Afbeelding
Nieuwsbrief nummer 89, april 2021

Inhoud

Bijeenkomsten

15 aprNetwerk Onderwijslogistiek
23 aprAmbassadeursbijeenkomst
29 aprRoute21/ MORA
20 meiGebruikersbijeenkomst Topdesk
20 meiGebruikersbijeenkomst PortalPlus
20 meiNetwerk Informatiemanagement
25 meiGebruikersbijeenkomst Xedule
27 meiRoute21/MORA
27 meiNetwerk IBP
28 meiKDO 365
3 juniGebruikersbijeenkomst B3net
7 juniGebruikersdag saMBO-ICT
9 juniMiniconferentie Bruggen Bouwen
11 juni BI-dag (DPO/Qlik)


Een actueel overzicht van onze bijeenkomsten is te vinden op: sambo-ict.nl/agenda
 

Inleiding

Door de beperkende Coronamaatregelen werken we al weer meer dan een jaar grotendeels thuis. Het ontmoeten van collega's (in het land) wordt alom gemist, zeker door het team van saMBO-ICT. Maar... het einde komt langzaam maar zeker in zicht, nog even volhouden dus! Onze bijeenkomsten blijven we daarom voorlopig nog online doen. De opkomst blijft, ondanks dat virtueel bijeenkomen niet altijd ideaal is, hoog en wordt eigenlijk steeds hoger! Hieruit blijkt wel hoezeer de bijeenkomsten worden gewaardeerd, maar ook dat digitale bijeenkomsten toch niet meer weg te denken zijn. saMBO-ICT en de MBO Raad hebben een werkgroep ingericht die met dit onderwerp aan de slag gaat!

Tot onze grote teleurstelling is afgelopen vrijdag duidelijk geworden welke voorstellen er (geen) aanspraak kunnen maken op gelden vanuit het zogenaamde groeifonds van het kabinet. Helaas zijn er met betrekking tot kennisontwikkeling onderwijs maar heel weinig voorstellen goedgekeurd. Het voorstel van OCW “transitie naar innovatief en toekomstgericht onderwijs” waarin ook onze aanvraag voor Doorpakken op digitalisering in zat, is bijna geheel afgekeurd. Al met al heel erg teleurstellend, want naast ons programma was er ook veel aandacht voor professionalisering van docenten en ondersteunend personeel en het echt anders gaan inrichten van het onderwijs met proefopstellingen (labs) in het hele land. We zijn met OCW en de besturen van saMBO-ICT en de MBO Raad in gesprek over hoe we toch voortgang kunnen blijven boeken. Ik ben ervan overtuigd dat Programma doorpakken doorgaat. Samen optrekken is in het mbo namelijk een vanzelfsprekendheid (geworden) wat ook wel blijkt uit de betrokkenheid bij het programma waar direct al meer dan 140 mensen bij betrokken zijn!

Deze nieuwsbrief laat weer zien dat we met elkaar keihard werken om dingen voor elkaar te krijgen. Check regelmatig onze website maar ook sociale media (LinkedIn) voor actuele informatie. Neem ook een kijkje op www.sambo-ict.nl/doorpakken en de (nieuwe!) site www.publicatiesdoorpakken.nl en als je aan het programma mee wilt doen, meld je dan aan. 

saMBO-ICT Conferentie

Er is nog niet veel over de komende conferentie te melden, maar… noteer wel vast donderdag 30 september (einde dag) en vrijdag 1 oktober (gehele dag) in je agenda! We zijn die dagen te gast bij ROC van Amsterdam. We gaan ervan uit dat we weer een conferentie op locatie kunnen organiseren, maar zijn ook bezig met online deelname aan de sessies: een hybride variant dus! Zo kunnen veel meer mensen deelnemen, en kunnen ook collega's die maar in een enkele workshop geïnteresseerd zijn, meedoen aan de conferentie!  

saMBO-ICT gebruikersdag

Afgelopen maandag, 12 april, was er weer een gebruikersdag. In het gezamenlijke ochtendprogramma waren dit keer veel korte updates over ontwikkelingen saMBO-ICT, ECK-ID, diverse actualiteiten DUO, CAMBO, VVA en de brief van OCW aan de MBO Raad over langdurige afwezigheid. Over de Doorlopende leerroute was een presentatie vanuit het Groene Lyceum van AOC Terra en vanuit DUO was er een toelichting op de acties om te komen tot het verminderen van het aantal VSV-rapportages. De presentaties zijn op de site na te lezen. De volgende gebruikersdagen zijn op 7 juni 2021, 11 oktober 2021, 29 november 2021, 7 februari 2022, 11 april 2022 en 20 juni 2022. 

Kennisdeling O365

Op 28 mei 2021 is het weer zo ver. Dan organiseren Surf en saMBO-ICT, in samenwerking met Microsoft en MBO instellingen een nieuwe editie van de kennisdelingsbijeenkomst onderwijs 365 (KDO 365) voor het mbo en hbo. 

Technische, Onderwijskundige en Functionele workshops maken de agenda interessant voor een brede doelgroep. De laatste hand wordt ondertussen gelegd aan het programma en de indeling van de workshops. De gehele KDO 365 bijeenkomst zal via teams plaatsvinden en het definitieve programma volgt zodra dit is vastgesteld.  

De bijeenkomst bestaat uit rondes met inhoudelijke presentaties en workshops en biedt praktische voorbeelden en ervaringsverhalen van collega’s uit het mbo en hbo.   
 
Binnenkort volgt er meer informatie over het exacte programma en de aanvangstijden. We starten om 10.00 uur en verwachten rond 14.30 uur af te sluiten.  
 
We zien je graag op 28 mei a.s.! Schrijf je hier vast in.  Uiteraard mag je dit bericht delen met je collega's. Samen kunnen we hier weer een mooi succes van maken.  

BI-dag 11 juni 2021

Sinds jaren organiseert saMBO-ICT een jaarlijkse BI-dag. Op deze dag is er een gezamenlijk ochtendprogramma voor alle bij saMBO-ICT aangesloten scholen. ’s Middags komen de gebruikersgroepen DPO en Qlik elk in een eigen overleg bij elkaar. In 2020 is de bijeenkomst niet doorgegaan, maar nu iedereen gewend is aan Teams willen we het niet opnieuw annuleren, maar via Teams laten doorgaan. 

Aanmelden
Je kunt je hier aanmelden.

Ambassadeurs

Het Ambassadeursnetwerk komt op 23 april weer online bijeen. Deze keer volgens het beproefde concept met (virtueel) gastcollege; SVO Vakopleiding Food.

We krijgen -letterlijk- een hele mooie kijk in de keuken en zullen zien hoe technologie een rol speelt bij deze ambachtelijke opleidingen. Bijvoorbeeld het gebruik van video als feedbackinstrument en VR voor het trainen van productherkenning, alles bij elkaar gebracht in eNewspring. Naast het zien en ervaren van deze technologie gaan we het hebben over de visie die hieraan ten grondslag ligt.

Uiteraard worden de Ambassadeurs ook weer bijgepraat over de laatste ontwikkelingen vanuit saMBO-ICT, SURF en Kennisnet.

Speel je zelf ook een sleutelrol op het gebied van onderwijs en ict en wil je ook eens deelnemen aan een meeting, laat het weten: martijn.bijleveld@sambo-ict.nl 

Doorpakken op digitalisering

Digitaal burgerschap 

Digitaal burgerschap daar kunnen we niet onderuit. Jongeren helpen bij de vorming tot weerbare digitale burgers, daar hebben de mbo-instellingen ook een aandeel in. Maar hoe integreer je digitaal burgerschap in je onderwijs? De online publicatie Digitaal burgerschap vertelt in 5 stappen hoe je dat kan doen. Of je nou een bestuurder of docent bent, de stappen helpen je op weg! Deel de publicatie gerust op je school en bij collega’s van andere scholen. 

De werkgroep Digitaal burgerschap wordt steeds groter, ROC ter AA, ROC Top en  Curio zijn recent aangesloten. Ook is er goed contact met Vista. Samen met de Werkplaats Burgerschap (gekoppeld aan het practoraat Burgerschap van ROC van Twente) hopen we komende tijd een Roadshow te maken langs scholen om ‘Kritisch denken’ vanuit o.a. het digitale perspectief onder de aandacht te brengen. Practor Renze Tjoelker, tevens lid van onze werkgroep, heeft in maart een workshop gegeven bij Zadkine over ‘Digitale weerbaarheid’ en zo medewerkers enthousiast gemaakt om te werken aan Digitaal burgerschap. Neem gerust contact op met Jaap (j.vangils@zadkine.nl) om ook op uw school actief aan de slag te gaan met het invullen van Digitaal burgerschap! 

Docentondersteuning 

Adviesbureau KplusV heeft samen met Platform talent voor technologie (PTvT) een onderzoek uitgevoerd naar docentprofessionalisering in het mbo op het gebied van digitalisering en onderwijs. Namens het themateam Docentondersteuning van Doorpakken op digitalisering zijn KplusV en PTvT in gesprek gegaan met docenten, i-coaches, hr-medewerkers, onderwijskundigen en onderwijsmanagers. In de interviews is opgehaald hoe de professionalisering binnen de mbo-instellingen is ingericht. Daarnaast is er gekeken naar het aanbod aan externe professionaliseringsactiviteiten. De opbrengsten laten zien dat er grote verschillen zijn tussen de mbo-instellingen en toont dat er nog ruimte is voor verbetering. Wil je weten waar er nog stappen gezet kunnen worden? En wat de analyse van het externe professionaliseringsaanbod is? Lees hier het volledige artikel met het rapport en de infographic. 

Thema Leven lang ontwikkelen 

Team LLO werkt in subgroepen aan de opdracht voor de periode tot de zomer.  Een groep denkt na over de grondbeginselen van LLO, onderbouwd deze met argumenten en laat de consequenties zien. Een andere groep buigt zich over concrete LLO casussen en is op zoek naar kerntaken en werkprocessen uit de kwalificatiestructuur om leervragen te beantwoorden. Wat kom je dan tegen en waar moeten we rekening mee houden? Een weer andere groep houdt zich bezig met maatvoering en Route 21 heeft de focus gericht op de MORA. Vertegenwoordigers van SBB, het ministerie van OC&W en de MBO Raad denken in de volle breedte mee. We werken met elkaar aan het fundament waarop LLO verder gebouwd kan worden maar hebben ook ogen voor dat wat er nu om ons heen gebeurt. De persona’s die de leervragen vanuit werkenden en werkzoekenden vertegenwoordigen worden daarom de komende tijd uitgebreid met de rol van docenten, coaches en ondersteuners, en ook werkgevers en het UWV willen we nader uitwerken. Dit kan helpen bij het inzichtelijk krijgen van wat er nu nodig is om LLO samen met het bedrijfsleven vorm te geven. 

We verwelkomen deze maand een twee nieuwe leden. Vanuit de MBO raad is Imane Oulali toegetreden tot het team en vanuit SURF zal Dora Woudstra helpen de verbinding met het HO en het flexibiliseringsprogramma steviger tot stand te brengen. 

MORA

Veel scholen zijn bezig met de MORA. Het gebruik loopt ver uiteen; van inzet van de MORA bij het project portfolio management, tot het gebruik van de procesbeschrijvingen bij een fusie om goed de vergelijking te maken over hoe de processen zijn ingericht en waar de verschillen zitten. Ook is het applicatielandschap bij een aantal scholen al gekoppeld met MORA. 

Ik heb ook veel gesprekken over het informatiemodel. Welke objecten zijn er binnen een school en hoe hangen die nu samen. Concreet; hoe zit de kwalificatie in elkaar en hoe hangt dat samen met het onderwijsplan? Als we modulair onderwijs willen aanbieden, wat zijn dan die modules en hoe past dat dan in onze school? Maar het helpt ook bij het uitleggen wat nu precies een Edu-badge is, en wat het niet is. 

Vanuit Route21 willen we scholen helpen bij het gebruik maken van MORA. We geven graag uitleg aan scholen die ons daarvoor benaderen, en dat doen we door zo veel mogelijk ervaringen uit te wisselen tussen scholen. We werken aan concrete stappenplannen per onderwerp die helpt op te bepalen waar je staat en wat een logische volgende stap zou zijn, gebaseerd op deze ervaringen. 

De MORA is ook goed ontvangen door het de HORA-groep van het Hoger Onderwijs. De MORA heeft veel overgenomen van de HORA, op procesgebied is de MORA een stap verder en kan de HORA daarvan zaken overnemen. Het beheer gaan we gezamenlijk inrichten. 

Van de zomer wordt versie 2.0 van de MORA opgeleverd, waarin sommige modellen verder uitgewerkt zijn, met name aan de bedrijfsvoeringskant, en waarin we alle opmerkingen en suggesties ter verbetering hebben verwerkt.  

Alle informatie, ook de modellen, is naast de website ook te vinden op de Teams-omgeving. Als je vragen hebt, of uitleg wilt bij hoe de MORA in jullie school kunt inzetten, stuur dan een mail naar mij, frans.van.neerbos@sambo-ict.nl.

Centraal Aanmelden (CAMBO)

In de vorige nieuwsbrief werd het al gemeld. CAMBO is afgelopen 1 maart officieel in productie genomen. Al meer dan 5500 aanmeldingen zijn in de pilotfase verwerkt. De restpunten worden stuk voor stuk opgelost en de andere SIS leveranciers, op Osiris na, geven aan nog steeds op planning te liggen om de koppeling met CAMBO voor de zomervakantie te realiseren.  

De teams omgeving en alle documentatie zijn gereed en zo kan er gestart worden met het aansluiten op en implementeren van CAMBO. Wil je instelling starten dan kan dat door een mail te sturen naar info@mbovoorzieningen.nl. Vergeet niet twee contactpersonen, BRIN nummer, het SIS waar je op wil aansluiten en de datum dat je wil aansluiten erbij te vermelden. Heb je nog vragen kijk dan op de FAQ pagina, die is bijgewerkt met alle nieuwe vragen die we van jullie ontvangen hebben.  

En ondertussen is de expertgroep wijzigingen ook al van start gegaan en staat de teller op elf instellingen die zicht hebben gemeld om CAMBO in gebruik te gaan nemen. Een mooi resultaat waar we samen trots op mogen zijn. Op naar CAMBO!  

Bruggen Bouwen

In het kader van het programma Bruggen Bouwen is recent het onderzoek gepubliceerd dat gedaan is naar de effectiviteit van de inzet van i-coaches in het mbo en de bijdrage van het programma daarbij. Dat pakte heel positief uit voor Bruggen Bouwen, ook al is er best nog wel weer het een en ander te verbeteren. We werken aan het programma Bruggen Bouwen 2.0 waarin meer nadruk komt te liggen op de strategische inzet van i-coaches en het instrument in de instelling.  
Er is een nieuwe mini-conferentie in de maak, die wordt gehouden op 9 juni a.s. van 14.00 – 17.00 uur. Daarin zullen we ingaan op de ontwikkelingen rond het programma. Daarnaast komt er weer een uitgebreide marktplaats waarin instellingen hun ideeën en ervaringen rond i-coaches met elkaar kunnen delen. Ook is er aandacht voor de instellingen die nog niet met het programma meedoen. Belangstelling? Neem contact op met Martijn Bijleveld (saMBO-ICT) of Leo Bakker (Kennisnet). 

Netwerk Informatiemanagement

Het netwerk volgt met grote belangstelling de ontwikkelingen in het kader van Doorpakken op digitalisering. Al een paar keer kwamen de verschillende referentie architecturen zoals de MORA, de FORA en de HORA aan de orde en buigen de deelnemers aan het netwerk zich over de vraag wat dat voor hen en voor de instellingen betekent. Op welke wijze kunnen we daarin samenwerken en op welke wijze breng je dat terug naar de kaders voor de eigen instelling.  

In mei is er weer een netwerkbijeenkomst. Dan staat het thema rond data ondersteund onderwijs van het programma Doorpakken op de agenda. Ook zal er verder nagedacht worden over positionering en inhoud van informatiemanagement voor de mbo instelling. Hoe kunnen we ons daar verder in ontwikkelen. Kortom, boeiende materie. Interesse, neem contact op met Frans van Neerbos (saMBO-ICT) of Leo Bakker (Kennisnet).

Netwerk IBP krijgt nieuw toetsingskader informatiebeveiliging

Het belangrijkste nieuws uit het netwerk IBP is het recente besluit van de regiegroep IBP om over te stappen naar een nieuw toetsingskader informatiebeveiliging. Na grondig onderzoek zijn we tot de conclusie gekomen dat het Volwassenheidsmodel Informatiebeveiliging van de NBA (beroepsvereniging van accountants) ons gaat helpen om de volgende stappen te zetten op het gebied van informatiebeveiliging in het mbo. Met dit nieuwe toetsingskader maken we gebruik van een in de audit-wereld breed geaccepteerd model, waardoor instellingen eenvoudiger hun interne of externe auditors kunnen betrekken bij het organiseren van de informatiebeveiliging of het uitvoeren van audits, zoals de benchmark. Ook sluiten we op die manier weer aan bij het hoger onderwijs, dat al in 2019 de overstap maakte naar het NBA-kader. Dat biedt perspectief om intensiever te gaan samenwerken op het onderwerp IBP, bijvoorbeeld op het gebied van kennisdeling, benchmarking enzovoort.

Een nieuw toetsingskader betekent niet dat we opnieuw beginnen: vrijwel alle statements van het NBA-model bevatten verwijzingen naar de ISO27K-norm, zodat op die manier de relatie kan worden gelegd naar ons huidige toetsingskader. Evengoed zal de overgang naar het NBA-kader op korte termijn een tijdsinvestering vragen van de ibp-ers, bijvoorbeeld voor het herschikken, aanvullen en/of verzamelen van bewijslast. Om dat allemaal soepel te laten verlopen gaan we inzetten op scholing en maken we de overstap in een tempo dat voor alle instellingen haalbaar is; niet met een big bang, maar stapsgewijs, met een overgangsperiode waarin beide kaders kunnen worden gebruikt. Meer informatie lees je hier, of via martijn.bijleveld@sambo-ict.nl.

Netwerk Onderwijslogistiek

11 februari was een goed bezochte bijeenkomst waarin diverse cases werden gepresenteerd. De netwerk bijeenkomst van 15 april kent daarom wederom het thema 'onderwijsflexibilisering en onderwijslogistiek'. Er is immers veel te delen en we kunnen elkaar hiermee blijvend inspireren.  

Blijvend inspireren doen we ook door een extra sessie te organiseren op donderdag 10 juni van 14:00 tot 16:30 uur. In deze sessie willen we de referentiearchitectuur in de praktijk in beeld brengen en de ontwikkelingen rond het toolwheel presenteren, waarna we nog een praktijkcase bespreken en we ook nog tijd hebben om wat uitgebreider met elkaar in gesprek te gaan. Stof genoeg om extra aandacht aan te besteden.  

Zoek je meer informatie over het netwerk en/of bijeenkomsten kijk dan hier.      

Onderzoeksverslag Implementatie ECK iD in het MBO

De afgelopen jaren is gewerkt aan de invoering van het ECK iD in het po, vo en mbo om een betere privacybescherming in de leermiddelenketen te realiseren. In het po en vo maakt inmiddels een groot deel van de instellingen gebruik van het ECK iD, terwijl de implementatie in het mbo fors achterblijft. 

Dit rapport, dat in opdracht van saMBO-ICT door Bas Kruiswijk is opgesteld, is het resultaat van een kort onderzoek naar de oorzaak van die vertraging. Op basis daarvan wordt ook een aantal aanbevelingen gedaan om de implementatie weer vlot te trekken. Het rapport is op 13 april met de gebruikersgroep ECK besproken en zijn ideeën voor het vlottrekken van de implementatie gedeeld waar de gebruikersgroep mee aan de slag gaat. Lees het onderzoeksverslag hier

Cybercrisisoefening OZON

11 mbo’s getroffen door de cyberaanval uit Guilder 

Op 18 maart vond cybercrisisoefening OZON plaats, de grootschalige, landelijke cybercrisisoefening die elke 2 jaar wordt georganiseerd door SURF. Tijdens OZON oefen je hoe je moet reageren bij een cybercrisis en kom je erachter of je goed bent voorbereid. Aan deze editie deden 65 instellingen mee, met in totaal 1000 deelnemers. Vanuit het mbo speelden 11 instellingen actief mee, waarvan vijf op niveau ‘goud’, wat in OZON-jargon wil zeggen dat ook het CvB meespeelt. Het was een levensecht scenario, waarbij hackers uit de denkbeeldige vijandige staat Guilder de in dat land geproduceerde routers saboteerden en malware verspreidden via het, eveneens uit Guilder afkomstige officepakket Topaz366. 

Bij de evaluatie met de instellingen, op 8 april, bleek dat alle mbo’s veel hebben opgestoken van de oefening, ieder op hun eigen niveau. Voor de instellingen die al een crisisplan paraat hadden was dit een levensechte stresstest en organisaties die nog weinig hebben geregeld op dit gebied hebben ervaren hoe belangrijk een solide crisisplan is tijdens een dergelijke panieksituatie. Conclusie: dit zouden alle mbo’s moeten doen. Over twee jaar de herkansing: OZON 2023, nu al van harte aanbevolen. Lees hier meer over OZON. 

Een nieuwe vraagbaak in MS Teams

Na vele jaren van (meer en minder) gewaardeerd gebruik, neemt saMBO-ICT komende maand afscheid van de groepsomgeving. Velen van jullie zijn het afgelopen jaar al toegevoegd aan gebruikers- en/of kennisdelingsgroepen in MS teams. Onze groepsomgeving werd eigenlijk alleen nog voor de ‘vraagbaak’ gebruikt, maar dat houdt komende maand op.  

Bij saMBO-ICT staat kennisdeling en mensen bij elkaar brengen hoog in het vaandel en daar hoort een ‘vraagbaak’ zeker bij. Er is daarom in onze saMBO-ICT Teams-omgeving een Team ‘Vraagbaak’ aangemaakt, waar medewerkers van (MBO-)scholen en van partners MBO Raad, Kennisnet en SURF vragen kwijt kunnen die zij niet in een andere groep kunnen stellen. Zo weten we elkaar altijd te vinden!  

Wij hebben alle leden van de groepsomgeving gemaild met het bericht dat we medewerkers van instellingen, MBO Raad, Kennisnet en  SURF die momenteel lid zijn van de groepsomgeving toevoegen aan het team Vraagbaak, tenzij zij aangeven dit niet te willen.  Ook de laatste vragen worden meegenomen naar de nieuwe vraagbaak. Vanaf maandag 19 april kan de groepsomgeving wel nog als ‘archief’ worden benaderd.  

Ben je werkzaam bij een mbo-instelling, MBO Raad, Kennisnet of SURF en wil je ook lid worden van de nieuwe vraagbaak? Meld je aan bij info@sambo-ict.nl  

Vragen van en aan collega's

De vraagbaak vindt u in de Teams-omgeving. Iedereen die daar toegang toe heeft kan deze vragen daar zien, zelf een nieuwe vraag stellen of reageren op vragen van anderen!

Laatst gestelde vragen:
Discussies op LinkedIn
Behalve in de Vraagbaak worden er ook in de LinkedIn groep van saMBO-ICT discussies gestart en vragen gesteld. Deze groep telt inmiddels al 1000+ leden.
Tenslotte een dringend verzoek aan leveranciers om onze LinkedIn groep niet te gebruiken als reclameplatform. Reageren op vragen is natuurlijk prima...
 

Colofon

Deze nieuwsbrief verschijnt iedere zes weken en wordt door meer dan 1300 mensen gelezen. Heeft u zich nog niet geabonneerd? Dat kan via deze pagina.

De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 27 mei 2021.

Over saMBO-ICT

saMBO-ICT is een zelfstandige organisatie van en voor alle mbo-instellingen en heeft sterke banden met Kennisnet, de MBO Raad en met SURF. De belangrijkste pijlers binnen saMBO-ICT zijn belangenbehartiging, kennisdeling, aanjagen van innovatie en gezamenlijke projecten.