Nieuwsbrief 4, maart 2025

Rijksenergieprojecten Terneuzen

Beste inwoner,

 

De overheid werkt via een groot aantal programma’s en projecten aan de verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening. Via deze nieuwsbrief informeren wij u over ontwikkelingen rond de volgende Rijksenergieprojecten in onze gemeente. In deze nieuwsbrief leest u meer over:

  • Participatietrajecten op 3 niveaus
  • Beeld van de omgeving
  • Nieuwbouw kerncentrales
  • 380 kV-verbinding Zeeuws-Vlaanderen
  • VAWOZ: Verbindingen aanlanding van wind op zee
  • Waterstofnetwerk zuidwest-Nederland
  • Belangrijke data

Participatietrajecten op 3 niveaus

 

Het Rijk heeft de provincie Zeeland in beeld voor verschillende Rijksprocedures voor grootschalige energietransitie. Er gaan participatietrajecten spelen op 3 niveaus: landelijk, provinciaal en (inter)gemeentelijk. 

 

In een participatietraject gaat er niet om of u voor of tegen kerncentrales, of een hoogspanningsverbinding bent. De minister(s) neemt de beslissing of en waar deze komen. In de trajecten kunt u wel uw visie geven op de onderwerpen die de verschillende partijen u voorleggen. 

 

Een overheid kan de participatie ook (gedeeltelijk) uitbesteden aan andere partijen, zoals aan TenneT, of aan een communicatie- en participatiebureau.

 

Het Rijk

Voor iedere Rijksprocedure dient de initiatiefnemer (het Rijk en haar partners) te participeren met de omgeving en hen te informeren. Het is aan het Rijk hoe zij deze participatie inricht. Iedere stap in de Rijksprocedure kan een participatieplan bevatten. Dit plan leggen zij ter inzage, hierop kunt u reageren. 

 

Provincie Zeeland met u in gesprek over kerncentrales

De Provincie Zeeland gaat vanaf het tweede kwartaal van 2025 opnieuw in gesprek met de inwoners van Zeeland over de voorwaarden voor de mogelijke komst van nieuwe kerncentrales in Zeeland. De Provincie bepaalt niet of er nieuwe kerncentrales in Zeeland komen. Dat besluit neemt de Rijksoverheid. Het Rijk onderzoekt nu mogelijke plekken om centrales te bouwen, waaronder Borssele/Vlissingen (Sloegebied) en Terneuzen. 

 

De Provincie wil de nadelen en overlast van kerncentrales voor de omgeving beperken. Ook wil de Provincie ervoor zorgen dat de regio er op lange termijn voordelen van heeft. Dat vraagt om goede afspraken met het Rijk. In gesprek met inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en medeoverheden onderzoekt de Provincie welke afspraken ze moet maken. Dit doet ze tijdens bijeenkomsten en met een online vragenlijst. Het gaat over thema’s zoals werk, wonen, onderwijs, natuur en veiligheid. De Provincie doet deze consultatie om een regionaal gedragen Rijk-Regiopakket te maken zodat de eventuele komst van kerncentrales bijdraagt aan een betere toekomst voor Zeeland.

 

Gemeenten Terneuzen en Sluis

De gemeenteraad van Terneuzen heeft aangegeven dat het belangrijk is dat inwoners en andere belanghebbenden kunnen participeren, om te komen tot een Rijk-Regiopakket. Dit geldt voor de beoogde onderzoekslocaties voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales, de 380kV-hoogspanningsverbinding en mogelijk ook de Verkenning aanlanding van wind op zee (VAWOZ). Daarom stellen wij een Participatie- en Communicatieplan op voor deze drie grote rijksprojecten. We werken samen met de gemeente Sluis aan het plan, omdat de plannen òf invloed hebben op kernen in de gemeente Sluis (locatieonderzoek Nieuwbouw Kerncentrales), of mogelijk deels binnen hun gemeentegrens ‘aanlanden’ (VAWOZ). 

 

Het doel van ons participatietraject is dat een afvaardiging van belanghebbenden uit beide gemeenten meedenkt over meerwaarden voor het Rijk-Regiopakket. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG), de provincie Zeeland en de gemeenten Borsele, Vlissingen en Terneuzen/Sluis werken aan een Rijk-Regiopakket. In dit pakket spreken de partijen maatregelen af die de impact op de leefomgeving verminderen en een impuls geven aan de regio als er nieuwe kerncentrales in Zeeland komen. De doorlooptijd van ons traject stemmen we af op de participatietrajecten van de provincie en van de gemeenten Borsele en Vlissingen. Het streven is om een voorlopig Rijk-Regiopakket aan te bieden aan de minister in het voorjaar van 2026. 

Beeld van de omgeving

 

De Mosselbanken en de Paulinapolder bij Biervliet zijn, net als de EPZ-terreinen (locatie Borssele) en het voormalige Thermphos-terrein (bij Vlissingen) in beeld als onderzoeklocatie voor een aantal Rijksprojecten voor de energietransitie. Verschillende ministeries, andere initiatiefnemers, regionale overheden en andere partijen ‘in het land’ zijn bij deze initiatieven betrokken. Het inpassen van de verschillende projecten en de wensen van de industrie en North Sea Port is een puzzel. 

 

Om een beeld te krijgen van deze omgeving organiseren verschillende partijen rondritten naar de verschillende onderzoeklocaties. Het kan dus zijn dat u een rijtje auto’s of een bus door het landschap ziet rijden. Wij hopen dat u geen hinder heeft van deze bezoeken en dat deze bijdragen aan goed overwogen en onderbouwde keuzes. 

Nieuwbouw kerncentrales

Op 11 september 2024 heeft minister Hermans (KGG) laten weten dat de gemeente Terneuzen in beeld is als mogelijke locatie voor de nieuwbouw van twee kerncentrales. Het college is aan de slag gegaan met een motie van de gemeenteraad. Hierin vraagt de gemeenteraad om, vóórdat er een definitief besluit valt over een locatie, een participatieplan waarmee de raad de kaders kan vaststellen voor de rolverdeling in dit proces en de wijze waarop we inwoners en organisaties betrekken bij deze ontwikkeling. Daarnaast riep de gemeenteraad het college op om voorbereidingen te treffen voor het opstellen van een pakket van maatregelen en investeringen die recht doen aan de impact van deze en andere Rijksinpassingstrajecten binnen onze gemeentegrenzen (Rijk-Regiopakket). Tot slot drong de gemeenteraad er bij het college op aan om spoedig middelen aan te vragen bij het Rijk die noodzakelijk zijn om de projectorganisatie te verstevigen. 

 

Kamerbrief van de minister: stand van zaken nieuwbouw kerncentrales

Naar verwachting informeert minister Hermans de Tweede Kamer per Kamerbrief in mei 2025 over de voortgang van de Rijksprocedure Onderzoekslocaties Nieuwbouw Kerncentrales. Een bijlage van de Kamerbrief is de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (cNRD), die daarmee ook ter inzage komt. De cNRD beschrijft de onderzoeksopzet voor het locatieonderzoek naar geschikte locaties voor twee kerncentrales. In de cNRD staat welke thema’s en aspecten van belang zijn en welke locaties worden onderzocht (de reikwijdte) en op welke wijze (het detailniveau) deze  worden onderzocht. Na publicatie van de Kamerbrief organiseert KGG informatiebijeenkomsten in de buurt. Hierover ontvangt u nog informatie.

 

Meer informatie

Heeft u vragen? Voor meer informatie over kernenergie en de projectprocedure, kijk op de website van de Rijksoverheid: www.overkernenergie.nl
Heeft u vragen over de plannen rondom kernenergie in Zeeland? Neem dan contact op met omgevingsmanager van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Piet Sinke, via e-mail: contact.kernenergie@minezk.nl 

380 kV-verbinding Zeeuws-Vlaanderen

 

Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) en TenneT willen Zeeuws-Vlaanderen via een nieuwe verbinding aansluiten op het 380 kV-hoogspanningsnet. Die verbinding moet lopen vanaf de bestaande hoogspanningslijn Borssele-Rilland, over of onder de Westerschelde, naar een nieuw te realiseren 380/150 kV hoogspanningsstation in of nabij Terneuzen. Dit project is bedoeld om de groeiende vraag naar elektriciteit in de regio Zeeuws-Vlaanderen te kunnen afhandelen en de industrie te verduurzamen.

 

Stand van zaken

Tot 7 maart 2025 lagen het concept-onderzoeksplan (de concept Notitie Reikwijdte en detailniveau, ofwel cNRD) en de bijlage Nota Onderzoeksalternatieven (NOA) ter inzage. Iedereen kon hier een reactie op indienen. In totaal kwamen bijna 500 reacties binnen.

Onze reactie leest u op onze webpagina terneuzen.nl/energietransitie, onder het kopje Rijksproject: 380kV-hoogspanningsverbinding.  Alle documenten vindt u terug op de website van Bureau Energieprojecten. Hier publiceert KGG ook de reacties op de cNRD.

 

Meer weten over rijksproject 380 kV

Meer informatie over de ruimtelijke procedure en de bijbehorende stukken vindt u op de website van Bureau Energieprojecten.

Wilt u meer weten over de inhoud van het project? Kijk dan op de projectwebsite van TenneT. U kunt zich hier aanmelden voor de digitale nieuwsbrief 380 kV Zeeuws-Vlaanderen en vindt er antwoorden op een aantal veelgestelde vragen. 

VAWOZ: Verbindingen aanlanding van wind op zee

 

Het programma Verbindingen aanlanding van wind op zee (VAWOZ) is nog steeds in onderzoek. Er is momenteel geen nieuws te melden over het programma. Het Rijk heeft nog geen data gepland voor de aangekondigde inloopbijeenkomsten.

 

Meer weten over het rijksproject VAWOZ

Kijk voor meer informatie over het programma VAWOZ:

Waterstofnetwerk zuidwest-Nederland

 

Er is geen nieuws te melden over dit project sinds de vorige nieuwsbrief. 

 

Meer informatie over het rijksproject Waterstofnetwerk zuidwest-Nederland 

Wilt u meer informatie over de procedure van dit project, inclusief de genoemde documenten? Kijk dan op de website van het Bureau Energieprojecten, onderdeel van het ministerie van Klimaat en Groene Groei. 

Wilt u meer informatie over de inhoud van dit project? Kijk dan op de website van Hynetwork Services. Op deze pagina kunt u zich inschrijven voor de nieuwsbrief.

Belangrijke data mei/juni 2025

 

13 mei: Impactrapport bouw kerncentrales

De Provincie Zeeland heeft wijk- en kernraden rond de onderzoekslocaties voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst over het Impactrapport bouw kerncentrales. Het impactrapport biedt een analyse van de verwachte effecten van de bouw van nieuwe kerncentrales op de directe omgeving en de bredere regio. Het onderzoekt zowel de kansen als de uitdagingen op economisch, sociaal-maatschappelijk en fysiek gebied. Het rapport is opgesteld in opdracht van de Provincie Zeeland en de gemeente Borsele door HZ University of Applied Sciences en adviesbureau Lysias. 

 

Gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de Provincie Zeeland is aanwezig om zijn inzichten te delen en uw vragen te beantwoorden. Ook wethouder Laszlo van de Voorde is aanwezig. Kijk op de website van de Provincie Zeeland voor de samenvatting van het impactrapport of het hele document.

 

Mei (onder voorbehoud): Publicatie Kamerbrief van minister Hermans over stand van zaken Nieuwbouw kerncentrales. 

Inclusief cNRD en Third Party Review / Technische Haalbaarheidsstudie. Meer informatie hierover volgt.

 

Begin juni: Informatiebijeenkomst cNRD nieuwbouw kerncentrales

Na het verschijnen van de Kamerbrief (naar verwachting in mei 2025) organiseert KGG drie inloopavonden in Zeeland. Medewerkers van KGG geven dan uitleg over de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (cNRD), de bijbehorende onderzoeken en het participatie- en communicatieplan van KGG. Ook lichten ze toe wat de uitkomsten van deze onderzoeken betekenen voor onze regio. Meer informatie hierover volgt.

 

12 juni: Publieksbijeenkomst kerncentrales

Op 12 juni organiseert de Provincie Zeeland een brede publiekbijeenkomst over kernenergie en de eventuele komst van nieuwe kerncentrales. De bijeenkomst is bedoeld om informatie te delen en met elkaar in gesprek te gaan. Diverse sprekers belichten het thema vanuit verschillende invalshoeken. Je kunt het programma ook thuis een livestream volgen. 

 

De bijeenkomst vindt plaats in de Zeeuwse Bibliotheek (ZB) in Middelburg (Kousteensedijk 7), tussen 19.00 en ongeveer 21.30 uur. Meer informatie over de bijeenkomst volgt.

Tot slot

Deze nieuwsbrief verschijnt zodra we nieuws hebben te melden. Krijgt u deze nieuwsbrief doorgestuurd, maar wilt u deze in het vervolg ook zelf ontvangen? Klik dan hier voor het aanmeldformulier.

 

Meer weten over de verschillende nationale energietransitieprojecten in onze gemeente? Kijk op onze website: www.terneuzen.nl/duurzaamheid/energietransitie.

Voor vragen mailt u naar energie@terneuzen.nl.

 

Met vriendelijke groet, 

 

Projectteam Energietransitie i.o.