Nieuwsbrief
Juni 2025 - Online | 
Afbeelding

Fietsknoop zomerfoto prijsvraag 2025

Ja! We beginnen weer met de inmiddels traditionele Fietsknoop zomerfoto prijsvraag.
Dit jaar is het precies 30 jaar geleden dat de eerste fietsknooppuntborden werden geplaatst. De eer komt toe aan het plaatsje Ellikom in Belgisch Limburg.
 
Afbeelding
Het netwerk, zoals bedacht en uitgewerkt door de Belgische mijnbouwingenieur Hugo Bollen, is vanuit de Kempen in 30 jaar enorm gegroeid en razend populair geworden. Naast de fietsknooppunten wordt inmiddels ook het wandelknooppunten netwerk uitgezet.

Dat is natuurlijk een prima reden om een feestje te vieren. En daarom is het thema van de zomerfoto prijsvraag:

Tijd voor een feestje!
Deel je feestelijke foto van je eigen ervaringen met fiets- of wandelknooppunten daarom met ons en maak kans op een mooie prijs.

Zend je foto - waar het plezier van af spat, én waar een knooppunt op te zien is - snel in, via de website of via de knop hieronder.

Per e-mailadres mag één foto worden ingezonden.
Prijsvraag
De prijsvraag is per direct geopend en loopt tot en met zondag 31 augustus 2025. In de nieuwsbrief van 4 september maken we de winnaars bekend.

Veel succes en vooral veel fiets- en wandelplezier langs de knooppunten met Fietsknoop!
Afbeelding
Zum Übersetzen auf die Flagge klicken
Click on flag for translation
Cliquez sur le drapeau pour la traduction

Van GPX route naar knooppuntenroute

Is een GPX route zomaar om te zetten naar een knooppuntenroute? Nee, dat lukt niet 'zomaar'. Maar met een beetje moeite kan je vaak wel van een GPX bestand een knooppuntenroute maken.

Een GPX route is een route die je overal op de kaart kunt uitzetten, zonder enige connectie met het knooppuntennetwerk. Maar er zijn ook veel GPX routes die wel degelijk (grotendeels) langs het knooppuntennetwerk zijn uitgezet.
En soms vind je ergens een GPX bestand van een route die je graag in Fietsknoop zou willen gebruiken als knooppuntenroute.

In het kort komt het hierop neer:
- open het GPX route in Fietsknoop in een scherm, bijvoorbeeld je pcscherm.
- klik op de knop Netwerk, linksonder op de kaart. Het knooppuntennetwerk wordt nu getoond bij de GPX route.
- open de Fietsknoop planner op een ander scherm, bijvoorbeeld op je telefoon, of in een ander browservenster en maak nu de route na zoals die getoond wordt op het eerste scherm.
- sla de route op.

Je zult soms een keuze moeten maken omdat de oorspronkelijke GPX route echt niet overeenkomt met het officiële knooppuntennetwerk. 

Kies je voor het plaatsen van een Pluspunt om de originele route na te maken? Of wijk je af van de oorspronkelijke route en neem je een knooppunt op? Aan jou de keus.

Op deze manier kan je natuurlijk ook je eigen Activiteit tot een knooppuntenroute omwerken.

Voor een uitgebreide instructie verwijzen we naar de handleiding. Klik op de knop 'GPX naar knooppunt'.

Veel succes!
GPX naar knooppunt

Handigheidje van de maand

Je Activiteit delen met anderen    
Afbeelding
Een Activiteit (een opgeslagen GPX route) kan je delen met anderen. De route wordt zichtbaar op de GPX routes-pagina op de website van Fietsknoop én in de lijst GPX routes in de app.

Wat moet je doen?

Open de Activiteit.
Klik op het notitie-symbool achter de titel.
Zet de Activiteit op 'Delen met iedereen'.
Sla op.

Zo simpel, zo Fietsknoop!
Maak optimaal gebruik van alle mogelijkheden die Fietsknoop je biedt, zoals het maken van je eigen vaste Pluspunten, het bewerken en controleren van je opgeslagen routes, het plaatsen van een foto bij je route en nog veel meer, met een Fietsknoop[+]Plus account.
Naast extra functionaliteiten is de app ook nog eens volledig reclamevrij!

Slechts € 6.99 per 12 maanden.
Koop Fietsknoop[+]Plus
Route van de maand

Rondje Noord-Holland

Afbeelding
De route even bewaren? Scan de QR code onderaan of klik op de groene knop, en sla de route op in je eigen lijst 'Routes'.

Een fijne grote fietstocht door Noord-Holland. Je komt langs water, door polders, stad en duinen. Voor elk wat wils en een heerlijk dagje uit.



Het startpunt ligt in Heiloo, bij knooppunt 27. Het is niet ver van het station, en er zijn parkeermogelijkheden in de omgeving. Fiets naar het zuiden richting het kleine plaatsje Limmen, een van de oudste dorpen van Noord-Holland.
Via de oostkant van Castricum fiets je door naar Akersloot. Voorbij Akersloot, tussen knooppunt 55 en 56, moet je het Noordhollandsch Kanaal oversteken, met een pontje. Controleer vooraf altijd of de ponten en veren op je route wel varen! Dit doe je door op het pontsymbool te klikken. In de pop-up die verschijnt staat informatie over de vaartijden, en er is een link naar de website Veerponten.nl.



Via de Schermer-ringvaart en de Eilandspolder bereik je Schermerhorn. In het dorp staat het oude Regthuysje, nu een streekmuseum in een monumentaal pand uit 1766. Vervolg de Schermer-ringvaart voor langere tijd. Na knooppunt 02 bij Rustenburg zie je rechts drie molens, zogenaamde Strijkmolens, gebouwd rond 1627. Een Strijkmolen is een poldermolen die als een soort gemaal fungeert en het water in het gebied op peil houdt. Ze zijn helaas niet te bezoeken maar wel te bewonderen vanaf je fiets.

De route voert je verder naar het westen, naar Alkmaar. Hier is natuurlijk volop historie te vinden en er is meer dan voldoende gelegenheid een terrasje te pakken. Na een welverdiende stop fiets je verder richting de duinen. Via Egmond aan den Hoef, Egmond aan Zee en Egmond-Binnen kom je weer terug op je beginpunt: Heiloo.

NB. check vooraf de vaartijden van
de veerponten door op het pont-symbool te klikken!

Veel fietsplezier!

Lengte: 70 km
Provincie: Noord-Holland
Aangeboden door: Fietsknoop
 
Afbeelding