Het lijkt dezelfde klok maar belangrijke onderdelen ontbreken en nooit zal deze herstelde klok dan werken.

De slingerklok als metafoor van bewijs

Christaan Huygens was een bekende en intelligente wetenschapper in de 17e eeuw. Hij was de uitvinder van het slingeruurwerk, een klok waarin de heen en weer bewegende slinger ervoor zorgt dat de klok gelijkmatiger ging lopen. Zijn ongelofelijke en belangrijke uitvinding maakte het destijds mogelijk dat de tijd op een betrouwbare manier kon plaats vinden en tot de dag van vandaag zijn de slingerklokken nog steeds in trek.

Onlangs heb ik het zelf kunnen ondervinden hoe belangrijk dit is omdat ik een slingeruurwerk van ca. 60 jaar geleden geheel zelf heb mogen reviseren. Elke onderdeeltje hoe klein ook is gereinigd. Daarna heb ik de klok weer opnieuw in elkaar gezet. Eens te meer ontdekte ik dat het ontbreken van één klokonderdeeltje desastreus is en de klok niet meer werkt. Dit betekent dat alle onderdelen allemaal even belangrijk zijn. 


Een metafoor is geboren

Toen ik het stuk las van Ron Legerstee op LinkedIn (zie rechter column), waarin hij uitlegt dat alleen gerandomiseerd klinisch onderzoek (RCT) en meta-analyses wordt gezien als hard bewijs was ik het helemaal met hem eens.
Volgens Ron Legerstee, betekent dat juist de essentie, het hart, van de verpleeg- en geneeskunde, de BIOLOGIE hiermee willens en wetens buiten spel wordt gezet én gehouden.


En zo was dat ook bij de uitvinding Christiaan Huygens in de 17e eeuw. Als we praten over ‘hard bewijs’ dan heeft hij nagedacht over ELK onderdeel dat moet worden meegenomen om de klok behoorlijk te laten functioneren. Geen onderdeeltje mag worden vergeten. De klok wordt anders waardeloos en onbruikbaar.

Als we praten over bewijs in wondzorg dan hebben we alle vormen van bewijs nodig (lees radertjes en alle ander onderdeeltjes in de klok) om tot één geheel van bewijs te komen. Ook al is het ene onderdeeltje belangrijker als de andere.


Het wordt tijd dat we ook Evidence Base Medicine opnieuw reinigen en in elkaar zetten maar dan wel met ALLE vormen van bewijs. Net als de klok heeft ook dit systeem alle onderdelen nodig om goed te kunnen functioneren. Wondbehandelaars moeten zich meer gaan realiseren hoe belangrijk het is dat ALLE vormen van bewijs moeten worden meegenomen.


Ton Lassing, redacteur, communicatie specialist NTVW

Hier zie je de uitleg op LinkedIn van Ron Legerstee:


Laat het me dan nóg eens uitleggen . . .


Ik bén niet tegen Evidence Based Medicine. In tegendeel, ik ben een enorme voorstander van Evidence Based Medicine, ik HOUD van Evidence Based Medicine ! Het is prachtig om nieuwe ‘evidence’ - dat hier tussen aanhalingstekens staat omdat het Engelse ‘evidence’ moet worden begrepen als ‘aanwijzing’ en NIET als ‘bewijs’ (proof) - te ontdekken in de literatuur en die aanwijzingen dan op te nemen in je ‘evidence base’.

Nu heb ik in de afkorting bewust de ‘B’ tussen haken geplaatst. Want wat nu als we zouden kunnen rommelen met die ‘base’, morrelen aan de basis ? Wat nu als gezaghebbende instituten zoals het Geneesmiddelenbulletin, het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten, of het IQ Scientific Center for Quality of Healthcare, de beroepsgroepen zouden informeren en adviseren op basis van een gebrekkige 'evidence base' ? Een Evidence Base waar bewust en al op voorhand een groot deel van de ‘evidence’ wordt uitgesloten van overweging ? Welnu, dat dóén deze instituten ! En dat doen ze al best lang.

Dit jaar bestaat de beweging die Evidence Based Medicine is genoemd 30 jaar. Eerst wilde men het ‘Scientific Medicine’ noemen, maar daar kwam zóveel commentaar op van de medische professionals (waren we voorheen dan niet wetenschappelijk bezig ?) dat men dat heel snel veranderde in Evidence Based Medicine [1]. In het nog korte bestaan van de EBM beweging zijn al diverse keren veranderingen doorgevoerd in wat we zouden moeten verstaan onder ‘het beste beschikbare bewijs’ [2].

Ook in Nederland wordt door de genoemde instituten meebewogen met die veranderingen [3]. Op dit moment wordt alleen het gerandomiseerde klinisch onderzoek en de meta-analyse daarvan gezien als ‘wetenschappelijk hard bewijs’. En da’s fout, want dat betekent dat juist de essentie, het hart, van de verpleeg- en geneeskunde, de BIOLOGIE, willens en wetens buiten spel wordt gezet én gehouden.

[1] Voelker R. Everything you ever wanted to know about evidence-based medicine. Journal of the American Medical Association 2015;313:1783–1785.
[2] Charlton B. The Zombie science of evidence-based medicine: a personal retrospective. J Eval Clin Pract 2009;15:930–934.
[3] Cutting KF, White RJ, Legerstee R. Evidence and practical wound care – An all-inclusive approach. Wound Medicine 2017;16:40–45.
Heeft u een opmerking naar aanleiding van dit artikel email dan naar: info@ntvw.nl

Naar een hoger level in wondzorg?

Alle adviezen en maatregelen van Corona zijn zo langzamerhand in de ijskast gestopt. Bijeenkomsten zijn weer mogelijk. Dus ook in de wondzorg.
Zo ook bij Mediq. Een onderneming dat zich bezighoudt met de levering van medische hulpmiddelen en bijbehorende zorg aan huis en aan instellingen.
De onderneming organiseerde op 8 maart 2022 een bijeenkomst over Wondregie in de wondzorg naar aanleiding van een experiment cliëntenprofielen van het NZa. Dit zorgde bij Mediq voor onrust over de Wondregie.
Aanwezig waren vertegenwoordigers van de NZa, zorgverzekeraar ONVZ en een aantal zorgpartners. 

NZa

Achtergrond van deze bijeenkomst kwam door de Zorgautoriteit NZa die op 1 januari opnieuw een plannetje heeft gesmeed door weer eens een experiment te starten met cliëntprofielen, in verpleging en verzorging. 
Nu denk je waarschijnlijk cliëntprofielen in wondzorg dat heb ik meer gehoord. Dat klopt, want dat speelt al heel wat jaren.  
Jarenlang probeert men wondpatiënten in een kadertje te duwen en daar een prijskaartje aan te hangen, al blijft men volharden dat het  gaat om kwaliteit voor de patiënt.
Volgens de NZa willen ze de komende 5 jaar ervaring opdoen met cliëntenprofielen. Tot half 2023 kunnen partijen in dit experiment stappen. Vanaf 2024 zijn partijen verplicht om gegevens over cliëntenprofielen vast te leggen.


Beter beeld

Het komt er op neer dat NZa cliëntenprofielen ziet, om een cliënt beter in beeld te krijgen en om de kwaliteit en kosten te verbeteren. Kunnen we daaronder uit? Nee, de nieuwe standaard is onontkoombaar. 
Daarbij ontstaan de volgende vragen: Hoe past daarin regiefunctie complexe wondzorg en de bekostiging? Is een wondpatiënt in te delen in een cliëntenprofiel? Gaat het om kwaliteit of gaat het alleen om geld?
Dat het gevolgen heeft voor de wondzorg is duidelijk want het zal niet alleen gaan over kwaliteit, want ook een zorgverzekeraar zat aan tafel. De vraag of de bijeenkomst de kwaliteit naar een hoger level zal brengen zal in de toekomst duidelijk moeten worden. Zoals altijd is hierbij weer een beperkte groep van wondconsulenten bij betrokken en lijkt ons tevens dat moet worden nagedacht of dergelijke bijeenkomsten met NZa moet worden georganiseerd door een onderneming die andere belangen heeft als de wondbehandelaars. Wij zullen het in het NTVW ieder geval krtisch op de voet blijven volgen om de wondbehandelaars zo goed mogelijk en transparant te informeren.
Heeft u een opmerking naar aanleiding van dit artikel email dan naar: info@ntvw.nl

Nog geen abonnement op het Nederlands Tijdschrift Voor Wondzorg (NTVW) ga dan naar: AANMELDEN

Nieuwe verhalen in het Nederland Tijdschrift Voor Wondzorg (NTVW) nr. 3 - maart (verschijnt eind maart)

Skin tears: onbekend maakt onbemind
Vrijwel iedere wondspecialist kent het woord skin tear en weet wat een skin tear is; een pijnlijke wond die behoorlijke invloed kan hebben op het leven van een patiënt.....

Linkedin bericht
Ik plaatst regelmatig berichten op LinkedIn. Zo deelde ik onlangs een bericht over een skin tear die door de eerste hulp was behandeld....

Meer dan wondzorg
Wondbehandelaars zorgen voor meer dan alleen wondgenezing. Ze zijn sterk betrokken bij het wel en wee van een patiënt. 'Meer dan wondzorg' zegt heel veel met welke problemen de behandelaar wordt geconfronteerd. Een ander kant van wondzorg.

In het nummer maart:
Pfff. Iedereen is weg. Het leven is toch altijd weer de moeite waard. Was toch goed om alle vrienden, kennissen en natuurlijk mijn eigen familie weer eens te zien.....

nu inschrijving voor de T van T.I.M.E. (deel 1)

Wondzorgdeskundigen hebben behoefte aan duidelijke, praktische manieren om het behandelen van gecompliceerde wonden te vergemakkelijken. Het diagnostisch wondvoorbereidingsmodel T.I.M.E. is zo’n twintig jaar geleden ontwikkeld en heeft zich in betrekkelijk korte tijd verspreid in de wereld van professionele wondzorg. 

Dit jaar organiseert Lohmann & Rauscher samen met het NTVW - VIER WEBINARS - waar de vier afzonderlijke letters van
T.I.M.E., namelijk Tissue, Infection, Moisture en Edge op veelvuldig verzoek nog eens een keer uitgebreid worden behandeld. 


De vier gratis TOPwebinars van Lohmann & Rauscher worden gehouden op
7 april - 12 mei en dan 7 september, 28 oktober 2022 van 16.00 uur tot 17.30 uur

 

SCHRIJF JE IN VOOR DE 1E GRATIS TOPWEBINAR
Wondvoorbereiding en T.I.M.E helpen de professional bij juiste type debridement

Spreker: Ron Legerstee, Consultant Wound Healing & Tissue Repair Pe@r Review