Sufi Trail oktober lichterleven

Sufi Trail
  • Trouwe wandelaars in Trouw - Mella Fuchs
  • Wandelend stilte beleven - Chris Smits
  • De Sufi paal is terug
  • Fietscaravan begint 
  • Academische naslagwerk over pelgrims, routes en voedsel 
  • Pelgrimspaden en hun makers - Paul Post
  • Imam Abdulwahid van Bommel

Welkom lieve

Zoveel lichter wordt alles als dingen zich verspreiden, maar zeker ook als er dingen verdwijnen. En … is er ooit iets echt weg? Wij fietsen weer op de ons bekende weg. Vanuit Istanbul fietsen we met onze vertrouwde medereiziger Mehmet en drie nieuwe fietsmaatjes naar Konya. Daarna vervolgen we onze weg over de Mecca Trail naar Adana. 


Tijdens onze afwezigheid in Nederland zijn er weer prachtige dingen gebeurd. Zo kreeg de Drie Bronnen Pelgrimsroute Mella Fuchs, van dagblad Trouw, op bezoek. Zij schreef hierover een paginagroot artikel in Trouw. Dankzij onze trouwe wandelaars en de lieve mensen aan de route is het een prachtige dag geworden. En dat was nog niet alles, er zijn nog meer mooie artikelen. Chris stuurde ons zijn verslag ‘Wandelend stilte beleven’. Paul Post Pelgrimspaden, hun makers uit de Jacobsstaf en Imam Abdulwahid van Bommel verwennen ons regelmatig met zinvolle en mooi samengestelde pdf’s. Veel lees- en meereisplezier met de steeds breder gedragen bezigheden van stichting Sufi Trail. We voelen ons soms net veertjes in de wind, ook al is er tegenwind. Op de fiets wordt door alle steun en toeverlaat van al die lieve mensen alles steeds lichter.

Liefs,
Sufi Trail team ❤

Trouwe wandelaars in Trouw

Het is dinsdag en we zitten niets vermoedend op kantoor. Vlak voor vertrek en de reiszenuwen beginnen al een beetje te kriebelen. De telefoon rinkelt en het is Mella... Op reis spreken we Mella nog een aantal keren want Mella komt mee wandelen met de trouwe zaterdagwandelaars. Het is voor dagblad Trouw, we voelen ons zeer vereerd en het is jammer dat we daar niet bij konden zijn. Maar de trouwe wandelaars zijn er zoals altijd weer. Annette, Gerda, Marcel, Willem en Lia...wat een zegen dat het zo toch nog een prachtige wandeldag kan worden.

Mella en de vijf trouwe wandelaars maken samen met Marieke in de Willibrorduskerk, Cor op de Adelbertusakker en Jos Apeldoorn van de prachtige kunstbeelden de wandeling weer onvergetelijk en dankzij het prachtige artikel van Mella is het goed vastgelegd. Vanaf onze fietsreis heel erg bedankt allemaal, we kijken ernaar uit om te reizen, maar ook altijd om thuis te komen bij onze wandelfamilie. Tot snel en veel leesplezier bij het artikel van Mella Fuchs in dagblad Trouw. Het is zelfs een hele pagina groot! 

Wandelend stilte beleven

Wandelend stilte beleven 25-26-27-28 augustus 2023

Vol verwachting stap ik ze tegemoet, de 8 pelgrims waarmee ik vier dagen onderweg zal zijn. Vier dagen zullen we de drie-bronnen pelgrimsroute volgen. Telkens opnieuw met andere stopplaatsen of gewoon in de andere richting. Onderweg laten we ons leiden door de woestijnvaders, Rumi en nog enkele recentere mystiekers. Als het weer nu ook een beetje meezit, worden het gegarandeerd boeiende dagen.

Na een korte introductie trekken we richting Willibrorduskerk. Het labyrint brengt ons onmiddellijk in de juiste gezindheid. De weg leidt ons langs ongekende wegen (het is immers de weg die ons kiest), met onbekende mensen (alhoewel dat snel zal verdwijnen), open en ontvankelijk voor wie of wat er zich zal aandienen. Onderweg wordt er gelachen, stevig doorgesproken en in stilte gewandeld. Alles is goed … Ten slotte is het onderweg zijn ons gezamenlijke doel. Alleen al het lopen van de drie-bronnen route brengt ons met elkaar in verbinding en misschien komen we al wandelend ook wel dichter bij onszelf.


Verbinding wordt het sleutelwoord van deze dagen.

De verschillende bronnen en abdijen brengen ons in verbinding met zij die deze tocht al eerder maakten (of op zaterdag zelfs tegelijkertijd). Maar ook ruimer en verder … We volgen immers sporen die al eeuwen oud zijn en voelen de aanwezigheid van velen voor ons. De vele mensen die door de jaren heen hier aangeland kwamen om zich te vestigen of gewoon op doorreis. De vele die zich aan een van de bronnen kwamen laven. Verbondenheid tussen mensen hier en elders, vroeger en nu,

verbondenheid met elkaar en met onszelf, verbondenheid over (geloofs en andere)grenzen heen. Samen – met die velen – zijn we onderweg en vormen voor elkaar een inspiratiebron om van te leven. In het Liobaklooster mochten we telkens op adem komen, dat was onze uitvalsbasis om elke dag op pad te gaan en weer thuis te komen. We werden er gastvrij onthaald, zelfs met druipende kleren en slijkschoenen. Een zalige plek om tussendoor bij te komen.

Eén ding is zeker: vier dagen waren veel te kort. Hier komen we zeker nog een keertje terug

De Sufi paal is terug

Terug van weggeweest, het kenmerkende overstapje op het monnikenpad. Een half jaar lang was de dijk ingezaaid en is hij in zijn geheel opgehoogd. Hierdoor hebben we nog meer wegen naar Konya ontdekt. Het is sinds april weer mogelijk om over de dijk te lopen. Dankzij de beroemde redding van de paal door Marcel, Lucia en Marleen konden we nadat de spreuk hersteld was ook de Sufi paal weer in ere herstellen. De spreuk luidt “hij is pas gelukkig die zijn hele bezit onder een arm mee kan nemen”   

Fietscaravan begint 

We staan aan het begin van de Fietscaravaan beginnen in Yalova bij onze Linda Pijl. Ik heb dropjes mee want de voorraad gaat snel op. Bij aankomst in Yalova hebben ze dan maar liefst negen landen doorgereisd. Dat werkt echter beter dan ze met de post naar Turkije te sturen. 


We ontvangen Theo, Olivier en Lennie op 29 september. We fietsen dan met ons zesjes richting Konya en dan door naar de provincie Hatay. Het is dezelfde reis die we vorig jaar met Odile hebben gemaakt, alleen toen waren we met zijn vieren. 

We staan te popelen om iedereen te ontvangen en te ontmoeten op de reis, het mooie van herhaling is dat niets zich herhaald. Telkens weer is het compleet, anders door onnoemelijk veel factoren. De verslagen komen weer in onze Polarsteps. Sedat schrijft af en toe in het Engels en post voornamelijk beelden. Ik schrijf korte verslagjes naargelang we tijd over hebben na onze avondrituelen.  Aankomen, uitpakken, tent opzetten, luchtbed opblazen, eten, douchen, wassen en heel belangrijk vrienden maken en houden.

Academische naslagwerk over pelgrims, routes en voedsel 

Voor de onderzoekende geest naar Pelgrimages verbanden en de routes zijn er twee prachtige academische boekwerken verschenen in 2023 waar de Sufi Trail aan heeft meegewerkt. Het zijn boeken in het Engels en gaan over de routes, pelgrimages en voedsel. Hier volgt een korte uitleg over de inhoud van de boeken.

 

Voedsel en de pelgrim

Dit boek is het eerste in zijn soort dat zich volledig richt op voedsel in de context van pelgrim- en gelooftoerisme. Het presenteert belangrijke onderzoeken die relevant zijn voor academici, belanghebbenden op pelgrimstochten, belanghebbenden op het gebied van geloofsgebaseerd toerisme, plannings- en beleidsmakers, toeristengidsen, studenten en geïnteresseerde lezers. De kennis en rijke inhoud moeten hun weg vinden naar praktische toepassingen en educatief materiaal in het veld.

De waarde van deze collectie ligt in de benadering van de bijdragers die voedsel hebben onderzocht als aanvulling op spirituele ervaringen in de context van pelgrimstochten en op geloof gebaseerd toerisme. Ze laten zien hoe geven, ontvangen en delen respect en begrip bevordert. Tegelijkertijd kan voedsel worden gebruikt als een actief instrument voor vredesopbouw, dat inclusiviteit bevordert, culturen overbrugt en harmonie brengt op tafel en daarbuiten.

 

Nieuwe pelgrimsroutes en -paden

Sinds het begin van de mensheid, hebben mensen gereisd op zoek naar betekenis en om wereldlijke en buitenaardse zegeningen te smeken. In de eenentwintigste eeuw is het aantal mensen dat op bedevaart naar religieuze heilige plaatsen reist, meer toegenomen dan ooit tevoren in de menselijke geschiedenis. Een toegenomen vraag naar pelgrimsroutes en -paden die eerder de spirituele dan de religieuze wandelaar in gedachten hebben, heeft er ook toe geleid dat verschillende ondernemende groepen en individuen geheel nieuwe pelgrimsroutes en -paden hebben ontwikkeld. Dit boek belicht dit nieuwe hoofdstuk in de ontwikkeling van pelgrimstochten en wandelpaden met essays van pelgrimwetenschappers en -beoefenaars die in meer dan tien landen werkzaam zijn.

Deze omvatten een onderzoek naar circulaire pelgrimstochten in Nederland, vreemde of ‘anti-pelgrimstochten’ in Groot-Brittannië, en de revitalisering van oude routes langs de Oude Weg naar Canterbury, in de Baltische staten, en op de Kumano Kodo in Japan. Geheel nieuwe routes zijn onder meer de Sufi Trail in Turkije, de Western Front Way in Europa, het Abraham Path in Zuidwest-Azië, de Mormon Canadian Trail en verschillende nieuwe routes met een religieus thema in Libanon. Tot de mensenrechtenbedevaarten behoren ook de pelgrimstocht die gericht is op vredesopbouw in het inheemse Australië, een op pelgrimprotocollen gerichte tocht van inheemse kolonisten in Canada en een emancipatiepelgrimstocht langs de Underground Railroad in de Verenigde Staten.

New Pilgrimage Routes and Trails

by Daniel H. Olsen (Volume editor) Dane Munro (Volume editor) Ian S. McIntosh (Volume editor)

Food and the Pilgrim

Nourishment for Pilgrims and Faith-Based Tourists

by Dane Munro (Volume editor) Noel Buttigieg (Volume editor) Daniel H. Olsen (Volume editor)

Paul Post - Pelgrimspaden en hun makers

Paul Post - Pelgrimspaden en hun makers

Paul Post verraste ons met een prachtig artikel in de Jacobsstaf, we voelen ons vereerd om bij de vele initiatieven te horen om wandelen en pelgrimeren te stimuleren. Paul Post schreef over het ontstaan van de nieuwe pelgrimspaden en hun makers.

Ook werkten we mee met de Camino Academie waarin alle pelgrimspaden door Paul Post uiteengezet worden Kruisende wegen: over de opkomst van nieuwe pelgrimspaden in Nederland Een veldverkenning. Lees meer...

Imam Abdulwahid van Bommel

et grote vreugde ontvangen we met enige regelmaat mooie werken van onze imam Abdulwahid. De verzameling van deze mooie inzendingen kun je online lezen

Wordt Donateur

Maar waarom dan?  We hebben heel wat projecten die je met je donateurschap ondersteund worden en uiteraard hele praktische zaken zoals kantoor, websites, koffie en alles wat er bij het route onderhoud komt kijken.

 

Wat heb ik eraan? We hebben een levendige wandel gemeenschap en samen met gelijkgezinde hebben we veel gezelligheid en deel je dezelfde interesses. En natuurlijk het Sufi Trail tijdschrift Veertig waarin reisverhalen op een mooie manier vereeuwigd worden, wie schrijft die blijft. In het tijdschrift, de maandelijkse nieuwsbrief en op de website is ruimte om jou reis verhaal te delen. 


Donatie inclusief Sufi Trail magazine en verzendkosten Nederland € 24 

Donatie inclusief Sufi Trail magazine en verzendkosten België € 29 

Doneer een bedrag naar keuze ♥ 

Reizen 2024

Elk jaar reizen we tweemaal op de Sufi Trail, in de lente wandelend en in de herfst fietsend.

Het zijn kleinschalige reizen waar gebruik wordt gemaakt van de faciliteiten van de Stichting. Bijvoorbeeld de GPX, wandel en fietsgidsen en vrienden en contacten aan de route(s). Onze kennis van de routes maakt dat we niet te veel hoeven te verdwalen en is gebaseerd op: eenieder betaalt zijn eigen kosten. Bij de vriendenreizen van de Sufi Trail is elke reiziger medeverantwoordelijk voor het succes van de reis. Je boekt zelf de vliegreizen. Je bepaalt zelf samen met je medereizigers waar je slaapt, wat en waar je eet. Je bent vrij om deel te nemen aan elke gemeenschappelijke activiteit. Uiteraard deel je in de kosten van deze gezamenlijke activiteiten. Dit alles in goede harmonie.

Je krijgt de Sufi Trail GPX en gids voor navigatie. Ervaren medereizigers zullen je helpen deze te gebruiken. Je zorgt ervoor dat je goed verzekerd bent. 


Wandelkaravaan inspiratie

De wandelreis van Istanbul naar Konya duurt in totaal veertig dagen.  Voor de wandelkaravaan is er bagagevervoer zodat je alleen nog aan het wandelen hoeft te denken. We lopen dagafstanden van 20 km en slapen in kleine accommodaties aan de routes, soms hotels, maar ook in je eigen tent. Vorig jaar zijn er op de totale veertig dagen ongeveer vijf tot tien kampeernachten geweest, maar dat willen we verhogen mits mogelijk en gewenst. Dit is ook om het reizen van en naar hotel en wandelstartpunt te minimaliseren. De wandelkaravaan heeft een maximum van zestien deelnemers en start op 5 mei in Yalova. Je kunt zelf alvast een paar dagen Istanbul verkennen of het stuk Sufi Trail lopen als je eerder in Turkije bent. Reserveer hier


Fietskaravaan inspiratie

Ook hebben we voorgaande jaren, op onze fietsroutes in Turkije, met kleine groepjes, pionierstochten gehouden op de Mecca en Rumi Trail. Dit doen we volgend jaar weer en de datum is makkelijk te onthouden: op 27 september.  We starten met de Sufi Trail, Istanbul Konya. Na Konya fietsen we door op de Mecca Trail en eindigen dan bij de Syrische grens. Vanaf de Syrische grens steken we omhoog naar de Rumi Trail en eindigen dan met een grote lus in Konya. Er zitten bergpartijen bij, dus houd rekening met klimwerk als je van plan bent mee te komen. De fietsreis is zeer zelfstandig en je neemt je eigen tent mee, kookspullen zijn niet nodig. Er is plek voor maximaal acht medefietsers. We gaan zoveel mogelijk kamperen en vrienden maken, het is na Konya minder voorspelbaar omdat de Mecca en Rumi Trail qua fietsroute ontwikkeling nog in de kinderschoenen staan. Het Sufi Trail gedeelte is al vaker gefietst en bestickerd. Reserveer hier

Turkije wandelpakket

Sufi Trail Passport is onderdeel van het Sufi Trail-lidmaatschap. Het verbind de pelgrims aan de route en stempelaars op de trail.

Een reis naar Mevlana Rumi in Konya, te voet.

 

wandelpakket Turkije

Turkije fietspakket

Ook op de fiets kun je in ongeveer twee weken de Sufi  Trail fietsen. De fietsgids, Sufi Trail-paspoort, Sufi steen, GPX- en WhatsApp-ondersteuning en meer tref je aan in je fietspakket.

 

fietspakket Turkije

De wandelkaravaan

We beginnen in Istanbul en wandelen naar het graf van Rumi in Konya. Het is om de pelgrimslevensstijl te promoten en samen de diepere betekenis van de Sufi Trail te ontdekken.

 

mee reizen

WANDEL MEE ELKE ZATERDAG

52 Wandelzaterdagen per jaar

 

9.55 gegarandeerd vertrek van station Heiloo

Je kunt meelopen met- of zonder een startpakket.

*Geen aanmelding nodig

Startpakket

Stichting Sufi Trail
Tel. 06 440 447 90
sufitrail@gmail.com
www.sufitrail.nl

Stichting Sufi Trail
Hagestraat 10 A

2011 CV Haarlem

 

je kunt je ten alle tijden afmelden voor de nieuwsbrief:

Klik hier om af te melden