Afbeelding
NVvW Nieuwsbrief januari 2025

In deze nieuwsbrief

  • Van de voorzitter
  • 100 jaar: de NVvW komt naar je toe
  • Meet-up: nieuwe vakken in de bovenbouw
  • Meet-up: nakijken van digitale examens
  • Voor de laatste keer: conferentie basisvaardigheden wiskunde in alle vakken
  • Vmbo: try-out examenprogramma’s gecijferdheid
  • Havo en vwo: beproeving nieuwe examenprogramma's
  • Bekwaamheidseisen
  • Curriculumcommissie opgeheven
  • Rechtshulp
  • 100-jaar-NVvW-quiz
  • Wist je dat?

Van de voorzitter

De leerlingen op school weten intussen dat ik ook nog een andere rol vervul. Als ik weer in een ‘mooie’ outfit naar school kom, willen ze weten wat ik vandaag na school ga doen. Ze vinden het reuze spannend dat ik met het CvTE vergader. Het valt dan een beetje tegen dat ik de nieuwe examens niet te zien krijg! Het is ze ook opgevallen dat ik nogal eens een feestje heb! En ja … het kan niet op want volgende week vieren we het honderdjarig bestaan van De Vereniging in Meppel en de maand erna in Amersfoort.
Je kunt je nog opgeven!
Het bijzondere van de feestavonden is dat de werkgroepen van onze vereniging zich presenteren met een puzzel, quiz of discussievraag. Je verveelt je geen moment. Als nieuwe voorzitter ben ik na een paar feestelijke diners aardig op de hoogte van wat er in de werkgroepen gebeurt! 

Vanuit het bestuur hebben we overlegd met SLO over het beproeven van het nieuwe wiskunde curriculum. Er worden in den lande nu scholen gezocht om daaraan mee te doen.
Voor vmbo, havo en vwo worden scholen gezocht. Kijk eens of het wat is voor jou en jullie school. Zie ook verderop in deze nieuwsbrief.

Als je bijgepraat wil worden over de vakvernieuwing, geef je dan op voor de meet-up in februari. Een andere meet-up gaat over het nakijken van de vmbo examens. Vanwege de flexibele indeling van de examens vmbo bb en vmbo kb moet dat snel, want begin april zijn de eerste examens al. De bijeenkomsten voor havo en vwo volgen binnenkort. 

Nog altijd wordt er veel gezegd en geschreven over verschillende visies op reken- en wiskundeonderwijs. Daarbij komen regelmatig extremen aan de orde, die in een school ondenkbaar zijn. Het bestuur van de NVvW stuurde daarom een brief naar de Tweede Kamer over dit onderwerp. 

Misschien tot ziens in Meppel of Amersfoort..
Vergeet in ieder geval de quiz in de nieuwsbrief niet, we krijgen er al hele leuke reacties op, bedankt daarvoor. 

Margot Rijnierse
Voorzitter NvVW

100 jaar NVvW: de NVvW komt naar je toe



Dit schooljaar bestaat de NVvW 100 jaar en dat gaan we het hele jaar vieren. De jubileumcommissie heeft mooie plannen en het zal dan ook een bijzonder jaar worden. 

De NVvW komt naar je toe
We hebben al 3 feesten gehad. De aftrap was in Amsterdam, waar we een hele gezellige avond hebben gehad, net als in Eindhoven en Leiden. Er zijn nog twee avonden over, waar je je voor op kunt geven: 

- Donderdag 6 februari in Meppel
- Dinsdag 18 maart in Amersfoort

Je bent vanaf 17:00 uur welkom, we sluiten om 20:30 uur af en is er voor iedere aanwezige een bijzonder cadeau. 
We hopen heel veel van onze leden de hand te kunnen schudden. 

Geef je nu op!

Meet-up: nieuwe vakken in de bovenbouw

 
Er komen nieuwe examenprogramma’s voor havo en vwo, maar wat betekent dit precies? Wat verandert er voor ons en voor de leerlingen? Wanneer gaan de nieuwe programma’s ingevoerd? Hoe zit het precies met wiskunde natuur en natuur+ en met wiskunde maatschappij en maatschappij+?
In deze online meet-up bespreken we deze vragen en gaan we dieper in op de acht nieuwe examenprogramma’s wiskunde voor havo en vwo.

Datum: woensdag 12 februari 2025
Tijd: 19:30 – 21:00 uur
Waar: online

Meld je nu aan voor de meet-up
 

Meet-up: nakijken van digitale examens

Op 1 april starten de examens in vbmo-basis en vmbo-kader. Deze examens kennen een flexibele afnameperiode, die scholen zelf kunnen inplannen. De examens worden digitaal afgenomen met behulp van Facet.

Op dinsdag 4 maart organiseren we, in samenwerking met CvTE, een online meet-up over het nakijken van deze digitale examens.

Datum: dinsdag 4 maart 2025
Tijd: 19:00 – 20:30 uur
Waar: online

Je kunt je nu aanmelden voor deze meet-up
 

Voor de laatste keer: conferentie basisvaardigheden wiskunde in alle vakken

Wiskunde is geen op zichzelf staand vak: de dingen die leerlingen bij wiskunde leren worden toegepast in heel veel andere vakken.

NVvW, Platform Rekenbewust vakonderwijs en het Expertisepunt Rekeken-wiskunde organiseren op Donderdag 13 maart 2025 samen met KNAG, Vecon en NVON, voor de vijfde en laatste keer de conferentie over de basisvaardigheden rekenen-wiskunde in alle vakken. De conferentie is geschikt voor alle wiskundeleraren en hun collega's van de andere vakken. 

Tijdens de conferentie Werken aan basisvaardigheden rekenen-wiskunde in alle vakken bieden we je handvatten om je leerlingen zo ver te krijgen om bij bv economie of natuurkunde toe te passen wat ze bij wiskunde geleerd hebben.

Het is een praktische conferentie, waar je zelf, met je eigen collega's aan de slag gaat om het onderwijs in jouw school voor alle leerlingen herkenbaarder te maken. Het resultaat van deze middag zal een poster zijn, die je in jouw school, in jouw klassen kunt ophangen. Een poster, speciaal voor jouw school.

Datum: Donderdag 13 maart 2025
Tijd: 15.00 – 19.30 uur (inclusief een maaltijd)
Locatie: Aristo Meeting Centre (naast station Zuid), Amsterdam
Voor wie: alle docenten wiskunde, aardrijkskunde, natuurkunde, biologie, economie en scheikunde

Kosten: € 70,- voor leden van een van de meewerkende verenigingen.

Meld je nu, samen met je collega’s aan.

Vmbo: try-out examenprogramma’s gecijferdheid



In het schooljaar 2025-2026 beproeven scholen samen met SLO de conceptexamenprogramma’s gecijferdheid in het vmbo. Deze examenprogramma's zijn ontwikkeld voor leerlingen die nu geen eindexamen doen in het vak wiskunde.
Meedoen aan het beproeven biedt jou en je school een mooie gelegenheid om geïnformeerd over deze nieuwe programma’s, mee te praten en de plek ervan in het vmbo-curriculum mede te bepalen. 

Als je als school hieraan mee wilt doen, dan vraag je een subsidie aan waaruit de deelname van twee leraren en een schoolleider bekostigd kan worden. De subsidieregeling staat open voor 12 scholen: vier voor elke leerweg (bb, kb en gl/tl). Een school vraagt subsidie aan voor één conceptexamenprogramma van gecijferdheid, bijvoorbeeld voor vmbo-kb. Een school mag maximaal voor drie vakken subsidie aanvragen (bijvoorbeeld Nederlands havo en maatschappijleer vwo naast wiskunde vmbo). Voor elk vak moet de subsidie apart aangevraagd worden. De subsidieregeling sluit op 28 februari.

Wat kun je verwachten? Voor gecijferdheid (rekenen) maak je een onderwijsprogramma van de herfstvakantie tot in april. Tot aan de herfstvakantie heb je gelegenheid dit onderwijsprogramma voor te bereiden. Je werkt daarbij nauw samen met collega’s van andere scholen, vakdidactici en SLO. Als school heb je de ruimte om hier een eigen invulling aan te geven en je wisselt ervaringen uit met andere scholen.

Meer informatie over de actualisatie, het beproeven en de subsidieregeling, vind je hier.
Heb je nog vragen, mail dan naar SLO.  

Havo en vwo: beproeving nieuwe examenprogramma's



Gedurende het schooljaar 2025-2026 beproeven scholen samen met SLO de conceptexamenprogramma’s wiskunde voor havo en vwo. Hieraan meedoen biedt een mooie gelegenheid om geïnformeerd over de actualisatie van de examenprogramma’s mee te praten en tegelijkertijd ideeën op te doen voor je eigen wiskundeonderwijs.

Als je als school hieraan mee wilt doen, dan vraag je een subsidie aan waaruit de deelname van twee leraren en een schoolleider bekostigd kan worden. De subsidieregeling staat open voor 30 scholen: 6 voor havo wiskunde maatschappij (E&M), 8 voor havo wiskunde natuur (N&G en N&T), 8 voor vwo wiskunde maatschappij (C&M en E&M) en 8 voor vwo wiskunde natuur (N&G en N&T). Een school vraagt subsidie aan voor één conceptexamenprogramma van wiskunde, bijvoorbeeld wiskunde natuur voor vwo (N&T en N&G). Een school mag maximaal voor drie vakken subsidie aanvragen (bijvoorbeeld Nederlands havo en maatschappijleer vwo naast wiskunde havo/vwo). Voor elk vak moet de subsidie apart aangevraagd worden. De subsidieregeling sluit op 28 februari.

Wat kun je verwachten? Voor wiskunde maak je voor twee klassen, bij voorkeur examenklassen, een onderwijsprogramma van de herfstvakantie tot in april. Tot aan de herfstvakantie heb je gelegenheid dit onderwijsprogramma voor te bereiden. Je werkt samen met collega’s van andere scholen, vakdidactici en SLO. De leerlingen volgen een maatwerkprogramma van toetsing en afsluiting (PTA) en krijgen vrijstelling voor het reguliere centraal examen van het ministerie van OCW.

Maatwerkafspraken per profiel zijn mogelijk, bijvoorbeeld over het gebruiken van beschikbaar onderwijsmateriaal, het gebruiken van een eigen leerlijn onderzoeksvaardigheden bij statistiek, of het combineren van onderwijsactiviteiten en wiskundig probleemaanpakken en wiskundig modelleren.
Meedoen met de try-out betekent voor jou en je leerlingen werken aan betekenisvol wiskundeonderwijs met goede resultaten en onderscheidende schoolexamens. Als school heb je de ruimte om hier een eigen invulling aan te geven en je wisselt ervaringen uit met andere scholen.

Meer informatie over de actualisatie, het beproeven en de subsidieregeling, vind je hier.
Heb je nog vragen, mail dan naar SLO.  

Bekwaamheidseisen



Wat moet een leraar kennen en kunnen om succesvol te starten in het beroep? Die vraag moeten de wettelijke bekwaamheidseisen voor leraren beantwoorden. 
Maar wat vinden leraren van het concept dat er nu ligt?
Help ons naar het tweede concept.

📢 Oproep: Ben jij een leraar of docent in het PO, VO, (V)SO of MBO geef ons dan feedback via de enquête en vraag jouw collega's dat ook te doen!

  👇 Start de enquête hier

Je kunt de enquête nog invullen t/m maandag 3 februari

 

Curriculumcommissie opgeheven



De wetenschappelijke curriculumcommissie heeft de afgelopen jaren 6 tussenadviezen uitgebracht over onderwerpen rondom de curriculumvernieuwing. Met de overhandiging van het eindadvies over permanent onderhoud, afgelopen maandag aan de Staatssecretaris, is de taak van de commissie beëindigd. 
Op deze pagina staan alle adviezen op een rijtje. 
 

Rechtshulp



Na vele jaren van de diensten van adviesbureau Evers gebruik gemaakt te hebben, is de NVvW per 1 januari overgestapt op een ander juridisch bureau, Juridisch centrum in Amstelveen. Aansluiting bij een juridisch bureau is een van de voorwaarden voor de NVvW voor het lidmaatschap van de FvOv. 

Leden van de NVvW kunnen advies vragen onder de volgende voorwaarden: 
  • De contributie over het lopende verenigingsjaar (01-08 t/m 31-07) dient te zijn voldaan.
  • De helpdesk is uitsluitend bestemd voor adviezen en hulp voor rechtspositionele problemen uit hoofde van de dienstbetrekking c.q. arbeidszaken.
  • De problemen dienen onderworpen te zijn aan de Nederlandse wet en regelgeving.
Wil je meer weten over deze regeling of contact opnemen met het juridische bureau, kijk dan op de website (alleen voor ingelogde leden). 
 

100-jaar-NVvW-quiz


Het kan je niet ontgaan zijn: de NVvW bestaat dit schooljaar 100 jaar. 
Het hele jaar komen op deze plek in de nieuwsbrief 6 quiz-vragen. De ene keer wat makkelijker de andere keer wat moeilijker. Iedere maand is er een leuke prijs te winnen en aan het einde van het jaar de hoofdprijs. Wat dat is, houden we nog even geheim. 

De vragen zijn verdeeld over categoriën, waarvan er elke keer 3 aan bod komen met 2 vragen per categorie. 

Voor januari deze 6 vragen: 

Kleine nootjes

1.
Het spel Yahtzee kent een puntentelling, waarbij een Yahtzee (alle vijf de dobbelstenen dezelfde waarde) twee keer zo veel punten oplevert als een Full House (een setje van twee en een setje van drie dezelfde dobbelstenen). Bereken een eerlijke(re) puntenverhouding als je 'Yahtzee-in-één-één-worp' doet. 

2. Hoeveel verschillende 14 letter 'woorden' kun je maken met 'wiskundeleraar'? 

NVvW
3.  Het projectenfonds van de NVvW geeft subsidie aan leden om lesmateriaal te ontwikkelen dat door andere leden gebruikt kan worden. Bij welk lesmateriaal hoort dit fotootje? 
4.  Deze maand vindt de eerste vergadering plaats van een nieuwe werkgroep van de NVvW, wat is de naam van deze werkgroep en wat gaat deze werkgroep doen? 


Wiskunde
Een van onze leden is een fervente puzzelaar en kwam met de volgende puzzels: 

5. Mijn kleinzoon heeft een stukje speelgoed bestaande uit vier gekleurde staafjes met een opgeschilderd gezichtje en een blok met vier gaatjes. Het lukt hem inmiddels om de vier poppetjes in de vier gaatjes te stoppen.
Het is natuurlijk de bedoeling dat elk van deze poppetjes in het juiste gaatje wordt gestopt: ieder poppetje bij zijn eigen kleur. Maar dat is nog te moeilijk. Hij krijgt het zelfs voor elkaar om de vier poppetjes zo in het blok te stoppen, dat geen enkel poppetje op de juiste plaats zit.



Gevraagd het aantal mogelijke verdelingen waarbij geen enkel poppetje bij je juiste kleur zit.

6. Jeroen heeft voor zijn verjaardag een duplo-trein gekregen: een locomotief en zes verschillende wagons.
Een treinsamenstelling bestaat uit een locomotief gevolgd door nul of meer wagons.

Bereken het aantal mogelijke treinsamenstellingen die Jeroen kan maken.

Insturen van de antwoorden kan tot het verschijnen van de februarir nieuwsbrief naar het mailadres: 
jubileumquiz@nvvw.nl
Ook per categorie is er een prijs te winnen, dus je hoeft niet alle vragen te beantwoorden. 
Wist je dat
Er op de website van de vereniging mooie blogs te vinden zijn,
o.a. over Islamitische kunst?   

 

Feantersdyk 4-i
9264 TN Earnewâld
hoofdbureau@nvvw.nl

 

Colofon

Dit is een automatisch bericht, antwoorden op nieuwsbrief@nvvw.nl worden niet gelezen. Mocht u vragen over de vereniging hebben, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de ledenadministratie via ledenadministratie@nvvw.nl, voor technische vragen kunt u terecht bij de webmasters via webmasters@nvvw.nl.