Afbeelding
Het is al een jaar geleden dat onze twee oude berberapen naar Primadomus in Spanje verhuisd zijn. Bij deze opvanglocatie van Stichting AAP kunnen ze hier genieten van hun pensioen.
Toen het verblijf leeg was, hebben we het opgeknapt en gemoderniseerd. Nu is het verblijf klaar voor de komst van een nieuwe groep berberapen van AAP op donderdag 15 augustus.


In deze nieuwsbrief stellen we de apen aan je voor en vertellen we meer over hun komst naar het Kasteelpark.
 

Nieuw groep Berberapen

Afbeelding
Berberapen leven normaliter in de natuur als familiegroep samen. Onze groep is géén natuurlijke familiegroep, maar het zijn individuen die nu als familie samenleven.
De berberapen hebben allemaal hun eigen geschiedenis. De apen zijn allemaal apart bij AAP gearriveerd. Zij gaan dan kijken welke dieren met elkaar samen kunnen leven. Hierbij wordt onder meer gekeken naar de leeftijd, het geslachten en het (abnormale) gedrag van de dieren. De opzet is dat de groep zo natuurlijk mogelijk gedrag gaat vertonen.
Het samenstellen van de groep is een langdurig proces geweest dat ongeveer een jaar in beslag heeft genomen.

Eerst even wennen

De berberapen zullen de eerste dagen in het binnenverblijf blijven. U kunt ze dan nog niet zien.
Zo kunnen ze wennen aan hun nieuwe omgeving: waar kan ik lekker gaan zitten, welke nieuwe geluiden hoor ik, wie is mijn verzorger, waar staat het drinkwater, waar zitten de luiken om van het ene in het andere verblijf te komen, enz.
Voor de verzorgers is dit ook heel belangrijk. Zij leren de apen kennen. Dit is onder meer belangrijk bij het geven van voedsel (berberapen die het hoogst in rang zijn, moeten het eerst eten krijgen) en bij het checken van hun gedrag (hoe reageren ze op de verhuizing) en gezondheid.
Zodra ze zich thuis voelen, mogen de berberapen ook naar buiten. Het hangt van de groep af of dit een paar dagen of een paar weken gaat duren.

Uzmir

Afbeelding
Uzmir is het oudste mannetje van de groep. Zijn naam betekent "krachtig" in het Berbers.
Uzmir is 18 jaar oud en is afkomstig van een dierenpark in Frankrijk dat door de Franse overheid werd gesloten.
Uzmir is erg goed in het oplossen van conflicten in de groep.

Nour

Afbeelding
Nour is een vrouwtje van 10 jaar oud. Haar naam betekent "licht" in het Marokkaans.
Ze is in 2018 in beslag genomen bij een Franse particulier.
Net als Uzmir, is Nour erg goed in het oplossen van conflicten in de groep.

Djamila

Afbeelding
Djamila is 16 jaar oud en in 2015 in beslag genomen bij een particulier in Spanje.
Ze heeft daarna eerst in Primadomus gewoond en komt nu via AAP naar Born.

Lola

Afbeelding
Lola is de oudste van de groep. Het is een vrouwtje van 20 jaar oud. Ze is afkomstig van een particulier in Spanje. Net als Djamila is ze in 2015 eerst opgevangen in Primadomus en later naar AAP in Almere gekomen.
Lola is helaas behoorlijk getraumatiseerd. Als ze stress ervaart kan ze onder meer gaan krijsen, in haar handen bijten en met dingen gooien. Ze krijgt daarvoor momenteel medicatie. Nu ze haar plekje gevonden heeft in de familiegroep, de stressgevoelens verminderen en zich steeds meer gedraagt als een echte berberaap, kunnen we de medicatie gaan afbouwen. Hopelijk kan ze straks helemaal zonder medicatie in de groep functioneren.

Leen

Afbeelding
Leen is een van de pubers van de groep. Hij is nu twee jaar oud en de wereld is één grote speeltuin. Hij werd ontdekt omdat zijn Franse eigenaar filmpjes van hem poste op TikTok. Leen is daarop in beslag genomen en ondergebracht bij AAP.

Cornelius

Afbeelding
Cornelius is de andere puber van de groep. Hij is nu drie jaar oud. Cornelius is in Oostenrijk in beslag genomen bij een particulier.
Toen hij arriveerde bij AAP vertoonde hij afwijkend gedrag door zichzelf te bijten. Sinds hij in de familiegroep zit, is dit gedrag gelukkig gestopt.

Abnormaal gedrag

Een aantal apen van de groep vertoonde abnormaal gedrag nadat ze bij AAP waren gearriveerd. Dit heeft te maken met de leefsituatie vóórdat ze bij AAP kwamen. Dit gedrag uit zich bijvoorbeeld in krijsen, zelfmutilatie, zichzelf terugtrekken uit de groep, met dingen gooien en kunstjes doen. Nu de berberapen in een stabiele familiegroep leven, is dit gedrag gelukkig duidelijk aan het verminderen.
De verhuizing naar een nieuwe omgeving kan aanleiding zijn dat de apen dit gedrag tijdelijk weer gaan vertonen.
Onze dierverzorgers hebben van de verzorgers van AAP veel informatie gehad over het abnormale gedrag en hoe ze hier wel/niet op moeten reageren.
Hopelijk voelen ze zich snel thuis in het Kasteelpark en blijven deze gedragingen achterwege.

Modernisering verblijf

Afbeelding
Zoals we in de nieuwsbrieven hebben laten zien, is het verblijf van de berberapen vernieuwd het afgelopen jaar.
Het oude verblijf is in 2003 gebouwd en de inzichten over het huisvesten van berberapen zijn in de afgelopen jaren veranderd. De huisvesting moet zodanig zijn, dat de berberapen natuurlijk gedrag kunnen vertonen.
Om te bepalen hoe de huisvesting eruit moet zien, doen we eerst uitgebreid onderzoek:
  • hoe ziet hun natuurlijke leefgebied eruit (is de omgeving kaal of zijn er juist veel bomen)
  • hoe gebruiken ze bepaalde elementen uit hun leefgebied (bijvoorbeeld een rots om op te zonnen)
  • welk natuurlijk gedrag vertonen ze en wat hebben ze nodig om dat te kunnen doen (bijvoorbeeld een hoge zitplek om de omgeving in de gaten te houden)
  • hoe gedragen de groepsleden zich ten opzichte van elkaar, zodat we kunnen bepalen hoeveel compartimenten het binnenverblijf nodig heeft
Ook gaan we kijken bij andere dierentuinen hoe zij het verblijf hebben ingericht en vragen we welke knelpunten zij tegenkwamen en welke tips ze voor ons hebben.

Vervolgens maken we een plan om alles uit te werken. In dit plan staat onder meer:
  • Waar komen de schuilmogelijkheden
  • Waar komt de vijver
  • Hoe komen de berberapen van het binnenverblijf naar het buitenverblijf
  • Welke planten moeten erin
  • Hoe voorkomen we dat ze kunnen ontsnappen
  • Hoe blijven de bezoekers op veilige afstand
  • Hoe kunnen de dierverzorgers veilig werken
Vervolgens is het plan uitgevoerd door onze medewerkers.

Bedreigd

Afbeelding
Berberapen kom je tegen op de rots van Gibraltar en in het wild in Marokko en Algerije. Hun aantal in het wild is de laatste decennia sterk afgenomen. De kans is groot dat de berberaap in het wild zelfs zal uitsterven.

Hier zijn drie duidelijke redenen voor:
  1. De mens heeft steeds meer ruimte nodig voor landbouw en veeteelt. Hiervoor gebruiken ze stukken land uit het leefgebied van de berberapen. Dit betekent dat er voor de berberapen bijvoorbeeld minder voedsel te vinden is, minder woonruimte is en minder contact is tussen groepen onderling.
  2. Door bosbranden zijn berberapen gestorven door de vlammen of door voedselschaarste. Grote groepen berberapen zijn hierdoor uit elkaar gevallen.
  3. Jonge berberapen worden gevangen genomen en voor veel geld verkocht aan mensen die de aap willen houden als huisdier. Ook worden aapjes gebruikt om geld mee te verdienen. De eigenaren bieden toeristen aan om tegen betaling met het aapje op de foto te gaan.
Om te voorkomen dat de berberapen in het wild gaan uitsterven, worden er in de landen van herkomst conservatieprojecten opgezet en zorgen dierentuinen via fokprogramma's (EEP: EAZA Ex situ Programme) dat er een gezonde reservepopulatie ontstaat, waarvan ook weer dieren in het wild kunnen worden uitgezet. Kasteelpark hoopt daar in de toekomst ook een bijdrage aan te kunnen leveren.

Adoptie berberaap

Afbeelding
Wilt u Uzmir, Nour, Djamila, Lola, Leen of Cornelius adopteren? Vul dan het adoptieformulier op onze website in.
Met uw donatie van € 200,- per jaar draagt u bij aan de verzorging van de berberapen.

Als dank ontvangt u van ons:
  • een adoptiecertificaat met daarop de foto van de berberaap die u adopteert
  • een vermelding als adoptie-ouder op onze website
  • een vermelding als adoptie-ouder bij het verblijf van de berberapen
  • twee gratis jaarkaarten

Sponsoren

Het renoveren van het berberapenverblijf is mede mogelijk gemaakt door diverse sponsoren. Hier willen we hun hartelijk voor bedanken:
  • Leden van Rabobank Westelijke Mijnstreek die via Clubkascampagne gedoneerd hebben
  • Vrijwilligers van OLS in Born die (een deel van) hun vergoeding gedoneerd hebben
  • Klanten van De Regenboog in Sittard
  • Profilplast uit Sittard
  • Bouwcenter Jan Opreij uit Maastricht
  • Stichting AAP
  • Adoptie-ouders van de berberapen
  • Bezoekers die een donatie gedaan hebben
Kasteelpark Born - Kasteelhof 1a - 6121 XK Born
 
info@kasteelparkborn.nl   046-4851950