Afbeelding
Nieuwsbrief nummer 90, mei 2021

Inhoud

Bijeenkomsten

28 meiKDO 365
3 juniGebruikersbijeenkomst B3net
7 juniGebruikersdag saMBO-ICT
9 juniMiniconferentie Bruggen Bouwen
10 juniWebinar Digitaal Burgerschap
10 juniNetwerk Onderwijslogistiek
11 juniBI-dag (DPO/Qlik)
22 juniBijeenkomst Ambassadeurs


Een actueel overzicht van onze bijeenkomsten is te vinden op: sambo-ict.nl/agenda
 

Inleiding

Helaas moeten we nu niet alleen elkaar, maar ook de lente missen. Ten opzichte van vorig jaar is deze maand mei erg grijs en nat. Gelukkig voorspellen ze weer zon en komen er qua (corona)beperkingen ook weer versoepelingen. Het lijkt nu echt de goede kant op te gaan.  

Binnen saMBO-ICT kijken we er naar uit iedereen weer face-to-face te ontmoeten. We verwachten dat de conferentie in september bij ROC van Amsterdam weer grotendeels op locatie kan gaan plaatsvinden.  

In de vorige nieuwsbrief hebben jullie kunnen lezen dat de aanvraag voor kennisontwikkeling van het onderwijs in Nederland uit het groeifonds, niet is doorgegaan. Ondanks de teleurstelling hebben we niet stil gezeten. Eerste prioriteit is de financiering van programma doorpakken op digitalisering. Afgelopen week hebben we de leden van de MBO Raad verzocht om een financiële bijdrage voor het programma. We hebben inmiddels van meerdere scholen positieve reacties ontvangen en dat stemt ons hoopvol. Het is een programma van en met de scholen en het is mooi om te zien dat dit ook zo wordt ervaren.  

Tezamen met OCW (en het HO) bekijken we hoe we bij de volgende ronde van het groeifonds wél aanspraak kunnen maken op extra gelden, want ook hier is samenwerking een middel om sneller vooruit te komen. De komende maanden gaan we hier verder mee aan de slag en we houden jullie op de hoogte.  

Het jaarverslag over het jaar 2020 van saMBO-ICT staat online. In dit jaarverslag geven we inzicht wat we allemaal met elkaar hebben gedaan. Je kunt het verslag hier inzien.  

In de aanloop naar de zomervakantie staan er nog heel veel mooie bijeenkomsten op de agenda. Deze zijn allemaal nog online maar desalniettemin erg interessant om bij te wonen. Jullie aanwezigheid wordt zoals altijd gewaardeerd! Op onze website en natuurlijk in deze nieuwsbrief vind je meer informatie.   

saMBO-ICT Conferentie

Noteer in je agenda én meld je vast aan*: op 30 september en 1 oktober 2021 ontmoeten we elkaar hopelijk weer ‘live’ voor de halfjaarlijkse saMBO-ICT conferentie! Het ROC van Amsterdam/Flevoland is bereid gevonden gastcollege te zijn en geven daar met enorm veel enthousiasme vorm aan. We zijn straks welkom op locatie van MBO College Zuid, vlakbij de RAI. 

Hybride conferentie, met de nadruk op ‘fysiek’ 
Deze conferentie zal niet alleen fysiek (hopen we, en gaan we van uit!) maar ook online worden aangeboden. Dit betekent dat ook deze keer collega’s die niet de tijd kunnen vrijmaken om de gehele conferentie bij te wonen, maar wel in een aantal workshops geïnteresseerd zijn, toch kunnen deelnemen.  

Programma, oproep voor workshops! 
Vanzelfsprekend is het programma nog niet gevuld, maar zijn we er wel mee bezig! Ideeën voor een workshop kun je mailen naar het e-mailadres voor de conferentie.  

Aanmelden kan al… en wordt enorm op prijs gesteld. Dat je aanmelding nog onder voorbehoud is, of kan wijzigen, begrijpen we. Ook de dan geldende corona-maatregelen kunnen nog ingrijpen op onze plannen. Toch zijn we erg benieuwd op hoeveel mensen we straks fysiek en/of online mogen rekenen.  

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.  

saMBO-ICT gebruikersdag

De laatste gebruikersdag voor de zomervakantie, op 7 juni 2021, organiseren we ook weer via MS Teams. Het ochtendprogramma bestaat uit de gebruikelijke updates van saMBO-ICT, DUO en over CAMBO. Daarnaast zal de presentatie over de Afschaffing van de Onderwijsovereenkomst op het programma staan en vervolgens gaan we op een interactieve wijze allerlei vormen van niet diplomagericht onderwijs  met elkaar bespreken. ’s Middags komen de gebruikersgroepen Eduarte, Education Online, Magister en Peoplesoft bij elkaar.  

Aanmelden 
Aanmelden is hier al mogelijk. 

De gebruikersdag is alleen toegankelijk voor saMBO-ICT leden en genodigden. 

Kennisdeling O365

Morgen vindt er weer een kennisdelingsbijeenkomst onderwijs 365 (KDO 365) voor het MBO en HBO plaats. 

Het programma is definitief en mooi gevuld. De workshops zijn verdeeld in drie categorieën te weten Technische-, Onderwijskundige- en Functionele workshops. Dit maakt het programma interessant voor een brede doelgroep. De gehele bijeenkomst zal via teams plaatsvinden en je kunt je nog (net) aanmelden. Het programma kun je hier inzien. 

We starten om 10.00 uur en verwachten rond 14.30 uur af te ronden.  
 
We zien je graag op 28 mei a.s.! Schrijf je hier in. Uiteraard mag je dit bericht nog delen met je collega's. Samen maken we hier weer een mooi succes van!   

BI-dag 11 juni 2021

In de vorige nieuwsbrief hebben we de BI-dag op 11 juni 2021 al aangekondigd. Inmiddels hebben we het programma grotendeels rond. Het beloofd een gevarieerd ochtendprogramma te worden met twee externe sprekers, de één over eigenschappen aan effectieve managementrapportages en de ander over kritische succesfactoren in organisaties bij het groeien in datagedrevenheid. Vervolgens ook nog een presentatie vanuit een school die Qlik gebruikt en één vanuit een school die DPO gebruikt. ’s Middags komen de gebruikersgroepen in eigen samenstelling bij elkaar. De bijeenkomsten vinden volledig via Teams plaats, dus er is ruimte genoeg. Alle leden van saMBO-ICT zijn hartelijk welkom.

Aanmelden
Je kunt je hier aanmelden.

Ambassadeurs

Het Ambassadeursnetwerk had op 23 april een hele goede bijeenkomst, verzorgd door (virtueel) gastcollege; SVO Vakopleiding Food.

En de laatste bijeenkomst voor dit schooljaar staat ook alweer voor de deur: op dinsdagmiddag 22 juni, online, verzorgd door Deltion. Ambassadeurs Annemarie Versloot en JaapJan Vroom nemen ons mee in digitale ontwikkelingen bij Deltion. Daarbij zal zeker het thema data-ondersteund onderwijs worden belicht.

Met deze bijeenkomst sluiten we een bewogen schooljaar af, waarbij er veel gevraagd werd en er ook heel veel bereikt is op het gebied van onderwijs en ict. We doen dat met een online borrel, na afloop van de bijeenkomst, uiteraard ondersteund door passende technologie!

Speel jij ook een verbindende rol op het gebied van onderwijs en ict en wil je ook eens deelnemen aan een bijeenkomst, laat het weten: Martijn Bijleveld

Doorpakken op digitalisering

Digitaal burgerschap

Digitaal burgerschap; daar kunnen we niet onderuit. Mbo-instellingen spelen een grote rol bij de vorming van jongeren tot (weerbare) digitale burgers. Maar hoe integreer je digitaal burgerschap in je onderwijs en welke kennis, vaardigheden zijn dan nodig? Tijdens het webinar op 10 juni bespreken we samen met experts het thema Digitaal burgerschap.  
  • Wat is digitaal burgerschap?  
  • Hoe kan je aan de slag met dit thema en wat gebeurt er al?  
Bij diverse mbo practoraten is veel onderzoek gedaan, kennis en praktisch materiaal ontwikkelt waar het onderwijs direct mee aan de slag kan. We delen deze expertise en horen ook graag waar we de komende tijd op kunnen inzetten. 

Wanneer: donderdag 10 juni 
Tijd: 15.30 – 17.00 uur 
Waar: online in Teams 

Aanmelden
Aanmelden kan via het inschrijfformulier

Eigen dossier  

De SER heeft in samenwerking met onder andere het team Eigen Dossier op 22 april de notitie ‘samen toewerken naar een meer skillsgerichte arbeidsmarkt’ gepubliceerd. In dit inspiratiedocument wordt uiteengezet wat er voor nodig is om duurzame inzetbaarheid voor zowel werknemers als werkgevers te realiseren. 

Samenvattend geldt dat met de flexibilisering van de arbeidsmarkt en het beroepsonderwijs skills meer centraal komen te staan. Intersectorale mobiliteit, loopbaanpaden en scholings- en ontwikkelroutes kunnen efficiënter in tijd en kosten. En daarnaast motiverender en effectiever worden ingericht wanneer een betrouwbaar inzicht bestaat in gevraagde, aanwezige en nog te ontwikkelen skills. Dit vraagt enerzijds een proces van uitwisselbaarheid van terminologie, waarbij betrokken partijen samenwerken om dit fundament te realiseren. Anderzijds zijn sectorale en intersectorale initiatieven nodig om ervaringen op te doen met bestaande instrumenten om skills te valideren en draagvlak bij werkgevers, werknemers en het onderwijs te bewerkstelligen. Het inspiratiedocument biedt de basis om hier de komende tijd gezamenlijk de schouders onder te zetten.   

Innovatie 

De wereld om ons beroepsonderwijs verandert continu dus het mbo is ook steeds aan het (mee)veranderen. Innovatie speelt permanent in scholen, zowel in de curricula als de organisatie daaromheen. Vaak is de aandacht gericht op de inhoud van die veranderingen maar niet op het proces om die verandering vorm te geven: de innovatiestrategie. Het practoraat ‘innovatiesucces in het mbo’ richt zich wél specifiek daarop en kwam tot de innovatiecirkel als instrument om naar innovaties te kijken. Dit model wordt op dit moment ook al ingezet door team innovatie van het programma Doorpakken op Digitalisering. 

Practor John Schobben, tevens adviseur van team Innovatie, heeft zijn aanbevelingen voor scholen, regio’s en de sector opgesteld in het gelijknamige boek ‘innovatiesucces in het MBO’. Het boek wordt in een livestream gepresenteerd op 28 mei om 15.00u; aanmelden via sjan.elzen@leijgraaf.nl. Het boek is vanaf 29 mei te downloaden vanaf www.innovatiesuccesinhetmbo.nl onder ‘publicaties’. Contact via john.schobben@leijgraaf.nl

Leven lang ontwikkelen  

De afgelopen tijd heeft team LLO zich gebogen over de uitwerking van een maatvoering waarbij we binnen de kwalificatiestructuur een antwoord kunnen formuleren op post-initiële leervragen. Een vrij technische exercitie. We volgen voor de maatvoering van deze module het format van de keuzedelen waarbij we al bestaande labels als complexiteit en gedrag uitbreiden met o.a. oorsprong, vorm en bijbehorende skills. Met dit format, wat we als werktitel de flexibel inzetbare module hebben gegeven, is een sub-team aan de slag gegaan. Aan de hand van concrete leervragen van werkenden en werkzoekenden- die zich willen op-, om- of bijscholen - wordt gekeken of met het clusteren van kerntaken en werkprocessen binnen deze structuur een antwoord gegeven kan worden op een specifieke leervraag; waar loopt het spaak en hoe kunnen we dat oplossen, is de maatvoering voldoende of hebben we voor LLO extra afspraken nodig? Een ander sub-team buigt zich over extra toegevoegde persona’s die naast de leervragen een belangrijke rol spelen bij LLO. Denk daarbij aan een docent/coach, werkgever en het UWV als partner. De uitgangspunten van LLO die we eerder als waarden bij de conferentie met elkaar bespraken zijn verder beargumenteerd en van consequenties en voorgestelde borging voorzien. Deze gebruiken we als toetssteen. LLO-processen hebben een plek gevonden bij Route 21 waar ook gewerkt wordt aan versie 2.0 van de referentiearchitectuur. Ten slotte wordt er gewerkt aan de communicatie van opgeleverde producten via de Doorpakken op digitalisering publicatie website.  

Centraal Aanmelden (CAMBO)

CAMBO, sinds 1 maart officieel in productie genomen, heeft totaal al meer dan 8000 aanmeldingen verwerkt. De restpunten i.r.t. de koppeling met Eduarte zijn zo goed als opgelost en het is mooi te kunnen melden dat alle andere SIS leveranciers ondertussen met de realisatie van de koppeling naar CAMBO bezig zijn. Er wordt door de SIS leveranciers aangegeven dat alles volgens schema verloopt om de koppeling met CAMBO rond de zomervakantie te realiseren.   

Ondertussen hebben tientallen instellingen contact met de Coöperatie Mbo Voorzieningen opgenomen en zijn ze bezig met het aansluiten op centraal aanmelden. De expertgroep, die zich buigt over de gewenste aanpassingen, is al gestart en bezig met het afhandelen van binnengekomen voorstellen. De gebruikersgroep voor de voorzieningen 'voorziening vroegtijdig aanmelden' en 'centraal aanmelden' zal na de zomervakantie van start gaan en wordt verzorgd vanuit saMBO-ICT.   

Heeft jouw instelling nog niet doorgegeven wanneer ze gebruik gaat maken van centraal aanmelden doe dat dan snel. Dat kan door een mail te sturen naar info@mbovoorzieningen.nl. Vergeet niet twee contactpersonen, BRIN nummer, het SIS waar je op wilt aansluiten en de datum dat je wilt aansluiten erbij te vermelden. Heb je nog vragen kijk dan op de FAQ pagina, die is bijgewerkt met alle nieuwe vragen die we van jullie hebben mogen ontvangen. Samen overstappen naar CAMBO is een mooi resultaat waar we trots op mogen zijn. Op naar CAMBO!

Bruggen Bouwen

Het programma Bruggen Bouwen organiseert op 9 juni weer een mini conferentie. Het idee achter deze mini conferentie die nog weer een keer online wordt gehouden is enerzijds uitwisseling van ervaringen en het opdoen van inspiratie. Anderzijds biedt het ook voor nieuwe belangstellende instellingen de mogelijkheid om eens te kijken wat het allemaal inhoudt, wier er mee doen, eventueel contacten te leggen en vragen te stellen. We hopen weer op een grote opkomst.  

De mini conferentie is tevens de start voor een nieuw seizoen met leergangen. In september zal er weer een masterclass georganiseerd worden en zal er ook weer een nieuwe ronde met Peergang modules starten.  

Mocht u belangstelling hebben en nog geen uitnodiging ontvangen hebben, meldt u zich dan even bij één van de programma managers Martijn Bijleveld (saMBO-ICT) of Leo Bakker (Kennisnet). 

Netwerk IBP krijgt nieuw toetsingskader informatiebeveiliging

Het Netwerk IBP heeft op 27 mei weer een online netwerkbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst zullen we uitvoerig stilstaan bij de gefaseerde overstap naar het nieuwe toetsingskader informatiebeveiliging; het NBA-volwassenheidsmodel. We gaan nog eens in op de aanleiding voor dit besluit en bespreken de stappen die we met het netwerk willen zetten om van A naar B te komen. De aanpak en de planning bepalen we met de leden en tijdens deze netwerkbijeenkomst nemen we ruim tijd om dat proces met elkaar te bespreken. Om met elkaar weloverwogen vervolgstappen te kunnen zetten is het belangrijk dat iedereen goed geïnformeerd is. Daarvoor bieden we in juni op drie momenten een informatiebijeenkomst over het NBA-model: op 16, 24 en 30 juni. Leden van het netwerk IBP kunnen zich via de Teamsomgeving inschrijven voor een van deze bijeenkomsten. Meer informatie via Martijn Bijleveld.

Netwerk Onderwijslogistiek

Het netwerk onderwijslogistiek is recent weer bijeen geweest en heeft daarbij weer een aantal interessante praktijkcases van flexibel onderwijs met elkaar gedeeld. Het is heel mooi dat de bereidheid om ervaring en kennis te delen in het netwerk zo groot is. En de behoefte om met elkaar uit te wisselen en met en van elkaar te leren ook zo groot is. Daarom wordt er op 10 juni een extra netwerk bijeenkomst georganiseerd waarin weer enkele praktijkcases besproken worden. Ook zal uitgebreid ingegaan worden op de praktische toepasbaarheid van de nieuwe referentiearchitectuur voor het mbo, de MORA, in het mbo onderwijs. Mocht u belangstelling hebben vanuit uw instelling voor het netwerk, neem dan even contact op met Rob Vos of Leo Bakker.         

Vraagbaak: groepsomgeving gaat uit per 1/7

​Afgelopen maand is de Vraagbaak uit de groepsomgeving overgezet naar MS Teams. Iedereen die 'mee wilde' is lid geworden van het nieuwe team en de eerste vragen zijn al gesteld! De groepsomgeving kan daarom nu echt vervallen en zal per 1 juli a.s. niet meer benaderbaar zijn. Voor de nieuwe vraagbaak geldt geen limiet aan het aantal deelnemers per mbo- instelling, dus meld je gerust aan via info@sambo-ict.nl

Vragen van en aan collega's

De vraagbaak vindt u in de Teams-omgeving. Iedereen die daar toegang toe heeft kan deze vragen daar zien, zelf een nieuwe vraag stellen of reageren op vragen van anderen!

Laatst gestelde vragen:
Discussies op LinkedIn
Behalve in de Vraagbaak worden er ook in de LinkedIn groep van saMBO-ICT discussies gestart en vragen gesteld. Deze groep telt inmiddels al 1000+ leden.
Tenslotte een dringend verzoek aan leveranciers om onze LinkedIn groep niet te gebruiken als reclameplatform. Reageren op vragen is natuurlijk prima...
 

Colofon

Deze nieuwsbrief verschijnt iedere zes weken en wordt door meer dan 1300 mensen gelezen. Heeft u zich nog niet geabonneerd? Dat kan via deze pagina.

De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 1 juli 2021.

Over saMBO-ICT

saMBO-ICT is een zelfstandige organisatie van en voor alle mbo-instellingen en heeft sterke banden met Kennisnet, de MBO Raad en met SURF. De belangrijkste pijlers binnen saMBO-ICT zijn belangenbehartiging, kennisdeling, aanjagen van innovatie en gezamenlijke projecten.