Participatietrajecten op 3 niveaus
Het Rijk heeft de provincie Zeeland in beeld voor verschillende Rijksprocedures voor grootschalige energietransitie. Er gaan participatietrajecten spelen op 3 niveaus: landelijk, provinciaal en (inter)gemeentelijk.
In een participatietraject gaat er niet om of u voor of tegen kerncentrales, of een hoogspanningsverbinding bent. De minister(s) neemt de beslissing of en waar deze komen. In de trajecten kunt u wel uw visie geven op de onderwerpen die de verschillende partijen u voorleggen.
Een overheid kan de participatie ook (gedeeltelijk) uitbesteden aan andere partijen, zoals aan TenneT, of aan een communicatie- en participatiebureau.
Het Rijk
Voor iedere Rijksprocedure dient de initiatiefnemer (het Rijk en haar partners) te participeren met de omgeving en hen te informeren. Het is aan het Rijk hoe zij deze participatie inricht. Iedere stap in de Rijksprocedure kan een participatieplan bevatten. Dit plan leggen zij ter inzage, hierop kunt u reageren.
Provincie Zeeland met u in gesprek over kerncentrales
De Provincie Zeeland gaat vanaf het tweede kwartaal van 2025 opnieuw in gesprek met de inwoners van Zeeland over de voorwaarden voor de mogelijke komst van nieuwe kerncentrales in Zeeland. De Provincie bepaalt niet of er nieuwe kerncentrales in Zeeland komen. Dat besluit neemt de Rijksoverheid. Het Rijk onderzoekt nu mogelijke plekken om centrales te bouwen, waaronder Borssele/Vlissingen (Sloegebied) en Terneuzen.
De Provincie wil de nadelen en overlast van kerncentrales voor de omgeving beperken. Ook wil de Provincie ervoor zorgen dat de regio er op lange termijn voordelen van heeft. Dat vraagt om goede afspraken met het Rijk. In gesprek met inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en medeoverheden onderzoekt de Provincie welke afspraken ze moet maken. Dit doet ze tijdens bijeenkomsten en met een online vragenlijst. Het gaat over thema’s zoals werk, wonen, onderwijs, natuur en veiligheid. De Provincie doet deze consultatie om een regionaal gedragen Rijk-Regiopakket te maken zodat de eventuele komst van kerncentrales bijdraagt aan een betere toekomst voor Zeeland.
Gemeenten Terneuzen en Sluis
De gemeenteraad van Terneuzen heeft aangegeven dat het belangrijk is dat inwoners en andere belanghebbenden kunnen participeren, om te komen tot een Rijk-Regiopakket. Dit geldt voor de beoogde onderzoekslocaties voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales, de 380kV-hoogspanningsverbinding en mogelijk ook de Verkenning aanlanding van wind op zee (VAWOZ). Daarom stellen wij een Participatie- en Communicatieplan op voor deze drie grote rijksprojecten. We werken samen met de gemeente Sluis aan het plan, omdat de plannen òf invloed hebben op kernen in de gemeente Sluis (locatieonderzoek Nieuwbouw Kerncentrales), of mogelijk deels binnen hun gemeentegrens ‘aanlanden’ (VAWOZ).
Het doel van ons participatietraject is dat een afvaardiging van belanghebbenden uit beide gemeenten meedenkt over meerwaarden voor het Rijk-Regiopakket. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG), de provincie Zeeland en de gemeenten Borsele, Vlissingen en Terneuzen/Sluis werken aan een Rijk-Regiopakket. In dit pakket spreken de partijen maatregelen af die de impact op de leefomgeving verminderen en een impuls geven aan de regio als er nieuwe kerncentrales in Zeeland komen. De doorlooptijd van ons traject stemmen we af op de participatietrajecten van de provincie en van de gemeenten Borsele en Vlissingen. Het streven is om een voorlopig Rijk-Regiopakket aan te bieden aan de minister in het voorjaar van 2026.