Afbeelding
NVvW Nieuwsbrief maart 2019

In deze nieuwsbrief

  • Bestuurslid Gert Treurniet overleden
  • Van de bestuurstafel
  • Examenconferentie
  • Regionale bijeenkomsten vmbo
  • 15 maart stakingsdag
  • Docentendag NMC2019
  • Bèta-brede docentendag in Groningen
  • Activiteiten vaksteunpunt wiskunde in Amsterdam

Gert Treurniet overleden



Op woensdag 16 januari is ons bestuurslid Gert Treurniet na een kort ziekbed overleden. Gert zat sinds 3 jaar in het bestuur van de NVvW en hield zich onder andere bezig met ict binnen de vereniging en ict-beleid rondom de eindexamens.
Dankzij Gert is de Euclides digitaal in een app beschikbaar.
Het bestuur gaat mist de inbreng van deze kundige, behulpzame man. 

Van de bestuurstafel

Rekenen in het VO, hoe nu verder? 
De afgelopen jaren is er veel gezegd en geschreven over de rekentoets en het afschaffen hiervan. 
In de Tweede Kamer zijn op dinsdag 5 februari verschillende moties met betrekking tot het rekenonderwijs aangenomen. Een van deze moties, de Motie van Meenen, stelt dat de rekentoets moet worden afgeschaft en dat het alternatief dat de NVvW tezamen met het ministerie van OCW heeft geschreven moet worden ingevoerd. 
Dit alternatief is hier te lezen

Maar hoe nu verder? Deze vraag is nog niet beantwoord. De motie is wel aangenomen, maar minister Slob moet nog aangeven hoe hij deze en andere moties wil uitvoeren. We wachten dus op een brief van de minister, waarin aan scholen wordt duidelijk gemaakt hoe er nu verder moet worden gegaan met het rekenen. 

Voor ons blijft rekenonderwijs belangrijk. Een mogelijk scenario voor komend schooljaar zou zijn:
  • Wiskundeleraren verzorgen in de onderbouw bij het vak wiskunde ook het rekenen (dit zit in de wiskundeboeken, maar op sommige scholen zijn in het verleden uren bij wiskunde weggehaald om rekenen te geven, de wiskundedocenten slaan dan veelal de rekenhoofdstukken over, maar wanneer er geen aparte rekenuren meer zijn, dan moet de wiskundedocent dus de rekenhoofdstukken ook behandelen.)
  • In de bovenbouw wordt rekenen onderhouden bij wiskunde en bij andere vakken
  • Voor leerlingen zonder wiskunde in het eindexamen moet de school een rekenonderwijs verzorgen en de resultaten hiervan ook op een certificaat of iets dergelijks aan het vervolgonderwijs kunnen laten zien
Zoals gezegd, dit is slechts een van de mogelijke scenario’s. De minister zal hierover uitsluitsel moeten geven. 

Belangrijk voor scholen op dit moment is dat de rekentoets dan wel afgeschaft lijkt te worden, maar dat rekenonderwijs nog steeds aandacht dient te krijgen. 

 

Examenconferentie: meld je aan!



Wat kun je nu nog doen op je leerlingen optimaal voor te bereiden op het eindexamen. Deze vraag en andere vragen over het eindexamen worden beantwoord op de examenconferentie van volgende week dinsdag. 

Deze conferentie is voor alle wiskundedocenten die een vmbo, havo en/of vwo eindexamenklas hebben. Tijdens de conferentie is o.a. aandacht voor het voorbereiden van de leerlingen op de examens en voor het nakijken van de examens. 

Programma
10:00 uur Ontvangst met koffie en thee
10:30 uur Opening en plenaire lezing
11:45 uur Workshop ronde 1
13:15 uur Lunch
13:45 uur Workshop ronde 2
15:15 uur Korte pauze
16:00 uur Plenaire lezing
16:30 uur Afsluiting
17:00 uur Einde

Kosten 
Voor NVvW-leden: €50,-
Voor niet-leden: €80,-

Plaats
Vergader en congrescentrum De Schakel in Nijkerk (op loopafstand van het station). 

Geef je nu op via de website

Regionale bijeenkomsten vmbo



SLO organiseert komend voorjaar in samenwerking met de werkgroep vmbo een drietal regionale bijeenkomsten voor docenten wiskunde uit het vmbo, het havo en het mbo en voor docenten van beroepsgerichte profielvakken in het vmbo. Aanleiding voor deze bijeenkomsten is een onderzoek dat door SLO uitgevoerd is naar de aansluiting tussen wiskunde in het vmbo met vervolgopleidingen en met beroepsgerichte profielvakken én de tussenresultaten uit het project Curriculum.nu.

Er zijn al 2 bijeenkomsten geweest, maar je kunt je nog aanmelden voor de  laatste bijeenkomst, op 4 april in Assen. 

Voor meer informatie en aanmelden verwijzen we naar de website
 

15 maart Stakingsdag



Het gestelde ultimatum van de AOb, FNV Onderwijs & Onderzoek en FvOv aan de Onderwijsministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob is verstreken zonder toezeggingen van de bewindslieden. Dat betekent dat de acties in maart en de landelijke staking op 15 maart doorgaan.

De FvOv roept haar achterban op tot actie. Er komt 11 tot 14 maart een actieweek die 15 maart wordt afgesloten met een landelijke onderwijsstaking in Den Haag. Investeringen zijn hard nodig om de onderwijskwaliteit te behouden en om het beroep aantrekkelijk te maken.

Jilles Veenstra, voorzitter FvOv, doet het volgende klemmende beroep op alle werknemers in het onderwijs:

Sluit je aan bij de acties in de regio en geef zeker ook op vrijdag 15 maart gehoor aan de stakingsoproep die je zeer binnenkort zult ontvangen. Met elkaar moeten we een krachtig signaal afgeven aan het kabinet, investeer in onze mooie sector die zo onder druk staat!

Bekijk dit filmpje en stuur het door! In 59 seconden vertelt het waarom staken zo hard nodig is.

Betaalt jouw schoolbestuur wel/niet door?
Van een flink aantal schoolbesturen is inmiddels bekend of ze op de stakingsdag 15 maart hun personeel doorbetalen of niet. Bekijk hier het kaartje voor het overzicht.
Geef het door aan ons via info@fvov.nl wanneer jouw schoolbestuur er nog niet bij staat!

Houd onze site in de gaten voor de laatste updates over de staking en acties. Teken en deel ook de petitie ‘Investeer in onderwijs’.



Op 23  en 24 april vind het Nederlands Mathematisch Congres weer plaats in Veldhoven.
Donderdag 24 april is er 's middags een speciaal programma voor docenten.

Jeanine Daems spreekt over kegelsneden.
Ze worden bekeken als doorsnedes van een kegel, als conflictlijn, maar ze worden ook gevouwen en derdegraads vergelijkingen worden ermee opgelost.

De commissie  onderwijs van Platform Wiskunde Nederland presenteert haar werk om tot een beroepstandaard voor docenten wiskunde te komen en haar pogingen om de aansluiting tussen voortgezet en hoger onderwijs in beeld te brengen.

Tot slot presenteren leerlingen drie geselecteerde profielwerkstukken en kiest het publiek wie er in aanmerking komt voor de Pythagoras Profielwerkstukprijs.

Meer informatie vindt u op de NMC2019-website, hier kunt u zich ook aanmelden

Bèta-brede docentendag in Groningen

 


Bèta-brede docentendag 2019
Science in beweging
Op vrijdag 12 april 2019 vindt de jaarlijkse bèta-brede docentendag plaats met als centraal thema “Science in beweging”.

In deze editie kijken we hoe wetenschap in beweging is door nieuwe ontdekkingen en het gebruik van moderne technieken. In de openingslezing vertelt Tjisse van der Heide hoe hij technieken als 3D printen inzet in zijn onderzoek aan biobouwers en het herstel van kust ecosystemen. Daarnaast komen tijdens de workshops technieken als microfluidics en CRISP-Cas naar voren. Doordat een aantal van de technieken steeds meer voor iedereen beschikbaar komt, komt ook de wetenschap steeds dichterbij huis. De vraag is hoe we daarmee omgaan. Naast de wetenschap staat ook het onderwijs niet stil. Vaardigheden als samenwerken en interdisciplinair werken krijgen steeds meer aandacht en brengen zo de verschillende bètavakken weer samen.
Meer informatie op de website. 

Activiteiten vaksteunpunt wiskunde in Amsterdam



Het vaksteunpunt Wiskunde in Amsterdam verzorgd dit jaar weer veel leuke activiteiten. 
Kijk hier voor een overzicht. 
Ook op de website van het steunpunt vind je veel informatie. 
 

Bladmos 23
2914 AA Nieuwerkerk ad IJssel
hoofdbureau@nvvw.nl

 

Colofon

Dit is een automatisch bericht, antwoorden op nieuwsbrief@nvvw.nl worden niet gelezen. Mocht u vragen over de vereniging hebben, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de ledenadministratie via ledenadministratie@nvvw.nl, voor technische vragen kunt u terecht bij de webmasters via webmasters@nvvw.nl.