Sufi Trail augustus 2024

  • John 40! Spontane veertigers-reünie 
  • Voorbeeldige Sufies in Turkije
  • Cor, de bronnen-verbinder 
  • Joke van der Putten, verbindend boek
  • Edith special voor Marcel
  • Veertig Online
  • Murat Suyabatmaz, fietspartner in Istanbul
  • Tip! Museum Park Orientalis

Welkom lieve

Het weerzien, de wortels en de onzichtbare verbinding. Er is zoveel onbekend en toch voelt het vaak als vertrouwd en juist. Of de uitspraak van Sedat: zonder wrijving geen warmte. Kortom, gevoelens die geduid kunnen worden als paden die door ons netwerk van gedachtes, of de wortels van ons bestaan, op allerlei manieren verbinden met elkaar. Het collectief met nieuwtjes dat zomaar door onze computer op het netvlies van de lezer terechtkomt. Het blijft wonderlijk hoe de reis zich op zoveel manieren uit, wervelt en danst door onze waarneming. Ik zie, ik zag. Veel leesplezier!

Liefs,
Sufi Trail team ❤

John 40! Spontane veertigers-reünie

Dat was pas een feest! Uit alle hoeken van het land kwamen de veertigers. Ze hadden elkaar ook opgetrommeld. 

Wij wisten van niets, dus het was een gejuich van weerzien. En John, die zijn veertigste Drie Bronnen wandeling vierde, had een drukke verjaardag. 

Er werden heerlijke cakes gebakken door Marleen Akkermans die een echte grondlegger is van de hartjes. Marleen heeft wel honderden hartjes gehaakt! De hartjesslinger was er niet, maar de hele dag voelde als een groot feest. Gedenkwaardig, vrolijk en bloedheet. De meest witste mensen onder ons moesten echt afhaken: ze liepen rood aan. Sjaals hielpen niet meer. Indy, die onze voordrachtskunstenaar is, droeg het gedicht van Edith voor. En de jarige job  zelf las De Herberg bij de Willibrordusput. John en Ruth trakteerden ook nog op een ijsje.  Wat hebben we deze dag genoten van deze veertigers-reünie en Karavaan- reünie. En o ja, John is nu echt wel een Veertiger. 

Voorbeeldige Sufies in Turkije

Voorbeeldige Sufies in Turkije

https://www.polarsteps.com/SufisJourney

https://www.instagram.com/sufis_journey/


We roepen vaak: doe het rustig aan, neem de tijd. We hebben geen haast. Maar doen we dat wel?

Het is zichtbaar dat onze Belgisch-Turkse wandelaars er meer kaas van hebben gegeten. Als twee vogels zweven ze in alle rust wervelend langs alle bijzonderheden aan de weg. Voorbeeldige Sufi-wandelaars waar we een voorbeeld aan kunnen nemen. En nu nemen we wederom de volgende keer ons voor wat minder haast te hebben, meer te wervelen, oog voor detail te hebben, et cetera. Volg hun belevenissen op Instagram en Polarsteps.

 

Cor, de bronnen-verbinder

Cor en de bron... verheug je op volgende maand, vermeldde de vorige nieuwsbrief.

Beloofd is beloofd. Cor liep een enorme lange route in de loop der tijd. Hij kwam afgelopen jaar aan in Mekka. Elke week als we bij de Adelbertusakker aankomen is het een vreugdevol weerzien. Zeker als Cor ook nog extra water en koffie komt brengen als we met meer wandelaars zijn dan gedacht. Maar het gaat natuurlijk om de verhalen. Bij vertrek naar Turkije, afgelopen wandelkaravaan, zei Cor nog:  vergeet niet bij mijn putje te gaan kijken. Dat knoopte ik in mijn oren. Enkele maanden later, samen met Joke, Danny, Jaime, Ruth en Annemiek vonden we de put van Cor in Sille.

 

De put is namelijk verbonden met de Adelbertusput en Cor heeft daar duizenden kilometers voor gelopen. Via het pad van de ontmoetingen, zoals Cor de Sufi Trail noemt, zag Sedat de put van Cor opeens. Sille was ooit een Griekse gemeenschap en op de laatste wandeldag verbeeld ik me de levendigheid die daar moet zijn geweest. De authentieke route hebben we goed gemarkeerd, dus het is inmiddels goed te vinden. Sille is ook de plaats waar de Mevlana, Sjams en Soefi's hun veertigdaagse retraite hielden. Deze grotten zijn nu beklad, maar het is nog steeds een prachtige plek. Met ons gelukkige gezelschap maakten we een kiekje van Cor’s bron. Er zijn veel verhalen over het 

verleden van Sille te lezen en er is ook een museum. Maar in de huidige tijd hebben we de verhalen van Cor en zijn pelgrimage naar de verbinding van de bronnen en verbroedering.  Zoals Cor het zelf zegt:“Dit is de plek van de ontmoeting. Hier is het idee ontstaan om door te lopen naar Mekka om de Moslimbroeders een hand te geven, om te vertellen dat ze mijn familie zijn.”


Je kunt het hele verhaal van Cor lezen in de zomereditie 2023 van Veertig

Joke van der Putten, verbindend boek

De Lammeren, roman


Vlak voor mijn vertrek in mei van dit jaar naar Turkije, kreeg ik een boek van een vriendin: “De Lammeren”, een roman van Mustafa Kör. Wat ik ook probeerde, het paste niet meer in mijn overvolle koffer, dus liet ik het thuis. Ik nam me voor om het boek na mijn reis te lezen.

 

Toen ik terug was, moest ik eerst enorm bijkomen van de reis en was ik dagelijks bezig om mijn reisboek af te maken, zodat ik het via Polarsteps kon afdrukken. Ondertussen lag het boek op een stapeltje. Weliswaar bovenop, maar onaangeroerd.

 

Totdat er wat ruimte kwam en ik eraan begon, om het daarna niet meer weg te leggen. In prachtige poëtische, bloemrijke taal beschrijft Kör precies het gebied waar wij met onze ‘hike to the light 2024’ liepen (en met ons alle voorgaande lopers en fietsers).


De adembenemende en liefdevolle (maar ook soms kritische) wijze waarop de auteur het leven op het platteland beschrijft, viel samen met mijn terugblik op de reis. De reis die mij vervulde met dankbaarheid en verwondering over het landschap, de mensen die er wonen en werken, de gastvrijheid en het inkijkje in de Turkse cultuur.


Aangezien ik de reis zeer intensief beleefd heb, herkende ik veel van wat Mustafa Kör beschrijft. Soms begreep ik daardoor bepaalde verschijnselen beter, die ik onderweg tegenkwam. 

De boom met de strookjes stof, die in zijn boek een ‘wensboom’ blijkt te zijn. De bronnen die zo’n grote rol spelen voor dier en mens en pelgrimsganger. Het bidden om regen: wij hadden die niet aflatende stroom auto’s gezien in een dorpje (Karapazar), de mannen in het theehuis en de eerbied voor de moeders. De ontwrichting van het platteland, doordat jonge mannen het avontuur aangingen en als gastarbeiders te werk werden gesteld in Europa.


Wie nu denkt dat het boek een aanklacht is of een pamflet, heeft het mis. Het is een prachtig verhaal dat je weer terugbrengt naar je voetstappen dwars door Anatolië en eindigt, net als onze tocht, in Konya.

Als buitenstaander heb je de unieke kans om de reis opnieuw te beleven en wellicht de cultuur beter te begrijpen. Beter waarschijnlijk dan andere lezers die er nooit zijn geweest, ook al heeft het boek, volgens de achterflap, een universeel thema: “… Een coming of age-roman over de worstelingen met identiteit, de plek waar je thuishoort”.


Voor mij was het in ieder geval nog veel méér dan dat …

 

Joke van der Putten

 

Ter informatie: Mustafa Kör is schrijver en dichter en werd in 1976 geboren in Konya. Hij is woonachtig in Vlaanderen. In 2022 en 2023 was hij Dichter des Vaderlands van België. Hij debuteerde met dit veelgeprezen roman. Naast zijn andere nominaties en bekroningen ontving hij voor het boek “De Lammeren” De Groene Waterman publieksprijs.

Edith special voor Marcel

Een Edith special in de gedichten met liefde gemaakt door Edith. Net toen we ons afvroegen of Marcel hem mocht meenemen wie kwam er toen aangefietst? Onze Edith! 💑💕

Veertig Online

Wat zijn we weer gelukkig met onze schrijvers die bijdroegen aan ons magazine Veertig. Iedereen die zo hard heeft meegewerkt aan het clubblad voor wandelaars en fietsers op en rond de Sufi Trail. Het extra platform geeft de gelegenheid ervaringen nog eens rustig te delen. En hoe kan dat beter dan in een tijdschrift? Voor degenen die het graag willen lezen, stellen we het gratis online beschikbaar.  En voor de ondersteuners, leden en donateurs: veel dank voor het mogelijk maken van een gedrukte versie van Veertig.

Murat Suyabatmaz, fietspartner in Istanbul

 

In Turkije bestaat er een levendige fietsgemeenschap, die een steeds grotere druk legt op gemeenten om rekening te houden met fietsers. In Istanbul organiseert Murat Suyabatmaz een reusachtig evenement waarbij tienduizenden fietsers van continent naar continent fietsen. Het Wereld Fiets dag- evenement is jaarlijks een groot spektakel in Istanbul. De populariteit neemt door dit soort initiatieven zichtbaar toe. Murat, de fietsburgemeester van Istanbul, is regelmatig in Nederland. Hij is altijd druk met grote evenementen omtrent fietsen. Onlangs kwam hij bij ons langsfietsen.  We bezochten onze beroemde fietser in Haarlem: Seref. Seref is een zeer geliefde fietsenmaker in Haarlem die ook met ons mee fietst richting Istanbul. Op de foto Seref, Murat en Sedat een wandelaar die ook regelmatig fietst.

Tip! Museum Park Orientalis

RUMI – DE MYSTIEKE DICHTER
Museumpark Orientalis presenteert in 2024 een expositie over de mystieke dichter Rumi. We vertellen je een verhaal over inspiratie, de schoonheid van poëzie, ontmoetingen tussen culturen en een zoektocht naar je innerlijk.

Leer deze 13e-eeuwse soefistische mysticus, en de cultuur waar hij vandaan kwam, beter kennen. Rumi’s poëzie, uitgegeven in de zes delen van de Masnavi, behoort tot de invloedrijkste literaire werken ter wereld (door sommigen zelfs ‘de Perzische Koran’ genoemd). Ongeacht uit welke levensovertuiging afkomstig, ook nu nog putten miljoenen lezers inspiratie uit Rumi’s teksten.

Wie was Rumi? Waar kwam zijn wijsheid vandaan? En wat kunnen we over liefde voor elkaar en het hogere nog leren van ‘onze meester Rumi’? In deze prachtige tentoonstelling leer je over de jarenlange reis van Rumi, over zijn ontmoetingen met de belangrijkste intellectuelen en de inspiratie die hij nog steeds geeft aan zijn miljoenen lezers.


OPENINGSPERIODES
De Rumi-expositie is te bezoeken tijdens deze periodes:
•  vrijdag 29 maart t/m dinsdag 21 mei
•  zaterdag 6 juli t/m zondag 15 september
•  zaterdag 19 oktober t/m zondag 3 november

Wordt Donateur van de Sufi Trail

Maar waarom dan?  We hebben heel wat projecten die je met je donateurschap ondersteund worden en uiteraard hele praktische zaken zoals kantoor, websites, koffie en alles wat er bij het route onderhoud komt kijken.

 

Wat heb ik eraan? We hebben een levendige wandel gemeenschap en samen met gelijkgezinde hebben we veel gezelligheid en deel je dezelfde interesses. En natuurlijk het Sufi Trail tijdschrift Veertig waarin reisverhalen op een mooie manier vereeuwigd worden, wie schrijft die blijft. In het tijdschrift, de maandelijkse nieuwsbrief en op de website is ruimte om jou reis verhaal te delen. 


Donatie inclusief Sufi Trail magazine en verzendkosten Nederland € 24 

Donatie inclusief Sufi Trail magazine en verzendkosten België € 29 

 

Wil je meer of anders doneren klik hier.

Doneer een bedrag naar keuze ♥ 

Turkije wandelpakket

Sufi Trail Passport is onderdeel van het Sufi Trail-lidmaatschap. Het verbind de pelgrims aan de route en stempelaars op de trail.

Een reis naar Mevlana Rumi in Konya, te voet.

 

wandelpakket Turkije

Turkije fietspakket

Ook op de fiets kun je in ongeveer twee weken de Sufi  Trail fietsen. De fietsgids, Sufi Trail-paspoort, Sufi steen, GPX- en WhatsApp-ondersteuning en meer tref je aan in je fietspakket.

 

fietspakket Turkije

De wandelkaravaan 2025

We beginnen in Yalova en wandelen naar het graf van Rumi in Konya. Het is om de pelgrimslevensstijl te promoten en samen de diepere betekenis van de Sufi Trail te ontdekken.

Nog enkele plekken vrij!

mee reizen 2025

De fietskaravaan 2025

We beginnen in Yalova en fietsen naar het graf van Rumi in Konya. Daarna fietsen we door op de Mecca Trail naar de Syrische grens. Een avontuur over het Taurusgebergte

 

mee reizen 2025

WANDEL MEE ELKE ZATERDAG

52 Wandelzaterdagen per jaar

 

9.58 gegarandeerd vertrek van station Heiloo

Je kunt meelopen met- of zonder een startpakket.

*Geen aanmelding nodig

Startpakket

Stichting Sufi Trail
Tel. 06 440 447 90
sufitrail@gmail.com
www.sufitrail.nl

Stichting Sufi Trail
Hagestraat 10 H

2011 CV Haarlem

 

je kunt je ten alle tijden afmelden voor de nieuwsbrief:

Klik hier om af te melden