken en jaargan­gen Pythago­ras klaar voor de Winter­verkoop.
Tot 21 april 2021 kunnen deze prachti­ge wiskun­dewer­ken voor een prikkie worden gekocht. De op­brengst wordt, u weet dat onder­tussen, volle­dig besteed aan projec­ten voor wiskun­deonder­wijs in de derde wereld.

Jos Remijn 
wereld­wiskun­deboe­ken@nvvw.nl
veiling­meester WwF
 

Peter Kop erelid van de NVvW


Op de jaarvergadering van 7 november heeft het bestuur van de NVvW Peter Kop als erelid benoemd. 
Ereleden hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het wiskundeonderwijs in Nederland en aan de NVvW. Voor Peter geldt beide. Hij heeft in de vereniging in het bestuur gezeten, heeft de havo-vwo-werkgroep opgericht en is daar nog steeds lid van, is al jaren voorzitter van de Zebra-redactie en vertegenwoordigt het bestuur van de NVvW op verschillende plekken. 

Ook voor het wiskundeonderwijs heeft Peter veel betekent. Hij zat in de commissie die nadacht over de vernieuwing HAWET en HEWEX, hij maakte deel uit van cTWO, de commissie die de laatste vernieuwing voor de bovenbouw havo-vwo vorm gaf. Verder heeft Peter voor Cito veel examenopgaven gemaakt en heeft hij jaren deel uitgemaakt van de vaststellingscommissie wiskunde A, en heeft hij zo zijn stempel gedrukt op het wiskundeonderwijs in Nederland. Tot slot heeft hij als lerarenopleider een heel bataljon aan nieuwe wiskundedocenten opgeleid. 

Dit erelidmaatschap kwam op een mooi moment, want op 18 november is Peter gepromoveerd. Zijn proefschrift Graphing formulas by hand to promote symbol sense: Becoming friends with algebraic formulas is hier in delen te lezen. 
Hier vind je een samenvatting.
 

Coronamaatregelen in mbo en hbo



Voor de NVvW-leden werkzaam in het mbo en hbo, 

Er wordt vanuit de Federatie van Onderwijsvakorganisaties (FvOv), waarbij de NVvW is aangesloten, veel overleg gevoerd tussen de bonden, MBO Raad, Vereniging Hogescholen en het ministerie van OCW over maatregelen rondom corona in het onderwijs.

Voor de FvOv en de NVvW is het daarbij van belang om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de beleving van onze leden. Daarom vragen we je om deze korte vragenlijst in te vullen.

Dit kan tot donderdag 3 december, 18.00 uur. 

Bij voorbaat hartelijk dank voor je medewerking.
Tot slot: Puzzelplezier
Voor de puzzelliefhebber heeft Desiree van den Bogaart een puzzel over de jaarvergadering gemaakt. 
 

Feantersdyk 4-i
9264 TN Earnewâld
hoofdbureau@nvvw.nl

 

Colofon

Dit is een automatisch bericht, antwoorden op nieuwsbrief@nvvw.nl worden niet gelezen. Mocht u vragen over de vereniging hebben, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de ledenadministratie via ledenadministratie@nvvw.nl, voor technische vragen kunt u terecht bij de webmasters via webmasters@nvvw.nl.