Afbeelding
Nieuwsbrief nummer 94, december 2021

Inhoud

Bijeenkomsten

2/ 3 decMasterclass NBA Toetsingskader
6 decBestuurdersbijeenkomst Cybersecurity
9 decGebruikersbijeenkomst TOPdesk
9 decNetwerk IBP
10 decGebruikersbijeenkomst DPO
27/28 janMBO Digitaal Conferentie

Een actueel overzicht van onze bijeenkomsten is te vinden op: sambo-ict.nl/agenda
​​
 

Inleiding

Nieuwsbrief nummer 94 is een uniek exemplaar. Het is namelijk de laatste saMBO-ICT nieuwsbrief want vanaf 1 januari 2022 gaan we verder onder de naam MBO Digitaal. Met deze nieuwe naam willen we graag verder bouwen aan het belang van digitalisering in het mbo onderwijs en we blijven dit samen met de scholen doen. Het netwerk dat we de afgelopen jaren met elkaar hebben opgebouwd is enorm waardevol en geeft ons de mogelijkheid om met elkaar te werken aan gezamenlijke initiatieven. 

Een nieuwe naam betekent ook afscheid nemen van de oude en dat doet toch wel een beetje pijn. saMBO-ICT is mede door de enorme inzet van heel veel mensen binnen de scholen een enorm succes gebleken en echt een begrip geworden. 

We gaan ervan uit dat dit straks ook gaat gelden voor MBO Digitaal. Wij hebben er heel veel zin om ook in 2022 een bijdrage te leveren aan de uitdagingen in onze mooie sector. 

Deze nieuwsbrief staat weer vol met bijeenkomsten/acties en onderzoeken die we hebben uitgevoerd. Maandag 6 december organiseren we een bestuurlijke bijeenkomst met het onderwerp cybersecurity en informatiebeveiliging. Het doel is om samen met de scholen afspraken te maken over hoe we er samen voor kunnen zorgen om beter beschermd te worden tegen dit soort dreigingen. Op die dag zal ook de benchmark IBP worden gepresenteerd. Enorm gaaf om te zien dat op één na alle scholen hieraan hebben meegedaan. 

In de maand december wordt de laatste hand gelegd aan de ICT monitor welke we samen met Kennisnet uitvoeren. Deze monitor zal op onze conferentie in januari onthuld worden. 

Het programma doorpakken op digitalisering, ook ontstaan vanuit ons netwerk,  gaat zijn laatste jaar in en hoe gaaf is het dat alle scholen besloten hebben om niet alleen mensen maar ook financiële middelen ter beschikking te stellen om in 2022 verder te gaan. Echt enorme klasse!! 

Tot slot wil ik mededelen dat Maaike Stam ons per 1 januari 2022 zal verlaten. Zij gaat zich fulltime richten op haar andere grote hobby (keramiek). We wensen Maaike heel veel succes en zullen haar inbreng, kennis en kunde hard missen. 
De opengevallen plek van Maaike zal per 1 januari worden opgevuld door Marc Dietzenbacher. Marc is een goede bekende van ons netwerk en wij zijn dan ook erg verheugd dat hij ons team komt versterken. 

Met deze laatste nieuwsbrief van 2021, wenst het team van saMBO-ICT iedereen fijne feestdagen en een gezond 2022! 

Bestuurdersbijeenkomst Cybersecurity 6 december

Op maandag 6 december organiseren SURF, saMBO-ICT en de MBO Raad een online bestuurdersbijeenkomst speciaal over het thema cybersecurity. Dat onderwerp komt opeens heel dichtbij, na de cyberaanval op ROC Mondriaan. Hoe groot is de kans dat ook andere mbo’s slachtoffer worden van dergelijke grote hacks en hoe kunnen we ons ertegen wapenen? Duidelijk is dat je dit als mbo-instelling niet meer alleen kunt oplossen: samenwerken in de sector is cruciaal.  

In een interactieve setting verkennen we met de bestuurders de belangrijkste problemen aan de hand van de casus Mondriaan. We kijken hoe we ervoor staan op basis van de resultaten van de Benchmark IBP-E 2021, waarvan de bekendmaking speciaal voor deze gelegenheid een paar dagen vervroegd is. 

We laten zien wat er allemaal al gebeurt om digitaal veilig te zijn en we bespreken de te nemen stappen naar de toekomst en op welke punten samenwerking van doorslaggevend belang is. Ook OCW, de schrijvers van het Inspectierapport ‘Binnen zonder kloppen’ en de Autoriteit Persoonsgegevens doen mee. Dat belooft een goede discussie te worden die richting zal geven aan onze IBP-activiteiten de komende periode. 

MBO Digitaal Conferentie

Noteer in je agenda én meld je vast aan: op donderdag 27 en vrijdag 28 januari 2022 is weer de halfjaarlijkse conferentie van saMBO-ICT/MBO Digitaal! Deze keer is Rijn IJssel bereid gevonden op te treden als gastcollege. We weten nog niet of de conferentie daadwerkelijk fysiek zal plaatsvinden, maar ook als het fysiek doorgaat, kun je online deelnemen.  

Begin januari publiceren we het programma op onze website. In grote lijnen ziet het er als volgt uit: Op donderdagmiddag starten we eind van de dag (17:00 uur) met een keynote en een informeel programma. Vrijdag is vanaf 9:00 uur geheel gevuld met workshops, keynotes en voldoende tijd voor koffie, lunch en bijpraten. 

Aanmelden kan al… en wordt enorm op prijs gesteld. Dat je aanmelding nog onder voorbehoud is, of kan wijzigen, begrijpen we. Zo krijgen we al een idee op hoeveel mensen we fysiek dan wel virtueel kunnen rekenen! Vanzelfsprekend kunnen de dan geldende corona-maatregelen ingrijpen op onze plannen. Uiterlijk maandag 3 januari neemt de programmacommissie een besluit over de fysieke aanwezigheid bij de conferentie. Uiteraard stellen wij iedereen die zich heeft aangemeld hiervan direct op de hoogte. 
  • Personen die werkzaam zijn bij een (mbo-)instelling of partner melden zich hier aan
  • Ben je werkzaam bij een bedrijf, meld je je hier aan
Met het online gedeelte hebben we geen limiet aan het aantal deelnemers. Voel je dus ook vrij om je collega's (online) uit te nodigen voor de conferentie!

saMBO-ICT gebruikersdag

Afgelopen maandag hadden we de laatste saMBO-ICT gebruikersdag. Zoals u begrijpt is het programma voor de volgende keer dus nog niet klaar. Daarom enkele korte inhoudelijke updates en vooral verwijzingen naar meer informatie van zaken die op de gebruikersdagen van 2021 vaak aan de orde zijn geweest:
 
VVA – Voorziening vroegtijdig aanmelden mbo
De implementatie heeft tot nu toe niet gebracht wat er van verwacht werd. Wiebe Buising heeft afgelopen maandag gepresenteerd welke acties ondernomen worden om wel tot dat doel te komen. Links voor meer informatie: 
CAMBO – Centraal aanmelden mbo 
De implementatie van CAMBO is in volle gang. Op elke gebruikersdag van 2021 is aandacht aan dit onderwerp besteed, zowel vanuit de coöperatie MBO Voorzieningen als ervaringen van scholen. Links voor meer informatie: 
STAP – Stimulering Arbeidsmarkt Positie 
Omdat op 23 november 2021 een speciaal webinar over STAP georganiseerd was, is dit onderwerp afgelopen maandag niet geagendeerd. Heeft u het webinar gemist, geen nood, want het is opgenomen. Links voor meer informatie: 
Afschaffing OOK 
Aan dit onderwerp hebben we regelmatig aandacht besteed en nog niet op alle vragen is een antwoord. Echter is het wachten nog op de behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer. Dat duurt inmiddels zo lang dat getwijfeld wordt aan de haalbaarheid van de ingangsdatum. Zodra dat bredere kader duidelijk is, zal dit onderwerp vast weer terugkeren op het programma van de gebruikersdagen. Links voor meer informatie: 
De volgende gebruikersdagen van MBO Digitaal staan gepland op 7 februari, 11 april en 20 juni 2022. 

Kennisdelingsbijeenkomst Onderwijs 365

Op 10 december 2021 is het weer zo ver. Dan organiseren Surf en saMBO-ICT, in samenwerking met Microsoft en MBO/HBO-instellingen weer een nieuwe editie van de kennisdelingsbijeenkomst onderwijs 365 (KDO 365) voor het mbo en hbo.  

Tijdens deze laatste KDO 365 bijeenkomst van dit jaar wordt er uitgebreid ingegaan op wat er met het Microsoft Power Platform mogelijk is.  

Dankzij een interessante keynote en verschillende mooie workshops is de agenda weer interessant voor een brede doelgroep.   

De bijeenkomst zal online plaatsvinden en start om 10.00 uur. We verwachten rond 14.30 uur af te sluiten.   

Het programma vind je hier en we zien je graag op 10 december a.s.! Schrijf je hier in en uiteraard mag je dit bericht delen met je collega's.  

Wij kijken weer uit naar een nieuwe kennisdelingsbijeenkomst waar we samen weer een mooi succes van willen maken. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Rob Vos.  

Doorpakken op digitalisering

Docentondersteuning 
Veel scholen worstelen met vraagstukken rondom digitalisering. Aan de hand van waarderend actieonderzoek kijkt het Themateam Docentondersteuning naar bestaande initiatieven van docentprofessionalisering op het gebied van ict-bekwaamheid. Hierdoor kunnen we maximaliseren wat er goed gaat. Lees meer over onze onderzoeksmethode op de website van ECBO | Expertisecentrum Beroepsonderwijs.

Leven lang ontwikkelen  
Het thema Leven lang ontwikkelen en Eigen Dossier hebben de verbinding met elkaar verder versterkt. Vanaf januari 2022 gaan we samen als één thema verder, genaamd Flexibilisering en Modularisering. Samen willen we ons buigen over de volgende onderwerpen:  
  • LLO en processen in de school, in samenwerking met Team Onderwijslogistiek. Hierbij kijken we ook naar de knelpunten rond valideren en erkennen.
  • De flexibel inzetbare module (FIM) en de afspraken die we daarvoor met elkaar (en met andere stakeholders) moeten maken. We gaan het model van de FIM ook toepassen op LLO-ontwikkelingen in de sector Techniek en Gebouwde omgeving (TGO), samen met die BTG. Zo kunnen we het in de praktijk uitproberen! 
  • Van de MORA toewerken naar een MOSA: een droomsector-architectuur. Hiervan maken we de eerste schetsen, samen met SURF, waar al aan de HOSA gewerkt wordt. 
  • De eerder ontwikkelde persona’s zullen we verdiepen en verspreiden; 
Op de MBO Digitaal conferentie van januari 2022 zullen we onze bevindingen delen.   

Ben je nieuwsgierig en/of wil je een bijdrage leveren aan één of meer van deze onderwerpen neem dan contact met ons op. Alle contactgegevens staan op de website

Data-ondersteund onderwijs 
Datadinsdag 14 december: opbrengsten uit datacoalities. 
Een integraal teamdashboard, een voorspellingsmodel uitval niveau 2 én AVG-proof gebruiken van studiedata in je projecten. Zomaar drie onderwerpen van onze komende datadinsdag.  

Op dinsdag 14 december laten we verschillende mensen uit datacoalities aan het woord. In een datacoalitie werken mbo-instellingen gezamenlijk aan een data-vraagstuk, vaak ondersteund door een expertpartij. Zo vertelt de coalitie 'student journey' over hun ervaringen rondom het AVG-proof gebruiken van data in hun projecten en delen ze de eerste resultaten. En de coalitie 'datagedreven onderzoek' presenteert hun concept voor een integraal teamdashboard, vertellen over het verbeteren van databeschikbaarheid op gebied van werving, instroom en doorstroom én ze presenteren het ontwikkelde voorspelmodel om uitval van niveau 2 studenten tegen te gaan. Dat en nog veel meer hoor je tijdens de datadinsdag op 14 december. Meld je hier aan
  
Datadinsdag 11 januari: databronnen, wat zijn het en wat heb je er aan? 

Deze eerste datadinsdag in 2022 is weer een hele mooie. We zeggen nu wel dat we bakken vol met data hebben in onze instellingen, maar welke data kunnen we waarvoor gebruiken? Met welke bronnen kunnen we het onderwijs inzicht kunnen geven? 

Tijdens deze bijeenkomsten analyseren we welke bronnen bruikbaar zijn voor dashboarding. Samen onderzoeken we welke processen (Mora) welke data opleveren en gaan we in op de wenselijkheid en inhoud van een landelijk dataregister mbo. Meld je hier aan!

Digitaal burgerschap 
Roadshow: Kritisch (digitaal) burgerschapsonderwijs 

Hoe spreek je met studenten over de digitalisering van de samenleving? Hoe ontwerp je onderwijskundig geschikt materiaal voor studenten waarin ze dit kritisch leren beschouwen? Hoe leeft de school kritisch digitaal burgerschap voor? Welke kritische denkvaardigheden heb je nodig als docent en student om bijvoorbeeld desinformatie te herkennen? 

De werkplaats onderwijsonderzoek burgerschap Democratisering van kritisch denken en de Werkgroep Digitaal Burgerschap presenteren een Roadshow. Ze gaan met bovenstaande vragen aan het werk en doen dit op twee manieren: visievorming en het beschouwen van digitale 
burgerschapsvragen als docent. Daarnaast ontwerpen ze onderwijsmateriaal in een werksessie op basis van de visievorming en bieden ze handvatten om in het onderwijs aan de slag te gaan met kritisch (digitaal) burgerschapsonderwijs en het thema leren en leven in een gedigitaliseerde samenleving. 

Meer informatie over de roadshow kan je hier vinden. Meteen opgeven kan via dit formulier.  

Lezing bij studiedag “Springplank” 
Leden van de werkgroep Digitaal Burgerschap hebben bij de studiedag “Springplank” van het kennispunt mbo burgerschap een lezing gegeven over Digitaal Burgerschap. Deze lezing is nog beschikbaar via: https://youtu.be/o6kgRYxZzVM

Ook andere lezingen van die dag zijn beschikbaar via Studiedag 2021 – Springplank - Burgerschap MBO   

mbo.lesopafstand.nl

Op een aantal manieren blijft online onderwijs actueel. Allereerst natuurlijk omdat de corona maatregelen nog lang niet voorbij zijn. Maar zeker ook omdat veel instellingen zich beraden over de wijze waarop online onderwijs in de vorm van blended onderwijs in de toekomst ook vorm kan gaan krijgen. De site mbo.lesopafstand.nl laat heel veel mogelijkheden om ict in het onderwijs te benutten. Momenteel wordt gewerkt aan een serie interviews met instellingen en opleidingen die daar al stappen in gemaakt hebben en hun ervaringen willen delen. Als eerste deze week een interview met het Albeda College die met hun ‘future classrooms’ een concrete stap zetten in de verankering van blended onderwijs in het curriculum. Komende weken volgen er meer interviews. Dus voor alle info over blended onderwijs, ga naar mbo.lesopafstand.nl.

Verkenning collectieve voorzieningen in het mbo

De verkenning welke saMBO-ICT, in samenwerking met Hutspot, uitvoert is afgerond. De verkenning keek naar het draagvlak welke (organisatie)processen centraal ondersteund kunnen worden in de vorm van één of meerdere collectieve voorzieningen, om zo inzicht te krijgen in de voor- en nadelen die deze opleveren voor onderwijsinstellingen en voor de gehele sector.  

De resultaten zijn met de opdrachtgever en de expertgroep besproken en de feedback is verwerkt. Er kan dus gesteld worden dat het definitieve rapport gereed is. Op dit moment worden de resultaten en conclusies eerst met, alle bij de verkenning, betrokken partijen teruggekoppeld. Het rapport en de bijbehorende presentatie hiervan zijn daarna voor iedereen beschikbaar waarna het onderzoek als afgerond kan worden beschouwd.  

Voor meer informatie rondom de verkenning collectieve voorzieningen kun je contact opnemen met Rob Vos

SBB catalogus koppelpunt

Leermiddelen zoeken via het register kwalificatiestructuur 

Door samenwerking met saMBO-ICT en Kennisnet kan vanaf nu vanuit het register kwalificatiestructuur geraadpleegd worden welke leermiddelen beschikbaar zijn voor de verschillende onderdelen in de kwalificatiestructuur. Dat kan door een ontsluiting van het “Koppelpunt catalogusinformatie” vanaf de detailpagina in het register.

Het register kwalificatiestructuur is de website van SBB waarop alle onderdelen van de kwalificatiestructuur down te loaden of te raadplegen zijn. Het register is onderdeel van het portal kwalificatiestructuur, de centrale plek met informatie over alles wat de kwalificatiestructuur betreft. 

Op de detailpagina van een kwalificatie, keuzedeel en mbo-certificaat is vanaf nu een link naar de “Leermiddelen” opgenomen. Als de catalogus een leermiddel bevat dat ontwikkeld is voor de kwalificatie, het keuzedeel en/of het certificaat dan verschijnt er een overzicht van de beschikbare titels en de status ervan.  Wie vervolgens meer wil weten over het betreffende leermiddel klikt de titel aan. Je komt dan in een detailpagina met gedetailleerdere informatie over het leermiddel, zoals de uitgever en de prijs. Vanuit die pagina kun je dan naar de pagina van de uitgever gaan. 

De vulling van de catalogus is de verantwoordelijkheid van de uitgevers. Zij kunnen de catalogus voortdurend verversen en aanvullen. Is er een leermiddel voor een onderdeel dat wel beschikbaar is, maar ontbreekt deze in de catalogus? Laat het dan weten via support@kennisnet.nl. Nog niet alle uitgevers hebben hun leermiddelen toegevoegd aan de catalogus. Wij kunnen hen daar dan op attenderen. Ook voor andere vragen over de catalogus kun je terecht op dit adres.

Implementatie ECK iD - Laat je op weg helpen door het ondersteuningsteam!

De invoering van het ECK iD in het mbo is de afgelopen jaren moeizaam gebleken en daarom nog niet bij alle mbo-scholen gelukt. Daar zijn verschillende oorzaken voor, maar vast staat dat de situatie in het mbo complexer is vergeleken bij het po en vo. Die complexiteit is onderschat en voor veel scholen bleken er (nog) geen technische oplossingen voor hun specifieke situatie beschikbaar te zijn. 

De noodzaak voor invoering van het ECK iD is echter onverminderd groot en wordt binnen het mbo en door de MBO Raad onderschreven. Veilige en betrouwbare gegevensuitwisseling in de leermiddelenketen is belangrijk om de privacy van studenten te beschermen. Ook in het mbo moeten we hiervoor de benodigde stappen zetten. 

Inmiddels is er ook veel veranderd. Er zijn leerervaringen opgedaan met de implementatie, leveranciers hebben oplossingen gerealiseerd en voor de meeste technische problemen is inmiddels een oplossing beschikbaar. Kortom er zijn op dit moment geen technische belemmeringen meer om het ECK iD in te voeren, ongeacht welk studentinformatiesysteem of welke inrichting van het Identity and Access Management (IAM) je als school ook hebt. 

saMBO-ICT, de gebruikersgroep ECK en de MBO Raad spannen zich daarom samen met Programma Start Schooljaar in om dit schooljaar alle mbo instellingen de overstap te laten maken naar het ECK iD. Dat doen we op twee manieren: 
  1. Centraal informatiepunt in de teamsite van de ECK gebruikersgroep. 
  2. Hulp van een ondersteuningsteam dat scholen concreet en praktisch gaat helpen bij het maken van de juiste inrichtingskeuzes. Meld je aan voor een ondersteuningssessie via info@sambo-ict.nl
Kortom, we doen er alles aan om dit schooljaar alle mbo-instellingen succesvol naar ECK iD te laten overstappen.  

Nog geen lid van de ECK gebruikersgroep? Meld je aan via info@sambo-ict.nl.

Gebruikersgroep TOPdesk

Aanstaande donderdag 9 december van 9:30 tot 10:30 is er weer een online gebruikersbijeenkomst Topdesk.

Het programma hebben we door omstandigheden helaas iets moeten inkorten. Desalniettemin heeft de agendacommissie weer een mooie agenda. Topdeks wilt hun nieuwe collega’s aan jullie voorstellen, ze presenteren de roadmap en gaan ons meer vertellen de integratie van chat functionaliteit. We sluiten af met een bakje koffie, zodat we nog even met elkaar kunnen napraten.
 
Aanmelden kan nog tot woensdag 8 december 17.00 uur via deze link.

Gebruikersgroep AFAS

We kijken terug op een informatieve en enthousiaste gebruikersdag 24 november j.l. Er was een algemene presentatie over de ontwikkelingen in Afas, waarna HRM en Finance in aparte presentaties uiteen gingen over de onderwerpen pre-boarding van nieuwe medewerkers, en een efficiëntere wijze om door de accountantscontrole te komen. Na de pauze is door beide groepen over verschillende onderwerpen doorgepraat. Meerdere scholen hebben aangegeven de volgende keer iets te willen delen.

Gebruikersgroep Xedule

Op 11 november heette het SOMA College in Harderwijk ons welkom. We konden, tussen de maatregelen door en op veilige afstand, fysiek samenkomen als gebruikersgroep. Wie niet aanwezig was, kon meeluisteren en vragen stellen via Teams. De bijeenkomst stond in het teken van de nieuwe gebruikersinterface en hybride roosteren. De RFC-commissie heeft een update gegeven over de onderwerpen die daar worden besproken.

Bruggen Bouwen

De mini-conferentie van het programma Bruggen Bouwen op 1 december was weer een groot succes. 75 deelnemers, een mooi programma en enthousiaste deelnemers.  

De kern van het programma Bruggen Bouwen gaat zich naast het model van werken en de leergangen steeds meer richten op netwerken, het delen van ervaringen en het samen ontwikkelen van kennis.  

Naast inspirerende keynotes over technologie van de toekomst en over ict waardig zijn werd vanuit instellingen veel gedeeld is er veel over gesproken over hoe het netwerk verder vorm zou moeten krijgen.  

Het is duidelijk dat de i-coach definitief een plek in het mbo landschap heeft gekregen en dat samenwerking ook hier vruchten afwerpt. Nog geen deelnemer aan Bruggen Bouwen, neem contact op met Marius van Zandwijk of Martijn Bijleveld.  

Netwerk IBP

Veel nieuws uit het netwerk IBP, met om te beginnen de Benchmark IBP-E. Alle scores voor de benchmark zijn binnen en verwerkt. Dit jaar heeft een recordaantal van 98% van de mbo’s deelgenomen; dat is een groot compliment waard in deze drukke IBP-tijden. Naast de onderdelen Informatiebeveiliging, Privacy en Examinering is dit jaar voor het eerst ook het nieuwe toetsingskader informatiebeveiliging op basis van het NBA-model gebruikt.

De resultaten van de benchmark worden dit jaar bekend gemaakt tijdens de bestuurdersbijeenkomst over cybersecurity, op maandag 6 december. De complete rapportage is begin januari gereed en zal op de MBO Digitaal conferentie nog uitvoerig worden toegelicht.

Op 9 december is de volgende netwerkbijeenkomst IBP gepland met als belangrijkste agendapunten de bespreking van de Benchmark IBP-E en de evaluatie van het nieuwe NBA-toetsingskader. Verder horen we achtergronden en lessons learned van de hack bij ROC Mondriaan en bespreken we de impact ervan voor de sector. Het incident heeft niet alleen bij de collega-mbo’s veel losgemaakt, maar ook in de politiek en zal voor een versnelling zorgen op veel gebieden. We bespreken tijdens de bijeenkomst op welke manier SURF en MBO Digitaal dit willen oppakken en wat de rol van dit netwerk daarbij kan zijn.

We zijn op dit gebied gestart met het opstellen van een plan van aanpak voor cyberveiligheid in het mbo en doen dat in lijn met de Innovatiezone Cyberveiligheid die SURF ontwikkelt. Het plan van aanpak moet begin 2022 klaar zijn en is input voor het gesprek tussen de minister van OCW en de MBO Raad over dit onderwerp, waarbij wordt besproken wat nodig is in de mbo-sector om weerbaarder te worden tegen cyberaanvallen.

Een van de onderwerpen die daarin naar voren komt is het gezamenlijk oefenen van een cybercrisis. Daarvoor organiseert SURF de cybercrisisoefening OZON, waaraan dit jaar door 11 mbo-instellingen actief is meegedaan. Dat aantal kan en moet flink omhoog en een eerste stap is om mee te doen met table-top oefening NOZON; een crisisoefening op beperkte schaal, die je in een dagdeel binnen je eigen instelling kunt uitvoeren, op een voor jou geschikt moment tussen 14 en 25 maart 2022. De aanmelding voor deze oefening sluit 9 december aanstaande, dus wees er snel bij.

Meer informatie over bovenstaande onderwerpen via Martijn Bijleveld.

Netwerk Onderwijslogistiek

Het netwerk onderwijslogistiek kende op 25 november een zeer geslaagde bijeenkomst rondom het thema ‘Onderwijs(logistiek) in transitie’.  

Albeda, Gilde Opleidingen, Noorderpoort, Aventus en MBO Rijnland lieten zien wat dit thema voor hen betekent. We danken iedereen voor het delen van hun inzichten. Een korte impressie van deze geslaagde bijeenkomst vind je hier.  

De volgende bijeenkomsten van het netwerk onderwijslogistiek staan gepland op 10 februari, 14 april en 9 juni 2022 en kun je vast reserveren in jouw agenda.  

Zo tegen het einde van het jaar is het goed eens even terug te kijken naar wat er is, op het gebied van onderwijslogistiek.  
  • Voor informatie over het netwerk onderwijslogistiek: klik hier
  • Voor informatie over onderwijslogistiek: klik hier 
  • Voor de definitie van onderwijslogistiek: klik hier  
  • Voor de impactanalyse flexibel mbo: klik hier 
  • Voor de presentatie bij de impactanalyse: klik hier  
  • Voor informatie over architectuur en onderwijslogistiek: klik hier   

We wensen jullie allemaal prettige dagen toe en zien iedereen graag weer op 10 februari bij de volgende bijeenkomst van het netwerk onderwijslogistiek. Wil je meer weten over, of een bijdrage leveren aan, het netwerk onderwijslogistiek of het thema onderwijslogistiek binnen Doorpakken op Digitalisering? Neem contact op met Rob Vos.  

Netwerk Informatiemanagement

Op 4 november vond de laatste bijeenkomst van het netwerk informatiemanagement  van dit kalenderjaar plaats. In de mededelingen een terugkoppeling over de nieuwe MORA 2.0, SURF Eduhub en de softwarecatalogus. De agenda was met onderwerpen als de MOSA, een verdiepende discussie over verdere collectieve voorzieningen en examinering en digitalisering goed gevuld. Helaas waren we genoodzaakt de bijeenkomst op het laatste moment om te zetten naar een online bijeenkomst.  

We kijken hoe dan ook uit naar de bijeenkomsten van aankomend kalenderjaar.  Vele onderwerpen als portfoliomanagement, de positionering en volwassenheid van informatiemanagement, data ondersteund onderwijs, examinering en digitalisering, architectuur en de ICT-monitor staan op de IM agenda.  

Indien er onderwerpen zijn die jij graag wilt inbrengen bij het IM-netwerk dan horen we dat graag van je.

Mocht je een onderwerp, gerelateerd aan informatiemanagement, willen presenteren op de MBO Digitaal conferentie van 27 januari 2022 neem dan contact op met Rob Vos.     

Wil je meer weten over, of een bijdrage leveren aan, het netwerk informatiemanagement? Neem contact op met Frans van Neerbos of Rob Vos.  

Netwerk Examinering en Digitalisering (NED)

De eerste algemene bijeenkomst van het Netwerk Examinering en Digitalisering vond plaats op 2 november en was drukbezocht.  

Meer dan 60 deelnemers waren aanwezig en na de opening werd een terugkoppeling gegeven over de opbrengst vanuit de werkgroepen. 

De opbrengst van de werkgroepen is enorm en er werden in totaal maar liefst 256 aandachtspunten verzameld en twee aandachtsgebieden komen hieruit naar boven. Het gemis van (standaard) koppelingen (incl. het geautomatiseerd overzetten van resultaten naar een SIS) en de aanpak van de dossierproblematiek. 

Ondertussen heeft de regiegroep van NED samen met de aanvoerders ook overleg gehad met de examenleveranciers en wordt er gesproken over een structuur om samen de aandachtspunten te adresseren om te kunnen werken aan het oplossen hiervan. Uit gesprekken blijkt namelijk dat ook de examenleveranciers zich goed kunnen vinden in de hierboven beschreven aandachtsgebieden. Als NED gaan we op korte termijn de prioriteitenlijst verder uitwerken en die vaststellen met de instellingen om vervolgens een ontwikkelagenda te kunnen maken. Voor zover de status rondom het netwerk NED.
Voor meer informatie rondom examinering en digitalisering hierbij nog een aantal mooie links ter informatie. 

Hulp bij nieuw onderzoekskader; twee tools bieden uitkomst: klik hier

Exameninstrumenten MBO: klik hier

Examenleveranciers: klik hier

Wil je meer weten over, of een bijdrage leveren aan, het netwerk examinering & digitalisering? Neem contact op met Martijn Bijleveld of  Rob Vos

Netwerk XR

Virtual reality, augmented reality en mixed reality lijken allemaal hetzelfde te zijn als je het zo hoort maar toch is er wel verschil. Als overeenkomst kun je stellen dat ze proberen je iets te laten zien wat er eigenlijk niet is en de manier waarop is verschillend. In het mbo-onderwijs wordt al gebruik gemaakt van eXtended Reality (XR), wat de verzamelnaam is voor de verschillende technologieën.  Om kennis en ervaringen uit te wisselen en elkaar te inspireren kwam uit een aantal instellingen de vraag of saMBO-ICT hierin kon assisteren wat geleid heeft tot het netwerk eXtended Reality afgekort tot Netwerk XR.  
Het doel van het netwerk is om kennis en ervaringen maar ook toepassingen met elkaar te delen. Elkaar te inspireren maar misschien ook samen te inventariseren welke leermiddelen of content er beschikbaar zijn voor en in het mbo op het gebied van XR. Interessant om te weten dat op de MBO Digitaal conferentie van 27 januari een presentatie wordt gegeven door één van de leden van het netwerk met voorbeelden van toepassingen van XR in het onderwijs.  

Heb je vragen of wil je ook bijdragen of aansluiten bij het Netwerk XR neem dan contact op met Rob Vos.    

ICT Monitor

De ICT-monitor wordt gebruik om inzicht te krijgen hoe de mbo sector ervoor staat op ICT-gebied. In de strategische agenda 2018-2022 speelt ICT, voor het mbo, een belangrijke rol. De sector vindt het belangrijk om een goede vertaalslag te maken van onderwijsdoelstellingen naar effectieve en betaalbare ICT-voorzieningen. Om de mbo-instellingen daarbij te helpen, worden vanuit Kennisnet en saMBO-ICT om de twee jaar de vorderingen gemonitord. Dit levert inzichten op als, hoe gaan andere instellingen om met digitalisering en hoe presteren de instellingen ten opzichte van de hele sector? Dit jaar is de monitor uitgebreider dan ooit tevoren. 

De afgelopen periode zijn veel mbo instellingen bezig geweest met het invullen van deze monitor en de opbrengsten worden op dit moment verwerkt. Je vindt in de ict-monitor de volgende  onderwerpen: 
  • organisatie van de ICT 
  • ICT-kosten 
  • I-coaches in het MBO 
  • Online Onderwijs &  ICT en Leren 
  • informatiebeveiliging en privacy 
  • Cyberdreigingsbeeld in het MBO 
  • Doorpakken op Digitalisering 
De uitkomsten van de ICT-monitor worden op de MBO Digitaal conferentie van 27 januari 2022 met jullie gedeeld. Voor meer informatie over de ICT-monitor mbo 2021 kun je contact opnemen met Rob Vos.

Vragen van en aan collega's

De vraagbaak vindt u in de Teams-omgeving. Iedereen die daar toegang toe heeft kan deze vragen daar zien, zelf een nieuwe vraag stellen of reageren op vragen van anderen!

Laatst gestelde vragen:

Discussies op LinkedIn
Behalve in de Vraagbaak worden er ook in de LinkedIn groep van saMBO-ICT discussies gestart en vragen gesteld. Deze groep telt inmiddels al 1000+ leden.
Tenslotte een dringend verzoek aan leveranciers om onze LinkedIn groep niet te gebruiken als reclameplatform. Reageren op vragen is natuurlijk prima...

Colofon

Deze nieuwsbrief verschijnt iedere zes weken en wordt door meer dan 1300 mensen gelezen. Heeft u zich nog niet geabonneerd? Dat kan via deze pagina.

De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 20 januari 2022.

Over saMBO-ICT

saMBO-ICT is een zelfstandige organisatie van en voor alle mbo-instellingen en heeft sterke banden met Kennisnet, de MBO Raad, MBO Voorzieningen en met SURF. De belangrijkste pijlers binnen saMBO-ICT zijn belangenbehartiging, kennisdeling, aanjagen van innovatie en gezamenlijke projecten.