Afbeelding
NVvW nieuwsbrief mei 2018

In deze nieuwsbrief

  • Van de bestuurstafel
  • Examenforum
  • Regionale examenbesprekingen
  • Digitale Euclides
  • Nieuws van het Wereldwiskunde Fonds
  • Boekpresentatie
  • Netwerkbijeenkomst wiskunde en programmeren
  • Van de vakbondstafel
  • Voor in de agenda
 

Van de bestuurstafel

Curriculum.nu
De conceptvisie op het leergebied Rekenen en Wiskunde, het eerste tussenproduct van het ontwikkelteam Rekenen & Wiskunde, is ter consultatie aan het veld aangeboden. Tot 25 april was er gelegenheid om te reageren op dit stuk. Op 9 april heeft het bestuur een bijeenkomst belegd waarin leden van de NVvW konden reageren op de conceptvisie van de ontwikkelgroep en op de reactie van het bestuur hierop. Hierbij waren ook leden van de ontwikkelgroep R&W aanwezig. Tijdens deze bijeenkomst bleek o.m. dat er strakke kaders zijn waarbinnen dit proces van curriculumvernieuwing plaats moet vinden.
Diverse werkgroepen van de vereniging (havo-vwo, vmbo, Wiskunde voor Morgen, mbo-hbo) en individuele leden hebben daarnaast het bestuur voorzien van reacties of hebben hun opmerkingen rechtstreeks naar de ontwikkelgroep gestuurd. De definitieve reactie van het bestuur op de conceptvisie van de ontwikkelgroep vindt u hier.
Ook binnen het samenwerkingsverband van exacte vakken (IOBT), in vakbondskader (FvOv), binnen het Platform van vakinhoudelijke verenigingen en met de zustervereniging voor rekenen en wiskunde in het po en op Pabo's (NVORWO) zijn overleggen gevoerd en worden reacties aan de ontwikkelgroep gestuurd. Enerzijds is het mooi dat er zoveel betrokkenheid gegenereerd wordt rond de ontwikkeling van een vernieuwd curriculum. Anderzijds blijven we zorg houden over de o.i. onmogelijke taak waarvoor de ontwikkelgroep staat om al die input te wegen en te verwerken tot concrete bouwstenen voor een nieuw curriculum.
Er volgen nog (minimaal) twee consultatieperiodes. We houden u op de hoogte.

Naast het bovengenoemde is het bestuur ook al bezig met de voorbereiding van de jaarvergadering/studiedag van 3 november a.s. De eerste schetsen voor een begroting zijn in het bestuur besproken. Er is een thema vastgesteld (Natuur(lijk)(e) wiskunde), sprekers en workshopleiders worden gezocht en publicatie voor Euclides 7 wordt voorbereid. Heeft u ideeën voor een workshop of lezing rond dit thema, dan kunt u zich melden bij Michiel Doorman of Lidy Wesker.
Ook de NVvW dient per 25 mei te voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Het bestuur heeft een privacyverklaring opgesteld. Deze is in FvOv verband juridisch beoordeeld en is nu op de site te lezen.
De kernredactie van Euclides heeft in samenwerking met bestuursvertegenwoordigers het redactiestatuut geactualiseerd. Inmiddels heeft het bestuur dit statuut bekrachtigd en zal het binnenkort op de site gepubliceerd worden.

De examentijd is aangebroken. In deze nieuwsbrief vindt u informatie over examenbesprekingen en het forum op de website.
Het bestuur wenst u sterkte en wijsheid toe bij de beoordeling van het werk van uw en andermans leerlingen.

Kees Garst (secretaris)
 

Examenforum

Ook dit jaar is voor leden het examenforum weer beschikbaar. Als je ingelogd bent op de website vind je voor elk regulier examen een forum.
In elk forum is een onderwerp aangemaakt voor iedere vraag en een algemeen forum. Het is niet mogelijk om nieuwe onderwerpen aan te maken in het examenforum.
In het menu "Forum" zien ingelogde leden alle beschikbare forums.

Meer informatie over het forum en hoe je wiskundige formules kunt invoeren vind je hier

Regionale examenbesprekingen

Op 4 plekken in het land worden regionale examenbesprekingen voor havo en vwo georganiseerd. Deze besprekingen zijn voor alle examendocenten bij te wonen, maar meld je wel even aan. 

De tijden en plaatsen: 

Drachten en Gouda
Voor VWO op donderdag 17 mei
14:00 – 16:00 uur wiskunde C
16:00 – 18:00 uur wiskunde A
18:30 – 20:30 uur wiskunde B

Voor Havo op maandag 28 mei
16:00 – 18:00 uur wiskunde A
18:30 – 20:30 uur wiskunde B

Amsterdam (let op: andere datum voor de havo bespreking)
Voor VWO op donderdag 17 mei
14:00 – 16:00 uur wiskunde C
16:00 – 18:00 uur wiskunde A
18:30 – 20:30 uur wiskunde B

Voor Havo op dinsdag 29 mei
16:00 – 18:00 uur wiskunde A
18:30 – 20:30 uur wiskunde B

Ede (let op, niet alle besprekingen vinden plaats in Ede)
Voor VWO op donderdag 17 mei
14:00 – 16:00 uur wiskunde C
16:00 – 18:00 uur wiskunde A

Voor Havo op maandag 28 mei
16:00 – 18:00 uur wiskunde B

Er wordt gezorgd voor een lichte maaltijd als naar de besprekingen rond 18.00 uur gaat.  
(meld je dus aan!).
Voor leden is deelnamen aan deze besprekingen gratis. Niet-leden betalen € 10,-
Aanmelden kan hier

Digitale Euclides



Sinds de jaarvergadering in november is de Euclides ook digitaal te lezen. Wij zijn benieuwd hoeveel leden gebruik maken van deze mogelijkheid en vragen je dan ook of je een paar vragen voor ons wilt beantwoorden. Ga daarvoor naar onze website

Meer informatie over de digitale Euclides vind je hier.
 

Nieuws van het Wereldwiskunde Fonds



De jaarlijkse meiveiling is weer gestart! Op de veilingwebsite staan zo’n 650 boeken en tijdschriften, in grote verscheidenheid, waar je op kunt bieden.

In de veiling vind je boeken over didactiek, oude Nederlandse schoolboekjes en allerlei (buitenlandse) studieboeken. Van populair wetenschappelijke en recreatieve boeken tot échte wetenschap. Deze keer een groot aantal Epsilon-Zebraboekjes, een aantal heel oude Nederlandse wiskundetijdschriften, veel over de geschiedenis van de wiskunde en ook een bijzonder aanbod in de categorie Algemeen: van De Telduivel tot een boek met de prenten van Escher.

De veiling eindigt op 1 juni. De boeken hebben verschillende eindtijden. Je kunt bij het bieden op een boek een maximumprijs opgeven. Dan wordt, als dat nodig is, jouw bod automatisch in kleine stapjes voor je verhoogd tot aan jouw maximum. Kijk voor uitleg hierover hier.

We hopen dat de veiling weer een mooie opbrengst zal hebben. De gehele opbrengst wordt besteed aan projecten ten bate van het wiskundeonderwijs in ontwikkelingslanden.

Kijk dus rond op de veilingsite en bied mee! Veel plezier met deze meiveiling.

Jos Remijn, veilingmeester WwF, wereldwiskundeboeken@nvvw.nl
 

Priemwoestijnen



Eind mei verschijnt het boek Priemwoestijnen van Alex van den Brandhof. Dit boek bevat zeventien hoogtepunten uit de eenentwintigste-eeuwse wiskunde. Eén uit elk jaar, van 2001 tot en met 2017. Over priemwoestijnen, maar ook over priemtweelingen en rekenkundige priemrijen. Verder onder meer grensverleggend onderzoek in de speltheorie, het beruchte abc-vermoeden en het Poincaré-vermoeden, waarover wiskundigen zich honderd jaar het hoofd hadden gebroken, totdat de Rus Grigori Perelman het pad naar de oplossing blootlegde.

Op zaterdag 26 mei is er een boekpresentatie bij boekhandel Scheltema, Rokin 9 te Amsterdam. 
Inloop: vanaf 16.00 uur. Aanvang programma: 16.30 uur.

Klik hier voor meer informatie. 

Netwerkbijeenkomst wiskunde en programmeren



Het leren programmeren en met name ‘computational thinking’ staan momenteel sterk in de belangstelling. Sommigen pleiten voor een nieuw vak, ook op de basisschool. Anderen willen eerst nagaan wat de mogelijkheden zijn om aan te sluiten bij bestaande vakken als wiskunde.

Over dit onderwerp organiseert het het vaksteunpunt Amsterdam een interessante bijeenkomt. Het doel van de bijeenkomst is inzicht te krijgen over hoe programmeren in de wiskundelessen kan worden geïntegreerd en leren over de wiskundige basis van het programmeren.


Voor meer informatie en aanmelden gaat u naar de website

 

Van de vakbondstafel

 


Op 3 april zijn de praktijkexamens en digitale examens in het VMBO gestart. T/m 29 mei zijn de centrale examens in de algemene vakken voor het VMBO, HAVO en VWO. Ieder jaar weer levert de correctie van de centrale examens voor veel docenten een (extra) hoge werkdruk op. Het is van belang dat de randvoorwaarden om te corrigeren optimaal zijn. Om het correctieproces te ondersteunen werken de VO-Raad en vakbonden samen. Zij publiceren onder andere een checklist (daarin staat welke zaken voor de correctie/correctoren geregeld moeten zijn) en een adviestabel  (waarin staat wanneer de 2e corrector het werk aangeleverd krijgt).
Loop je als corrector toch tegen problemen aan bij de uitvoering van de correctie, dan kan –net als in vorige jaren– een melding worden gedaan. Mail naar henry.vanbergen@fvov.nl.
Er wordt dan zo snel mogelijk contact met u opgenomen. Let op: meldingen over de inhoud van het examen of het correctievoorschrift dienen te worden ingediend bij het Examenloket. 
 
Voor in de agenda
- 11 oktober: Onderwijs
meets Onderzoek 
- 13 oktober: symposium van de werkgroep Geschiedenis
- 3 november: jaarvergadering/studiedag

Bladmos 23
2914 AA Nieuwerkerk ad IJssel
hoofdbureau@nvvw.nl

 

Colofon

Dit is een automatisch bericht, antwoorden op nieuwsbrief@nvvw.nl worden niet gelezen. Mocht u vragen over de vereniging hebben, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de ledenadministratie via ledenadministratie@nvvw.nl, voor technische vragen kunt u terecht bij de webmasters via webmasters@nvvw.nl.