Afbeelding
Nieuwsbrief nummer 104, maart 2023

Inhoud

Bijeenkomsten

20 mrt Bijeenkomst MORA
30 mrt Netwerk Leermiddelenbeleid en Schoolkosten
11 april Netwerk Examinering en Digitalisering
13 april Netwerk Onderwijslogistiek
13 april Bijeenkomst Edu-V
17 april MBO Digitaal gebruikersdag
20 april Netwerk Informatiemanagement
11 mei Gebruikersgroep Afas
11 mei Netwerk Onderwijs en Digitalisering
11 mei Gebruikersgroep CAMBO
16 mei MBO-Congres

Een actueel overzicht van onze bijeenkomsten is te vinden op: mbodigitaal.nl/agenda
​​

Inleiding

Gisteren, 15 maart, hebben we in Nederland weer gebruik mogen maken van ons stemrecht en op deze manier houden wij onze democratie in stand. De komende tijd zal duidelijk worden wat voor consequenties de uitslag heeft voor ons land, maar wat er ook gebeurt, binnen het mbo gaan wij gewoon op volle kracht vooruit.

Het programma digitaal bekwaam is in januari gestart en loopt ontzettend goed. Mooi om te zien dat steeds meer mbo-scholen aangegeven hebben om deel te nemen aan de monitor leren en lesgeven met ict. Daarnaast komt er een nieuw netwerk binnen MBO Digitaal waarmee we veel meer aandacht gaan geven aan digitalisering in het onderwijs en wat daarvoor nodig is om succesvol te zijn. Het programma heeft een looptijd van vijf jaar maar we doen het op de mbo manier en dat betekent vanaf het begin vol aan de bak.

Hetzelfde geldt voor het programma cyberveiligheid, we zijn erg blij dat er een aantal mensen vanuit de scholen voor een of meerdere dagen actief is bij dit programma. We kunnen altijd extra hulp gebruiken om dit omvangrijke en belangrijke programma verder te brengen. Het programma werkt heel nauw samen met SURF, zodat onze kennis ook kan worden ingezet in het hoger onderwijs en wij de expertise van het hoger onderwijs kunnen gebruiken. Een echte win-win situatie waardoor we nu al heel snel resultaten bereiken.

Naast bovenstaande programma's zijn ook de netwerken heel actief en zijn we goed aangesloten bij het programma Npuls en Edu-V.
Want samen maken we het verschil!!

MBO Digitaal Conferentie

Noteer 21 en 22 september maar alvast in je agenda. Dan vindt de 48e MBO Digitaal Conferentie plaats in Ulft. Samen met het Graafschap College en het ROC van Twente wordt er hard gewerkt aan een mooi programma. Gezien de grote vraag is de capaciteit uitgebreid tot 400 deelnemers en is er nog meer ruimte om een presentatie bij te wonen.
Heb jij een mooie presentatie of workshop die je graag wilt verzorgen op de komende conferentie, aarzel dan niet en dien een voorstel in via dit formulier.

In het begin van april worden de eerste uitnodigingen verstuurd aan de relaties van MBO Digitaal om zich in te kunnen schrijven. Medio mei wordt het voor iedere overige geïnteresseerde mogelijk om zich aan te melden. Meer nieuws volgt via deze nieuwbrief en op de website van MBO Digitaal.

MBO Digitaal Gebruikersdagen

Inmiddels zijn we het gewend, de ene gebruikersdag in Utrecht en de volgende weer via Teams. Op 17 april is Teams aan de beurt. Het programma is in wording met de volgende onderdelen. Een update van de ontwikkeling bij CAMBO en het mbo-koppelpunt na stoppen van VVA. RIO overview als opmaat naar het MBO-congres op 16 mei. En we komen weer eens terug met de Monitor keuzedelen. En uiteraard de updates vanuit MBO Digitaal, DUO en SBB. ’s Middags komende gebruikersgroepen Eduarte, Magister, OSIRIS, Peoplesoft en Education online bij elkaar via Teams.

Aanmelden
Je kunt je hier al aanmelden.

Diplomafraude

Vermoeden van diplomafraude? Check Mijn diploma’s!
Op de gebruikersdag van 6 februari 2023 hebben we aandacht besteed aan het voorkomen van diplomafraude. Toen is vastgesteld dat het goed zou zijn er meer aandacht voor te vragen. Daarom hierover ook een artikeltje in deze nieuwsbrief.
Fraude met diploma’s is helaas aan de orde van de dag. Met name in sectoren waar grote personeelstekorten zijn, zoals in de zorg en in de kinderopvang, komt fraude met diploma’s veel voor. Zo kan het gebeuren dat een diplomafraudeur aan het bed van een patiënt staat en een infuus aanlegt zonder daarvoor te zijn opgeleid. Dat moeten we natuurlijk voorkomen.
 
Mijn diploma’s
Mijn diploma’s helpt bij het tegengaan van diplomafraude. In Mijn diploma’s staan diplomagegevens van de meeste door het Ministerie van OCW erkende Nederlandse opleidingen.
Een (toekomstig) werkgever kan een sollicitant of werknemer om een digitaal uittreksel vragen. Een digitaal uittreksel is een officieel bewijs dat een diploma behaald is. Iedereen kan een digitaal uittreksel van het door hen behaalde diploma gemakkelijk en gratis downloaden uit Mijn diploma’s. DUO is de instantie die Mijn diploma’s beheert. Wilt u weten welke diploma’s zijn opgenomen in Mijn diploma’s? Neem contact op met DUO of kijk op de website.
 
Digitaal uittreksel controleren
Heeft u een digitaal uittreksel uit Mijn diploma’s ontvangen? Controleer dan altijd de geldigheid van de handtekening. Alleen een pdf-bestand met bovenin een blauwe balk, voorzien van een digitale handtekening is geldig. Een geprinte versie van het document is niet geldig. Op de website van DUO staat vermeld hoe u een digitaal uittreksel op echtheid kunt controleren.
 
Hoe herkent u diplomafraude?
  • Het digitaal uittreksel is geen pdf-bestand.
  • Eigenschappen van het pdf-bestand komen niet overeen met de gegevens op het digitaal uittreksel.
  • De naam van onderwijsinstelling of opleiding is onjuist.
  • Het bestand heeft geen blauwe balk.
Meer weten
Voor vragen kunt u ons op werkdagen bellen van 9.00 tot 12.00 uur op 050 599 77 78, of stuur een e-mail naar diplomadiensten@duo.nl.

Kennisdelingsbijeenkomst Onderwijs 365

De laatste kennisdelingsbijeenkomst van het kalenderjaar 2022, georganiseerd door MBO- & HBO scholen, MBO Digitaal, SURF en Microsoft, vond plaats op 9 december bij Microsoft op het Schiphol-terrein. Op 9 juni vindt, van 10:00 tot 15:00 uur, alweer de volgende Kennisdeling Onderwijs 365 plaats. We zijn verheugd te kunnen melden dat we dit keer welkom zijn bij de Hogeschool Leiden op tien minuten lopen van het centraal station. Betaald parkeren kan in de wijk en in de parkeergarage van het LUMC.

De agenda wordt, door de agendacommissie, op dit moment samengesteld en wil jij een presentatie geven of heb je nog onderwerpen die je behandeld wil zien tijdens deze KDO365 bijeenkomst dan kun je mailen naar Rob Vos. 
 
Deze fysieke bijeenkomst kent een gelimiteerd aantal plaatsen en aanmelden is noodzakelijk. Dus kom je voor de presentaties, informatie uitwisselen, netwerken en de meerwaarde van de fysieke dialoog naar de KDO 365 bijeenkomst schrijf je dan hier in. Wij verheugen ons erop om elkaar weer fysiek te treffen.

Wil jij zelf een presentatie geven of meer weten over, of een bijdrage leveren aan de KDO365 gebruikersgroep neem dan contact op met Rob Vos.

Programma Cyberveiligheid mbo

Er wordt op allerlei gebieden hard gewerkt binnen het programma Cyberveiligheid, hieronder de belangrijkste activiteiten.
Heel actueel is de awarenessmeting die we vanuit het programma Cyberveiligheid inzetten als nulmeting op het gebied van security- en privacy-awareness binnen de mbo-sector. De contactpersonen uit het netwerk IBP zijn benaderd en we bieden vanuit het programma ondersteuning bij het uitzetten van deze enquête binnen de instellingen. Meer hierover verderop in deze nieuwsbrief.
Een andere belangrijke ontwikkeling is de aanbesteding van de GRC-applicatie (governance, risk & compliance). Deze applicatie selecteren we in SURF-verband en zal worden gebruikt binnen de mbo-instellingen om de volwassenheid op het gebied van IBP te documenteren, te plannen en uit te wisselen ten behoeve van benchmarks. De marktconsultatie is uitgevoerd en besproken met de klankbordgroep vanuit het mbo. De planning is om de applicatie eind 2023 beschikbaar te hebben voor alle mbo’s.
In samenhang met deze applicatie, zijn we ook gestart met de aanbesteding van de IT-auditdiensten voor het mbo. Ook hiervoor vindt binnenkort een marktconsultatie plaats. Het idee hierachter is dat we de zelfassessments op het gebied van IBP op deze manier extern willen laten valideren. Bovendien zal jaarlijks een deel van de mbo-instellingen een volledige externe audit krijgen, op basis van het NBA-toetsingskader.
Tot slot het onderwerp cloudleveranciersmanagement: omdat de meeste applicaties in het mbo bij onze leveranciers draaien, is het belangrijk dat ook deze leveranciers aan onze veiligheidswaarborgen voldoen. We zijn gestart met het centraal beoordelen van verwerkersovereenkomsten, inclusief de beveiligingsvoorwaarden. Ook zijn we gestart met het uitvoeren van DPIA’s, om te beginnen met Eduarte. Binnenkort volgen er meer en in de loop van 2023 sluiten we aan bij de nieuwe compliancedienst van SURF, waarbij we de mbo-bijdrage vergoeden vanuit de subsidie. Meer informatie via de website van MBO Digitaal of via Martijn Bijleveld.

MORA

We nodigen je van harte uit voor de volgende bijeenkomst over de MORA op maandag 20 maart in Utrecht bij vergadercentrum Domstad. Op deze bijeenkomst laten we in sneltreinvaart een aantal praktijkvoorbeelden zien van het toepassen van de MORA. Waar hebben scholen de MORA voor gebruikt, maar vooral hoe hebben ze dat gedaan?

Sinds de MORA er is, zijn veel scholen bezig met de toepassing ervan. Bij de MORA zijn voor het toepassen een aantal stappenplannen geformuleerd, maar de echte praktijk zie je daarin nog niet uitgewerkt. We zien dat veel scholen vragen hebben over waar te beginnen of hoe. Met deze bijeenkomst willen we je van inspiratie voorzien en in contact brengen met andere scholen die de MORA gebruiken.

We doen dit in de vorm van een 'spreekbeurtenfestival': een verzameling van korte bijdragen van collega's. Zou je zelf ook gebruik willen maken van dit podium? Geef dat dan aan bij je aanmelding, dan nemen we contact met je op.

De bijeenkomst vindt dus plaats op maandag 20 maart in Utrecht bij Vergadercentrum Domstad. We beginnen om 13.00 uur en sluiten om 16.00 uur af met een borrel.

Aanmelden
Je kunt je aanmelden via het aanmeldformulier. Op dit moment zijn er van de 40 plaatsen nog maar een aantal beschikbaar! 

Wil je weten wat de MORA nog meer voor je in petto heeft? Zet dan vast de volgende bijeenkomsten in je agenda:
  • woensdag 12 april van 10 tot 11 uur een online sessie over MORA, BIV-classificatie en risicomanagement
  • woensdag 10 mei tot 10 tot 11 uur een online sessie over aanbesteden en een programma van eisen schrijven met behulp van de MORA
Wil je lid worden van, bijeenkomsten bijwonen, meer weten over, of een bijdrage leveren aan de MORA-community neem dan contact op met Rob Vos.

Netwerk Architectuur

Wellicht nog onbekend maar dit is een nieuw netwerk. Het architectuurnetwerk brengt de MORA, MOSA en MOKA bij elkaar, verbindt de architectuur binnen onze sector en vertegenwoordigt de mbo-sector naar buiten toe. Bijvoorbeeld als we samenwerken met andere onderwijssectoren of deelnemen aan programma's zoals Npuls en Edu-V. Het architectuurnetwerk heeft een Architectuurraad MBO gekregen. De Architectuurraad MBO is samengesteld uit deelnemers vanuit de mbo-scholen, een externe adviseur en Joel de Bruijn en Rob Vos.

Deze eerste bijeenkomst van het netwerk architectuur, trek alvast je agenda, vindt plaats op 15 juni 2023 van 13:00 tot 17:00 uur. Wij laten het aan de leden, van de Architectuurraad MBO, om zich dan persoonlijk voor te stellen. Tot slot nog even de laatste ontwikkelingen op een rij:

MORA: een nieuwe versie van het principehuis is onderweg en er wordt gewerkt aan een standaard programma van eisen, die kan helpen bij het aanbesteden van systemen.

MOSA: de community is nu op dreef met achttien leden. We bekijken daar voor de sectorvoorzieningen o.a. de doelenstructuur, het principehuis en de platformstrategie.

MOKA: Deze werkgroep moet nog starten en legt de focus op koppelingen en het specificeren van gegevensuitwisseling. Een voorbeeld daarvan is het project OKE, maar er zullen er in de toekomst meer volgen. Zo zijn er ook al verzoeken binnengekomen voor koppelvlakken tussen SiS en LMS / ELO systemen. Wordt vervolgd!

Wil je meer weten over of deelnemen aan één of meer werkgroepen, mail dan even naar Rob Vos of Joël de Bruijn.

Netwerk IBP

Op 9 maart had het netwerk IBP weer een online netwerkbijeenkomst. Ook deze keer weer een grote opkomst en een vol programma. Er was dan ook veel te melden, vooral over de ontwikkelingen binnen het programma Cyberveiligheid. Meer over dat programma verderop in deze nieuwsbrief. Omdat er in de netwerkbijeenkomsten weinig ruimte is voor interactiviteit en spontane vragen organiseren we vanaf nu een tweewekelijks inloopspreekuur waar je terecht kunt met al je vragen en suggesties op het gebied van IBP. De eerste twee zijn gepland op 30 maart en 13 april (9:00-10:00 uur).

De volgende twee netwerkbijeenkomsten zijn weer in fysieke vorm. Op 25 mei organiseren we onze netwerkdag samen met het netwerk IM, dat was vorig jaar een groot succes en daar gaan we ook deze keer weer een mooie bijeenkomst van maken.

Ook de bijeenkomst na de zomervakantie, op 21 september, organiseren we fysiek. We combineren die bijeenkomst met de MBO Digitaal conferentie en zijn dan te gast bij het Graafschap College in Ulft.
Meer info via de teamsite van het netwerk IBP in het mbo of via Martijn Bijleveld.

Netwerk Informatiemanagement

Benieuwd naar het vervolg van de informatiemanagement netwerkbijeenkomst van 16 februari? Dan ben je aanstaande 20 april weer van harte welkom. Dan vindt de online informatiemanagement bijeenkomst weer plaats tussen 13:00 en 16:00 uur.

Tijdens deze bijeenkomst staan er weer veel onderwerpen op de agenda. Weet jij namelijk al van de geslaagde pilot van het project OKE en het vervolg hierop? Ben je al op de hoogte van bv. de ontwikkelingen rondom de ICT-monitor, softwarecatalogus, de wet digitale overheid of de doelenstructuur en het principehuis van de MOSA? Naast deze onderwerpen willen we inzoomen op de voorbereidingen die er binnen Npuls lopen in relatie tot flexibilisering van het onderwijs. Op de afgelopen netwerkbijeenkomst hebben we namelijk samen met het netwerk Onderwijslogistiek, Kennispunt LLO en het Architectuurnetwerk gekeken naar de impact van flexibilisering en LLO op de informatievoorzieningen. Nu willen we graag samen de impact vanuit de transformatiehub WEEGO (Wendbaar en Efficiënt Georganiseerd Onderwijs) met jullie bespreken. We hopen op een grote digitale opkomst en zien jullie graag op 20 april.

Nog steeds is het netwerk informatiemanagement op zoek naar een nieuwe voorzitter en ben jij, zowel in de relatie als de inhoud verbindend? Kun jij een visie uitdragen en een goede gesprekspartner zijn voor alle leden en ben jij een communicatief vaardige persoon met een breed perspectief op het onderwijs speelveld? Dan zijn wij naar jou op zoek. Je kunt hiervoor contact opnemen met Rob Vos.

Om een uitnodiging voor de digitale bijeenkomst van 20 april te kunnen sturen hebben we je e-mailadres nodig. Je kunt je hier aanmelden om een uitnodiging te ontvangen. Meer informatie over het netwerk informatiemanagement vind je op onze website.

Netwerk Leermiddelenbeleid en schoolkosten

Verkenning gratis leermiddelen basisvaardigheden in het mbo
Woensdag 8 maart vond er een verkenning plaats over de motie voor gratis leermiddelen voor de basisvaardigheden. Meer dan 30 deelnemers van scholen kwamen bijeen om de impact, de kansen en de uitdagingen die zij zien bij de invoering van de motie te bespreken. Na een presentatie over de actuele stand van zaken en een presentatie over de Wet Gratis Schoolboeken uit het vo werd er op vijf tafels met elkaar van gedachten gewisseld. Veel energie en inzichten zijn de opbrengst van deze bijeenkomst. Op 30 maart vindt er nog een onlinebijeenkomst plaats voor degene die niet hebben kunnen deelnemen. Hier worden de opgedane inzichten gedeeld en besproken met elkaar. Mocht jij je nog niet hebben aangemeld, kun je dit doen via dit formulier. Aanmelden dient te gebeuren met je schoolaccount!

Netwerkbijeenkomst Leermiddelen en schoolkosten
Afgelopen dinsdag vond de Netwerkbijeenkomst plaats bij Curio te Etten-Leur. Hier werden door een tiental fysieke aanwezigen en 20 online deelnemers informatie en ervaringen uitgewisseld over actuele thema's op het gebied van leermiddelen en schoolkosten. Er is gesproken over het stoppen van Studers in het mbo, de terugkoopregeling ongebruikte leermiddelen, Edu-V en voorbeelden over leermiddelenbeleid.
De volgende bijeenkomst is op 23 mei en zijn we te gast bij MBO Utrecht. Ditmaal wordt de bijeenkomst uitgebreid met enkele verdiepingssessies. Extra reden om deze datum alvast te reserveren.

Is jouw school nog niet aangesloten en/of wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van leermiddelen en schoolkosten? Meld je dan aan bij Marc Dietzenbacher.

Netwerk Onderwijslogistiek

Op 13 april 2022 is er van 13:00 tot 17:00 uur weer een fysieke bijeenkomst van het netwerk Onderwijslogistiek bij Domstad in Utrecht. Bij onze netwerkbijeenkomst in februari hebben we met elkaar knelpunten geïnventariseerd i.r.t. de thema's flexibilisering en een leven lang ontwikkelen. Hierbij stonden vragen als: "tegen welke knelpunten loop je aan en wat en wie heb je nodig om die op te lossen" centraal. Knelpunten die werden genoemd waren: bekostiging, standaardisatie, koppelvlakken, cultuur, eigenaarschap en een eenduidige onderwijscatalogus. Nu we deze knelpunten hebben geïnventariseerd zullen we ook samen moeten gaan bekijken en bepalen hoe we deze knelpunten het hoofd kunnen bieden.

Wat betreft de tweede leergang onderwijslogistiek kunnen we melden dat deze bijna "uitverkocht" is. Wil je nog meedoen kijk dan op de site van MBO Digitaal voor meer inhoudelijke informatie en hoe jij je kunt inschrijven voor de leergang 'Flexibiliseren in het mbo & de impact op onderwijslogistiek'.

Voor de bijeenkomst van 13 april zijn 50 plekken beschikbaar waarvoor aanmelden noodzakelijk is. Wil je lid worden van, bijeenkomsten bijwonen, meer weten over, of een bijdrage leveren aan het netwerk onderwijslogistiek neem dan contact op met Rob Vos.

Netwerk Onderwijs en Digitalisering

Sinds 1 januari is het programma Digitaal Bekwaam actief, een vijfjarig programma ter ondersteuning van de mbo-instellingen op het gebied van docentprofessionalisering in ict-bekwaamheid. Belangrijk onderdeel van het programma is de monitoring van digitale vaardigheden middels de monitor Leren en lesgeven met ict van het iXperium. Afgelopen voorjaar hebben 32 scholen gebruik gemaakt van het onderzoeksinstrument en komend voorjaar zijn dat nog eens 14 scholen.

Na het ophalen van data is het belangrijk om met elkaar te formuleren welke interventies nodig zijn om het niveau in ict-bekwaamheid te verhogen. Elk jaar zal er een nieuwe werkgroep actief zijn waarin collega’s vanuit de scholen samenwerken om het professionaliseringsbeleid op dit thema vast te stellen. In het netwerk van hr-directeuren is de oproep geweest voor aanmelding van de eerste werkgroep. Wil je stappen zetten op dit thema en leren van collega’s uit andere scholen? Bespreek dan met jouw hr-directeur wie er namens jullie school zal deelnemen aan de werkgroep. Aanmelden kan tot 24 maart bij Marit Montsanto.

BI-dag 2023, 9 juni in Woerden

Een jaarlijks terugkerend evenement van de gebruikersgroep DPO en de gebruikersgroep Qlik is de BI-dag. ’s Morgens is er een gezamenlijk programma voor alle mbo-scholen, ’s middags hebben de gebruikersgroepen DPO en Qlik elk hun eigen bijeenkomsten. Noteer de datum vast in de agenda! En heb je een leuk idee voor het programma en/of wil je er zelf een bijdrage aan leveren, laat het ons even weten via een mailtje naar info@mbodigitaal.nl.

Gebruikersgroep B3net 25 mei in Tilburg

Gebruiken jullie B3net voor de organisatie en administratie van jullie BPV’s en ben je nog geen lid van de B3net gebruikersgroep, meld je dan aan bij info@mbodigitaal.nl. De eerstvolgende bijeenkomst is op 25 mei in Tilburg. Het belooft een mooie bijeenkomst te worden met bijdragen vanuit zowel de scholen als de leverancier. Het kost (reis)tijd, dat beseffen we, maar die verdien je echt weer terug door alle informatie en ideeën die je opdoet en de contacten die je legt in deze gebruikersbijeenkomsten.

Gebruikersgroep Afas 11 mei in Rotterdam

Vorig jaar waren we bij elkaar in het prachtige Afas pand in Leusden, maar dit jaar hebben we weer een unieke locatie, namelijk bij STC in Rotterdam. Reserveer daarom 11 mei in je agenda om naar Rotterdam te gaan voor kennisdeling en het laatste nieuws over Afas voor mbo-scholen. Ben je wel een bij MBO Digitaal aangesloten mbo-school, maar nog geen lid van de gebruikersgroep, wordt dan eenvoudig lid door een mailtje te sturen naar info@mbodigitaal.nl.

Gebruikersgroep CAMBO

Ben je benieuwd hoe het met centraal aanmelden in het mbo verloopt? Wil je weten of alle scholen al zijn aangesloten? Ben je benieuwd naar toekomstige ontwikkelingen? Vraag jij je af welke wijzigingen nog uitgevoerd gaan worden en welke nog door de expertgroep CAMBO in behandeling zijn? Ook benieuwd naar de consequenties voor CAMBO in verband met de afschaffing van de onderwijsovereenkomst? Ken jij de MOSA? En wil je weten wat de MOSA voor CAMBO betekent? Allemaal vragen die op de gebruikersmiddag behandeld gaan worden.

Sluit op 11 mei 2023 om 13:00 uur aan bij de gebruikersmiddag rondom CAMBO. De link voor deelname zal in de Teams-omgeving van CAMBO worden gedeeld en je kunt zonder je in te schrijven deelnemen aan deze online gebruikersmiddag. Hiervoor moet je wel lid zijn van de CAMBO Teams-omgeving.

Wil je lid worden van de CAMBO Teams-omgeving of of meer weten over, of een bijdrage leveren aan de CAMBO expertgroep neem dan contact op met Rob Vos.

MBO-congres op 16 mei 2023

Op dinsdag 16 mei 2023 is dit jaar het MBO-congres. Speciaal voor studentadministraties, functioneel beheerders, informatiemanagers, en iedereen in de administratieve keten (met DUO). Reserveer deze datum alvast in uw agenda.

Het MBO-congres is dit jaar in de Mariënhof in het centrum van Amersfoort. DUO organiseert het congres samen met MBO Digitaal, de MBO Raad, SBB en het ministerie van OCW.                                                                                                            
Op het congres komen actuele ontwikkelingen uit de mbo keten aan de orde. Dit jaar met extra aandacht voor de Registratie Instellingen en Opleidingen (RIO). Daarnaast is er tussentijds ruimte om elkaar informeel te ontmoeten en eindigt de dag met een uitgebreide borrel.

Het thema van dit jaar is KetenscenaRIO.

In april hoort u meer en kunt u zich aanmelden voor het MBO-congres 2023.

Awarenessmeting Cyberveiligheid

Het programma Cyberveiligheid mbo organiseert in april en mei een security- en privacy-awarenessmeting bij alle mbo-instellingen. De meting brengt in beeld in hoeverre medewerkers bekwaam en gemotiveerd zijn en worden gefaciliteerd om informatieveilig te werken.

Het programma voert de meting uit in de vorm van een laagdrempelige enquête onder alle mbo-instellingen. Het doel is tweeledig: enerzijds een goed beeld krijgen van informatiebewustzijn in de mbo-sector. Anderzijds worden de uitkomsten gebruikt om activiteiten op te starten om scholen te ondersteunen bij informatieveilig werken. SURF organiseert rond dezelfde periode ook een awarenessmeting voor het hoger onderwijs. Daarmee is het mbo-sectorbeeld straks te vergelijken met het sectorbeeld in het hoger onderwijs.

Online vragenlijst
De meting is laagdrempelig. Het betreft een online vragenlijst van zo’n twintig meerkeuzevragen die medewerkers (in alle lagen van de organisatie) binnen enkele minuten kunnen invullen. Denk aan vragen als: ‘Ik weet hoe ik in mijn dagelijkse werk invulling moet geven aan informatieveilig werken’ tot quiz-vragen als: ‘Mag je video-opnamen maken van een les of online vergadering?’

Eenvoudige verspreiding
Aan de hand van een instelling-specifieke link kunnen scholen de online vragenlijst eenvoudig verspreiden onder de eigen medewerkers tussen 1 april en 22 mei 2023. MBO Digitaal voorziet scholen van voorbeeldteksten die zij kunnen gebruiken in de communicatie binnen de organisatie, zoals e-mails en nieuwsberichten. 
Meer informatie over de awarenessmeting lees je in dit artikel. Of stuur een mail naar Martijn Bijleveld.

Edu-V

Edu-V organiseert online informatiebijeenkomst voor mbo-scholen
Wat doet Edu-V? Hoe werkt een afsprakenstelsel? Hoe kan ik als school een bijdrage leveren? Edu-V beantwoordt deze en vele andere vragen tijdens de online informatiebijeenkomst op 13 april speciaal voor scholen in het mbo, primair, voortgezet en speciaal onderwijs. De bijeenkomst vindt online plaats van 10.00 tot 11.00 uur. Inschrijven voor het webinar op 13 april kan hier.
Binnen het programma Edu-V maken scholen en leveranciers onderling afspraken – een afsprakenstelsel – die digitale gegevensuitwisseling in het onderwijs makkelijker, veiliger en betrouwbaarder moeten maken. Geen simpele, snelle opdracht. Een afsprakenstelsel heeft alleen kans van slagen als alle betrokken partijen ook van mening zijn dat de afspraken aansluiten bij hun dagelijkse praktijk. Edu-V roept daarom zo veel mogelijk betrokkenen op om mee te praten en mee te denken over de te maken afspraken in de Edu-V klankbordgroep. Hier worden de afspraken die de diverse werkgroepen bediscussiëren getoetst: In hoeverre sluiten de afspraken aan bij de praktijk? Zijn deze logisch en toepasbaar? Wil je meedenken en meepraten? Meld je dan aan voor de klankbordgroep van Edu-V.

ICT Monitor

MBO Digitaal heeft in 2022 het verzoek aan Kennisnet gedaan om feedback op te halen rond de huidige ICT-monitor MBO welke voor het laatst is gepubliceerd in januari 2022. Deze respons is verzameld in sessies op de SURF CSC-bijeenkomsten en tijdens IM-netwerkbijeenkomsten.

De feedback vanuit de mbo-sector is onder te verdelen in een aantal punten. Er is behoefte aan één monitor waarbij er een herijking moet plaatsvinden op het doel en de doelgroepen van de monitor. Verschillende monitoren mogen worden gecombineerd en worden ontdaan van overlap. In de nieuwe monitor kan meer aandacht besteed worden aan landelijke ontwikkelingen waarbij een meer thema- dan kosten gedreven opzet een voorkeur kent. 

Op dit moment wordt er door een werkgroep een plan van aanpak geschreven waarin denkrichtingen worden uitgewerkt tot een adviesnotitie. Deze werkgroep wordt vorm gegeven door Irina Kerkhove van MBO Utrecht, Heleen van de Laan van ROC van Amsterdam, Wolter Oosterhof van Noorderpoort en Rob Vos van MBO Digitaal. Voor de nieuwe monitor wordt ook nog een nieuwe naam gezocht.

Weet jij een goede naam voor de nieuwe ICT Monitor of wil je meer weten over, of een bijdrage leveren aan de adviesnotitie over de nieuwe ICT Monitor neem dan contact op met Rob Vos.

Applicatiecatalogus

Sinds kort is er, vanuit het programma Cyberveiligheid mbo, een project gestart met als doel de realisatie van een applicatiecatalogus om mbo-scholen kennis en (benchmark) informatie uit te kunnen laten wisselen en de in de scholen gebruikte software te kunnen laten vergelijken met andere mbo-instellingen. Hierdoor ontstaat inzicht, overzicht en vooruitzicht om samen een flexibele, modulaire en veilige informatievoorziening te realiseren die lerenden optimaal ondersteunen.
Wat is het nut van een applicatiecatalogus? De applicatiecatalogus kan op vele manieren worden ingezet. Welke kennis en informatie kan worden uitgewisseld en welke inzichten de applicatiecatalogus kan leveren zijn geïnventariseerd. Deze inzichten zijn te verdelen in categorieën als:
  • Informatiemanagement
  • Informatie beveiliging en Privacy
  • Architectuur (MORA / MOSA / MOKA)
  • Governance
  • Inkoop
  • Samenwerken
Een applicatiecatalogus is een essentiële tool voor een optimale digitale service verlening. Landelijke ontwikkelingen vanuit bv. groeifondsen, maar ook terugloop van studentenaantallen geven noodzaak om over de juiste informatievoorzieningen te beschikken.
De applicatiecatalogus biedt, bij collectief gebruik, niet alleen inzicht in het applicatielandschap van de eigen school maar ook van de gehele mbo-sector. Zo draagt de applicatiecatalogus, via bovenstaande punten, bij aan de basis op orde door Inzicht, overzicht en vooruitzicht te bieden. Hierdoor zijn we binnen de mbo-sector in staat om, samen, beter vorm te geven aan de toekomstige flexibele, modulaire en veilige informatievoorzieningen die lerenden optimaal kunnen ondersteunen.

Wil je meer weten over, of een bijdrage leveren aan de applicatiecatalogus neem dan contact op met Rob Vos.

Project OKE

Eerste test digitale koppelvlakken geslaagd
Het project OKE (Onderwijs Koppelingen Examinering) heeft op 17 februari een geslaagde eerste test uitgevoerd in het werken met digitale koppelvlakken voor het examineringsproces. Studenten-, planning- en resultaatgegevens zijn succesvol uitgewisseld voor de rekenexamens van de CEM. In de test zijn ook bevindingen geconstateerd die nu worden geanalyseerd en uitgewerkt. 14 april is een hertest gepland om te zien of de bevindingen zijn opgelost. Deze geslaagde test maakt de weg vrij voor het opvoeren van testpilots voor andere combinaties van softwareapplicaties (SIS, planning en examenapplicaties). Die pilots worden nu voorbereid. Naar verwachting zijn de beschrijvingen van de geplande koppelvlakken in het voorjaar vastgesteld.
Het Kennispunt Onderwijs en Examinering MBO organiseert op 27 maart een bijeenkomst over de impact van het werken met de koppelvlakken voor de aspecten: beleid, organisatie en processen voor mbo-scholen. De uitkomst van dit overleg moet leiden tot en bijsluiter voor mbo-scholen over deze aspecten bij de implementatie van de koppelvlakken. Meer informatie over de eerste testresultaten lees je hier.  

Project OKE onderdeel van Npuls
Het project OKE is inmiddels onderdeel van het (Groeifonds) programma Npuls. Npuls (startdatum 1 mei 2023) is een achtjarig programma om het onderwijs in het mbo, hbo en wo te verbeteren door de kansen van digitalisering beter te benutten. Alle publieke mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten doen mee en werken daar waar het kan samen. Zo ook op het gebied van koppelingen. Zo werken de sectoren alle drie met dezelfde standaard OOAPI.
Ondertussen zijn er overleggen met de vereniging ExSamen over de mogelijkheden om het proces van verwerkersovereenkomsten efficiënter te maken. Deze efficiencyslag gebeurt in afstemming met het opgestarte programma Cyberveiligheid mbo. Dit programma heeft eenduidigheid van dit soort processen voor de gehele mbo-sector hoog in het vaandel.

Wet Digitale Overheid

Gebruikt jouw instelling DigiD of oriënteer je je daarop? Wellicht voor het ondertekenen van documenten of identificatie? Meld je dan aan voor de werkgroep Wet Digitale Overheid.
Toelichting: De Wet Digitale Overheid is bedoeld om de dienstverlening vanuit de overheid te verbeteren en daarbij de middelen voor identificatie en bijbehorende betrouwbaarheidsniveaus te herijken. Alhoewel wij niet rechtstreeks doelgroep zijn van deze wet, hebben we er toch mee te maken als een burger zich bij ons aanmeldt voordat deze student is. Hiervoor is een werkgroep WDO opgericht. De werkgroep heeft als doel de impact van WDO te bepalen en advies te geven over een gezamenlijke aanpak.
Voor deelname kun je contact opnemen met Joël de Bruijn.

Leergang Sturing geven aan digitalisering

Heb jij je al aangemeld voor de leergang Sturing geven aan digitalisering?
Op 12 april starten we met de leergang Sturing geven aan digitalisering voor bestuurders die graag met collega-bestuurders in gesprek gaan over hoe zij het thema op de agenda zetten in hun organisatie. Hoe ze grip houden op alle ontwikkelingen, daarin hun keuzes maken en hoe ze zorgen dat digitalisering bijdraagt aan belangrijke waarden als inclusiviteit, gelijke kansen, zelfontplooiing en betekenisvol contact voor elke student. Doe je mee? We hebben nog een paar plaatsen vrij, ook in de eerste groep die op 12 april start.
De leergang wordt meerdere keren aangeboden op een locatie in het midden van Nederland.

Wil je meer weten? Lees dan de brochure. Neem voor meer informatie contact op via info@mbodigitaal.nl
Wil je je aanmelden? Mooi! Dat kan hier
.

Vragen van en aan collega's

De vraagbaak vindt u in de Teams-omgeving. Iedereen die daar toegang toe heeft kan deze vragen daar zien, zelf een nieuwe vraag stellen of reageren op vragen van anderen!

Recente vragen:
Discussies op LinkedIn
Behalve in de Vraagbaak worden er ook in de LinkedIn groep van MBO Digitaal discussies gestart en vragen gesteld. Deze groep telt inmiddels al 1000+ leden.
Tenslotte een dringend verzoek aan leveranciers om onze LinkedIn groep niet te gebruiken als reclameplatform. Reageren op vragen is natuurlijk prima...

Colofon

Deze nieuwsbrief verschijnt iedere zes weken en wordt door meer dan 1300 mensen gelezen. Heeft u zich nog niet geabonneerd? Dat kan via deze pagina.

De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 20 april
 2023.

Over MBO Digitaal

MBO Digitaal is een platform van de MBO Raad en heeft sterke banden met MBO VoorzieningenKennisnet en met SURF. De belangrijkste pijlers binnen MBO Digitaal zijn belangenbehartiging, kennisdeling, aanjagen van innovatie en gezamenlijke projecten.