Afbeelding
Nieuwsbrief nummer 108, september 2023

Inhoud


Alle tot nu toe gepubliceerde nieuwsbrieven zijn terug te vinden op onze website via:
mbodigitaal.nl/nieuwsbrieven

Klik 
hier om de nieuwsbrief online te lezen.


Voor meer informatie over onze bijeenkomsten of andere vragen kun je terecht op onze website of stuur een e-mail naar info@mbodigitaal.nl.

Bijeenkomsten

21 sept MBO Digitaal Conferentie
22 sept MBO Digitaal Conferentie
29 sept Gebruikersgroep DPO
9 okt MBO Digitaal Gebruikersdag
12 okt Netwerk Onderwijslogistiek

Een actueel overzicht van onze bijeenkomsten is te vinden op: mbodigitaal.nl/agenda
​​

Inleiding

Samen delen samen doen
Zijn jullie al klaar voor onze conferentie van komende donderdag en vrijdag in Ulft? Het belooft weer een mooie tweedaagse te worden met heel veel ruimte om kennis met elkaar te delen. De conferentie geeft een goed beeld wat er allemaal gebeurt in het mbo en hoe wij met elkaar omgaan. Samenwerken, kennisdelen en afspraken maken om met elkaar de volgende stap te maken. Alles met het doel voor ogen dat we de student in het mbo zo goed mogelijk gaan faciliteren.
De programma’s Digitaal bekwaam, Cyberveiligheid, Edu-V en Npuls zijn ook goede voorbeelden van samen doen en het is heel mooi om te zien hoeveel concrete zaken er nu al zijn opgeleverd.
Je kunt deze zaken allemaal terugvinden op onze website en LinkedIn pagina. Naast deze programma’s vind je daar ook alle informatie over onze netwerken en andere interessante nieuwsberichten.
Sinds 1 september hebben we twee nieuwe collega’s bij MBO Digitaal. Tijmen Leurs maakte de overstap van ROC van Amsterdam-Flevoland en JaapJan Vroom komt over vanuit Deltion. Het zijn twee ervaren, bekende en gewaarde krachten in het mbo die zich graag willen inzetten om de digitale transformatie in het mbo verder vorm te geven.

MBO Digitaal Conferentie

Programma 48e MBO Digitaal Conferentie
Over een week is het zover: op 21 en 22 september organiseren we met Het Graafschap College en ROC van Twente alweer de 48e MBO Digitaal conferentie bij het Civon Innovatiecentrum en Dru Industriepark te Ulft. Het programma met alle workshoprondes staat inmiddels online.

Benieuwd naar het programma? Deze vind je hier.

MBO Digitaal Gebruikersdagen

Vooraankondiging Gebruikersdag 9 oktober 2023
Omdat de gebruikersdagen nog steeds in een behoefte aan kennisdeling voorzien, gaan we er ook in 2023-2024 mee door en wel op 9 oktober 2023 (Teams), 4 december 2023 (Utrecht), 5 februari 2024 (Teams), 15 april 2024 (Utrecht) en 17 juni 2024 (Teams).
Voor de gebruikersdag van 9 oktober 2023 (via Teams) is het ochtendprogramma in hoofdlijnen rond. We gaan het na reguliere updates vanuit MBO Digitaal, DUO en SBB eerst hebben over het erkenningsproces van leerbedrijven (presentatie vanuit SBB) en na de pauze twee bijdragen vanuit mbo-scholen over flexibel onderwijs en de impact daarvan op administratieve processen. ’s Middags komen de gebruikersgroepen rond de SIS-en bij elkaar.

Wil je je alvast aanmelden, zodat je zeker weet dat je de uitnodiging met programma en de link ontvangt, doe dat dan hier.

Kennisdelingsbijeenkomst Onderwijs 365

Kom 1 december naar de KDO 365
Reserveer vrijdag 1 december in je agenda voor de Kennisdeling Onderwijs 365. Dit evenement, waarin Microsoft 365 centraal staat, wordt twee keer per jaar georganiseerd door MBO Digitaal, SURF, Microsoft en onderwijsinstellingen uit het mbo, hbo en wo. De voorbereidingen zijn in volle gang en het belooft weer een mooi programma te worden met praktische workshops voor technische én onderwijskundige medewerkers. Ook dit keer zal AI op de agenda staan.
 
Kijk voor meer informatie en deelname aan programmacommissie op: mbodigitaal.nl

Kennisdeling Microsoft Techniek 365

4e bijeenkomst KMT 365: ben je erbij?
De maand september blijkt nét te vroeg voor een vierde bijeenkomst van de gebruikersgroep Kennisdeling Microsoft Techniek 365, waarin technische medewerkers van mbo-instellingen kennis delen en ervaringen uitwisselen op het gebied van Microsoft 365 en Azure. Het ziet ernaar uit dat dinsdag 10 oktober de nieuwe datum wordt. Net als vorige edities schuiven deelnemers aan via Teams of fysiek bij SURF in Utrecht. De verwachte onderwerpen zijn Endpoint Management: Intune in de praktijk en Microsoft 365  Copilot.

Ook deelnemen aan de gebruikersgroep KMT 365? Meld je dan aan via info@mbodigitaal.nl.

Cyberveiligheid mbo

Conferentie Cyberveilig mbo
Donderdag 7 december staan we stil bij een jaar cyberveiligheid in het mbo tijdens de conferentie Cyberveilig mbo, van 10:00 - 17:00 uur in Utrecht.

Binnenkort volgt meer informatie via de netwerken en websites van MBO Digitaal.

Ander belangrijk nieuws vanuit het programma: de mbo-brede GRC-applicatie is voorlopig gegund en onze CISO as a Service gaat aan de slag.

Lees hier meer over het programma Cyberveiligheid.

Sectorrapport security- en privacy-awarenessmeting gepubliceerd
Medewerkers van mbo-scholen zijn zich bewust van hun rol op het gebied van cyberveiligheid, maar handelen daar niet altijd naar. Dit blijkt uit de mbo-brede sectorrapportage van de security- en privacy-awarenessmeting.
In april en mei namen 41 mbo-scholen deel aan de mbo-brede security- en privacy-awarenessmeting. Elke school heeft eind juni de rapportage over de eigen resultaten ontvangen.

Kijk hier voor meer informatie over de uitkomsten.

Digitaal Bekwaam

Nieuwe ronde startfinanciering onderzoekswerkplaatsen
Goed nieuws voor alle mbo-scholen die de vorige aanvraagronde hebben gemist: tot 13 november 2023 kunnen scholen weer een onderzoeksvoorstel indienen om alsnog aanspraak te maken op een startfinanciering voor een onderzoekswerkplaats. De aanvragen die in bij de vorige deadline zijn gehonoreerd gaan nu van start.

Wil je weten welke aanvragen er gehonoreerd zijn of zelf een voorstel willen indienen? Klik dan hier.

Npuls

CTL subsidieregeling
De CTL-subsidieregeling van Npuls is gepubliceerd. Alle instellingen komen de volgende jaren in aanmerking voor toekenning van een CTL-subsidie. Voor de eerste ronde kunnen scholen vanaf 2 oktober de subsidie voor hun eigen Center for Teaching & Learning aanvragen.

Lees hier het artikel 5 vragen over Npuls' subsidieregeling CTL.

Netwerk Examinering en Digitalisering (NED)

Pilot DPIA bij examen- en applicatieleveranciers
Samen met het programma Cyberveiligheid start het NED een pilot om DPIA’s (Data Protection Impact Assessment) uit te voeren bij examen- en applicatieleveranciers. Het doel van de pilot is de kwaliteit van cyberveilig examineren te inventariseren en wat nog nodig is om als MBO digitaal een centrale waarborg te kunnen zijn voor de hele mbo-sector op dit onderwerp. De pilot start bij de platformleveranciers Paragin (Remindo), WebEdu (Praktijkbeoordeling). Op basis van de uitkomsten besluiten we hoe we deze centrale waarborg binnen MBO digitaal verder vormgeven. We verwachten de assessments eind van dit kalenderjaar op te leveren. De communicatie over de voortgang zal verlopen vanuit NED en het programma Cyberveiligheid.

NED Conferentiedag op 29 november
Het NED organiseert op woensdag 29 november de NED conferentie. Een event dat in het teken staat van ontmoeting en kennisdeling via interactieve sessies en keynotes.

Noteer de datum alvast in je agenda en kijk voor meer informatie en aanmelden op: mbodigitaal.nl

Netwerk IBP

Netwerk IBP op MBO Digitaal conferentie
Het netwerk IBP komt op 21 september bij elkaar op de MBO Digitaal pre-conferentie. Samen met drie andere netwerken hebben we een mooi programma en volop gelegenheid om bij te praten.

Nieuw privacy-toetsingskader
Eind september is een nieuw privacy toetsingskader klaar voor gebruik. Dit toetsingskader is afgeleid van het AVG Borgingsproduct van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en aangepast aan de onderwijssectoren. Vanaf eind september wordt het privacy-toetsingskader meteen ingezet voor het privacy-deel van de benchmark IBP, die eind januari gereed moet zijn.

Meer informatie? SURF organiseert op diverse momenten masterclasses over dit nieuwe privacykader. De kosten voor deelname worden vergoed door het programma Cyberveiligheid: zie de teams-omgeving van het netwerk IBP voor de data en aanmeldlinks.

Netwerk Onderwijslogistiek

Netwerkbijeenkomst Onderwijslogistiek
De data voor de netwerkbijeenkomsten Onderwijslogistiek in 2023-2024 zijn vastgesteld. Op donderdag 12 oktober ziet het netwerk elkaar fysiek in Woerden bij de Hall. In de middag is het centrale thema: “We gaan op reis en kunnen alle kanten op”, een werksessie over het gebruik van persona’s en hoe de MORA helpt om de impact van onderwijs- en onderwijslogistieke keuzes te laten zien. In de ochtend interactieve sessies over Npuls, de Onderwijscatalogus en een programma-aanpak voor onderwijsflexibilisering. Een mooie start van dit nieuwe schooljaar.

Aanmelden voor de netwerkbijeenkomst kan via deze link.

Edu-V

Edu-V vraagt feedback
De werkgroep van Edu-V werkte de afgelopen maanden aan voorlopige afspraken en een marktverkenning over leermiddelen, examens en onderwijsmiddelen.
Deze opbrengsten wil de werkgroep toetsen bij docenten, bestuurders en leermiddelencoördinatoren tijdens de online focusgroep op dinsdag 26 september van 15.30-16.30 uur. Doe je mee?

Kijk hier voor meer informatie en aanmelden voor deze focusgroepsessie.

MORA

De MORA versie 2.2
MORA versie 2.2 is live. Een kleine opsomming wat in deze versie van de MORA verwerkt is: naast de al eerder apart gepubliceerde architectuurprincipes en BIV-classificatie, bevat deze versie o.a.: aanpassingen als gevolg van het afschaffen van de onderwijsovereenkomst, herziening van de begrippen en modellen rondom onderwijsprogramma, opleidingseenheden, leertaken en persoonlijke leerroute en herziening van termen en applicatie-componenten rondom leermiddelen.

Voor een volledig overzicht van de aanpassingen zie de Release Notes.

Project OKE

OKE op koers
In de zomerperiode is door pilotleveranciers doorgewerkt aan de bouw van de 6 koppelvlakken. Dit was nodig om de pilottesten uit te kunnen voeren voor de 3 pilots die in de herfstvakantie worden opgeleverd. Het project ligt nog steeds op koers om in werkende koppelvlakken op te leveren voor de configuraties van een belangrijk aantal SIS’en, planningsapplicaties en het toetsafnameplatform Remindo. De scope van wat het project oplevert betreft vooralsnog de verwerking van de rekenexamens aangeboden door de CEM. Op dit moment wordt hard gewerkt om de koppelvlakken voor andere examenleveranciers operationeel te krijgen.

Nieuwsbrief MBO Digitaal

Restyle Nieuwsbrief MBO Digitaal
De nieuwsbrief van MBO Digitaal wordt vernieuwd met een strakkere opmaak, kortere berichten en een hogere verschijningsfrequentie (1 x per maand in plaats van 1x per 6 weken). We gaan er vanuit dat je als trouwe lezer graag op de hoogte blijft van alle ontwikkelingen in onze gebruikersgroepen, netwerken en programma’s. Mocht je onze maandelijkse post toch niet meer willen ontvangen, dan vragen we je vriendelijk om je in de eerstvolgende nieuwsbrief af te melden.

Vragen van en aan collega's

De vraagbaak vind je in de Teams-omgeving. Iedereen die daar toegang toe heeft kan deze vragen daar zien, zelf een nieuwe vraag stellen of reageren op vragen van anderen!

Recente vragen:
Discussies op LinkedIn
Behalve in de Vraagbaak worden er ook in de LinkedIn groep van MBO Digitaal discussies gestart en vragen gesteld. Deze groep telt inmiddels al 1000+ leden.
Tenslotte een dringend verzoek aan leveranciers om onze LinkedIn groep niet te gebruiken als reclameplatform. Reageren op vragen is natuurlijk prima...

Colofon

Deze nieuwsbrief verschijnt iedere zes weken en wordt door meer dan 1300 mensen gelezen. Nog niet geabonneerd? Dat kan via deze pagina.

De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 2 november
 2023

Over MBO Digitaal

MBO Digitaal is een platform van de MBO Raad en heeft sterke banden met MBO VoorzieningenKennisnet en met SURF. De belangrijkste pijlers binnen MBO Digitaal zijn belangenbehartiging, kennisdeling, aanjagen van innovatie en gezamenlijke projecten.