Nieuwsbrief Campus Terneuzen

In deze nieuwsbrief informeren wij u over het tot stand komen van een nieuwe middelbare school en de ontwikkeling en inrichting van het gebied eromheen als Campus Terneuzen. De locatie Vliegende Vaart in de wijk Oude Vaart in Terneuzen is gekozen als ontwikkellocatie voor de nieuwe onderwijshuisvesting voor het voortgezet onderwijs.

Terugblik inloopbijeenkomst

Op zaterdag 14 oktober bezochten meer dan 120 geïnteresseerden de inloopbijeenkomst over Campus Terneuzen bij sportcentrum Vliegende Vaart. Naast het bekijken van de eerste plannen, konden de aanwezigen hun mening laten horen over de omgeving en de huidige verkeerssituatie. We zijn erg blij met alle aandachtspunten die we hebben gehoord. Deze nemen we mee in het vervolgtraject. 

 

Het plan voor Campus Terneuzen is om een groene plek te maken voor ontwikkelen ontmoeten, ontspannen en creëren. Het gebied is toegankelijk voor iedereen en dus niet alleen voor leerlingen. Ook voor bijvoorbeeld omwonenden die in het gebied graag wandelen. Op de campus voorzien we meerdere gebouwen, waaronder een middelbare school. We streven naar gebouwen die duurzaam zijn gebouwd, (bijna) energieneutraal zijn en die aansluiten bij de behoefte en wensen van de (toekomstige) jongeren. Er moet sprake zijn van flexibiliteit: gebouwen moeten op meerdere manieren te gebruiken zijn. We bouwen immers voor de toekomst.

 

Onderwijsaanbod

We willen verschillende onderwijsaanbieders op de campus. Een brede samenwerking is een randvoorwaarde om een levendige campus te creëren. Op dit moment maken we afspraken met het Lodewijk College. Als gemeente zijn we wettelijk verantwoordelijk voor de huisvesting van het Lodewijk College. Met andere potentiële samenwerkingspartners zijn we in overleg. Voor sommige partners zijn wij wettelijk verantwoordelijk voor de huisvesting (bijvoorbeeld voortgezet speciaal onderwijs). Voor andere partners hebben wij geen wettelijke taak voor de huisvesting. Het idee is om in het hele gebied verschillende voorzieningen passend bij onderwijsinstellingen te organiseren. De verbinding met het bestaande sportpark willen we behouden.

 

Omgeving

Het gebied krijgt nieuwe, groene elementen, mooie ontmoetingsplekken en open en gesloten natuur. Ook zorgen we dat er plekken zijn waar het regenwater naar toe kan lopen (klimaatadaptatie). Hoe het er precies allemaal uit komt te zien, moeten we nog uitwerken. De openbare sportvelden moeten volgens de aanwezigen van de inloopbijeenkomst behouden blijven. Daarnaast hoorden we veel mensen die in het gebied genieten van een wandeling. Ook dat moet in de nieuwe situatie blijven.

 

Verkeer

De campus moet goed en veilig bereikbaar zijn voor alle verkeersdeelnemers. We weten nog niet precies waar de middelbare school komt, omdat we nog bezig zijn met grondaankopen. Als duidelijk is waar de school komt, kunnen we verder met het maken van een verkeersplan. We gaan ervan uit dat er op de campus weinig tot geen gemotoriseerd verkeer komt. Om het gebied autoluw te krijgen, willen we centrale parkeerplaatsen. De campus moet daarnaast een knooppunt voor het openbaar vervoer krijgen. Op dit moment verwachten we dat het belangrijkste deel van de ontsluiting via de zuidzijde van het sportpark gaat plaatsvinden, dus aan de kant van de Rooseveltlaan. Ook vanaf de andere kanten komen er aanrijroutes voor fietsers.

 

Aandachtspunten

Met name op het gebied van verkeer zijn veel tips gedeeld. Hiermee gaan we de komende tijd verder. Van een lus voor openbaar vervoer en/of het afzetten van leerlingen tot een rotonde in plaats van verkeerslichten bij de Haarmanweg. Ook deelden aanwezigen hun zorgen over een mogelijke sluiproute voor fietsers door Driewegen en de kans op hangjongeren. Hiermee houden we ook rekening bij het verder uitwerken van de plannen. Daarnaast moeten we kijken hoe we omgaan met tegenstrijdige aandachtspunten. De één geeft bijvoorbeeld aan liever laagbouw te willen om uitzicht te behouden. Een ander wil liever hoogbouw, zodat er meer ruimte overblijft voor groen.

Veel stappen gezet voor ontwikkeling Campus Terneuzen 

In de raadvergadering van 14 december 2023 neemt de gemeenteraad kennis van de stappen die in het afgelopen jaar zijn gezet voor de ontwikkeling en de ambitie van Campus Terneuzen. Het plan is om op deze brede onderwijscampus een middelbare school neer te zetten voor 2.200 leerlingen. De school kan de komende 40 tot 50 jaar gebruikt worden. Daarnaast is overleg met verschillende partners om intrek te nemen op de campus, waaronder het voortgezet speciaal onderwijs. In 2028-2029 gaan naar verwachting de eerste leerlingen naar hun nieuwe school.

Voorafgaand aan de vergadering van de gemeenteraad wordt Campus Terneuzen besproken in de commissie Samenleving. Een raadscommissie bereidt de besluitvorming door de gemeenteraad voor. De commissie adviseert aan de gemeenteraad. De commissievergaderingen vindt plaats op 30 november 2023. Meer informatie over deze vergaderingen is te vinden op http://terneuzen.raadsinformatie.nl.

 

Overleg met voortgezet onderwijs

In december 2022 besloot de gemeenteraad het onderzoeksgebied van locatie Vliegende Vaart aan te wijzen als de ontwikkellocatie voor de huisvesting van het voortgezet onderwijs. Daarna zijn veel stappen genomen. Zo maakte de gemeente Terneuzen verschillende procesafspraken met het voortgezet onderwijs. Het leerlingenaantal voor de school is vastgesteld. Aan de hand van de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Terneuzen 2022 en het Integraal Huisvestingsplan 2020 bepaalden we het benodigde vloeroppervlak en het gewenste kwaliteitsniveau voor de school. De ruimtebehoefte van het vloeroppervlak is ruim 16.000 m2. De komende periode onderzoeken we samen met het Lodewijk College of dit voldoende ruimte is. Door het opstellen van het programma van eisen krijgen we inzichtelijk of de ruimte, de kwaliteit en het budget met elkaar in overeenstemming zijn. We streven ernaar in het eerste kwartaal van 2024 hierover meer duidelijkheid te hebben.

 

Visie Campus

Afgelopen jaar is een visie op Campus Terneuzen opgesteld. Hierin staat onder andere dat we met de campus voor leerlingen vanuit verschillende doelgroepen mogelijkheden creëren voor kwalitatief aantrekkelijk en divers onderwijs, kunst, cultuur, sport, beweging, gezondheid, vitaliteit en sociale samenhang. De campus sluit aan bij de behoefte en wensen van de (toekomstige) jongeren. De meerwaarde van de campus is de aanwezigheid van verschillende partijen. Het aanbieden van goed onderwijs is een belangrijke schakel om talent te ontwikkelen dat in de regio nodig is en om als woonregio aantrekkelijk te zijn.

 

Partijen Campus Terneuzen

De campus biedt naast de middelbare school ruimte voor verschillende partners. Op dit moment is overleg met het voortgezet speciaal onderwijs (OZEO), Middelbaar beroepsonderwijs (Scalda) en het Centrum voor Top Techniek (CTT). Andere mogelijke partners zijn HZ University of Applied Sciences, University College Roosevelt en Universiteit Gent. Ook denken we aan samenwerking met het bedrijfsleven en verenigingen en organisaties voor sport, kunst en cultuur. In het eerste kwartaal van 2024 willen we meer duidelijkheid hebben over de samenwerkings- en campuspartners. Dan weten we ook welke ruimte nodig is binnen het onderzoeksgebied.

 

Kosten en aankopen

Voor de bouw van de middelbare school is eerder gesproken over het richtinggevend bedrag van € 75 miljoen inclusief 5 miljoen voor de verwerving van percelen. Met de huidige plannen en afspraken blijven we binnen dit bedrag. Daarnaast is € 6 miljoen beschikbaar om de percelen te kopen voor de realisatie van Campus Terneuzen. Inmiddels is een eerste perceel gekocht in het onderzoeksgebied. Verder zijn gesprekken met andere grondeigenaren.

Lodewijk College werkt aan Programma van Eisen

Een werkgroep van het Lodewijk College is bezig met het uitwerken van het Programma van Eisen (PVE). Dit gaat over de ruimtelijke inrichting van het nieuwe gebouw. De werkgroep bestaat uit docenten en ondersteunend personeel. Ze geven hun visie op de nieuwe school. Ook een groep leerlingen kwam bij elkaar om hun ideeën voor een nieuwe school te bespreken. Adviesbureau HEVO begeleidt dit proces.

De werkgroep heeft binnenkort op papier hoe de school op grote lijnen ingedeeld kan worden. Welke ruimtes zijn er nodig? Hoe deel je de school op een goede en toekomstbestendige manier in? Wil je bepaalde vakken bij elkaar zetten of deel je de school liever anders in? Hoeveel ruimte is nodig voor een bepaalde groep? Dit levert een ‘vlekkenplan’ op. Die ‘vlekken’ maakt de werkgroep in kleine groepjes steeds concreter.

Docent Hugo Staelens

“We waarderen het dat je als medewerker al in dit vroege stadium direct betrokken mag zijn bij het opstellen van het programma van eisen. Het proces loopt goed en in duidelijke stappen. Mooi dat onze wensen en ideeën richting kunnen geven voor het vervolg.”

 

Met de uitkomsten van de sessies stelt HEVO een definitief programma van eisen op. Dit is een belangrijke leidraad voor architecten die interesse hebben om het gebouw te gaan ontwerpen.

Alle informatie over het project is te vinden op de projectpagina www.terneuzen.nl/campusterneuzen.

Met vragen kunt u contact opnemen met het projectteam door een e-mail te sturen naar campusterneuzen@terneuzen.nl of te bellen naar tel. 14 0115.

Dit is een nieuwsbrief van de gemeente Terneuzen.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen?  Uitschrijven