i&i   over ons  online versie

 

 

nieuwsbrief 169

AGENDA

8-23 okt 2022 Codeweek codeweek.eu informatie Europa

18 okt 2022

 

 Netwerkbijeenkomst

 

PUC en Informatica Actief

 informatie

 

 Nijmegen

 

20-21okt 2022 online ICT-onderwijsmarkt ICT-dag België informatie online
10 nov 2022 Conferentie i&i nadere info volgt inschrijven Utrecht
14 nov 2022 Bètapartners vakbijeeenkomst Bètapartners informatie online
9-23 nov 2022 Beverwedstrijd  U talent inschrijven  
23 jan 2023 Bètapartners vakbijeeenkomst Bètapartners informatie online
23 jan 2023  Docentennetwerk U-Talent  U talent informatie
 Utrecht
6 feb 2023 ICT-praktijkdag in Leuven ICT-dag België informatie België
13-17 feb 2023 Tweede online ICT-week ICT-dag België informatie online
 9 mrt 2023  Docentennetwerk U-Talent   informatie Utrecht
27 mrt 2023 Bètapartners vakbijeeenkomst Bètapartners informatie online
19 jun 2023 Bètapartners vakbijeeenkomst Bètapartners informatie online

Wilt u een item toevoegen aan de agenda? Mail dat door naar webredactie@ieni.org.

i&i conferentie  2022
Digitale Geletterdheid en nu verder

 

Thema van dit jaar is: Digitale Geletterdheid en nu verder.
Het lijkt erop alsof de onderwijsontwikkelingen wat betreft Digitale Geletterdheid stil staan. Het gaat niet zo snel als wij zouden willen, maar we blijven ermee bezig.
Ook de ontwikkelingen rondom informatietechnologie zitten niet stil. Deze conferentie is daarom een uitgelezen gelegenheid om je op de hoogte te stellen van de laatste ontwikkelingen. Denk vooral aan de keuzemodules voor informatica, de voortgang m.b.t. digitale geletterdheid maar ook AI in de les.  
Ontwikkelingen volgen elkaar snel op, i&i probeert betrokkenen op de hoogte te brengen en te houden.
Deze conferentie is extra aantrekkelijk voor docenten die een collega meenemen. Als die nog geen lid is van i&i dan mag zij/hij voor een zeer aantrekkelijk tarief mee (€ 35,--).
Ook voor studenten hebben we een aantrekkelijk tarief, verjonging heeft namelijk de hoogste prioriteit binnen i&i. Zij kunnen deelnemen voor slechts € 60,-- voor een hele dag.
Een dag waar je kennis maakt met de laatste ontwikkelingen in ons vakgebied.
Het programma (nog niet compleet) vindt u via de knop hieronder.
datum: 10 november 2022
ontvangst: vanaf 9:00 uur
begin programma: 9:45 uur afsluiting: 17:30 uur
lokatie: Victor J. Koningsbergergebouw, Universiteit Utrecht

meer informatie en aanmelden

NL AIC lanceert online AI-cursus voor onderwijs

De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) lanceert een bewustwordingscursus over de toepassing van artificiële intelligentie (AI) in het primair en voortgezet onderwijs. AI voor Onderwijs, is een gratis online cursus die in eigen tijd en tempo te volgen is. Het doel van de cursus is bewustwording creëren bij professionals die werkzaam zijn binnen het onderwijs. In slechts 2 uur tijd bespreken we de basisbegrippen zoals algoritmes, AI, machine learning en deep learning. 

 

Waarom deze cursus?
Veranderende kwaliteitseisen, toenemende regeldruk en het lerarentekort. Het beroep van de leraar verandert en staat steeds meer onder druk. AI (‘artificial intelligence’) biedt kansen om leraren te ondersteunen in hun vak. Zo kan AI ondersteunen in het geven van feedback, leren op maat, overgangsbeslissingen en andere belangrijke onderwijsdilemma’s. Naast kansen brengt de toepassing van AI in het onderwijs óók uitdagingen met zich mee. Onder andere privacy en andere ethische dillema’s. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van onderwerpen die aan bod komen in de cursus.

Basisbegrippen zoals algoritmes, AI, machine learning en deeplearning worden uitgelegd en toegelicht door experts en leraren in inspirerende video usecases. In deze cursus leer je onder andere meer over het slim inzetten van software zoals Taalzee, Rekentuin en andere applicaties. Deze cursus kan gevolgd worden voor Primair of Voortgezet Onderwijs.  De online cursus AI voor Onderwijs is gratis en in eigen tempo te doorlopen. De cursus levert een certificaat op.

naar de cursus website

Omdat Sjef heel goed begrijpt dat het soms lastig is om te bedenken waar je gaat beginnen met programmeren, is ze de samenwerking aangegaan met de Kieswijzer Programmeren. Deze Kieswijzer helpt leerkrachten en scholen om uit te vinden welk materiaal beschikbaar is om kinderen te leren programmeren op de basisschool.
Op de Kieswijzer kun je:

  1. Zien welk lesmateriaal aan welke programmeer onderwerpen bijdraagt.
  2. Een leerlijn door de jaren heen opstellen zodat alle programmeer onderwerpen voldoende worden behandeld.
  3. Andere leerkrachten helpen door een review van lesmateriaal in de vullen.
  4. De kieswijzer is gemaakt in opdracht van Betapunt Noord door Stichting Groningen Programmeert, de Pedagogische Academie van de Hanzehogeschool en Cedin naar aanleiding van het project Programmeren in Noord Nederland en subsidie van de provincie Drenthe. 
ga naar  kieswijzer programmeren

SLO zoekt teamleden om de kerndoelen te actualiseren
Zij zijn op zoek naar leraren en vakexperts voor de actualisatie van de kerndoelen burgerschap en digitale geletterdheid.
Denk mee over wat leerlingen in primair onderwijs en onderbouw van het voortgezet onderwijs moeten leren? Breng jouw kennis en ervaring in!
Je kunt je aanmelden. De sluitingsdatum is 1 november 2022.

bezoek de vacature site

Dit jaar zijn twee nieuwe leden toegetreden tot het bestuur van de Stichting Informatica-Actief en we zijn nog op zoek naar één of twee bestuursleden. 

 

De stichting is opgericht in 2007 en heeft drie doelstellingen:  

Online leermateriaal te publiceren voor het vak Informatica voor het Voortgezet Onderwijs. 
Kennis te verzamelen over het vak Informatica voor het Voortgezet Onderwijs om leermateriaal te (laten) ontwikkelen. 
Docenten te ondersteunen door middel van cursussen voor het vak Informatica voor het Voortgezet Onderwijs. 
 

In de komende jaren dragen de drie bestuursleden van het eerste uur hun kennis en ervaring over op de jongere generatie waardoor wij onze doelstellingen kunnen blijven realiseren.  

Heb jij affiniteit met het vak Informatica, onderschrijf je de doelstellingen en heb je interesse om daar je steentje aan bij te dragen, dan nodigen we je van harte uit om met ons in gesprek te komen. Dat kan door middel van een email aan de ondergetekende. 

 

Pieter Vorstenbosch (voorzitter)  
pietervorstenbosch@informatica-actief.nl

FORUM i&i

Naast de fysieke ontmoeting tijdens de praktijkdagen en conferenties is er nu ook een digitale plek. Daar is ruimte om collega's te spreken over allerhande onderwerpen. Wij wensen en hopen op een mooie plek om elkaar eenvoudiger te ontmoeten om zo lesmateriaal en ideeën uit te wisselen.  
Er zijn diverse onderwerpen waar wij uw inhoudelijke medewerking voor vragen, maar uiteraard kan ieder een ook zelf onderwerpen aandragen.

Actief deelnemen? Klik op onderstaande knop.

Naar het Forum

Bezoek ook onze website!
Daar vindt u meer dan in de nieuwsbrief past.
Elke werkdag een nieuw bericht die over de inhoud van ons vak, over didactiek en een veelheid aan ontwikkelingen gaat. De nieuwe aanpak van de nieuwe website is succesvol, wij hebben nu 60x zovele bezoekers dan anderhalve maand geleden.

Naar website i&i

Wil je geen nieuwsbrieven meer van ons ontvangen? Klik dan hier om jezelf af te melden