Nieuwsbrief 1,  19 februari 2024

VerBeTer Nieuwsbrief 1

 

Beste lezer, 

 

Eind 2023 startte de gemeente Terneuzen het traject Verduurzamen  Bedrijventerreinen Terneuzen (VerBeTer). Het doel van VerBeTer is het industriegebied langs de linkerzijde van het Kanaal Gent-Terneuzen van Sluiskil tot Sas van Gent duurzamer te maken. Het traject is een samenwerking met de provincie Zeeland en werkgeversorganisatie VNO-NCW Brabant-Zeeland. In deze nieuwsbrief leest u meer over de ontwikkelingen en de eerste tussenresultaten.

 

----

 

Tussen november 2023 en januari 2024 voerden Igno Pröpper en Krist Dekkers van VNO-NCW Co-creatie individuele gesprekken met bedrijven in het gebied, de gemeente, North Sea Port en een aantal andere betrokken partijen. VNO-NCW Co-creatie realiseert samen met bedrijven en overheden een duurzame economie op bedrijventerreinen. Op 5 februari presenteerden Igno en Krist de eerste resultaten.

 

V.l.n.r. Pieter Hamelink, Igno Pröpper en Krist Dekkers

Tijd voor actie: Energie

De verkenning van VNO-NCW resulteerde in acht actielijnen. Bijna alle partijen willen aan de slag met de actielijn ‘Samen energie opwekken en delen’. Dat kan gaan om oplossingen voor de lange termijn, zoals een lokaal energienet en het zelf opwekken van windenergie. Maar ook geven ondernemers aan dat ze willen werken aan maatregelen voor de korte termijn, zoals een gezamenlijk laadplein voor vrachtauto’s, gezamenlijke opslag in de vorm van batterijen en gezamenlijke energiecontracten. 

 

Een van de eerste acties voor VNO-NCW is de energieprofielen van de bedrijven in kaart brengen. Dit maakt duidelijk waar kansen liggen om samen de energievoorziening te versterken.

Eugenie Vermaas - van de Bilt, directeur Van de Bilt zaden en vlas: “Samen kijken wat er mogelijk is.”

Het was een interessante bijeenkomst. Vooral omdat je met je directe collegabedrijven en de gemeente gaat kijken wat er mogelijk is. Het zijn allemaal korte lijntjes. Zeker in dit gebied zijn niet veel bedrijven die elkaar bijten. Er zitten veel familiebedrijven, waar al een goede verstandhouding tussen heerst. Dan moeten we met elkaar wel iets kunnen realiseren. 

 

Het is leuk dat VNO-NCW een stap vooruit heeft gezet. Iedereen praat over verduurzamingsthema’s. Zij hebben dit opgepikt, en gezegd: “Oké, we gaan dit aanpakken”. Die voortrekkersrol, die verwacht je wel van een brancheorganisatie, maar ze doen het toch maar. Bij de eerste kennismakingsgesprekken hebben ze ook geen afwachtende houding aangenomen. Igno en Krist hebben zelf geïnventariseerd en mensen bij elkaar gebracht. Dan kijk je over de volle breedte en niet alleen naar de mensen die er direct behoefte aan hebben. 

 

In deze bijeenkomst hoorde je bijvoorbeeld bedrijven die energie nodig hebben en bedrijven die energie over hebben. Daar kan je dan op afstemmen en echt je investeringen op maken. Dat hoop ik eigenlijk. Als productielocatie hebben ook wij een energievraagstuk. Met onze zonnepanelen hebben we soms te veel, en op andere momenten te weinig energie. Wij zijn gebaat bij een partner waarmee je kan uitbalanceren, of waarmee je extra kan investeren. 

 

Sowieso is het goed om de banden aan te halen en hierover eens met je collega’s te praten. Andere gemeenschappelijke vraagstukken zijn bijvoorbeeld onderwijs en huisvesting van je medewerkers. Ook goed dat dat nu een keer wordt belicht. 

“Je ziet de energietransitie- wetgeving van alle kanten op je afkomen.”

 

Acht actielijnen

Bedrijven, overheden en inwoners gaan aan de slag met vijf inhoudelijke actielijnen (blauw). Voor elke actielijn zijn concrete oplossingen en inspirerende voorbeelden in beeld. Tegelijkertijd organiseren we samenwerking en voorwaarden (rood) die nodig zijn om gezamenlijke resultaten te boeken. Elke actielijn draagt bij aan meerdere doelen voor het realiseren van een duurzame economie voor bedrijventerreinen en de samenleving. 

 

Tijd voor actie: gebiedsaanpak en Groene Golf

De actielijn ‘Opleiden, werken en wonen’ krijgt veel bijval en ondersteuning. Dit vanuit de gedachte dat een duurzame economie én een aantrekkelijke woon- en leefomgeving elkaar keihard nodig hebben. Daarom willen we de samenwerking tussen bedrijven, bewoners en gemeente in een gezamenlijke gebiedsaanpak versterken.

 

Plannen maken is mooi, maar realiseren is beter. Een belangrijke actielijn is daarom ‘de Groene Golf’. Hiervoor onderzoeken we of de uitvoering van plannen versneld kan door vergunningverlening vanaf de start van een initiatief mee te laten kijken onder het motto ‘Hoe kan het wel? Hoe kunnen we helpen maatschappelijk nuttige initiatieven mogelijk te maken?’. We starten met concrete initiatieven van bedrijven die nu of binnenkort spelen, zoals een plan om een bedrijf uit te breiden en tegelijkertijd te verduurzamen. 

Matthias Maddelein, business developer Energietransitie North Sea Port: “Dit traject geeft vertrouwen.” 

Ik ben heel blij dat ik bij deze bedrijvenbijeenkomst was. De partijen die hier bijeenzaten, leunen niet achteruit. Zij willen actief meedoen en samenwerken aan oplossingen voor het verduurzamen van deze omgeving. Dat geeft veel hoop voor het verdere proces.

 

Het eerste gesprek met VNO-NCW Co-creatie en een paar collega’s van North Sea Port was constructief. Wij konden daar onze input geven en onze zorg delen dat er vooral geen dubbel werk gebeurt. Het project VerBeTer gaat echter om een duidelijk afgebakend gebied, waarbij we als havenbedrijf goed kunnen kijken hoe wij de link kunnen leggen met andere plaatsen en voor meer synergie kunnen zorgen.  

 

Dit proces dat VNO-NCW loopt, geeft inzicht in de situatie en in de specifieke uitdagingen in dit afgebakende gebied. Dit geeft ons de juiste handvaten om aan onze samenwerkingspartners, zoals de provincie, netbeheerders en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, duidelijk te maken welke noden hier spelen. Daar kunnen we verder mee aan de slag.

 

Onze rol in dit proces zal nog moeten groeien. We hebben vooral een rol als connector; we vinden het belangrijk de juiste personen met elkaar in contact te brengen en dan samen te kijken hoe wij kunnen bijdragen. Dit is een blijvende cirkel van toetsen, intern ook, hoe we hier zo optimaal mogelijk mee aan de slag kunnen met de capaciteit die we hebben. 

“We moeten het draagvlak bij omwonenden niet uit het oog verliezen: de energietransitie is voor iedereen, niet alleen voor bedrijven.”

Hoe nu verder?

VNO-NCW Co-creatie maakt een actieplan om snel stappen te zetten. Het is zaak om de positieve energie van alle partijen verder te vergroten voor concrete acties en eerste resultaten. Per actielijn formeren we een team met deelnemers (werkers!) vanuit bedrijven, de gemeente en andere partijen. We zetten in op concrete oplossingen en slimme maatregelen die meteen aan meerdere doelen bijdragen. Het zwaartepunt ligt bij doen en realiseren.

 

Deelnemers dragen op allerlei manieren bij aan realisatie; met ideeën, kennis, tijd en inzet, netwerk en geld. VNO-NCW Co-creatie organiseert op korte termijn contact met alle betrokkenen om snel door te pakken. Kortom, wordt vervolgd!

"Als de regio floreert, hebben we daar allemaal profijt van. Daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen.”

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het traject VerBeTer op de website van VNO-NCW Co-Creatie.

Wilt u ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan aan via deze link. Heeft u vragen, wilt u reageren, of bent u enthousiast om als bedrijf onderdeel te zijn van één van de te formeren teams op een specifieke actielijn? Neem dan contact op met Pieter Hamelink, beleidsadviseur economie. Dit kan via e-mail p.hamelink@terneuzen.nl, of tel. 14 0115. 

 

Dit is een nieuwsbrief van de gemeente Terneuzen en VNO NCW Co-creatie. U ontvangt deze nieuwsbrief, omdat u betrokken was bij de individuele gesprekken met VNO-NCW Co-creatie, of omdat u heeft aangegeven op de hoogte te willen blijven over het vervolg van het traject VerBeTer.