Nationaal multidisciplinair congres voor wondprofessionals 2020

Als uitgever van de vakbladen NTVW en NTVH hebben we vanaf de start van de Corona crisis alle zeilen bijgezet om onze partners en onze lezers te blijven bereiken en dat is uitstekend gelukt. Voor onze bijeenkomsten is dat een ander verhaal. Het Nationaal wondzorg debat 2020 in juni konden we niet op een veilige en verantwoorde manier vormgeven, en moest daardoor vervallen.

Helaas kan ook het jaarlijkse congres, waarvan zoveel wondprofessionals al jaren trouwe bezoekers zijn, dit jaar niet doorgaan. Hoewel de restricties op het aantal bezoekers per 1 juli zijn vervallen, bieden de RIVM-richtlijnen ons onvoldoende mogelijkheden om het congres veilig én rendabel te organiseren. Daarbij spelen ook onzekerheden voor de komende maanden, als het virus mogelijk de kop weer opsteekt. Alles bij elkaar voor ons redenen om het congres dit jaar niet te organiseren.

Met onze vaste partner Pathé events hebben wij voor 2021 al een datum vastgelegd. Alles hangt
uiteraard af van de ontwikkelingen rondom corona. Hierover zullen wij u op de hoogte houden.
Geen congres betekent niet dat we stil zitten. Deze zomer werken we hard aan een nieuwe vorm om de wondprofessional te blijven bereiken en kennis te delen. Op een veilige en toekomst bestendige manier, net even anders…zoals u van ons gewend bent. We spreken elkaar hierover vast snel!

Saffier creatieve communicatie


WUWHS 2020 Congres helaas ook uitgesteld

COVID 19 heeft behoorlijk ingehakt op congressen en symposia in wondzorg. De EWMA is verplaatst en wordt helemaal digitaal. Nu heeft ook de WUWHS bekend gemaakt dat hun congres wordt uitgesteld tot maart 2022.

Prof. Romanelli liet weten dat vanwege de huidige wereldwijde COVID 19 crisis het voor iedereen het beste is dit congres te verplaatsen en dat alle veiligheid gegarandeerd moet worden naar deelnemers, standhouders en organisatie. Verder stelt hij dat nog zoveel mogelijk behandelaars beschikbaar moeten blijven voor ondersteuning en hulp in klinieken, ziekenhuizen en gezondheidscentra. Volgens Romanelli had de WUWHS 2020 weer een bijeenkomst kunnen zijn om elkaar persoonlijk te ontmoeten. Maar we gaan er van uit dat dit wel weer mogelijk is op de WUWHS 2022, waar dan nieuwe kennis met elkaar kan worden gedeeld en waar de WUWHS altijd een springplank is voor nieuwe initiatieven in de wondzorg.

De datum die nu is vastgesteld is 1-5 maart 2022 in Abu Dahbi, Heeft u belangstelling zet het dan vast in uw agenda.


Genetische variatie kan de bacteriële samenstelling en genezing van wonden beïnvloeden

Wonden die binnen drie weken geen tekenen van genezing vertonen hebben meestal een bacteriële infectie die het wondgenezingsproces verstoren en dat is niet aangenaam voor patiënten die daardoor zwaar worden belast. Bij deze gecompliceerde wonden zijn verschillende bacteriesoorten aanwezig. Maar het is niet bekend waarom bepaalde soorten bij sommige wondinfecties worden waargenomen en andere niet.

Philips en collega’s wilde graag deze vraag beantwoorden en voerden daarom een genoom studie uit - genoom is een complete genetische samenstelling van een organisme, cel of virus - om de genomische plaats vast te stellen die verbonden is met de microbioom-verscheidenheid bij gecompliceerde wonden. Volgens de auteurs is deze studie de eerste die de relatie tussen genetische factoren van wond-microbiomen en genezing bij patiënten beschrijft.

De studie toont de mogelijkheid aan om varianten in het genoom van mensen te vinden die de verschillen verklaren in de micro-organismen, die hun wonden infecteren. Verwacht wordt dat dergelijke informatie nieuwe inzichten zal geven in de mechanismen van infectie en genezing.

Wilt u meer over deze studie weten dan vindt u hier meer informatie: https://journals.plos.org/plospathogens/article?id=10.1371/journal.ppat.1008511

Literatuur:
Craig D. Tipton, Randall D. Wolcott, Nicholas E. Sanford, Clint Miller, Gita Pathak, Talisa K. Silzer, Jie Sun, Derek Fleming, Kendra P. Rumbaugh, Todd D. Little, Nicole Phillips, Caleb D. Phillips. Patient genetics is linked to chronic wound microbiome composition and healing.


 



Binnenkort verschijnt het:


NTVW nr. 6/7 - juni/juli met o.a.

Hoofdredactioneel commentaar
Over Lombardije, lessen en veranderingen…


Actueel
De poliklinische zorg moet worden aangepakt
Wondzorg zonder muren


Casus
Met de wond in bleekwater werd de pijn minder…

4 vragen aan:
Jacques Oskam. Chirurg Isala Zwolle


Interview
Jochem Schepers, wondverpleegkundige Brabantzorg:
De wondzorg heeft nog een inhaalslag te maken na corona

Onderzoek
Geavanceerde wondzorg gecombineerd met systemische behandeling en aanvullende hyperbare zuurstoftherapie (HBOT) voor pyoderma gangrenosum (pg)


Met een uitgebreide database wond publicaties
De site met kennis van wondzorg
 
Meer dan 16.000 bezoekers per maand.
De onbetwiste startsite voor wondzorg





Uitgever van het NTVW en het NTVH.
Organisatie: Nationaal Debat Wondzorg
en het Nationaal multidisciplinair congres voor wondprofessionals.
 

Bezoek ook onze sites:
www.congreswondzorg.nl 
www.ntvhuidzorg.nl
www.huidzorg.nu
www.startwondverzorging.nl  www.studiosaffier.nl
www.wondprofessionals.nl
www.ntvw.nl
www.wondverzorging.nl
www.wondpatient.nl