Afbeelding
NVvW Nieuwsbrief mei 2025

In deze nieuwsbrief

  • Van de voorzitter
  • 101: Jaarvergadering en studiedag 2025
  • Cursus Effectief lesgeven op het vmbo
  • Probleemgestuurde aanpak 
  • Symposium werkgroep Geschiedenis: Ta-daaa Data!
  • Inloopspreekuur tweede tijdvak
  • Meiveiling nog even open
  • Meet-up voor rekencoördinatoren
  • Excellente leerlingen krijgen oorkonde
  • Onderwijs meets Onderzoek
  • Reële toepassingen van complexe getallen
  • AI en Wiskunde: Innovatie in de Klas
  • Blog over Een avond met Peter Liljedahl
  • Links naar interessante websites
  • Acties tegen bezuinigingen in het hoger onderwijs gaan door!
  • 100-jaar-NVvW-quiz
  • Wist je dat?

Van de voorzitter


De afgelopen weken waren lekker druk. We hebben 6 examenbesprekingen gehad met de bijbehorende meet-ups. Uit alle opmerkingen en reacties blijkt een enorme betrokkenheid van collega’s.
Langs deze weg wil ik iedereen die naar Utrecht gekomen is om mee te doen aan de examenbesprekingen, hartelijk danken. 
Het blijft lastig om voor elk antwoord dat leerlingen geven een passend advies vanuit de vereniging te geven. Soms konden we het in de vergadering niet eens worden en is daardoor geen opmerking in het verslag verschenen. Daarnaast geven we nooit adviezen die afwijken van het CV, al is het soms zuur dat er bij bijna elke leerling een punt vanaf moet. Regelmatig verwijzen we in de vergadering naar 3.3: indien een antwoord op een open vraag niet in het beoordelingsmodel voorkomt en dit antwoord op grond van aantoonbare, vakinhoudelijke argumenten als juist of gedeeltelijk juist aangemerkt kan worden, moeten scorepunten worden toegekend naar analogie of in de geest van het beoordelingsmodel.
We spreken het CvTE in het najaar en nemen de punten mee die in de vergadering, via de mail en het forum aangedragen zijn.
Voor iedereen die er midden in zit: succes met tweede correctie en met de eventuele herkansingen. Misschien is het nog inspirerend om het artikel van Peter Kop en Lidy Wesker te lezen: Zorgvuldig met Wijsheid en Mildheid.

En dan nog iets heel anders, in het kader van het 100-jarig jubileum hebben we 60 leden uitgenodigd voor een avond met Peter Liljedahl. Ik werk veel met die borden, maar deze avond gaf me nieuwe inspiratie en handvatten. Ik heb genoten, hopelijk genieten jullie deze laatste periode  net zoveel van het lesgeven als ik. Veel plezier!

Margot Rijnierse
Voorzitter NvVW

101: Jaarvergadering en studiedag 2025




Verenigingsjaar 101 van de NVvW, opgericht op 15 december 1925, staat voor de deur. Zaterdag 1 november 2025  wordt de afsluiting van een jubileumjaar dat we met zoveel mogelijk leden hebben gevierd en het is ook de aftrap naar de volgende 100 jaar.

Het thema van de studiedag is dan ook
101

We zullen tijdens deze studiedag vooruitkijken. 101 markeert niet alleen de afsluiting van het 100ste verenigingsjaar van de NVvW, maar roept ook het binaire stelsel in gedachten.

Tijdens deze studiedag verkennen we wiskunde in een digitale wereld. Een boeiende afsluiter van ons feestjaar, boordevol inspiratie voor de toekomst!
Genoeg om een studiedag mee te vullen!

Het zou leuk zijn als jij een workshop wilt verzorgen waar heden of toekomst van het wiskundeonderwijs een rol spelen. 
Heb je een leuk idee, stuur dan een mail
Sharon, Seviç en Filip, via studiedag@nvvw.nl

 

Cursus Effectief lesgeven op het vmbo


Wil je als vmbo-docent je lespraktijk eens tegen het licht houden? Ontdekken of er wellicht een meer effectieve methode is om lesstof te behandelen? Vraag je je weleens af waarom sommige leerlingen helemaal vergeten zijn wat je ze vorig jaar verteld hebt?
 
Doe dan mee aan de cursus ‘Effectief lesgeven op het vmbo’. In deze cursus behandelen we enkele ideeën en theorieën die jou kunnen helpen met je lespraktijk. De cursus is expliciet bedoeld voor vmbo-docenten en is ontwikkeld door wiskundedocenten uit het vmbo en een lerarenopleider. De focus ligt op de praktijk en de behandelde theorie is daarop gericht. 

Hoe kun je de leerstof in de klas tot leven brengen? Welke onderwerpen lenen zich ervoor om eens op een andere manier aan te bieden? Er is ruimte voor delen van  ervaringen: wat werkt wel, wat heeft meer tijd nodig en wat werkt minder bij jouw leerlingen? Je werkt elke bijeenkomst aan lesmateriaal dat je samen met een medecursist uitwerkt, in de eigen lespraktijk toepast en waarover je vervolgens samen van gedachten wisselt. Zo willen we met deze cursus verder komen dan met een willekeurige workshop. We willen je niet alleen inspireren, maar ook bijdragen aan verbetering van de lespraktijk. 
 
Overzicht datum/tijd/locatie
Het is een hybride cursus, twee van de in totaal vijf bijeenkomsten zijn online. Bij de bijeenkomsten op locatie is een maaltijd inbegrepen.

Kijk voor meer informatie en om je op te geven op de website

Probleemgestuurde aanpak



De NVvW heeft subsidie gekregen om lesmateriaal te maken in het kader van probleemgestuurde aanpak in het wiskundeonderwijs.

Het afgelopen jaar is door een groep collega's gewerkt aan materiaal dat je kunt gebruiken in de wiskundeles. Het materiaal is geschikt voor een 'gewone' wiskundeles, maar ook voor lessen waarin je gebruik maakt van Building Thinking Classrooms

Voor het komende jaar zijn we op zoek naar nieuwe collega's die in het project willen meedoen. 

Er zijn komend schooljaar zes bijeenkomsten in Utrecht, op loopafstand van het station. Tijdens de bijeenkomsten werken de leraren gezamenlijk aan het ontwerpen van lesmateriaal. De opdrachten worden zoveel mogelijk uitgetest in de klas en op basis van de ervaringen soms enigszins aangepast.

In elke bijeenkomst staat een thema centraal en wordt er tijd besteed aan het ontwerpen van nieuwe opdrachten.

We beginnen het jaar, net als afgelopen schooljaar, met een startdag: zaterdag 20 september. Daarna zijn er nog 5 avond-bijeenkomsten 

Omdat er subsidie is voor dit project, kunnen we de leraren die hierin meewerken een vergoeding geven voor hun bijdrage.
Wil je meer weten over dit project, lees dan ook het artikel in de nieuwe Euclides, die op 18 juni op de deurmat valt of digitaal te lezen is. 

Lijkt het je leuk om hier komend schooljaar in mee te draaien, geef je dan op.

Ta-daaa, Data!



De werk­groep Geschie­de­nis organi­seert op zater­dag 27 septem­ber in Utrecht symposi­um nummer XXXI over geschie­de­nis van de statis­tiek in de 19e en 20e eeuw.
De titel van het symposi­um is
                                    'Ta-daaa, Data!'

Een van de spre­kers is Emma Mojet (Univer­si­teit Utrecht) over de ontwik­ke­ling van de statis­tiek als vakge­bied in relatie tot andere vakge­bie­den. Hierbij speelde Adolphe Quete­let (1796-1874) een interes­san­te rol.
Marieke Gelder­blom (Univer­si­teit Utrecht) spreekt over de opkomst van de grafi­sche methode in de statis­tiek in de tweede helft van de negen­tien­de eeuw. Verder vertelt Elske de Waal (Univer­si­teit Utrecht) over haar onder­zoek naar het IOWO-project Kijk op Kans uit de jaren zeven­tig van de vorige eeuw.
We zijn ook bijzon­der trots dat we een spreker van de Univer­si­ty of Green­wich bereid hebben gevon­den om te komen spreken. Noel-Ann Brad­shaw zal een Engels­tali­ge lezing geven over hoe Floren­ce Nightin­gale (1820-1910) gege­vens gebruik­te, beheer­de en uitleg­de om levens te redden.

Reser­veer de datum alvast.
Datum: zaterdag 27 septem­ber
Tijd: 10:00 - 16:00 uur (inloop vanaf 09:30 uur)
Locatie: Zalen van Zeven in Utrecht

Voor meer informatie en om je aan te melden, ga je naar onze website.

Inloopspreekuur 2e tijdvak



Voor het tweede tijdvak organiseert het bestuur een online inloopspreekuur. Wanneer je, tijdens het nakijken van examens in het tweede tijdvak, op vragen over de correctie stuit, dan kun je overleggen met een collega. 
Dit inloopspreekuur zal gehouden worden op vrijdag 20 juni van 16:00 - 17:00 uur. 

Meld je nu aan, dan krijg je t.z.t. de link naar het inloopspreekuur. 

 

Meiveiling nog even open



De meiveiling van het Wereldwiskunde Fonds is nog een paar dagen open. Ga nog gauw een kijkje nemen en scoor dat mooie boek dat je altijd al had willen hebben. 

Ga naar de veiling
 

Meet-up voor rekencoördinatoren



Ben jij, of ken jij, iemand die op jouw VO-school verantwoordelijk is voor de uitvoering van het basisvaardigheden Rekenen/Wiskunde-beleid?
Ben jij, of ken jij, een rekencoördinator VO?

Wil jij eens sparren met andere rekencoördinatoren? Over bijvoorbeeld schoolexamens voor leerlingen die geen wiskunde-examen gaan doen, over zorg voor leerlingen met ernstige reken-wiskundeproblemen, over rekenen/wiskunde in andere vakgebieden of in de beroepsgerichte vakken? Kom naar de online meetup voor rekencoördinatoren.


Datum: donderdag 12 juni 2025
Tijd: 19:30 uur
Waar: online

Klik hier om je aan te melden. 

Excellente leerlingen krijgen oorkonde 



Ook dit jaar kunnen wiskundedocenten in het voortgezet onderwijs een oorkonde aanvragen voor hun leerling(en) met een 10 op het eindexamen. 

Heb je een excellente leerling met een 10 voor wiskunde op de eindlijst? Dan kun je deze leerling aanmelden voor een oorkonde van Platform Wiskunde Nederland. Je krijgt dan een digitale oorkonde opgestuurd, die je bij de diploma-uitreiking kunt overhandigen. 

Leerlingen met een foutloos gemaakt centraal eindexamen (vmbo, havo of vwo), maken daarnaast kans op een leuke prijs.
Vorig jaar waren er 21 leerlingen met een foutloos examen en 256 aanvragen voor een oorkonde. 

De oorkonde kan worden aangevraagd tot uiterlijk 1 juli.
Lees meer op de site van Platform Wiskunde Nederland

Onderwijs meets Onderzoek




Wat kunnen wiskundeonderwijs en onderwijsonderzoek voor elkaar betekenen? Deze vraag staat centraal tijdens de zevende editie van de conferentie Onderwijs meets Onderzoek.

Op vrijdag 19 september 2025 organiseert de NVvW met SLO, het Freudenthal Instituut en het Expertisepunt Rekenen-Wiskunde voor de zevende keer de conferentie ‘Onderwijs meets Onderzoek’.

Tijdens Onderwijs meets Onderzoek gaan wiskundeleraren en onderzoekers van wiskundeonderwijs met elkaar in gesprek over de vraag wat onderwijspraktijk en onderwijsonderzoek voor elkaar kunnen betekenen.

Het thema van de middag is:
Wiskundige attitude en wiskundeangst

Kijk voor meer informatie op de website
 

Reële toepassingen van complexe getallen




Platform Wiskunde Nederland organiseert dit jaar de Nazomercursus, in plaats van de jaarlijkse zomercursus. 
Het thema van de Nazomercursus is 

Reële toepassingen van complexe getallen

De cursus wordt gehouden in Antwerpen en in Amsterdam.
Antwerpen: 19 en 20 september
Amsterdam: 26 en 27 september

Voor meer informatie en aanmelden, kijk je op de website van Platform Wiskunde Nederland

AI en Wiskunde: Innovatie in de Klas


De Hogeschool Utrecht en Platform Wiskunde Nederland organiseren een summerschool voor docenten in het VO om hen wegwijs te maken in het gebruik van AI en digitale technologie in het wiskundeonderwijs.

Vijf dagen zul je ondergedompeld worden in verschillende aspecten van AI tools, waaronder de ethische kant, de werking en wat het kan betekenen voor de leerling, student en docent. 

De summerschool is van 21 juli tot 25 juli op het Utrecht Science Park in Utrecht. De kosten zijn €100 voor de week, inclusief lunch.

Ben je geïnteresseerd in wat je met AI in het wiskundeonderwijs kan?
Kijk op de website voor meer informatie en om je aan te melden.

Blog over Een avond met Peter Liljedahl


Op donderdag 22 mei was Peter Liljedahl te gast bij de NVvW. Op onze uitnodiging hebben ongeveer 60 leden een zeer geslaagde avond over Building Thinking Classrooms ervaren. 
Sander Claassen schreef een blog over deze avond. 

Wil je meer weten over Builing Thinking Classrooms, kijk dan op de website
 

Links naar interessante websites



Op onze website is een pagina met links naar allerlei interessante websites te vinden. 
Nieuw toegevoegd zijn: 

Activerende wiskunde
Leidraad: werken aan onderwijsverbetering

Heb je zelf een link die je graag toegevoegd wilt hebben op deze pagina, laat het ons weten

Van de vakbondstafel: Acties tegen bezuinigingen in het hoger onderwijs gaan door!





De FvOv voert, samen met AOb, FNV, studentenbonden en andere groepen, al ruim een half jaar actie tegen de grote bezuinigingen in het hoger onderwijs. Desondanks werd in de voorjaarsnota, bovenop de 1,1 miljard die dit kabinet al bezuinigde op onderwijs, nog eens 400 miljoen aan bezuinigingen toegevoegd. Dit zijn onnodige en onverantwoorde bezuinigingen die vooral het hoger onderwijs treffen.

Voor het hbo is iedere extra bezuiniging (bovenop de aflopende tijdelijke middelen en de demografische krimp van de studentenaantallen) er één te veel: verschillende hogescholen starten al met reorganisaties en het brede palet van opleidingen is in gevaar. Dit is bijvoorbeeld een groot risico voor (kleine) lerarenopleidingen die we zo hard nodig hebben.

Na de grote actie in november vorig jaar met ruim 25.000 collega’s op het Malieveld in Den Haag, lobby- en (sociale)media optredens zijn er in de estafette-acties nog eens 32.500 collega’s in actie geweest verspreid over het land. Dat heeft een beetje geholpen, maar nog niet genoeg: we moeten massaal laten zien dat dit onacceptabel is: voor het werk en de collega’s, voor de studenten en voor heel Nederland.

De FvOv roept de leden in het hbo op te staken op 10 juni, maar ook studenten, collega’s uit andere sectoren en iedereen die het belang van goed hoger onderwijs in Nederland wil ondersteunen en ziet welke risico’s er ontstaan door dit afbraakbeleid is welkom.
Meld je aan via de website van de FvOv.

100-jaar-NVvW-quiz


Het kan je niet ontgaan zijn: de NVvW bestaat dit schooljaar 100 jaar. 
Het hele jaar komen op deze plek in de nieuwsbrief 6 quiz-vragen. De ene keer wat makkelijker de andere keer wat moeilijker. Iedere maand is er een leuke prijs te winnen en aan het einde van het jaar de hoofdprijs. Wat dat is, houden we nog even geheim. 

De vragen zijn verdeeld over categoriën, waarvan er elke keer 3 aan bod komen met 2 vragen per categorie. 

Euclides
1. Mijn vader wordt dit jaar 90 jaar, hij is dus ruim 10 jaar jonger dan de NVvW. Ik zat te bladeren in Euclidessen uit zijn geboortejaar, om te kijken wat er toen zoal speelde. En veel is er niet veranderd. 
Wie schreef destijds in Euclides:
1. De resultaten bij het onderwijs in de wiskunde op H.B.S. (en gymnasium toch ook?) zijn onbevredigend. 2. De van de L.S. af komstige leerlingen zijn sterk geselecteerd en behooren tot de 20 % best begaafden. 3. Uit 1 en 2 volgt, dat ons onderwijs niet deugt.

2. De hoofdredacteur zoekt voor iedere Euclides een mooie foto voor op de voorkant. Soms zijn dat foto's die hij zelf maakt, soms zijn dat foto's die hij krijgt. In de afgelopen jaren is er een keer een voorkant geweest met daarop en Nederlandse Vestingstad. 
- welke stad was dit en hoeveel km ten oosten van Den Helder ligt deze stad (zonder rekening te houden met de noor-zuid afstand)?

Wiskunde
1. Er is een rij met 4 getallen. De eerste 3 maken een rekenkundige reeks en de laatste 3 een meetkundige reeks. De eerste drie getallen bij elkaar opgeteld levert 24. Het product van het 2e en het 4e getal is 24 meer dan 10 keer het 3e getal.

Bepaal het tweede getal
Welke zijn de andere getallen?

2. Binnen een cirkel met straal 2 bevinden zich twee even grote cirkels met straal 1 die elkaar uitwendig raken en de grote cirkel inwendig raken. Buiten de twee kleine cirkels en binnen de grote cirkel bevindt zich een kleinere cirkel die de andere drie cirkels raakt.

Bereken de straal van die kleinste cirkel.

Puzzels
1. Welk getal moet op de plak van het vraagteken? 


2. Kakuro
Vul horizontaal en verticaal de som in die erbij staat
Regels:
- gebruik alleen de getallen 1 t/m 9 (1 cijfer per hokje)
- in een oplossing mag elk getal maar 1x voorkomen
- iedere oplossing mag maar 1 keer in de puzzel gebruikt
  worden (in willekeurige volgorde), dus als je 1+4 gebruikt
  hebt, dan mag 4+1 niet meer




Insturen van de antwoorden kan tot het verschijnen van de mei nieuwsbrief naar het mailadres: 
jubileumquiz@nvvw.nl
Ook per categorie is er een prijs te winnen, dus je hoeft niet alle vragen te beantwoorden.
Wist je dat
De NVvW studiedag komend schooljaar extra speciaal wordt?
Een spetterende afsluiting van ons jubileumjaar, zet de datum in je agenda: 
1 november 2025 

 

Feantersdyk 4-i
9264 TN Earnewâld
hoofdbureau@nvvw.nl

 

Colofon

Dit is een automatisch bericht, antwoorden op nieuwsbrief@nvvw.nl worden niet gelezen. Mocht u vragen over de vereniging hebben, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de ledenadministratie via ledenadministratie@nvvw.nl, voor technische vragen kunt u terecht bij de webmasters via webmasters@nvvw.nl.