Sufi Trail augustus, Sufi portretten in Oldeberkoop

  • Roelant Meijer: Expositie in het bos
  • Kunstenaarsboek in gelimiteerde oplage
  • John is tiener
  • Bol van Imam Abdulwahid van Bommel
  • Het verhaal van de wandeljurkjes
  • De lindeboom na storm Poly
  • Jeanne’s blog wandelsite
  • Indiaas muziekfestival op 9 september
 

Welkom lieve

Kunst, kunstzinnig en wandelkunst. Muziek, fotografie, kunstenaars en de natuur. We tippen alles zo’n beetje aan in deze nieuwsbrief van augustus. Het is een maand die zo rond de achtste een regen aan vallende sterren veroorzaakt. Tijd om wat wensen te laten ontvallen. Helaas hebben de reusachtige windstoten van storm Poly van 5 juli een tak van onze geliefde lindeboom op de Kattenberg gekost. Maar met de tijd komt alles goed. Een kwestie van geduld. Bij onze kunstzinnige wandelaars viel de mond open van bewondering; een wandeling delen in de vorm van kunst en de lindeboom en de dwalende (weggewaaide) geest helen met helende geluiden. Roelant, Jeanne en Kees: ons eeuwige dank voor jullie werk en kunstig leven. Voor de geestelijke voeding heeft onze Imam Abdulwahid van Bommel een mooi schrijven ingezonden. En niet te vergeten felicitaties voor onze nieuwste tiener, John.

Liefs,
Sufi Trail team ❤

Expositie en Kunstenaarsboek in gelimiteerde oplage van Roelant Meijer:

Expositie Sufi Portretten
Sufi portretten Kunstenaarsboek 

Rare vogels zijn we allemaal… 

Imam Abdulwahid van Bommel

Door de ogen van...

Jeanne’s blog wandelsite

Roelant Meijer

 

De Sufi Trail-wandeling betekenis geven is Roelant Meijer dubbel en dwars gelukt. Het is ook vereeuwigd in een bijzonder kunstproject, de Sufi-portretten.  Het delen van de gedichten van Rumi in de vorm van een prachtig kaartje, ook nog eens handgeschreven en op prachtig papier. Roelant maakt er echt werk van en het idee om op deze manier zijn sporen achter te laten, roept nog steeds  een gevoel van bewondering en verbazing op. Hoe kom je op zo'n prachtige uitvoering en ook de daaropvolgende expositie en kunstenaarsboek? Je kunt het zelfs op social media bekijken toen het live ging,  de geportretteerde mensen waren toen naarstig op zoek naar hun verhaal bij de ontmoeting op Instagram. “Ben ik al in beeld? Staat mijn  foto er al op?” Toen Roelant het project uitvoerde, liepen wij er met de wandelkaravaan achteraan. Wat een feest om dat te doen!

 

Het boek is net uit, en symbolisch voor de veertig ontmoetingen: voor veertig euro te koop, indien gelijk besteld natuurlijk. En als klap op de vuurpijl schittert Roelant zijn werk ook in de zomereditie van het tijdschrift Veertig.

 

Roelant gaf ook een lezing in Spanje en deed veel mensen stilvallen door zijn adembenemende werk. 

Voor de expositie in het bos zie: www.openstal.nl

 

Voor het kunstenaarsboek in gelimiteerde oplage zie: www.roelantmeijer.nl/bookshop

Expositie in het bos

Twaalf portretten met bijbehorende teksten zijn te zien tijdens de kunstroute Open Stal in Oldeberkoop. Voor deze kunstroute heb ik de pelgrimage verkleind naar een wandeling van een halve kilometer in het Molenbos. Zo kun je al wandelend langs grote portretten zelf ook de mensen leren kennen die ik onderweg ontmoette.


Dagelijks te zien van 29 juli t/m 27 augustus in Oldeberkoop tijdens Open Stal.

www.openstal.nl

 

Kunstenaarsboek in gelimiteerde oplage

Als kunstenaar maak ik bijzondere boeken over wandelen. Het boek is dan het medium, mijn expressiemiddel. Het verhaal versterk ik door de materiaalkeuze en het boek als totaal. Het geheel van tekst, beeld en ontwerp geeft de wandeling en het boek een diepere ervaring, die aanhaakt op de gedachte dat de wandeling een metafoor is voor het leven zelf. Dit boek bevat een reeks ontmoetingen in woord en beeld die aantoont dat het leven mooi en waardevol kan zijn als mensen hun hart laten spreken en open staan voor de ontmoeting. 


Walking with Rumi is in een oplage van 100 stuks gemaakt, met een voorwoord van Kader Abdolah, genummerd, gesigneerd en voorzien van een kaartje met een citaat van Rumi, te koop voor 40 euro op de website: Bestel het kunstenaarsboek

 

John is tiener

John was er opeens na de wandelkaravaan. En werd direct vrienden met Marcel, de praatgrage met die reclameauto uit de vorige nieuwsbrief. Wat bleek: op Koningsdag had onze flyer zijn werk gedaan en was John bij onze Drie Bronnen Pelgrimsroute aangesloten. John is weer een waardevolle wandelaar in ons samenzijn en is alweer tiener geworden. De tiende wandeling werd ook gevierd en nog een leuk weetje: John is erg scherp in het verkrijgen van unieke bijdragen voor in zijn wandeldagboek. Zo heeft Edith al een handgeschreven gedicht genoteerd en Cor een mooie paragraaf. Een grote felicitatie van iedereen, uiteraard vergezeld door bijbehorende lekkernijen

 

Bol van Imam Abdulwahid van Bommel

De conferentie van de vogels – منطق الطیر , Manṭiq-uṭ-Tayr , ook bekend als Maqāmāt-uṭ-Ṭuyūr ; 1177) is een Perzisch gedicht van soefi-dichter Farid مقامات الطیور ud-Din Attar , ook bekend als Attar van Nishapur. De titel is rechtstreeks ontleend aan de Koran (27:16), waar Sulayman (Salomo) en Dāwūd (David) de taal of spraak van de vogels spreken. ( mantiq al-ṭayr). In het gedicht komen de vogels van de wereld samen om te beslissen wie hun leider wordt. De hop, de wijste van allemaal, suggereert dat ze de legendarische Simurgh moeten vinden. De hop leidt de vogels die elk een menselijke fout vertegenwoordigen die ze verhindert om verlichting te bereiken. De hop vertelt de vogels dat ze zeven valleien moeten oversteken om de verblijfplaats van Simorgh te bereiken.

Deze valleien zijn als volgt: 1. Vallei van de Zoektocht, waar de reiziger begint met het terzijde schuiven van alle dogma’s, geloof en ongeloof. 2. Vallei van de Liefde, waar de rede wordt verlaten omwille van de liefde. 3. Vallei van de Kennis, waar wereldse kennis volkomen nutteloos wordt.  Lees meer...

 

Het verhaal van de wandeljurkjes

Maak kennis met hét ultieme wandeljurkje, speciaal voor ‘het netwerk van Sufi trail’ tijdelijk zonder verzendkosten.

 

Het verhaal van de wandeljurkjes
Toen Anne-Marie Reimert in 2019 de Wandelwinkel in het pittoreske Deventer Bergkwartier overnam, moesten er wandeljurkjes komen. Anne-Marie liep namelijk met hond Juta naar Rome en langs de Donau tot Bratislava en bijna altijd in een jurkje. Elke tocht ging er minimaal één leuk lichtgewicht, sneldrogend, lekker zittend jurkje mee. Dus als de Wandelwinkel van Anne-Marie is, moeten er wandeljurkjes te koop zijn.


Ze begon met een bekend outdoormerk te bellen met de vraag: kan ik jullie jurkjes inkopen voor mijn winkel? Ja, dat kon, mits ze voor minimaal € 5000 inkocht en ze mocht niet alleen jurkjes kiezen.

De Wandelwinkel is precies 28 m² klein dus dan is het niet de bedoeling daar alleen één bepaald merk aan te bieden. Lees meer ...  Hier vindt je ook je kortingscode

 

De lindeboom na storm Poly

De meer dan 300 jaar oude lindeboom op de Kattenberg in Heiloo is een indrukwekkende boom met een rijke geschiedenis. De linde uit de 17de eeuw heeft door de jaren heen veel mensen geïnspireerd en verwonderd. De Drie Bronnen wandelaars kennen hem uit alle seizoenen: met sneeuw, bladloos, in vol ornaat  en in de prachtige herfst. De majestueuze linde heeft al talloze generaties overleefd en speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Heiloo. 

De storm Poly heeft de boom een flinke tak gekost, wat natuurlijk een diepe indruk maakt bij zo’n oude boom. Gelukkig is er al een eerste ingreep gedaan om de boom te herstellen. Experts zullen de boom nauwlettend in de gaten houden en indien nodig verdere ingrepen doen om het herstel te bevorderen. Het is van groot belang dat de boom de juiste voedingsstoffen en verzorging krijgt om te kunnen gedijen en herstellen. 

Het is echter voor een groot deel een kwestie van geduld, samen met Thuya hebben we alvast een van zijn eigen kindjes, het lindeboomzaadje, op de plek van de afgebroken tak geplant.  Nu nog even 300 jaar wachten!


Er zijn verschillende verhalen over het ontstaan van de Kattenberg en waar deze zijn naam aan te danken heeft. Archeologen vermoeden dat de heuvel kunstmatig is en ergens uit de late middeleeuwen dateert. Er is echter nog geen onderzoek naar verricht. De naam Kattenberg doet wel vermoeden dat de heuvel wellicht ouder is: katten worden vaak in verband gebracht met hekserijen en mogelijk ook met voorchristelijke gebruiken.

Katten worden traditioneel geassocieerd met de Germaanse godin Freya, godin van liefde, schoonheid, lust, strijd, lente, bloemen, magie en feeën. Er bestaan legendes dat feeën graag onder deze bomen verblijven. De bladeren van de lindeboom zijn hartvormig en worden ook door de Germanen beschouwd als de heilige boom van Freya. Onder deze bomen wordt recht gedaan, vonnissen geveld, huwelijken gesloten, gefeest, gedanst, gedronken en de liefde bedreven. De wandelaars die we tegenkwamen, vertellen ons vaak het verhaal van de Kattenberg in het Heilooërbos. Het zou een grafheuvel uit de bronstijd kunnen zijn, maar waarschijnlijk is hij rond 1707 ontstaan bij het uitgraven van de vijvers en grachten rondom Huis Nijenburg. De overtollige grond zou dan de huidige Kattenberg kunnen zijn. Het landgoed en Huis Nijenburg zijn eeuwenlang in bezit van de familie Van Foreest. In 1966 kwamen grond en opstallen onder de vleugels van Natuurmonumenten.

 

Jeanne’s blog wandelsite

Na de wandelkaravaan zijn we weer begonnen met de wandelsite-wandelingen. Het is ontzettend leuk om op deze manier gelijkgezinden te ontmoeten. En wat zijn er toch veel mensen met talent. We doen deze wandelingen op de laatste zondag van de maand, met veel vaste pauzestops. De Willibrorduskerk heeft dienst, het Oesdom is dan nog niet open en de Abdijwinkel is gesloten. Tijdens de laatste wandeling werden we uitgenodigd de Willibrorduskerk te betreden door een enthousiaste bezoeker. Hij zei: "God is daarbinnen, kom mee”. We verkozen het wandelen en genoten van de ontmoeting. Jeanne was die zondag ook in ons midden en had een prachtige camera meegenomen. Wat ik al hoopte, gebeurde, we hadden het reuze gezellig en tussen de bedrijven door heeft Jeanne deze dag met haar eigen kunstzinnige blik vereeuwigd in een prachtig verhaal met de door haar gemaakte foto’s. 


Jeanne’s blog wandelsite

Hieronder mijn blog over die verrassende wandeling met jullie!

Bewonder Jeanne's foto's en wandelervaring 

Nogmaals dank, ik heb genoten!

 

Lieve groet,

Jeanne

 

Dank je wel, Jeanne én natuurlijk de wandelsite die via het prachtige platform dit allemaal mogelijk maakt.

Indiaas muziekfestival

Ter ere van het 10-jarig bestaan van Helende Geluiden / Matinee-Mondiaal komt een aantal topmusici naar Haarlem. De Indiase grootmeesters Pandit Alok Lahiri & Abhisek Lahiri – Sarod / Parthasarathi Mukherjee – Tabla en Kees van Boxtel – Bansuri / Latif Ahmed Khan Tabla Muziek geeft vorm aan het onzegbare, raakt direct het hart.

Alweer 10 jaar organiseert Helende Geluiden / Matinee-Mondiaal prachtige wereldmuziekconcerten  in Haarlem en omgeving. Op 9 september is het exact 10 jaar geleden dat we begonnen, nu 10 jaar later is het ons gelukt een aantal top musici naar Haarlem te halen.

Sarod-spelers vader en zoon Alok & Abhisek Lahiri spreiden sublieme verbeeldingskracht ten toon. Alok doet dat ronduit lyrisch; Abhisek voegt daar een ongeëvenaard technisch kunnen aan toe, indien nodig met de snelheid van het licht. Ritmisch worden beiden virtuoze maestro’s op de tabla begeleid door Partha Sarathi Mukherjee, een van India's meest toonaangevende drummers. Allen zijn gezegend met een fabelachtige beheersing van hun instrument. De techniek staat echter altijd in dienst van melodische en ritmische schoonheid. Het concert in de theaterzaal van Circus Hakim maakt deel uit van een Europese tournee. Hoe groot de maestro’s in India ook zijn, zij zien het als hun plicht om de schoonheid en zeggingskracht van de raga-muziek wereldwijd kenbaar te maken. Een uitzonderlijke gelegenheid om te genieten van betoverende muzikaliteit, van sprookjesachtige diepgang tot tomeloze tempi.

 Kees heeft Pandit Alok Lahiri sinds 5 jaar als leraar., eerder studeerde hij bij Pandit Hariprasad Chaurasia en Himanshu Nanda. De ritmische hartslag op tabla is in handen van de in Parijs wonende Latif Ahmed Khan.

 

9 september.  Aanvang 19.30 uur, inloop 19.00 uur. 


19.30 uur – 20.15 uur  Kees van Boxtel – bansuri / Latif Ahmed Khan Tabla.

20.30 uur – 22.00 uur Pandit Alok Lahiri & Abhisek Lahiri – sarod / Parthasarathi Mukherjee – tabla


Adres: Korte Verspronckweg 7, 2023 BS Haarlem

Locatie: Circus Hakim (gratis parkeren)

 

Gedicht van Edith

 

Wordt Donateur

Maar waarom dan?  We hebben heel wat projecten die je met je donateurschap ondersteund worden en uiteraard hele praktische zaken zoals kantoor, websites, koffie en alles wat er bij het route onderhoud komt kijken.

 

Wat heb ik eraan? We hebben een levendige wandel gemeenschap en samen met gelijkgezinde hebben we veel gezelligheid en deel je dezelfde interesses. En natuurlijk het Sufi Trail tijdschrift Veertig waarin reisverhalen op een mooie manier vereeuwigd worden, wie schrijft die blijft. In het tijdschrift, de maandelijkse nieuwsbrief en op de website is ruimte om jou reis verhaal te delen. 


Donatie inclusief Sufi Trail magazine en verzendkosten Nederland € 24 

Donatie inclusief Sufi Trail magazine en verzendkosten België € 29 

Doneer een bedrag naar keuze ♥ 
 

Reizen 2024

Elk jaar reizen we tweemaal op de Sufi Trail, in de lente wandelend en in de herfst fietsend.

Het zijn kleinschalige reizen waar gebruik wordt gemaakt van de faciliteiten van de Stichting. Bijvoorbeeld de GPX, wandel en fietsgidsen en vrienden en contacten aan de route(s). Onze kennis van de routes maakt dat we niet te veel hoeven te verdwalen en is gebaseerd op: eenieder betaalt zijn eigen kosten. Bij de vriendenreizen van de Sufi Trail is elke reiziger medeverantwoordelijk voor het succes van de reis. Je boekt zelf de vliegreizen. Je bepaalt zelf samen met je medereizigers waar je slaapt, wat en waar je eet. Je bent vrij om deel te nemen aan elke gemeenschappelijke activiteit. Uiteraard deel je in de kosten van deze gezamenlijke activiteiten. Dit alles in goede harmonie.

Je krijgt de Sufi Trail GPX en gids voor navigatie. Ervaren medereizigers zullen je helpen deze te gebruiken. Je zorgt ervoor dat je goed verzekerd bent. 


Wandelkaravaan inspiratie

De wandelreis van Istanbul naar Konya duurt in totaal veertig dagen.  Voor de wandelkaravaan is er bagagevervoer zodat je alleen nog aan het wandelen hoeft te denken. We lopen dagafstanden van 20 km en slapen in kleine accommodaties aan de routes, soms hotels, maar ook in je eigen tent. Vorig jaar zijn er op de totale veertig dagen ongeveer vijf tot tien kampeernachten geweest, maar dat willen we verhogen mits mogelijk en gewenst. Dit is ook om het reizen van en naar hotel en wandelstartpunt te minimaliseren. De wandelkaravaan heeft een maximum van zestien deelnemers en start op 5 mei in Yalova. Je kunt zelf alvast een paar dagen Istanbul verkennen of het stuk Sufi Trail lopen als je eerder in Turkije bent. Reserveer hier


Fietskaravaan inspiratie

Ook hebben we voorgaande jaren, op onze fietsroutes in Turkije, met kleine groepjes, pionierstochten gehouden op de Mecca en Rumi Trail. Dit doen we volgend jaar weer en de datum is makkelijk te onthouden: op 27 september.  We starten met de Sufi Trail, Istanbul Konya. Na Konya fietsen we door op de Mecca Trail en eindigen dan bij de Syrische grens. Vanaf de Syrische grens steken we omhoog naar de Rumi Trail en eindigen dan met een grote lus in Konya. Er zitten bergpartijen bij, dus houd rekening met klimwerk als je van plan bent mee te komen. De fietsreis is zeer zelfstandig en je neemt je eigen tent mee, kookspullen zijn niet nodig. Er is plek voor maximaal acht medefietsers. We gaan zoveel mogelijk kamperen en vrienden maken, het is na Konya minder voorspelbaar omdat de Mecca en Rumi Trail qua fietsroute ontwikkeling nog in de kinderschoenen staan. Het Sufi Trail gedeelte is al vaker gefietst en bestickerd. Reserveer hier

 
 
 

Turkije wandelpakket

Sufi Trail Passport is onderdeel van het Sufi Trail-lidmaatschap. Het verbind de pelgrims aan de route en stempelaars op de trail.

Een reis naar Mevlana Rumi in Konya, te voet.

 

wandelpakket Turkije

Turkije fietspakket

Ook op de fiets kun je in ongeveer twee weken de Sufi  Trail fietsen. De fietsgids, Sufi Trail-paspoort, Sufi steen, GPX- en WhatsApp-ondersteuning en meer tref je aan in je fietspakket.

 

fietspakket Turkije

De wandelkaravaan

We beginnen in Istanbul en wandelen naar het graf van Rumi in Konya. Het is om de pelgrimslevensstijl te promoten en samen de diepere betekenis van de Sufi Trail te ontdekken.

 

mee reizen

WANDEL MEE ELKE ZATERDAG

52 Wandelzaterdagen per jaar

 

9.55 gegarandeerd vertrek van station Heiloo

Je kunt meelopen met- of zonder een startpakket.

*Geen aanmelding nodig

Startpakket

Stichting Sufi Trail
Tel. 06 440 447 90
sufitrail@gmail.com
www.sufitrail.nl

Stichting Sufi Trail
Hagestraat 10 A

2011 CV Haarlem

 

je kunt je ten alle tijden afmelden voor de nieuwsbrief:

Klik hier om af te melden