Afbeelding
Nieuwsbrief nummer 100, september 2022

Inhoud

Bijeenkomsten

22 septNetwerk IBP en Informatiemanagement
22 septOpen podium Bruggen Bouwen
29/30 septMBO Digitaal Conferentie
4 oktAfas Gebruikersgroep
10 oktMBO Digitaal Gebruikersdag
11 oktKlankbord Edu-V
13 oktNetwerk Onderwijslogistiek
3 novCAMBO Gebruikersgroep
8 novXedule Gebruikersgroep
8 novB3Net Gebruikersgroep
9 novNetwerk Examinering en Digitalisering

Een actueel overzicht van onze bijeenkomsten is te vinden op: mbodigitaal.nl/agenda
​​

Inleiding

Voor jou ligt de 100ste nieuwsbrief van MBO Digitaal! Hier zijn we als sector natuurlijk erg trots op. Het is heel bijzonder dat een initiatief van een aantal informatiemanagers van twaalf jaar geleden inmiddels is uitgegroeid tot het huidige MBO Digitaal. 

Het thema Digitalisering staat enorm op de kaart van het mbo-onderwijs en de betrokkenheid vanuit het mbo is fantastisch. Jullie laten in het mbo zien dat je met samenwerken en kennisdelen heel veel kan bereiken. Dit kan je ook lezen aan de hand van de vele mooie initiatieven, bijeenkomsten en projecten die in deze 100ste nieuwsbrief worden beschreven. Dit is allemaal het resultaat van elkaar dingen gunnen, met elkaar samenwerken en het prioriteren van sectorbelang boven instellingsbelang te plaatsen.

Er staan de komende jaren nog heel veel mooie onderwerpen op de agenda die we samen kunnen en zullen gaan oppakken. Denk hierbij onder andere aan de Digitaliseringsimpuls Onderwijs, het afsprakenstelsel Edu-V, ons Programma Cyberveiligheid mbo en verbeteren digitale bekwaamheid in het mbo. 

Met elkaar zijn we in staat om het verschil te maken.

MBO Digitaal Conferentie

Op 29 en 30 september 2022 ontmoeten we elkaar eindelijk weer live voor de halfjaarlijkse MBO Digitaal conferentie! Deze keer zijn we te gast bij Drenthe College in Assen. Het thema van de conferentie is ‘Gaank is alles’, met andere woorden: vaart maken is van belang!

Helaas zijn er geen fysieke plaatsen meer beschikbaar, maar online kun je de inspirerende keynotes wel volgen via de livestream.

Klik hier om je aan te melden: 46e Conferentie MBO Digitaal 29 en 30 september 2022

Enkele online highlights

Donderdagmiddag 29 september
  • 17:10 – 17:55 uur: Keynote “Blij/spijt dat we ooit zijn ingestapt in de race naar de toekomst!” Hierin vertelt Wim van de Pol van het Noorderpoort over de slippartijen, remfouten, pitstops en rondetijden in drie jaar doorpakken.
  • 17:55 – 18:30 uur: Vervolgens praten we na in een panelgesprek onder leiding van Cor Ottens met Mare Riemersma, Maaike van Kessel en een student.

Vrijdag 30 september
  • 9:40 - 10:25 uur: Keynote Monitor Leren & Lesgeven met ICT door Marijke Kral. Marijke Kral  verzorgt met haar team onder andere de Monitor Leren en Lesgeven met ICT. Tijdens de keynote vertelt over de uitkomsten en de betekenis voor de sector.
  • 14:00 – 14:45 uur: Special guest Peter Bom, data analist en Eurosport commentator voor de Motorsport, neemt je in zijn keynote ‘Gaank is alles’, de inzet van data in de motorsport’ mee in de wereld van snelheid, scherpe bochten en top prestaties. De parallellen naar het onderwijs zijn verbazingwekkend.

Wij hebben er zin in! 

MBO Digitaal gebruikersdag

Op 10 oktober 2022 is de eerstvolgende gebruikersdag weer in Utrecht. Het programma is weer helemaal gevuld, want er is genoeg aan de hand. We zullen concreter dan in april horen wat het coalitieakkoord betekent voor het mbo, een toelichting krijgen op het besluit om met VVA te stoppen en meer informatie over het Leeroverzicht (voorheen NPLO).

Aanmelden
Hier kun je je alvast aanmelden

Voor alle informatie, zoals vergaderrooster en eerder gehouden presentaties, over de gezamenlijke MBO Digitaal gebruikersdagen zie de pagina gebruikersdagen op de MBO Digitaal website.

Kennisdelingsbijeenkomst Onderwijs 365

Op 9 december staat er weer een nieuwe bijeenkomst op de agenda voor Kennisdeling Onderwijs 365. Deze keer komen we fysiek bij elkaar en zijn we te gast bij Microsoft in Amsterdam. De regiegroep is op dit moment druk bezig met het samenstellen van de agenda, de vorm en de organisatie van de bijeenkomst. Meer informatie hierover volgt nog. Natuurlijk proberen we workshops te organiseren voor de onderwerpen die jullie hebben aangegeven op het evaluatieformulier. Zo zijn we op zoek naar onderwijscollega's die een presentatie willen geven over onderwerpen als Flow, SharePoint, Power Apps of Tasks. Heb je iets moois gemaakt of weet je iemand die hier iets moois mee heeft gedaan laat het dan weten. Er zijn collega's die graag zien wat en hoe je die toepassingen gebruikt. Is er een onderwerp dat volgens jou echt niet mag ontbreken op deze bijeenkomst of wil jezelf een presentatie geven, mail dit dan naar Rob Vos.

Omdat we nu weer (eindelijk) een fysieke bijeenkomst organiseren is ook aanmelden weer noodzakelijk. Dus kom je voor informatie uitwisselen en de meerwaarde van de fysieke dialoog naar de KDO 365 bijeenkomst schrijf je dan hier in. Wij verheugen ons erop om elkaar, sinds een lange tijd, weer ouderwets fysiek te treffen. 

Doorpakken op digitalisering

Bestuurdersdag
Op 29 september komen de bestuurders die betrokken zijn bij Doorpakken op digitalisering bij elkaar. We kijken terug op drie jaar Doorpakken, maar kijken ook vooruit naar de Digitaliseringsimpuls Onderwijs. Tot slot sluiten de bestuurders aan bij de opening en de keynote van de bredere conferentie.

Dataondersteund onderwijs
Grote voorbeeldenparade op datadinsdag in oktober!   
Kom naar de datadinsdag van 11 oktober bij MBO Utrecht (Daltonlaan 300) en blokkeer de middag 12.30-16.30 uur alvast in je agenda! Aanmelden kan via: Datadinsdag - MBO Digitaal
 
Docentondersteuning
Praatplaat en handleiding helpen bij gesprek over educatief leiderschap  
Het themateam Docentondersteuning ontwikkelde een handige praatplaat en bijbehorende handleiding. En daarbij is er een document gepubliceerd met vier sleutelopgaven waaraan scholen kunnen werken om flexibilisering van het onderwijs mogelijk te maken.
 
Leermiddelen
De website openleermateriaal-mbo.nl is live! Een platform waar docenten, studenten, managers en onderwijsontwikkelaars open digitaal lesmateriaal voor het mbo kunnen delen en vinden. Het team neemt tot eind van dit jaar de tijd om de website te perfectioneren.
  
Digitaal burgerschap
Digitaal burgerschap maakte samen met Tjip de Jong een driedelige podcast serie, waarbij vanuit drie perspectieven digitaal burgerschap wordt benaderd. De eerste aflevering met bijbehorend artikel is onlangs verschenen op de website van Kennisnet. De drie podcast-afleveringen (zonder artikel) zijn ook al te beluisteren via het Kennispunt Burgerschap.

Innovatie
Ook dit jaar weer spotlightsessies en innovatie-etalages: doe je mee?
Aankomend najaar staan er nog drie bijeenkomsten van het team innovatie klaar!

13 oktober - Spotlightsessie – Innoventus (Aventus)
17 november - Innovatie Etalage – Onderbouwd je onderwijs verbeteren
15 december - Spotlightsessie – Techniek Innovatie Huis (Mondriaan)

Zien we je daar?
 
Onderwijslogistiek
Tijdens de MBO Digitaal conferentie publiceren we de ‘handreiking onderwijslogistiek’. Deze handreiking ondersteunt het goede gesprek binnen mbo-scholen over het onderwerp onderwijslogistiek in relatie tot de flexibiliserings- en modulariseringsbeweging in het onderwijs. Met een aantal mbo-scholen hebben er al succesvolle werksessies plaatsgevonden aan de hand van deze handreiking. In het netwerk onderwijslogistiek wordt deze handreiking in oktober behandeld en de inhoud is ook input voor de op te zetten leergangen onderwijslogistiek die we het komende schooljaar gaan aanbieden. De handreiking zal ook worden besproken met partners waar mbo-scholen mee samenwerken om ervoor te zorgen dat het gedachtegoed ook daar bekend is.

Wil je meer weten over de impactanalyse en/of handreiking ontwikkeld door het themateam Onderwijslogistiek vanuit het programma "Doorpakken op Digitalisering", neem dan contact op met Rob Vos.

Bruggen Bouwen

Op 22 september van 10.00 – 11.00 uur is er weer een Open Podium. Dit is een online bijeenkomst waar Brughoofden elkaar ontmoeten en er gelegenheid is tot het uitwisselen van ervaringen.

Save the date: Op 1 december is er tussen 13.00 en 17.00 uur weer een mini-conferentie Bruggen Bouwen, met keynotes en workshops voor alle i-coaches. Momenteel wordt er in de MS Teams omgeving van Bruggen Bouwen een uitvraag gedaan naar de gewenste opzet van deze mini-conferentie.

De datums voor de Peergangen voor het komende najaar zijn bekend. Mocht je interesse hebben om deel te nemen aan een of meerdere van deze peergangen, laat het dan weten via het Brughoofd van je instelling.

Trainer/coach
29 september 2022, 13 oktober 2022, 3 november 2022

Onderwijskunde
9 november 2022, 23 november 2022, 7 december 2022

Veranderkunde
7 november 2022, 21 november 2022, 12 december 2022

Technovator
16 januari 2023, 30 januari 2023, 13 februari 2023

Onderwijs ontwerpen
23 januari 2023, 6 februari 2023, 20 februari 2023

Adviesvaardigheden
2 februari 2023, 16 februari 2023, 23 februari 2023
 

Route21/ MORA

Architectuur wordt ook wel beschreven als een instrument dat instellingen helpt bij het beheersen van risico’s in de informatievoorziening en het creëren van de noodzakelijke samenhang en kwaliteit. Daarom is er de afgelopen vakantie weer hard doorgewerkt aan de MORA. De ontwikkeling van de MORA staat immers niet stil. Daarom zijn er op 22 september tijdens de netwerkbijeenkomst IBP & IM en op de conferentie van 29 en 30 september sessies gepland om jullie bij te praten over de ontwikkelingen i.r.t. de MORA! Of het nu gaat over het NBA kader, BIV coderingen, TPO-plaat, processen in de bedrijfsvoering, verbeteringen aan de MORA of het release management, alles komt voorbij. Gepresenteerd zoals altijd met de Mmmmm… van MORA.

Netwerk Examinering en Digitalisering (NED)

Deze keer voornamelijk informatie uit werkgroep drie van het Netwerk Examinering en Digitalisering. Er is namelijk meer informatie over de digitale koppelingen rondom examinering. Zoals eerder vermeld werken we binnen dit netwerk aan de realisatie van digitale koppelingen tussen examen- en SIS leveranciers. In de zomervakantie is het werk hieraan doorgegaan met het maken van een analyse van de vastgestelde zes koppelvlakken bij de deelnemende applicatieleveranciers. Deze analyse is de basis voor de bouw van een deel van deze koppelvlakken die naar verwachting in het najaar gaat starten. Het is de bedoeling dat we deze koppelingen na oplevering via een pilot gaan testen bij één van de pilot ROC’s.

Naast de hiervoor vermelde technische kant van de koppelingen gaan we ook de mogelijke consequenties van beleid, organisatie en processen analyseren in een werksessie dat op 27 september gaat plaatsvinden. Al met al zijn we mooi op koers met de voortgang om de digitale koppelingen te realiseren en middels een pilot te gaan testen.
Op 9 november vindt er tussen 09:00 en 11:30 uur weer een brede netwerkbijeenkomst plaats dus reserveer deze dag vast in je agenda. Deze bijeenkomst zal digitaal worden gehouden.

Wil je bijeenkomsten bijwonen, meer weten over, of een bijdrage leveren aan het Netwerk Examinering en Digitalisering? Neem contact op met Rob Vos.

Netwerk IBP

Het netwerk IBP heeft op 22 september de eerste netwerkbijeenkomst van het schooljaar. Deze bijeenkomst organiseren we samen met het netwerk IM en is voor het eerst sinds tijden weer eens fysiek, in Utrecht. Daarmee voorzien we in een grote behoefte want de bijeenkomst is met 120 aanmeldingen volledig volgeboekt! Dat maakt duidelijk dat er veel behoefte is om elkaar weer in het echt te zien. Daarbij hebben we een mooi programma, met een mix van IM en IBP-onderwerpen, waarbij er ook veel overlap is. Zo is er aandacht voor het programma Cyberveiligheid mbo, SURFsoc en het nieuwe Framework IBP, op basis van het NBA-model.

Met betrekking tot het NBA-volwassenheidsmodel en -toetsingskader worden er in samenwerking met SURF dit najaar weer op diverse momenten 1- en 2-daagse masterclasses georganiseerd. De eerstvolgende 1-daagse masterclass is op 28 september.

Ander belangrijk nieuws uit het netwerk, met betrekking tot het Programma Cyberveiligheid mbo, de Benchmark IBP-E en cybercrisisoefening OZON vind je verderop in deze nieuwsbrief.

Netwerk Informatiemanagement

In deze 100ste nieuwsbrief dus een unieke mededeling. Voor de vakantie was het natuurlijk al bekend maar nu is het ineens dichtbij. 22 september is de allereerste gezamenlijke netwerkbijeenkomst van de netwerken IBP en Informatiemanagement.

Het programma is bekend en goed gevuld met mooie onderwerpen en kun je hier inzien. De agenda biedt volop mogelijkheden om met elkaar in gesprek te gaan over overlappende onderwerpen. Naast specifieke IM- en IBP-onderwerpen staan er ook veel gemeenschappelijke thema's op het programma.

De bijeenkomst vindt plaats in Utrecht, bij Aristo Lunetten, direct tegenover NS-station Utrecht-Lunetten. We hebben zoveel aanmeldingen ontvangen dat we helaas mensen moeten teleurstellen. Doe je collega een plezier en mocht je toch niet kunnen komen, laat het alsjeblieft weten via een reply op de bevestiging die je hebt ontvangen.

Wil je bijeenkomsten bijwonen, meer weten over, of een bijdrage leveren aan het netwerk informatiemanagement? Neem contact op met Rob Vos.

Netwerk Leermiddelen en Schoolkosten

Bij het MBO Netwerk Leermiddelen en Schoolkosten zijn ongeveer 30 medewerkers van mbo-instellingen aangesloten. Zij zetten zich in voor het verbeteren van de situatie rond leermiddelen, zowel binnen hun eigen organisatie als binnen de mbo-sector. Speerpunten van het netwerk zijn op dit moment: betaalbare, flexibel inzetbare en bij voorkeur ‘open’ leermiddelen, keuzevrijheid en medezeggenschap voor studenten en een vooruitstrevend leermiddelenbeleid op de scholen. De medewerkers informeren en inspireren elkaar en sparren samen over vraagstukken.

Drie keer per jaar vindt een bijeenkomst van het netwerk plaats, ofwel op een van de scholen, ofwel bij de MBO Raad in Woerden.

De commissie van het netwerk stelt een programma samen met actuele thema’s en ontwikkelingen. Een deel van deze bijeenkomsten is hybride te volgen.

Is jouw school nog niet aangesloten bij het netwerk en heb je interesse om deel te nemen? Stuur dan een mail naar Marc Dietzenbacher

Netwerk Onderwijslogistiek

13 oktober vindt de allereerste netwerkbijeenkomst van het Netwerk Onderwijslogistiek weer plaats. Dit is ook weer de eerste fysieke bijeenkomst en dat willen we vieren. De bijeenkomst sluiten we dan ook samen af met een borrel en een borrelhapje. De onderwijscatalogus staat als centraal thema op de agenda en samen is er tijd om presentaties te volgen, informatie uit te wisselen en te netwerken over dit en natuurlijk andere thema's. Deze keer zijn we op bezoek bij de MBO Raad in het mooie Woerden, op enkele minuten van het station. Helaas is er 'slechts' ruimte voor 50 collega's en aanmelden is dus noodzakelijk. Wil je graag aanwezig zijn? Gebruik dan deze link om jezelf alvast aan te melden.

Wil je bijeenkomsten bijwonen, meer weten over, of een bijdrage leveren aan het Netwerk Onderwijslogistiek neem dan contact op met Cock Vonk of Rob Vos

Xedule Gebruikersgroep

Afgelopen 31 mei was de laatste bijeenkomst van de gebruikersgroep Xedule. Deze bijeenkomst vond plaats bij Domstad in Utrecht en kende onderwerpen als docentloos roosteren, updates van de roadmap en rondetafel gesprekken over verschillende onderwerpen. Ook was er een update vanuit de RFC-commissie en netwerktijd om weer eens met elkaar fysiek in gesprek te gaan. Op 8 november staat er wederom een fysieke bijeenkomst gepland. De agendacommissie is de agenda en de bijeenkomst aan het voorbereiden. We zijn blij dat we nieuwe leden vanuit MBO Utrecht en ROC van Amsterdam welkom kunnen heten bij de agendacommissie. De agendacommissie zoekt voor de rondetafel sessies ook nog goede onderwerpen om deze samen te bespreken. Deze onderwerpen willen we graag van jullie vernemen. Aanmelden of onderwerpen aanleveren kan via deze link.  
Wil je meer weten over, of een bijdrage leveren aan de gebruikersgroep Xedule? Neem contact op met Rob Vos

Coöperatie MBO Voorzieningen

Met ingang van 30 september 2022 stopt de Voorziening Vroegtijdig Aanmelden (VVA), de voorziening waarmee scholen en gemeenten gegevens over leerlingen die de overstap maken van het vmbo, pro, vso en vavo naar het mbo kunnen uitwisselen. Het ministerie van OCW heeft, in samenspraak met de VNG, MBO Raad, VO-Raad en Ingrado, hiertoe op 30 juni jl. besloten, op basis van onderzoek door KBA Nijmegen. De wettelijke verplichting tot het uitwisselen van gegevens van leerlingen die de overstap maken van vo naar mbo blijft wel bestaan.

Het mbo koppelpunt doet echter nog meer dan alleen de berichten versturen naar de beide koppelpunten, deze zorgt bijvoorbeeld ook voor de status updates van de aanmeldingen. Belangrijk is dat het mbo koppelpunt blijft functioneren. We zijn ons aan het beraden in wat we als koppelpunt kunnen betekenen om in gezamenlijkheid aan onze verplichting te kunnen blijven voldoen.  Meer informatie hierover volgt. Dus ondanks het stoppen van de berichten blijven de berichten vanuit de informatie systemen het koppelpunt vullen. Het alternatief om aan de informatieplicht te blijven voldoen wordt onderzocht dus hier hoeven de scholen zich ook (nog) geen zorgen over te maken. Mocht er hier iets over besloten worden zal dit natuurlijk gaan via de Algemene Vergadering maar weet dat we niet zomaar alles weg gooien en onze VVA inspanningen voor niets zijn geweest, hopelijk kan dit optimaal hergebruikt worden.

Heb je vragen of zoek je meer informatie kijk dan op onze website, neem contact op met Inge van de coöperatie (i.meere@mbovoorzieningen.nl, 0659812005) of neem een kijkje in onze FAQ via deze link.

Nulmetingen IB en P in plaats van benchmark IBP-E

Dit najaar start het programma Cyberveiligheid mbo met diverse nulmetingen. Een belangrijke nulmeting is de volwassenheid op het gebied van informatiebeveiliging, aan de hand van het NBA-model. Dit nieuwe toetsingskader is vanaf dit jaar de basis voor het onderdeel IB van de Benchmark IBP-E. We gaan dit kader de komende jaren niet alleen gebruiken voor de benchmark, maar ook om meer structureel de resultaten van het programma te monitoren en mede op basis daarvan de activiteiten bij te sturen. Deze nulmeting komt dit najaar, samen met nog andere nulmetingen, in plaats van de Benchmark IBP-E. We vragen met het Programma Cyberveiligheid de komende periode al veel van de scholen en houden het op deze manier behapbaar. Meer info vind je hier of via Martijn Bijleveld.

Programma Cyberveiligheid mbo

Na een jaar van brainstormen, schrijven, afstemmen en fijnslijpen, is ons sectorplan voor de verbetering van de cyberveiligheid van het mbo gereed. Het plan is goedgekeurd door het bestuur van de MBO Raad en door OCW. De subsidie is toegekend en daarmee kunnen we de komende vijf jaar in totaal bijna 24 miljoen euro besteden aan de realisatie van de doelstellingen uit het plan.

Dat is een felicitatie waard voor iedereen die heeft bijgedragen, waaronder de leden het Netwerk IBP, de Regiegroep IBP en de SURF contactpersonen (CSC’s). Daarnaast hebben we veel afgestemd met OCW, de onderwijskoepels VH en UNL en intensief samengewerkt met SURF. Een hele mooie coproductie dus, die laat zien hoeveel we samen tot stand kunnen brengen!

Het programma omvat een breed palet aan maatregelen, van harde techniek tot awareness op de werkvloer. Zo wordt de drempel om deel te nemen aan SURFsoc verlaagd, gaan we samen werk maken van DPIA’s voor de veelgebruikte systemen in het mbo en komt er expertise beschikbaar op het gebied van auditing, informatiemanagement, informatiebeveiliging en privacy. SURF zal de uitvoering voor een belangrijk deel op zich nemen. Meer info vind je hier of via Martijn Bijleveld.

Doe mee met crisisoefening OZON

Op 23 en 24 maart 2023 vindt de tweejaarlijkse landelijke cybercrisisoefening OZON plaats. Deze oefening wordt georganiseerd door SURF en is gericht de op hele onderwijssector. Aan de hand van een levensecht scenario ervaren de deelnemende instellingen wat er komt kijken bij een cybercrisis.

Bij de vorige editie van OZON hebben 11 mbo-instellingen daadwerkelijk meegespeeld en deze keer gaan we voor meer. In ons plan van aanpak Cyberveiligheid mbo hebben we namelijk de ambitie uitgesproken dat alle mbo-instellingen oefenen op het gebied van een cybercrisis. Daarom zetten we stevig in op OZON 2023.

Dat heeft geleid tot de aanmelding van een recordaantal van (tot nu toe) 21 mbo-instellingen: een hele mooie opbrengst! De startbijeenkomst voor de oefenvoorbereiders van de mbo-instellingen is op dinsdag 27 september in Utrecht.

Is jouw instelling nog niet aangemeld, kom dan nu in actie want de deadline is vrijdag 16 september 17:00 uur. De inschrijving verloopt via de SURF contactpersoon van jouw instelling. Ook als je (nog) geen lid bent van SURF kun je meedoen, neem in dat geval contact op met Martijn Bijleveld.

Geef je op voor de klankbordgroep Edu-V

Op 11 oktober a.s. organiseren we de eerste bijeenkomst van de klankbordgroep van Edu-V. Deze klankbordgroep heeft een belangrijke functie binnen het programma, want voorlopige afspraken over digitale gegevensuitwisseling worden aan deze groep getoetst. Of de afspraken aansluiten bij de praktijk, of ze logisch en toepasbaar zijn. Wil je meedenken en meepraten? Meld je dan aan voor de klankbordgroep van Edu-V.

Binnen het programma Edu-V maken scholen en leveranciers onderling afspraken die de eenvoudige, veilige en betrouwbare toegang tot en gebruik van digitale onderwijsmiddelen regelen voor het primair, voortgezet, speciaal en middelbaar beroepsonderwijs.

Om tot deze afspraken te komen, is de input van scholen en leveranciers belangrijk. Want dankzij die input kunnen wij de afspraken nog beter afstemmen op de dagelijkse praktijk. Zodat leerkrachten, docenten, scholieren en studenten in het primair, voortgezet, speciaal en middelbaar beroepsonderwijs straks met minder inspanning en risico gebruik kunnen maken van digitale toepassingen in het onderwijs.

Tijdens deze eerste bijeenkomst leggen we uit wat de rol is van de klankbordgroep. We lichten toe waar we staan met het programma, hoe de afspraken tot stand komen, en toetsen we de uitkomsten van afspraken die in de maak zijn.

Denk mee. Praat mee. En meld je aan voor de klankbordgroep. Na je inschrijving, ontvang je direct een uitnodiging voor de online bijeenkomst van 11 oktober.

Afschaffing onderwijsovereenkomst

Het ministerie van OCW en de MBO Raad organiseren op donderdag 6 oktober 2022 van 13.30 – 15.00 uur een webinar over de afschaffing van de onderwijsovereenkomst. Hier wordt toegelicht wat de wet verbetering rechtsbescherming mbo-studenten zegt over het afschaffen van de onderwijsovereenkomst en welke consequenties dit heeft voor het aanmeld- en inschrijfproces van mbo-scholen. Ook de consequenties op het Assurance deel van het accountprotocol wordt besproken.

U kunt zich aanmelden voor dit webinar via dit inschrijfformulier. Na aanmelding ontvangt u rond 3 oktober een link voor het webinar via Microsoft-Teams.

Ter voorbereidingHeb je na het lezen van deze FAQ en het bekijken van het webinar passend onderwijs nog vragen, stel dan je vraag via het onderstaande formulier. Deze vragen worden gebruikt ter voorbereiding op het webinar en aanvulling van de FAQ. Vragenformulier 

Vragen van en aan collega's

De vraagbaak vindt u in de Teams-omgeving. Iedereen die daar toegang toe heeft kan deze vragen daar zien, zelf een nieuwe vraag stellen of reageren op vragen van anderen!

Recente vragen:
Discussies op LinkedIn
Behalve in de Vraagbaak worden er ook in de LinkedIn groep van MBO Digitaal discussies gestart en vragen gesteld. Deze groep telt inmiddels al 1000+ leden.
Tenslotte een dringend verzoek aan leveranciers om onze LinkedIn groep niet te gebruiken als reclameplatform. Reageren op vragen is natuurlijk prima...

Colofon

Deze nieuwsbrief verschijnt iedere zes weken en wordt door meer dan 1300 mensen gelezen. Heeft u zich nog niet geabonneerd? Dat kan via deze pagina.

De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 3 november 2022.

Over MBO Digitaal

MBO Digitaal is een platform van de MBO Raad en heeft sterke banden met MBO VoorzieningenKennisnet en met SURF. De belangrijkste pijlers binnen MBO Digitaal zijn belangenbehartiging, kennisdeling, aanjagen van innovatie en gezamenlijke projecten.