Afbeelding
Nieuwsbrief nummer 102, december 2022

Inhoud


Alle tot nu toe gepubliceerde nieuwsbrieven zijn terug te vinden op onze website via:
mbodigitaal.nl/nieuwsbrieven

Klik 
hier om de nieuwsbrief online te lezen.


Voor meer informatie over onze bijeenkomsten of andere vragen kun je terecht op onze website of stuur een e-mail naar info@mbodigitaal.nl.

Bijeenkomsten

19 jan Netwerk Onderwijslogistiek
26 jan MBO Digitaal Conferentie
27 jan MBO Digitaal Conferentie
31 jan B3net Gebruikersgroep
2 feb PortalPlus Gebruikersgroep
6 feb MBO Digitaal Gebruikersdag
16 
feb
Netwerk Informatiemanagement

Een actueel overzicht van onze bijeenkomsten is te vinden op: mbodigitaal.nl/agenda
​​

Inleiding

Het eerste jaar MBO Digitaal is voorbij gevlogen en ik kijk dan ook terug op een mooi en succesvol jaar. De nieuwe naam voor ons platform heeft alleen maar een positieve invloed gehad op de manier hoe wij in het mbo samenwerken op het gebied van digitale transformatie. We hebben weer heel veel bijeenkomsten, conferenties mogen organiseren en gelukkig ook weer veel fysiek. De opkomst was iedere keer overweldigend en het laat zien dat we in het mbo goed weten, hoe we met elkaar samenwerken, kennisdelen en elkaar verder willen helpen. Het is fijn dat wij als team van MBO Digitaal dit samen met de scholen kunnen doen en dat we op deze manier echt impact kunnen maken.
Aan het einde van het jaar kijken we altijd terug en vooruit. In de terugblik kijk ik vol trots naar het programma doorpakken op digitalisering. Het programma stopt na drie jaar maar we gaan natuurlijk door, want we zijn nog lang niet klaar. Terugkijken doen we ook met een traan door het overlijden van onze Ben Geerdink, de grondlegger van wat wij allemaal doen en tot het laatst betrokken bij het onderwerp.

We gaan in het nieuwe jaar door met de mooie dingen en het samen doen. Alle seinen staan op groen om er een mooi jaar van te maken. Met elkaar gaan we het mbo veiliger maken en digitaal vaardiger. We gaan ervoor zorgen dat flexibel en wendbaar onderwijs echt mogelijk gemaakt gaat worden voor onze studenten en lerenden. We zorgen dat er stappen worden gemaakt om leermiddelen beter en goedkoper (of zelfs gratis) ter beschikking te stellen aan iedereen.
We hebben jullie hiervoor nodig om er ook een succes van te maken, dus sluit je aan bij onze netwerken, neem een kijkje op de website voor onze programma’s en mocht je interesse hebben om echt het verschil te willen maken, neem dan contact met ons op!
 
Ik wens jullie alvast een hele fijne kerstvakantie toe en een heel gezond 2023.

MBO Digitaal Conferentie

Op donderdag 26 en vrijdag 27 januari 2023 vindt alweer de 47e MBO Digitaal Conferentie plaats bij Zadkine en het Grafisch Lyceum Rotterdam. Het programma is zo goed als rond en zijn er ook weer leuke en goede keynotesprekers.

In tegenstelling tot vorige keer hebben we personen uit de belangrijkste netwerken van MBO Digitaal de kans gegeven om zich vroegtijdig aan te melden. Vanaf heden staat de inschrijving open voor iedere geïnteresseerde. Inschrijven kan via dit formulier.
Voor vrijdag zijn er nog enkele plaatsen beschikbaar. Voor de donderdag komen er alleen nog plaatsen beschikbaar indien mensen zich hiervoor afmelden. Dus hierbij ook de oproep om je af te melden indien je verhinderd bent.

Hou de website in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Kennisdelingsbijeenkomst Onderwijs 365

Op 9 december jl. heeft de laatste kennisdelingsbijeenkomst, georganiseerd in samenwerking tussen MBO-, HBO- scholen, Microsoft, SURF & MBO Digitaal, van 2022 bij Microsoft plaatsgevonden. Tijdens deze zeer geslaagde bijeenkomst met meer dan 140 aanmeldingen zijn er vele onderwerpen besproken en gepresenteerd. 

Vanaf volgend jaar pakt de programmacommissie het anders aan en gaan de KDO 365 sessies "on tour". De programmacommissie wil de bijeenkomsten weer fysiek op de instellingen laten plaatsvinden en bij elkaar in de "spreekwoordelijke keuken" kijken. Lijkt het jou leuk om de KDO 365 een keer bij jouw instelling te laten plaatsvinden neem dan contact op met Rob Vos. De eerste bijeenkomst staat gepland op 2 juni 2023 bij een mbo- of hbo-school plaats. Zet deze datum vast met potlood in je agenda.

Deze fysieke bijeenkomst kent een gelimiteerd aantal plaatsen en aanmelden is noodzakelijk. Dus kom je voor de presentaties, informatie uitwisselen, netwerken en de meerwaarde van de fysieke dialoog naar de KDO 365 schrijf je dan hier in.

Is er een onderwerp dat volgens jou niet mag ontbreken op deze bijeenkomst of wil jezelf een presentatie geven of bijeenkomsten bijwonen, meer weten over, of een bijdrage leveren aan de KDO365 neem dan contact op met Rob Vos.

Doorpakken op digitalisering

De kunst van het Doorpakken. Dat was de titel van onze stand bij De Onderwijsdagen. De meest recente publicaties hingen in lijstjes aan de muur, en het kersverse magazine Doorpakkers lag op de tafel. Wat hebben we veel mooie gesprekken gevoerd daar. Nieuwsgierig? Luister de podcast over onze aanpak hier terug. Maar ons ‘Doorpakken-museum’ is zeker geen plek waar je stilletjes doorheen loopt. Nee, onze kunst is juist iets waar je mee aan de slag moet. Er zijn en worden de laatste tijd dan ook veel workshops, schoolbezoeken, spotlightsessies, roadshows, en hands-on presentaties verzorgd. En intussen raakt ons museum ook nog steeds verder gevuld. In deze nieuwsbrief vind je daarom ook weer nieuwe publicaties. En natuurlijk lees je hier ook over 2023 en verder: want na Doorpakken gaan we niet stilzitten in dat museum natuurlijk.
 
Onderwijsawards voor twee vernieuwende Doorpakkers
Twee doorpakkers; JaapJan Vroom (Deltion College) en Mirjam Koster (Graafschapcollege) ontvingen tijdens de SURF-onderwijsdagen twee van de in totaal vijf onderwijsawards. Een prijs voor professionals die volgens hun collega’s op inspirerende wijze vormgeven aan onderwijsvernieuwing met ict.
Lees hier het hele artikel, het juryrapport en de beelden van de uitreiking van de vijf award-winnaars.
Meer lezen over de sessies tijdens de SURF onderwijsdagen? Lees de blogs van Joël de Bruijn op zijn weblog Blogisch.

Vers van de pers: Doorpakkers het magazine
Half november lanceerden we Doorpakkers, het magazine. In toegankelijke artikelen, columns en interviews en aantrekkelijke vormgeving komen alle thema’s van drie jaar Doorpakken aan bod. Het magazine staat online op onze Doorpakken publicatiesite.
Wil je nog meer exemplaren ontvangen om te delen met collega’s en/of andere geïnteresseerden? Stuur een mail met je adres en het aantal exemplaren dat je wilt ontvangen naar: p.dejong@mboraad.nl

De allerlaatste Datadinsdag op 13 december
Terug- en vooruitblikken op (studie)data: dat is het thema van de állerlaatste online Datadinsdag van Data-ondersteund onderwijs op 13 december. Tijdens deze feestelijke slotbijeenkomst viert het themateam de opbrengsten en inzichten van de afgelopen drie jaar met onder andere de presentatie van het E-zine. Kijk hier voor meer informatie.

De Handreiking Leermiddelenbeleid is er!
Hoe kies je als mbo-school bewust voor leermiddelen die jouw onderwijsvisie ondersteunen om zo de basis te leggen voor leermiddelenbeleid? Dat was de insteek van het themateam Leermiddelen bij het ontwikkelen van de Handreiking Leermiddelen. De handreiking helpt je stapsgewijs te komen tot een ijzersterk en effectief leermiddelenbeleid.
Aan de slag met leermiddelenbeleid op jouw school? Lees de Handreiking Leermiddelenbeleid en/of neem contact op met aanvoerder Menno de Waal.
 
Alle mbo-doelgroepen in beeld met het Persona-zakboek
Dé mbo’er bestaat niet (meer). De één wil op-, om- of bijscholen, terwijl een ander wil voorschakelen. Al die leerbehoeften vragen om een goede afstemming tussen de typen lerenden die je in huis hebt en je dienstverlening als mbo-school. De breedte van de leervragen staan in het Persona-zakboek.
Nieuwsgierig? Je vindt het Persona-zakboek hier. Meer informatie over de inhoud? Neem contact om met een van de aanvoerders/verbinders: Rob Vos, Claudia Beemster, Catelijne Zandbergen of Imane Oulali.

Eerste hulp bij kiezen van nieuwe technologieën met de Hype Cycle
De ene innovatie is nog maar net gepresenteerd of de volgende staat voor de deur. Maar welke technologie is de juiste om in te zetten? Samen met Kennisnet ontwikkelde Doorpakken op Digitalisering drie tools met de Hype Cycle als basis.
Meer informatie over de Hype Cycle lees je in het artikel hierover op Kennisnet.nl en/of neem contact op met Maaike van Kessel en/of Els Booij.
 
15 december Spotlightsessie Techniek Innovatiehuis
Het is weer Spotlightsessie-tijd: Op 15 december neemt het team Innovatie docenten, beleidsmakers en onderwijskundigen mee naar het Techniek Innovatiehuis van ROC Mondriaan waar studenten van Techniek- en ICT-opleidingen samen met het bedrijfsleven en overheid werken aan authentieke en innovatieve projecten.
Meer informatie en aanmelden kan hier.

Na Doorpakken komt… De Digitaliseringsimpuls Onderwijs!
Doorpakken op Digitalisering stopt op 31 december, maar het flexibiliseren van het onderwijs gaat door in De Digitaliseringsimpuls Onderwijs. Een achtjarig programma om het onderwijs in het mbo, hbo en wo te verbeteren door de kansen van digitalisering beter te benutten. Lodewijk Asscher wordt de nieuwe voorzitter en vanuit het mbo zijn Mirjam Koster (Graafschap College) en Bert Beun (Deltion College) afgevaardigd als leden in de stuurgroep Digitaliseringsimpuls.
Meer weten? Check dit document en/of kijk voor updates op de website van de Digitaliseringsimpuls. Op de hoogte blijven? Stuur een mail naar info@digitaliseringsimpulsonderwijs.nl

 

Programma Cyberveiligheid mbo

Het programma Cyberveiligheid mbo is in oktober gestart en de eerste activiteit vanuit het programma is al uitgevoerd: de nulmeting op het gebied van informatiebeveiliging. Deze is ingevuld door 49 mbo-instellingen en de resultaten zijn geanalyseerd. Duidelijk wordt dat de instellingen een grote ambitie hebben om te groeien in volwassenheid op het gebied van informatiebeveiliging en dat ze het komende jaar al flinke stappen willen zetten. Wat dat precies vraagt van het programma Cyberveiligheid zijn we nu in kaart aan het brengen en vertalen we naar concrete activiteiten. Ondertussen starten we de eerste activiteiten verder op: zo krijgen de ondersteuning van SURFsoc en leveranciersmanagement op het gebied van IBP al concreet vorm. Wil je meer weten over het programma Cyberveiligheid, lees dan hier meer of neem contact op met Martijn Bijleveld.

Bruggen Bouwen

Team Bruggen Bouwen wenst jullie nu alvast een mooie kerst en gezond 2023!

Positionering i-coaches
In het netwerk Bruggen Bouwen spelen momenteel veel vragen over positioneren van i-coaches. In het verleden is vanuit het programma Bruggen Bouwen de masterclass aangeboden voor startende scholen. De manier van werken is volgens ons ook relevant voor het herpositioneren van je programma. Interesse in een dergelijke masterclass? Neem contact op met Marius van Zandwijk.

Peergangen
Drie peergangen gaan begin 2023 van start:

Technovator
16 januari 2023
30 januari 2023
13 februari 2023

Onderwijs ontwerpen
6 februari 2023
20 februari 2023
6 maart 2023

Adviesvaardigheden
2 februari 2023
16 februari 2023
23 februari 2023
 
In elke peergang is nog plek voor deelnemers. Meld je aan bij Madhwie Niels.

Open podia
In 2023 continueren we de open podia. Hier alvast de momenten voor:
19 januari, 10.00 – 11.00 uur
23 maart, 10.00 – 11.00 uur

Terugblik mini-conferentie
In een interactief programma zijn de veranderingen rond i-coaching in het mbo onderzocht. In welke fase zit je i-coaching? Hoe maak je verwachtingen bespreekbaar bij verschillende sleutelfiguren? Waar wil je zitten in het proces van beleidsontwikkeling rond onderwijs en ict? Dit zijn voorbeelden van vragen die besproken zijn met Joost Willems, Jorrit Arntzen en Marije van Huffelen. Inhoudelijk hebben we ons verdiept in de lessen van het iXperium, de hype cycle als instrument om technologie keuzen te maken en ook het vier-in-balans-model om integraal te adviseren. Daarnaast hebben i-coaches veel onderlinge ervaring gedeeld. Volgens ons een geslaagde bijeenkomst!

Route21/MORA

MORA 2.1 is online! Aan de MORA is de afgelopen tijd hard gewerkt. Misschien dat jullie dit al hadden vernomen via diverse (netwerk) bijeenkomsten en/of de MBO Digitaal conferentie. Onderwerpen als het NBA kader, BIV coderingen, verwerking van de TPO-plaat, processen in de bedrijfsvoering, verbeteringen aan de MORA of hoe verloopt release management rondom de MORA, aan al deze onderwerpen is gewerkt.

Dit resulteert dus in een vernieuwde MORA. En het mooiste van dit alles is dat deze versie gratis, toekomstbestendig en direct toepasbaar is! Open Source Architectuur om mee samen te werken.

Met dank aan iedereen die heeft geholpen om de MORA te brengen waar deze nu staat. En speciaal aan de MORA werkgroep (Route21). 

Wil je lid worden van, bijeenkomsten bijwonen, meer weten over, of een bijdrage leveren aan de MORA neem dan contact op met Rob Vos.

Netwerk Examinering en Digitalisering (NED)

Het jaar is bijna voorbij en wat kunnen we mooie resultaten en voortgang melden vanuit dit netwerk en met name vanuit het project OKE (Onderwijs Koppelingen Examinering)! De OOAPI standaard wordt steeds meer omarmt als de standaard om uitwisseling van gegevens uit te voeren. Het advies voor het standaard gebruik van OOAPI is overgenomen door het netwerk Informatiemanagement binnen MBO digitaal.

Hiernaast werken we aan de zes landelijke koppelvlakken voor het examenproces en daarvoor zijn inmiddels drie koppelvlakken beschreven. Na vaststelling van deze beschrijvingen kan worden gestart met de bouw van de koppelingen door applicatieleveranciers. Na deze bouw willen we in Q1 – 2023 een pilot uitvoeren om de koppelvlakken te testen. Vijf mbo-scholen zijn als pilot aangesloten bij dit initiatief: ROC van Amsterdam, Alfa-college, Summa College, ROC Midden Nederland en Albeda.
Het werken met standaard koppelvlakken heeft hoogstwaarschijnlijk ook effect op het beleid, de organisatie en het proces van examineren. In januari is een dagdeel georganiseerd door het Kennispunt examinering MBO om deze effecten in kaart te brengen. Het advies zal besproken worden binnen de werkgroepen van NED.

We zijn trots op de inmiddels behaalde resultaten en voortgang welke de mbo-sector weer een stap dichterbij brengt naar reductie van administratieve lasten door digitalisering!

Wil je lid worden van, bijeenkomsten bijwonen, meer weten over, of een bijdrage leveren aan het netwerk Examinering & Digitalisering neem dan contact op met Rob Vos.

Netwerk IBP

Het netwerk IBP had op 8 december een online netwerkbijeenkomst. Een boordevol programma, met veel informatie, met natuurlijk veel raakvlakken met het programma Cyberveiligheid. Zo werden de eerste resultaten en conclusies vanuit de nulmeting Informatiebeveiliging gepresenteerd. Ook stond de ondersteuning van het NBA-volwassenheidsmodel en de mogelijke overstap naar een nieuw privacykader op de agenda. Naast het delen van een grote hoeveelheid informatie was er ook ruimte voor verdieping in de break-outsessies.
De volgende bijeenkomst van het Netwerk IBP is opnieuw online, op 9 maart 2023 (14:00 – 17:00 uur). Wil je meer weten over het netwerk IBP in het mbo, neem dan contact op met Martijn Bijleveld.

Netwerk Informatiemanagement

Op 24 november vond de laatste netwerkbijeenkomst plaats bij cursus- en vergadercentrum Domstad en het verslag van deze bijeenkomst staat op onze website. Het netwerk informatiemanagement is op zoek naar een nieuwe voorzitter en ben jij, zowel in de relatie als inhoud verbindend? Kun jij een visie uitdragen en een goede gesprekspartner zijn voor alle leden en ben jij een communicatief vaardige persoon met een breed perspectief op het onderwijs speelveld? Dan zijn wij naar jou op zoek. Je kunt hiervoor contact opnemen met Rob Vos.

Trek vast je agenda want de volgende bijeenkomst vindt plaats op op 16 februari 2023 bij Aristo Lunetten in Utrecht. Dit belooft een bijzondere bijeenkomst te worden. Tijdens deze bijeenkomst komen we samen met collega's van onderwijslogistiek, architectuur en het LLO kennispunt. Het zal jullie dan ook niet verbazen dat flexibilisering van het onderwijs en de impact hiervan op de informatievoorzieningen centraal staat. Ook is er dan verder vormgegeven aan het programma Npuls en dus hoog tijd om de vorderingen met elkaar te bespreken en delen. 

Voor de bijeenkomst van 16 februari 2023 zijn 100 plekken beschikbaar waarvoor aanmelden noodzakelijk is. Meer informatie over het netwerk informatiemanagement vind je op onze website. Wil je lid worden van, bijeenkomsten bijwonen, meer weten over, of een bijdrage leveren aan het netwerk informatiemanagement neem dan contact op met Rob Vos of Joël de Bruijn.

Netwerk Onderwijslogistiek

Op donderdag 19 januari 2023 is er een speciale bijeenkomst gepland voor collega's die zich bezighouden met flexibilisering van het onderwijs. Deze digitale bijeenkomst zal plaatsvinden tussen 14:00 en 16:00 uur en kent één specifiek onderwerp. MBO Digitaal ontwikkelt namelijk samen met mbo-collega's en onderwijsadviesbureau Arlande en TransparancyLab (Priaoritize) een soort enquête voor onderwijsflexibilisering & onderwijslogistiek. Deze enquête is gebaseerd op de thema's uit de Handreiking-Onderwijslogistiek.

Tijdens deze digitale bijeenkomst willen wij de enquête samen invullen en daarna de uitkomst met elkaar bespreken. Dus heb je affiniteit met onderwijslogistiek, data en enquêtes en ben je in voor iets nieuws, dan ben je van harte welkom op deze onderwijslogistiek special op 19 januari tussen 14:00 en 16:00 uur. Reserveer vast dit tijdstip. Meer informatie hierover volgt in het nieuwe jaar.

Tevens staat er op 16 februari 2023 ook een gezamenlijke fysieke netwerkbijeenkomst gepland met collega's van het netwerk informatiemanagement, architectuur (MORA & MOSA) en het LLO-kennispunt. Deze bijeenkomst kent als thema de flexibilisering van het onderwijs en de impact hiervan op de informatievoorzieningen. We hebben samen al eerder geconstateerd dat een integrale aanpak helpend kan zijn om flexibilisering van het onderwijs te realiseren. Om die reden komen we vanuit verschillende netwerken samen om de eigen perspectieven met elkaar te delen en te bespreken en van elkaar te leren. Voor de bijeenkomst van 16 februari zijn 100 plekken beschikbaar waarvoor aanmelden noodzakelijk is.

Wil je lid worden van, bijeenkomsten bijwonen, meer weten over, of een bijdrage leveren aan het netwerk onderwijslogistiek neem dan contact op met Rob Vos.

Netwerk Architectuur

Met enige trots kunnen we melden dat het mbo een nieuw netwerk kent dat gericht is op de architectuur van onze informatievoorzieningen. Naast de bekende referentiearchitectuur wordt er nu ook hard gewerkt aan de sector architectuur. Hoe mooi is het dat al deze ontwikkelingen een eigen netwerk krijgen. En er is meer nieuws. Naast de MORA en de MOSA gaan binnen het nieuwe architectuur netwerk ook werkzaamheden uitgevoerd worden i.r.t. de misschien wel bekende koppelvlakken. Hierbij kun je denken aan werkzaamheden die nu bijvoorbeeld worden uitgevoerd in het project OKE (Onderwijs Koppelvlakken Examinering). De daadwerkelijke inhoudelijke uitwerking en realisatie van toekomstige koppelvlakken zal worden uitgevoerd vanuit de werkgroep MOKA wat staat voor Middelbaar Onderwijs Koppelvlakken Architectuur. Deze koppelingen zijn nodig voor het uitwisselen van gegevens. Gegevens die voor de processen binnen scholen, maar straks ook over de sectoren heen nodig zijn, om flexibilisering van het onderwijs mogelijk te maken. Op deze manier is het mbo klaar om in samenwerking tussen de MORA, MOSA en MOKA zowel de referentie- als sectorarchitectuur en de bijbehorende koppelvlakken te realiseren.

Voor zowel de MORA, MOSA als MOKA zoeken we nog collega's. Wil jij meewerken aan de doorontwikkeling van de referentiearchitectuur, de totstandkoming van de sector architectuur of het daadwerkelijk realiseren van koppelvlakken neem dan contact op met Rob Vos of Joël de Bruijn of stuur een mail naar info@mbodigitaal.nl. Je kunt je ook aanmelden via deze link.

Xerte Gebruikersgroep

Op donderdag 8 december vond de online Xerte mini-conferentie plaats. Deze was wederom zeer geslaagd met zeer interessante workshops. Met deelnemers uit Nederland en België, MBO, HBO en Universiteiten weten we een breed publiek te trekken.

Alle workshops zijn opgenomen en worden gepubliceerd. Deze kun je binnenkort terugkijken op deze website. Hou deze dus goed in de gaten.

Voor degene die al uitkijken naar de volgende Xerte mini-conferentie. Schrijf 7 december 2023 maar alvast in je agenda.

Vragen van en aan collega's

De vraagbaak vindt u in de Teams-omgeving. Iedereen die daar toegang toe heeft kan deze vragen daar zien, zelf een nieuwe vraag stellen of reageren op vragen van anderen!

Recente vragen:
Discussies op LinkedIn
Behalve in de Vraagbaak worden er ook in de LinkedIn groep van MBO Digitaal discussies gestart en vragen gesteld. Deze groep telt inmiddels al 1000+ leden.
Tenslotte een dringend verzoek aan leveranciers om onze LinkedIn groep niet te gebruiken als reclameplatform. Reageren op vragen is natuurlijk prima...

Colofon

Deze nieuwsbrief verschijnt iedere zes weken en wordt door meer dan 1300 mensen gelezen. Heeft u zich nog niet geabonneerd? Dat kan via deze pagina.

De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 2 februari 2023.

Over MBO Digitaal

MBO Digitaal is een platform van de MBO Raad en heeft sterke banden met MBO VoorzieningenKennisnet en met SURF. De belangrijkste pijlers binnen MBO Digitaal zijn belangenbehartiging, kennisdeling, aanjagen van innovatie en gezamenlijke projecten.