Afbeelding
Nieuwsbrief nummer 103, februari 2023

Inhoud

Bijeenkomsten

2 feb PortalPlus Gebruikersgroep
6 feb MBO Digitaal Gebruikersdag
9 feb MORA bijeenkomst
16 feb Netwerk Informatiemanagement
7 mrt Xedule Gebruikersgroep
8 mrt Verkenning gratis leermiddelen
9 mrt Netwerk IBP
14 maart Netwerk Leermiddelenbeleid en Schoolkosten

Een actueel overzicht van onze bijeenkomsten is te vinden op: mbodigitaal.nl/agenda
​​

Inleiding

De conferentie in Rotterdam was weer een groot succes. Wat mooi om te zien hoeveel mensen er in het mbo bezig zijn om met behulp van digitalisering de ambities van onze mooie sector waar te maken. De organisatie door Zadkine en Grafisch Lyceum Rotterdam was grandioos. Niet in de laatste plaats door de inzet van studenten in de ondersteuning van het evenement en we kijken nu al weer vooruit naar de volgende conferentie op 21 en 22 september. Het netwerken en kennisdelen maar ook samen afspraken maken staat centraal binnen MBO Digitaal, de afgelopen jaren hebben we met doorpakken op digitalisering hier enorme grote stappen voorwaarts gemaakt en hier gaan we natuurlijk gewoon mee verder. De grote programma’s die we samen met andere sectoren doen maar ook de projecten zoals cyberveiligheid en digitaal bekwaam zijn enorm belangrijk om ervoor te zorgen dat we ook in de toekomst kwalitatief hoog onderwijs, veilig onderwijs en onderwijs voor iedereen kunnen blijven aanbieden. Om succesvol hierin te zijn, hebben we onze netwerken van MBO Digitaal hard nodig. De kennis en kunde die bij de scholen aanwezig is moeten we echt blijven samenbrengen en daar zijn de netwerken ideaal voor. We kunnen dit niet als school alleen maar moeten het echt samen doen. Heb je interesse om deel te nemen, of nog actiever te worden voor het collectieve belang, neem dan contact met ons op en hou onze website in de gaten voor het laatste nieuws.

MBO Digitaal Conferentie

Met groot plezier kijken we terug op de 47e MBO Digitaal Conferentie bij Zadkine en het Grafisch Lyceum Rotterdam. Uit de reacties van de deelnemers blijkt dat het weer een feestje was met een uitstekend programma. Met meer dan 250 unieke bezoekers over de twee dagen was de conferentie dan ook volledig ‘uitverkocht’. Momenteel worden de slides verzameld en wordt er een aftermovie gemonteerd. Zodra deze beschikbaar komen, laten we dit via een nieuwsbericht weten en zijn ze te vinden op de website van MBO Digitaal. Wij danken Marcel, Marjoke, Jurriaan en zijn meiden en de vele anderen die deze conferentie tot in de puntjes hebben georganiseerd.
 
Save the date: De volgende MBO Digitaal Conferentie wordt gehouden op 21 en 22 september 2023 en wordt samen met het Graafschap College en het ROC van Twente georganiseerd. Deze zal plaatsvinden te Ulft.
Net als afgelopen conferentie ontvangen eerst de leden van de netwerken een persoonlijke uitnodiging voordat de inschrijvingen voor de overige geïnteresseerden van start gaan. Let dus op je mailbox of volg MBO Digitaal via de nieuwsbrief of LinkedIn.
 
Indienen workshop: Heb jij een interessant onderwerp voor een presentatie die perfect past bij de MBO Digitaal Conferentie? Aarzel dan niet om deze via dit formulier in te dienen. De programmacommissie zal te zijner tijd een selectie maken uit de ingezonden workshops.

MBO Digitaal Gebruikersdagen

Komende maandag, 6 februari 2023, komen de gebruikersgroepen Eduarte, Magister, OSIRIS en Peoplesoft weer fysiek bij elkaar in Vergadercentrum Domstad in Utrecht. ’s Morgens hebben we er weer een gezamenlijk ochtendprogramma. Deze keer naast de gebruikelijke updates vanuit MBO Digitaal, DUO en SBB, helemaal in het teken van Informatiebeveiliging. DUO en Rijn IJssel nemen ons mee in het bestrijden van diplomafraude, ROC Mondriaan vertelt de impact van de hack op de Studentenadministratie. Tenslotte vertelt MBO Digitaal wat we de komende jaren gaan doen in het programma Cyberveiligheid.

Heb je interesse? Meld je dan vandaag nog aan, want morgen is het te laat, want dan zijn de aantallen voor de catering al doorgegeven.
En voor alle informatie over de gebruikersdagen, zie de pagina Gebruikersdagen op onze website.

Doorpakken op digitalisering - laatste bericht

E-zine Data-ondersteund onderwijs
Het themateam Data-ondersteund onderwijs heeft een e-zine gepubliceerd met échte praktijkverhalen uit de instellingen, tips, geleerde lessen, opbrengsten en de belangrijkste inzichten over werken met (studie)data.
Het e-zine lees je hier. Wil je een of meer papieren exemplaren ontvangen? Dat kan ook. Stuur een mail met naam, adres en het aantal exemplaren dat je wilt ontvangen naar Paulien de Jong.

3 x FIM video-animatie online
Het themateam Flexibilisering en Modularisering ontwikkelde drie video-animaties. In deze video’s krijg je binnen een paar minuten een helder beeld van de mogelijkheden van de Flexibel Inzetbare Module (FIM) aan de hand van drie persona’s: Marije (initieel onderwijs), Frans (FIM) en Annette (Certificaatroute).
Wil je meer informatie over de FIM? Neem contact op met Claudia Beemster en/of Catelijne Zandbergen. 

Mini-magazine Digitaal Burgerschap
‘In gesprek over Digitaal Burgerschap’ is deze week gepubliceerd. Een mini-magazine van het themateam Digitaal Burgerschap met zes inspirerende verhalen, reportages en interviews vanuit verschillende perspectieven.
De verhalen lees je hier. Wil je een of meer exemplaren ontvangen? Stuur een mail met naam, adres en het aantal exemplaren dat je wilt ontvangen naar Paulien de Jong.

Prototype Leermiddelen Benchmark Tool
In de laatste uren van Doorpakken maakten Leermiddelen aanvoerder John Kromhout en verbinder Menno de Waal samen met Hike One een prototype van de Leermiddelen Benchmark Tool (LBT). Het geeft mbo-instellingen een hulpmiddel om de leermiddelenlijsten met elkaar te kunnen vergelijken in één overzicht.
Check het prototype hier. Voor meer informatie of vragen, neem contact op met John Kromhout en/of Menno de Waal.

Verkend: Regie op studiedata door studenten
Instellingen verzamelen veel data over en van studenten. Meer regie op deze data vanuit de student is wenselijk, zodat hij inzicht en controle heeft over de verwerking van persoonsgegevens binnen het onderwijsproces. In opdracht van Doorpakken op Digitalisering en SURF voerde Dialogic een verkenning uit naar de mogelijkheden, randvoorwaarden en eventuele partners voor een infrastructuur voor zo’n regie op studiedata.
Lees hier de Verkenning Regie op studiedata door studenten. Meer weten over de inhoud van de verkenning en/of meepraten over regie op studiedata? Neem contact op met JaapJan Vroom.

Het ‘hoe’gesprek voeren met de Praatplaat Open Leermiddelen
Hoe maak je open leermaterialen? Hoe geef je ze een plek in het curriculum? En hoe ga je om met open leermaterialen? Het themateam Leermiddelen ontwikkelde samen met De Betekenaar de praatplaat ‘Open Leermiddelen – Tooling’. De plaat toont de cyclus waarin je onderwijs ontwerpt, vormgeeft, uitvoert, evalueert en aanpast voor de volgende keer.
Wil je meer informatie of heb je nog vragen? Neem contact op met John Kromhout en/of Menno de Waal.

Oproep: Doe mee met de monitor Leren en lesgeven met ict
Maakt jouw school al gebruik van de Monitor Leren en lesgeven met ict van het iXperium Centre of Expertise Leren met ict? Een waardevol instrument om koers te bepalen en voortgang te bewaken. Om goed te faciliteren bij digitalisering kunnen mbo-scholen kosteloos gebruik maken van het onderzoeksinstrument. Doe je mee?
Meer informatie lees je hier. Aanmelden kan via de website van het iXperium. Vragen? Stuur dan een bericht naar Marit Montsanto.

Programma Cyberveiligheid mbo

Ondanks dat de vacatures nog niet allemaal zijn ingevuld maken we al flinke stappen. We zijn gestart met nulmetingen (zie verderop in deze nieuwsbrief) en pakken ook al een aantal concrete activiteiten op.
  • Cloud-leveranciersmanagement: we zijn gestart met de centrale beoordeling van verwerkersovereenkomsten en de eerste DPIA -op Eduarte- wordt nu uitgevoerd.
  • SURFsoc: vanuit de subsidie worden de opstartkosten voor deze dienst vergoed en dat heeft geleid tot een groot aantal aanmeldingen van mbo-instellingen, de implementaties zijn in volle gang.
  • Benchmarking en external audits: we zijn samen met SURF twee aanbestedingstrajecten gestart. Een voor de selectie van een sectorbrede applicatie voor het beheren van de volwassenheid en benchmarking (GRC-applicatie) en een aanbestedingstraject voor externe audits.
  • Cyberconvenant: we werken aan een cyberconvenant waarin we op bestuurlijk niveau afspraken maken over cyberveiligheid. Denk aan het niet betalen bij afpersing, het delen van informatie als een instelling wordt aangevallen, het elkaar bieden van uitwijkopties in tijden van crisis en een gezamenlijk calamiteitenfonds of cyberverzekering. Het convenant wordt geagendeerd op de ledenvergadering.
Meer informatie via de website van het programma cyberveiligheid mbo.

MORA

Op donderdag 9 februari 2023 van 10.00 tot 15.00 uur organiseert de werkgroep MORA een bijeenkomst voor leveranciers van applicaties in de mbo-sector.

De MORA (Middelbaar beroepsonderwijs Referentie Architectuur) ontwikkelt zich in een rap tempo verder. Naast de MORA wordt er ondertussen hard gewerkt aan de sector- en koppelvlakken architectuur. Tegelijkertijd zijn er in- en externe ontwikkelingen die invloed uitoefenen op het toekomstige onderwijs. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onderwerpen als, LLO (Leven Lang Ontwikkelen), flexibilisering van het onderwijs of programma’s als Cyberveiligheid, Digitaal Onderwijs Goed Geregeld of Npuls (voorheen Digitaliseringsimpuls Onderwijs). Om snel en goed op die ontwikkelingen te kunnen anticiperen zijn referenties, afspraken en standaarden noodzakelijk.

De MORA helpt mbo-scholen om de informatievoorzieningen goed te laten functioneren en wordt hierbij gebruikt als een blauwdruk waarmee mbo-scholen hun digitalisering aan het vormgeven zijn. Samen willen we over deze ontwikkelingen in gesprek en aandachtspunten adresseren en oplossen. Wil je komen meld je dan aan via deze link.

Netwerk Examinering en Digitalisering (NED)

De afgelopen periode zijn er binnen het netwerk Examinering en Digitalisering vorderingen gemaakt binnen het project OKE (Onderwijs Koppelingen Examinering). Naast een allereerste ROSA scan voor de tot nu toe ontwikkelde koppelvlakken kunnen we trots voortgang melden over de daadwerkelijke koppelingen en over de te maken situatieanalyse digitalisering Examineringsproces.
 
ROSA Scan
Wat is een ROSA scan? Met de ROSA-Architectuurscan worden op systematische wijze alle architectuuraspecten van een, bij Edustandaard ingebracht, onderwerp in kaart gebracht en worden knelpunten en kansen gesignaleerd. Niet alleen kan de indiener er zijn voordeel mee doen, ook kan ROSA ermee worden verrijkt. En tot slot stelt het andere ketenpartijen in staat om kennis te nemen van architectuurwijzigingen en het belang hiervan voor de eigen organisatie of achterban te bepalen (transparantie in de keten, informatiepositie). Met de uitkomst van de architectuur scan gaan we in de werkgroep verder werken aan de standaard voor gegevensuitwisseling. 

Voortgang Onderwijskoppelingen Examinering (OKE)
De beschrijvingen van vier van de zes koppelvlakken (betreft studenten, planning en resultaatgegevens) is gerealiseerd en de pilot softwareleveranciers hebben aangegeven begin februari de bouw van deze koppelvlakken (bèta versie) gereed te hebben.
Op 17 februari staat een test gepland om deze gebouwde koppelvlakken te checken op werking, volledigheid en betrouwbaarheid. Dit is een flinke mijlpaal in het proces naar de brede werking en uitrol van de koppelvlakken voor de hele mbo-sector. We houden jullie op de hoogte over de verdere voortgang en resultaten van de test.
 
Situatieanalyse digitalisering Examineringsproces
Als spin-off van de realisatie van koppelvlakken is een gesprek ontstaan over hoe we als mbo-sector om moeten gaan met de digitalisering van examens door examenleveranciers en examen-ICT platformen. Op 2 februari is een landelijke bijeenkomst met alle betrokken partijen (ICT-platformen, examenleveranciers en een aantal mbo-scholen) om een situatieanalyse te maken van de veranderingen, wensen en eisen die bij de verschillende partijen leven rondom deze digitaliseringsontwikkelingen. De uitkomst van deze dag (een analyse met grondoorzaken) geldt als input voor de vervolgactiviteiten van NED in de vier werkgroepen en tevens voor het goede gesprek met examenleveranciers en ICT-platformen over deze analyse.

Wil je lid worden van, bijeenkomsten bijwonen, meer weten over, of een bijdrage leveren aan het netwerk examinering en digitalisering neem dan contact op met Rob Vos.

Netwerk IBP

Het netwerk IBP heeft op 9 maart 14.00 - 17.00 uur een (online) netwerkbijeenkomst. Een groot deel van de agenda staat in het teken van de activiteiten vanuit het programma Cyberveiligheid: de geplande nulmetingen, de plannen voor een mbo-brede GRC-applicatie, de aanbesteding voor de audit-dienstverlening, de voortgang op het gebied van leveranciersmanagement, enzovoort. Ook koppelen we vanuit SURF terug over de ontwikkelingen binnen de innovatiezone Cyberveiligheid, de voortgang van crisisoefening OZON, de nieuwe SURF compliancydienst en de activiteiten op het gebied van cyberweerbaarheid vanuit het Security Expertise Centrum.
Kortom: we hebben weer veel met elkaar te delen! Meer informatie via Martijn Bijleveld.

Netwerk Informatiemanagement

De datum stond natuurlijk al in de agenda gereserveerd! 16 februari is het van 10.00 tot 16.00 uur weer tijd voor een bijeenkomst van het netwerk informatiemanagement. Deze keer weer bij Aristo Meetingcenter te Utrecht Lunetten en belooft het een bijzondere bijeenkomst te worden. Tijdens deze bijeenkomst komen we samen met collega's van onderwijslogistiek, architectuur en het LLO-kennispunt. Het zal jullie dan ook niet verbazen dat flexibilisering van het onderwijs en de impact hiervan op de informatievoorzieningen centraal staat. Verder geven we een update over het programma Npuls en de CIO-Raad. Tijd om de uitdagingen, ontwikkelingen en vorderingen met elkaar te bespreken en delen.

Daarnaast is het netwerk informatiemanagement nog op zoek naar een nieuwe voorzitter en ben jij, zowel in de relatie als inhoud verbindend? Kun jij een visie uitdragen en een goede gesprekspartner zijn voor alle leden en ben jij een communicatief vaardige persoon met een breed perspectief op het onderwijs speelveld? Dan zijn wij naar jou op zoek. Je kunt hiervoor contact opnemen met Rob Vos.

Voor de bijeenkomst van 16 februari zijn 120 plekken beschikbaar waarvoor aanmelden noodzakelijk is. Meer informatie over het netwerk informatiemanagement vind je op onze website. Wil je lid worden van, bijeenkomsten bijwonen, meer weten over, of een bijdrage leveren aan het netwerk informatiemanagement neem dan contact op met Rob Vos.

Netwerk Leermiddelenbeleid en schoolkosten

Verkenning Gratis leermiddelen basisvaardigheden voor minderjarige studenten
Op woensdag 8 maart 2023 van 13.00 – 16.00 uur organiseert de MBO Raad een bijeenkomst over de motie voor Gratis leermiddelen basisvaardigheden voor minderjarige studenten. Deze bijeenkomst (bij MBO Raad te Woerden) is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met leermiddelenbeleid in de instelling. Nadrukkelijk willen we ook docenten taal, rekenen en burgerschap uitnodigen om deel te nemen aan deze verkenning.
 
Tijdens deze Verkenning bespreken we de meest actuele stand van zaken, we kijken naar de impact van deze regeling en wisselen ideeën uit die kunnen helpen bij de implementatie van de motie.
 
Meld je hier aan voor de Verkenning. Ongeveer een week voor de bijeenkomst ontvang je een mail met het programma en alle benodigde informatie.

Netwerkbijeenkomst op 14 maart
Op 14 maart vindt bij Curio weer de reguliere netwerkbijeenkomst plaats voor de netwerkleden. Hierin wordt weer kennis- en ervaring uitgewisseld over actuele thema's op het gebied van leermiddelen. Is jouw instelling nog niet aangesloten bij dit netwerk of heb je interesse om deel te nemen? Laat het dan via mail weten aan Marc Dietzenbacher.

Netwerk Onderwijslogistiek

Donderdag 19 januari maakte het netwerk Onderwijslogistiek met 25 deelnemers kennis met een door onderwijsadviesbureau Arlande en TransparancyLab (Priaoritize) ontwikkelde tool. De tool is een op AI-techniek gebaseerde vragenlijst die onderwijsinstellingen en netwerken MBO Digitaal helpt bij hun positiebepaling op het thema onderwijsflexibilisering en onderwijslogistiek. De tool volgt de thema’s uit de Reisgids-Onderwijslogistiek en inventariseert hoe de diverse procesactoren hun huidige flexibiliseringspositie en -ambities waarderen. Handreiking-Onderwijslogistiek. Dit kan bijdragen aan het verder definiëren van het plan van aanpak voor het richten, inrichten en uitvoeren van de flexibiliseringsagenda en de onderwijslogistieke ondersteuning daarvan. Ook voor de netwerken zou dit wel eens een handig instrument kunnen zijn omdat op thema’s kartrekkers geïdentificeerd en gelinkt kunnen worden aan vakgenoten die met dezelfde vraagstukken bezig zijn. Ook signaleert het de vraagstukken die de moeite waard zijn in de netwerken te agenderen. Implementatie en verdere verspreiding van de tool bij de instellingen gaat op korte termijn zijn vervolg krijgen; je hoort van ons.

Vermeldenswaard is zeker ook de aangekondigde start van de Leergang “Flexibiliseren in het mbo & de impact op onderwijslogistiek”. De leergang start op 9 maart a.s., de inschrijving staat nu open en de eerste ronde kent maximaal zestien deelnemers. Dus .. snel naar de site van MBO Digitaal voor inhoudelijke informatie en je inschrijving: Leergang 'Flexibiliseren in het mbo & de impact op onderwijslogistiek'.

Flexibilisering is ook het onderwerp voor de gezamenlijke fysieke netwerkbijeenkomst op 16 februari die samen met collega's van het netwerk informatiemanagement, architectuur (MORA & MOSA) en het LLO-kennispunt is gepland. Een integrale benadering is van groot belang om flexibilisering van het onderwijs te bewerkstelligen. Vanuit verschillende netwerken en perspectieven gaan we hier samen over in gesprek. Voor de bijeenkomst van 16 februari zijn 120 plekken beschikbaar waarvoor aanmelden noodzakelijk is.

Wil je lid worden van, bijeenkomsten bijwonen, meer weten over, of een bijdrage leveren aan het netwerk onderwijslogistiek neem dan contact op met Rob Vos.

CAMBO

Afschaffen OOK en CAMBO - Vraag extra ondersteuning
Vanaf 1 augustus mogen we vragen of er extra ondersteuning nodig is. Helaas mogen we dat niet eerder vragen (geen doelbinding) en moeten we het na 1 augustus vragen (doelbinding vanuit een wettelijk kader). Heel erg lastig voor de scholen om dit nog gedurende het aanmeld seizoen te moeten wisselen. De meeste scholen hebben ervoor gekozen om het huidige systeem te handhaven voor alle aanmeldingen die voor aanmeldjaar 2023/24 binnen komen. Van de aanmeldingen, wat een beperkt aantal is, die na 1 augustus binnenkomen nog voor aanmeldjaar 2023/24, te kijken of het nieuwe proces ernaast gelopen kan worden om zo de ondersteunende processen te oefenen en te kunnen evalueren.
 
Toestemming ouder 18-
Vanuit CAMBO zal de toestemming van de wettelijke vertegenwoordiger voor 18-ers geregeld worden. Hier zal ook het eventueel zelfstandig kunnen tekenen van de POC in worden meegenomen. Helaas weten we nog niet precies hoe het eruit zal komen te zien maar dat het er komt is zeker. Juridisch is een actieve toestemming van de wettelijke vertegenwoordiger noodzakelijk maar praktisch is een passieve toestemming wenselijk. We zijn hierover in overleg met OCW.
  
Mbo Koppelpunt 2.0
Bijna is het zover en is er een nieuw koppelpunt met alle mbo aanmeld statussen. Op het moment is de database klaar en beginnen de student administratiepakketten met het vullen van de data. Daarnaast hebben we gesprekken met alle overstapsystemen zodat deze op een goede manier alle landelijke aanmeld statussen kunnen uitvragen. Het is het optimale hergebruik geworden van de VVA status berichten. Ook is OCW druk doende met het uitbreiden van de regeling waardoor het wettelijk mogelijk is dat niet alleen de aanmeld status gedeeld mag worden maar ook voor welke opleiding bij welke instelling dit gebeurt. Alle informatie die de MBO’s moeten leveren zal deze koppeling voldoende voor zijn. Voor extra gewenste informatie zullen de (automatische) koppelingen met de overstap systemen nog nodig zijn. De planning is dat vanaf eind juni het mbo koppelpunt klaar is en de overstapsystemen kunnen hierna gaan aansluiten.

Nulmetingen Cyberveiligheid

Het programma Cyberveiligheid gaat van start met diverse nulmetingen. Daarmee krijgen we goed in beeld waar de accenten in het programma moeten liggen en kunnen we na verloop van tijd de groei meten. De eerste nulmeting -op het gebied van informatiebeveiliging- is geanalyseerd en we leggen op dit moment de laatste hand aan de rapportage. Tegelijkertijd worden de volgende nulmetingen in de steigers gezet: de IBP-governancemeting en de Awarenessmeting. De governancemeting is gericht op twee rollen binnen de instelling: de IBP-functionaris en de bestuurder. Daarmee willen we een beeld vormen van de sturing op IBP binnen het mbo. De Awarenessmeting daarentegen is gericht op alle medewerkers van de instellingen en brengt in kaart in hoeverre medewerkers gemotiveerd zijn en in staat worden gesteld om informatieveilig te werken. Daarbij wordt ook de actuele kennis getoetst op het gebied van informatieveilig werken.
De governancemeting staat gepland voor maart en de afnameperiode voor de awarenessmeting is april en mei. Binnenkort volgt meer informatie, via de bestuurlijke kanalen en het netwerk IBP.

Start-up in Residence: nu ook voor mbo!

Start-up in Residence is een (bewezen) methode om samenwerking tussen publieke organisaties en innovatieve bedrijven mogelijk te maken. Deze methode is ontstaan vanuit het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT in het hoger onderwijs. Concreet is SIR bedoeld om uitdagingen binnen het onderwijs, waar nog geen oplossing voor is, aan te pakken. De eerste ronde draait nu op volle toeren: zes startups zijn aan de slag om samen met verschillende hogescholen en universiteiten een oplossing te maken/finetunen voor een challenge. Een paar voorbeelden: StudentPulse werkt met aanpasbare microsurveys aan het verhogen van de responspercentages van de evaluaties van cursussen van Tilburg University. Writefull is bezig om met AI en een dashboard te maken om de studenten van de Vrije Universiteit gedurende hun hele studie te begeleiden bij academische schrijfvaardigheid.
Meer informatie over Start-up in Residence en de lopende challenges? Klik hier
Nieuwe initiatieven kunnen zich NU aanmelden voor het programma. Interesse? Maak meteen een afspraak met Lot of Caro (de coördinatoren van het programma) of bekijk eerst de flyer.

Npuls (Digitaliseringsimpuls Onderwijs)

Op de MBO Digitaal conferentie heeft het gloednieuwe programma zich gepresenteerd. Voorzitter van de stuurgroep Lodewijk Asscher en programmadirecteur Berent Daan vertelden tijdens een keynote over de ambities en de plannen. Tijdens een workshop gingen de contactpersonen vanuit het mbo dieper op de inhoud in. Meer weten? Neem contact met hen op:
voor Wendbaar & efficient georganiseerd onderwijs: Rob Vos.
voor Digitale Leermaterialen: Menno de Waal.
voor ICT-infrastructuur: Joel de Bruijn.
voor Kennisinfrastructuur: Marit Montsanto.
over het programma algemeen, Liaison mbo: Manon Geven.
Hou ook de website in de gaten voor de vacatures als je zelf ook mee wilt doen aan dit programma!

Vragen van en aan collega's

De vraagbaak vindt u in de Teams-omgeving. Iedereen die daar toegang toe heeft kan deze vragen daar zien, zelf een nieuwe vraag stellen of reageren op vragen van anderen!

Recente vragen:
Discussies op LinkedIn
Behalve in de Vraagbaak worden er ook in de LinkedIn groep van MBO Digitaal discussies gestart en vragen gesteld. Deze groep telt inmiddels al 1000+ leden.
Tenslotte een dringend verzoek aan leveranciers om onze LinkedIn groep niet te gebruiken als reclameplatform. Reageren op vragen is natuurlijk prima...

Colofon

Deze nieuwsbrief verschijnt iedere zes weken en wordt door meer dan 1300 mensen gelezen. Heeft u zich nog niet geabonneerd? Dat kan via deze pagina.

De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 16 maart 2023.

Over MBO Digitaal

MBO Digitaal is een platform van de MBO Raad en heeft sterke banden met MBO VoorzieningenKennisnet en met SURF. De belangrijkste pijlers binnen MBO Digitaal zijn belangenbehartiging, kennisdeling, aanjagen van innovatie en gezamenlijke projecten.