Afbeelding
NVvW Nieuwsbrief juni 2023

In deze nieuwsbrief

  • Van de voorzitter
  • Cursus voor vmbo-leraren: Aan de slag met Barton
  • Jaarvergadering en studiedag 2023
  • Vakmaatjes voor docentvluchtelingen
  • Onderwijs meets Onderzoek
  • Symposium: Een bonte verzameling
  • Spreken en voorinschrijven voor de docentendag wiskunde 
  • Vacatures bij SLO
  • Vakantiecursus over priemgetallen
  • Nieuws van het Wereldwiskunde fonds
  • Van de vakbondstafel
  • Tot slot: vakantiefotowedstrijd

Van de voorzitter

Afgelopen donderdag gaf ik mijn laatste wiskundeles op mijn school. Het is een bijzonder gevoel. Deze week hebben we nog projectweek en de week daarna is gereserveerd voor allerlei overleggen en dan zit het er echt op. Dan ben ik gepensioneerd. Wat een gek woord eigenlijk. Vroeger dacht ik altijd dat dat alleen voor oude mensen is en daar hoor ik natuurlijk nog lang niet bij! Maar ik kijk wel uit naar deze nieuwe fase in mijn leven. Hoe leuk ik het onderwijs, de leerlingen en alles wat er bij hoort ook vind, het is mooi geweest. Ik draag mijn leerlingen en alle leerlingen die erna komen, met veel vertrouwen over aan mijn collega's. Die gaan het vast anders doen dan ik, maar dat lijkt me goed. 
Ook het werk voor de NVvW ga ik afbouwen. Tot 4 november, de dag van de jaarvergadering en studiedag, ben ik voorzitter van deze bijzondere vereniging, maar dan neem ik afscheid. Mijn laatste 'van de voorzitter' lezen jullie dus in het najaar. Maar nu gaan we eerst genieten van een heerlijke vakantie. Ik wens jullie allemaal een mooie zomer. 

Ebrina Smallegange
Voorzitter NVvW

Cursus voor vmbo-leraren: Aan de slag met Barton

Wil je als vmbo-docent je lespraktijk eens tegen het licht houden? Ontdekken of er wellicht een meer effectieve methode is om lesstof te behandelen? Vraag je je weleens af waarom sommige leerlingen helemaal vergeten zijn wat je ze vorig jaar verteld hebt?

Doe dan mee aan de cursus ‘Aan de slag met Barton’. In deze cursus behandelen we enkele ideeën die wiskundeleraar Craig Barton in zijn boeken uit de doeken doet. De cursus is expliciet bedoeld voor vmbo-docenten en is ontwikkeld door wiskundedocenten uit het vmbo en een lerarenopleider. De focus ligt op de praktijk en de behandelde theorie is daarop gericht. Afgelopen jaar hebben we deze cursus voor het eerst aangeboden en dit was een succes. Daarom wordt de cursus nu herhaald. 

Er is ruimte voor het delen van de ervaringen met elkaar: wat werkt wel, wat heeft meer tijd nodig en wat werkt niet? Je krijgt elke les een opdracht mee, die je samen met een medecursist uitwerkt, in de eigen lespraktijk toepast en waarover je vervolgens samen van gedachten wisselt. Zo willen we met deze cursus verder komen dan met een willekeurige workshop. We willen je niet alleen inspireren, maar ook bijdragen aan verbetering van de lespraktijk. 

Overzicht datum/tijd/locatie
De data en locatie wordt binnenkort ingevuld. 

De cursus is bedoeld voor alle wiskundeleraren uit het vmbo, ook niet leden zijn van harte welkom. 

De kosten 
Voor NVvW-leden: € 65,-
Voor niet-leden: € 95,-

Meld je nu aan voor deze cursus via onze website. 
 

Jaarvergadering en studiedag 2023


 
Het thema voor de studiedag van zaterdag 4 november 2023 is

Wiskunde en de jeugd van tegenwoordig 

De jeugd van tegenwoordig is goed thuis in de digitale wereld en is ondernemend. Hoe kunnen docenten die vaardigheden en al die moderne digitale hulpmiddelen benutten bij het leren van wiskunde? Dat zijn vragen waar we voor staan en waarom het belangrijk is om elkaar te inspireren met mogelijke antwoorden. Op online platforms is hierover al veel gaande. Enkele dagen na de onrust over ChatGPT werden daar leuke voorbeelden gedeeld voor gebruik in de wiskundeles. 

De jeugd van tegenwoordig beweegt zich makkelijk in de digitale wereld en wil snel resultaat zien. Dat vlugge en vluchtige verenigt zich niet makkelijk met het leren van wiskunde. Bovendien heeft een aantal leerlingen, mede als gevolg van de pandemie, moeite met concentratie, zorgvuldig lezen en metacognitieve vaardigheden zoals plannen en het leren van fouten. Met welke werkvormen krijgen we de leerlingen AAN? Welke activerende start van de wiskundeles krijgt de neuzen de goede kant op? Hoe zorgen we ervoor dat ze plezier krijgen in wat er op het programma staat? Vragen die we tijdens deze studiedag aandacht zullen geven.

De jeugd van tegenwoordig beweegt zich makkelijk in de digitale wereld en de wiskunde beweegt ook mee. De huidige samenleving vraagt om vaardigheden rond big data, algoritmisch denken en digitale geletterdheid. Deze begrippen zijn grotendeels nieuw en nauw verbonden met wiskunde. Hoe geven wij dat in ons onderwijs handen en voeten? In de wiskundeles zijn we vaak bezig met het vertalen van problemen naar formules in x en y. Is dat de wiskunde die nog nodig en urgent is? Er staan enkele curriculumvernieuwingen voor de deur. Wat gaan die inhouden? Tijdens de studiedag zullen we ook aandacht hebben voor de wiskunde van tegenwoordig en de curricula van de nabije toekomst.

We nodigen wiskundedocenten en andere betrokkenen uit om kennis en ervaringen te delen rond wiskunde en de jeugd van tegenwoordig. We hopen dat deze studiedag weer een unieke gelegenheid biedt om elkaar te ontmoeten en te inspireren!

Heb je ideeën voor een workshop? Dan horen we die graag. Mail nog voor de vakantie naar studiedag@nvvw.nl 

Sharon Calor, Margot Rijnierse en Michiel Doorman

Vakmaatjes voor docentvluchtelingen



Vorige week woensdag organiseerde de werkgroep Welkom, samen met Vluchtelingenwerk Nederland een informatieavond voor vakmaatjes. Een vakmaatje is een Nederlandse docent die een vluchteling in een vroeg stadium  wat van het Nederlandse onderwijs laat zien. 
Bij de introductie werd stilgestaan bij de dingen die je als vakmaatje kunt doen en dingen die je juist niet hoeft te doen. Het was een hele fijne bijeenkomst. Er werden mooie ervaringen uitgewisseld, waaruit blijkt dat het erg dankbaar werk is, maar vooral ook inspirerend om met buitenlandse collega’s over wiskundeonderwijs te praten.

We zijn nog steeds op zoek naar meer vakmaatjes, meld je dus aan als je ook een vluchteling wilt helpen zich te oriënteren op het Nederlandse (wiskunde)onderwijs. Als vakmaatje heb je een aantal keren contact met een vluchteling die in het land van herkomst wiskundeleraar was. Door de vroegtijdige oriëntatie kan de vluchteling een keuze maken om ook in Nederland weer in het onderwijs te willen werken. 

Meldt je aan via een mail naar welkom@docentvluchteling.nl
Je kunt ook mailen als je meer informatie wilt. 

Onderwijs meets Onderzoek



Wat kunnen wiskundeonderwijs en onderwijsonderzoek voor elkaar betekenen? Deze vraag staat centraal tijdens de vijfde editie van de conferentie Onderwijs meets Onderzoek.

Op vrijdag 29 september 2023 organiseren de NVvW, het Freudenthal Instituut en SLO voor de vijfde keer de conferentie ‘Onderwijs meets Onderzoek’.

Tijdens Onderwijs meets Onderzoek gaan wiskundeleraren en onderzoekers van wiskundeonderwijs met elkaar in gesprek over de vraag wat onderwijspraktijk en onderwijsonderzoek voor elkaar kunnen betekenen.

Het thema van de middag is:  Curriculumvernieuwing

Symposium XXIX Een bonte verzameling



De werkgroep Geschiedenis er ook nu weer in geslaagd vier inspirerende sprekers te boeken voor het jaarlijkse symposium. Op zaterdag 23 september is het zover. Een Bonte verzameling, het 29e symposium van de werkgroep Geschiedenis, vindt plaats in Vergadercentrum Domstad in Utrecht. Dit symposium zal gaan over Getallen, New Math, Cantor en meer.

Het symposium duurt van 10.00 tot ca. 16.00 uur, met pauzes voor koffie, thee en lunch. Er zijn vier sprekers en er is ook dit jaar een paneldiscussie, met inbreng van alle deelnemers.

Kijk hier voor meer informatie over de sprekers en om je op te geven. 

Spreken en voorinschrijven voor de docentendag wiskunde

De wiskundedialoog dinsdag 10 oktober
             
Op dinsdag 10 oktober 2023 zal de wiskundedialoog, een studiedag voor wiskundedocenten, weer plaatsvinden op de Radboud Universiteit te Nijmegen. De studiedag richt zich op eerste- en tweedegraads docenten wiskunde. Zij worden bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen binnen het voortgezet onderwijs.
 
Ieder jaar nodigen we interessante sprekers uit die hun expertise en bevindingen willen delen met collega’s. Tussen de opening en de slotlezing kunnen de deelnemers in drie rondes kiezen uit een groot aanbod aan work­shops met thema's rondom het tweede- en eerstegraads gebied. Afsluitend kunnen de deelnemers tijdens een borrel gezellig bijpraten.
 
Spreker?
Heeft u interessant materiaal ontwikkeld of wilt u tijdens deze studiedag uw kennis delen? Neem dan contact op met Tim van Lier tim.vanlier@ru.nl voor het verzorgen van een workshop. Wanneer uw work­shop wordt geselecteerd, krijgt u gratis toegang tot de wiskundedialoog.
 
Voorinschrijving
Het duurt nog even maar het is nu al mogelijk om u in te schrijven voor de wiskundedialoog. Volg deze link voor informatie, het globale programma en om u in te schrijven.
 
Tim van Lier (tim.vanlier@ru.nl)
Coördinator Vaksteunpunt Wiskunde Pre-university college of science, RU
 
Alvast bedankt voor je reactie.
 
Groet,
 
Tim van Lier
 

Vacatures bij SLO



SLO zoekt een curriculumontwikkelaar wiskunde voor de afdeling voortgezet onderwijs. Wil jij een inhoudelijke en coördinerende rol bij de ontwikkeling van doelen, kaders en instrumenten voor het vakgebied wiskunde en rekenen en SLO effectief verbinden aan andere organisaties en experts?
Kijk dan hier.
 

Vakantiecursus over priemgetallen



Zoals ieder jaar organiseert Platform Wiskunde Nederland ook in 2023 weer een vakantiecursus voor wiskundeleraren en andere belangstellenden, om even ‘’bij te tanken’’ en met collega’s uit het hele land gezellig te lunchen en dineren.

Dit jaar is de hoofddocent Frits Beukers.
Gastdocenten zijn Roland van der Veen en Benne de Weger.

De cursus staat dit jaar in het teken van priemgetallen.

Data
25 + 26 augustus in Antwerpen (Universiteit Antwerpen),
1 + 2 september in Amsterdam (CWI).

Opgeven kan via het aanmeldformulier. 
Meer informatie via deze link. 

Nieuws van het Wereldwiskunde Fonds


Bedankt!
Ieder jaar vraagt het bestuur de leden om bij het betalen van de contributie €2,50 extra te storten voor het Wereldwiskunde Fonds. Ook dit jaar hebben velen van jullie bijgedragen, daar zijn we heel blij mee. Het totale bedrag van € 6542,50 gebruiken we voor wiskundeonderwijs in ontwikkelingslanden. We steunen kleine projecten, waarbij al het geld ten goede komt aan het onderwijs. 
Heel hartelijk bedankt voor deze bijdrage!

Zomer verkoop en projecten
De zomerverkoop van het WwF is van start gegaan. We verkopen weer veel boeken voor een lage prijs. Neem een kijkje op de website
Ken je een project op het gebied van wiskundeonderwijs in een ontwikkelingsland waar men wel wat steun kan gebruiken, neem dan contact met ons op. 
door een mailtje te sturen
Als je meer wilt weten over projecten die we al gesteund hebben, kijk dan op deze pagina

Van de vakbondstafel



Acties op 5 oktober!
Op 16 juni verliep het ultimatum dat gezamenlijke bonden hadden gesteld. Helaas heeft dit niets aan extra loonruimte opgeleverd bovenop de 5% die het kabinet biedt voor 2023. Als volgende stap kondigen we nu een staking aan op 5 oktober. We eisen tenminste een marktconforme loonontwikkeling. We zullen op korte termijn meer over de aard van de acties bekend maken.

Samen met AOb, CNV, AVS, stelden we als FvOv op 26 mei jl. een ultimatum aan het kabinet: zorg voor extra bekostiging voor de lonen in het onderwijs. Niet alleen werknemers, ook werkgevers stuurden een brief naar kabinet voor meer ruimte. Helaas ontvingen wij beiden een ‘nee’. Dit betekent dat wij overgaan op verdere acties.

Op 5 oktober 2023 wordt er gestaakt in het funderend onderwijs. Op de dag van de leraar, in de week van het onderwijs, willen wij onze noodkreet voor een eerlijke salarisverhoging kracht bij zetten. Over de concrete invulling van deze staking volgt voor half juli meer. Daarbij denken we vooral aan acties in de regio of op de scholen zelf.

“We hadden graag voor de zomervakantie een cao gesloten, de mensen voelen de inflatie immers nu,” aldus Jilles Veenstra, voorzitter van de FvOv, “maar dat zit er op dit moment niet in. We zullen alles in het werk stellen om zo snel mogelijk alsnog een marktconforme loonstijging voor de werknemers in het PO en VO af te spreken. Daar hebben we ook de steun van de leden van onze verenigingen bij nodig!”
Tot slot
Net als vorig jaar organiseert het bestuur weer een vakantiefotowedstrijd. 
De regels zijn een beetje veranderd: je mag maximaal 1 foto opsturen. 
Stuur je mooiste vakantiefoto die met wiskunde te maken heeft op naar
hoofdbureau@nvvw.nl
.
Door mee te doen, geef je de NVvW het recht om de foto te gebruiken in de nieuwsbrief of op de website. Voor de winnaar is er een leuke prijs!

 

Feantersdyk 4-i
9264 TN Earnewâld
hoofdbureau@nvvw.nl

 

Colofon

Dit is een automatisch bericht, antwoorden op nieuwsbrief@nvvw.nl worden niet gelezen. Mocht u vragen over de vereniging hebben, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de ledenadministratie via ledenadministratie@nvvw.nl, voor technische vragen kunt u terecht bij de webmasters via webmasters@nvvw.nl.